dcp100168 Posted February 27, 2008 Posted February 27, 2008 Criză de "bilete" la clasa I* La "Cuza" înscrierea deja s‑a terminat * "Pedagogicul" are 75 de candidaţi pe 50 de locuriCu şapte luni înainte de începerea anului şcolar 2008‑2009, părinţii care îşi vor trimite din toamnă odorul la şcoală sunt în fierbere, în căutarea unei şcoli şi a unei învăţătoare bune. Întreabă în stânga şi‑n dreapta, cer recomandări, compară ofertele. Deja unele instituţii de învăţământ şi unele învăţătoare sunt "ocupate".Clasele I de la licee, cele mai căutateCea mai mare luptă se dă pentru ocuparea locurilor din clasele I de la cele două licee care primesc "boboci" � "Cuza" şi "Pedagogicul". Cum la asemenea instituţii cererile de înscriere curg gârlă, de‑a lungul timpului s‑au folosit tot felul de moduri de selecţie. Se ajunsese la situaţia absurdă ca piticii, abia ieşiţi de pe scăunelele de grădiniţă, să dea admitere la clasa I. Şi examenele se desfăşurau cu tot tacâmul: candidaţi emoţionaţi, părinţi şi mai şi, comisie sobră şi intransigentă. Copii victorioşi, copii respinşi, cu sufletul frânt, că au călcat cu stângul la şcoală. Noroc că s‑a renunţat la sistem. Oricum,o selecţie la clasa I e greu de făcut. Liceele s‑au prevalat de faptul că ele nu au circumscripţie şcolară şi aleg încă după propriul sistem.La "Cuza" ‑ legea primului venitLa "Cuza", deja, locurile sunt ocupate de câteva zile. "Am dat anunţ în ziar pe data de 6 sau 7 februarie că facem înscrieri începând cu data de 11, am pus anunţuri pe uşa liceului. Pe 11 februarie, la ora 15.00, se ocupaseră toate cele 25 de locuri", ne spune secretara liceului. Părinţii care nu au fost "pe fază", au pierdut trenul. La fel şi cei care şi‑au imaginat că înscrierea durează mai multe zile, nu doar câteva ore.Concurs de dosare la "Pedagogic"La "Pedagogic" sunt 50 de locuri şi deja 75 de candidaţi. Elevii se pot înscrie până pe 29 februarie. Aici s‑a ales selecţia pe bază de dosare şi punctaj. Candidaţii vor primi 10 puncte dacă au frecventat toate grupele de grădiniţă, 5 ‑ dacă stau lângă şcoală, 2 ‑ dacă au fraţi şi surori elevi ai liceului, 3 ‑ dacă locul de muncă al părinţilor e în apropierea liceului. Alte 10 puncte se vor da pe baza unei fişe psihopedagogice, completată de ultima educatoare a candidaţilor.Câte bordeie, atâtea obiceiuriŞcolile generale au primit instrucţiuni ca, până în mai, să desfăşoare înscrieri numai pentru elevii din circumscripţia lor. Abia după această lună, dacă le‑au rămas locuri, pot înscrie şi copii din alte cartiere.La şcolile "cu pretenţii", directorii au încercat să stabilească reguli astfel încât să nu se mai ivească discuţii. Cei care vor să‑şi înscrie copilul în clasa I la Şcoala Nr. 28 şi solicită o anumită învăţătoare trebuie să ştie că repartiţia se face prin tragere la sorţi . "La noi, toţi dascălii sunt buni", ne informează directorul‑adjunct Ion Diaconeasa.La Şcoala Nr. 13, ni s‑a spus că locurile au fost ocupate deja în proporţie de 90 la sută şi că la unele învăţătoare s‑au completat cele 25 de locuri. Directoarea Luminiţa Chiriac a refuzat să facă publice numele celor mai căutate învăţătoare pe motiv că "şi aşa ies discuţii": "Vin părinţi care vor doar la o anumită învăţătoare. Dacă le spunem că s‑au ocupat locurile, încep să ne acuze că am primit "atenţii" ca să‑i favorizăm pe unii şi pe alţii nu. Am încercat să le explic că învăţătoarea la care vor să‑şi dea copilul s‑ar putea să nu se potrivească pe firea copilului lor. Sunt copii hiperactivi, cărora le trebuie o învăţătoare mai energică şi copii timizi, care necesită un dascăl mai calm. Eu încerc să‑i sfătuiesc să aleagă, nu după recomandările unora, ci în funcţie de ceea ce le trebuie copiilor lor", ne lămureşte Luminiţa Chiriac.Întemeiate sau nu, discuţii şi "revoluţii" se vor ivi şi anul acesta, oricât de precauţi încearcă să fie directorii şcolilor. Că se fac şi "favoritisme" e un lucru ştiut, dar şi greu de dovedit. Partea proastă e că şi părinţii au tendinţa să se ducă grămadă la � "pomul lăudat". Uneori, vâlva care se face în jurul unui anumit dascăl nu e şi întemeiată.O prietenă de‑a mea, care locuieşte în Paris şi este însărcinată abia în cinci luni, mi‑a spus că şi‑a înscris deja copilul la creşă, ca să fie sigură că, la un an, va avea unde să‑l lase. Se va ajunge oare la fel şi la noi? Le vom face picilor noştri contracte cu Abecedarul, înainte ca ei să se fi născut? Sau întâi ne ocupăm un loc la şcoala visată şi apoi purcedem să mai facem şi copilul?http://www.viata-libera.ro/index.php?pa ... l&id=22392
Recommended Posts