Jump to content

Medicii ar putea fi "legaţi" de spital 8 ore pe zi


dcp100168

Recommended Posts

Medicii, legati de spital 8 ore pe zi

De luna viitoare, doctorii din spitalele publice trec la programul de muncă european, care nu le mai permite să plece la prânz. Măsura îi loveşte grav pe cei care lucrează şi în privat. Oficialii din Ministerul Sănătăţii intenţionează să le schimbe drastic doctorilor din spitalele publice programul de lucru începând cu 1 septembrie. Mai exact, li se va cere să stea opt ore la serviciu, cu pauză de masă la prânz. Motivatia masurii: suntem sin gura tara din Europa, alaturi de Albania, in care doctorii au progam la spital pana la pranz, iar multi bani se pierd pentru ca pacientii stau internati perioade prea lungi de timp.

Medicii nu vad insa masura cu ochi buni, pentru ca loveste mai ales in cei care castigau bani in privat, dupa ce dimineata lucrau in spitale publice, si isi asigurau astfel un venit decent. Specialisti care au lucrat in spitale din Occident spun ca fara o crestere substantiala a salariilor si fara o schimbare din temelii a sistemului, cresterea timpului de lucru nu are utilitate.

„Ni se ia posibilitatea de a câştiga bani cinstit în privat”

Doctorii nu văd cu ochi buni măsura creşterii programului de lucru la spital. „Mi se pare o aiureală, nu suntem pregătiţi pentru programul acesta. E adevărat că e valabil peste tot în Occident, însă la noi sistemul merge cum merge, salariile sunt mici. Practic, ni se răpeşte toată ziua. Să iei posibilitatea unui medic să câştige bani cinstit în privat mi se pare un abuz. În plus, avem şi noi familii, trebuie să învătăm”, comentează conf. dr. Florin Brătilă, medic primar obstetrică- ginecologie la Spitalul Filantropia şi colaborator al unor instituţii medicale private.

„Vom asista la creşterea migraţiei”

Noul program de lucru va da peste cap serviciile medicale, estimează preşedintele Colegiului Medicilor din România, prof. dr. Vasile Astărăstoae. „În multe specialităţi avem un număr mic de doctori, nu se va putea asigura continuitatea actului medical. Ar trebui să se insiste pe formarea medicilor specialişti astfel încât să se aco pere nevoia de asistenţă medicală. În noua formulă, va fi descoperită contravizita care e la ora 6.00 seara”, comentează el. Preşedintele CMR estimează că din cauza acestori măsuri, cumulate cu noua grilă de salarizare, care duce la scăderea veniturilor în Sănătate, vom asista la o creştere a migraţiei medicilor români.

http://revistapresei.hotnews.ro/stiri-s ... -8-ore.htm

Link to comment
Share on other sites

„Mi se pare o aiureală, nu suntem pregătiţi pentru programul acesta. E adevărat că e valabil peste tot în Occident, însă la noi sistemul merge cum merge, salariile sunt mici.

Păi dacă e valabil în Occident de ce n-ar fi valabil și la noi? Sau avem noi mai multe merite decât cei din Occident de ne permitem să cerem derogări?

Link to comment
Share on other sites

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.