Jump to content

Dupa Romania, a venit randul Slovaciei sa refuze


corbu

Recommended Posts

,,Dupa Romania, a venit randul Slovaciei sa refuze intrarea presedintelui Ungariei pe teritoriul sau

21 august, 20:16

Slovacia va refuza intrarea pe teritoriul sau a presedintelui ungar Laszlo Solyom, care intentiona sa participe vineri la o ceremonie la Komarno, unde traieste o minoritate maghiara semnificativa numeric, a declarat vineri premierul slovac Robert Fico, citat de NewsIn.

"Ministerul Afacerilor Externe a inmanat astazi la ora 16.00 (17.00, ora Romaniei) o nota diplomatica unui reprezentant al Ambasadei Ungariei in Slovacia, pentru a anunta ca organele slovace (...) ii refuza presedintelui ungar Laszlo Solyom intrarea pe teritoriul Slovaciei", a declarat prim-ministrul slovac.

"Nu vom impune cu forta respectarea acestei decizii", a precizat totusi premierul intr-o conferinta de presa.

Aceasta deplasare a lui Solyom prevazuta la Komarno coincide cu a 41-a aniversare a datei invadarii Cehoslovaciei de catre trupele sovietice si ale altor patru tari din fostul Pact de la Varsovia, intre care si ale Ungariei.

Relatiile istoric dificile ale celor doua tari, membre UE din 2004, s-au inrautatit dupa ce Partidul National Slovac (SNS, nationalist si xenofob) a intrat la guvernare la Bratislava in iulie 2006. Recent, Brastilava a adoptat o lege ce interzice folosirea limbilor minoritatilor in serviciile publice, iar Ungaria a anuntat ca intentioneaza sa sesizeze ONU si Consiliul Europei pe aceasta tema. Noua lege adoptata de Parlamentul slovac in iulie prevede pana la 5.000 de euro amenda pentru folosirea limbii unei minoritati in serviciile publice, in conditiile in care minoritatea maghiara reprezinta 10% din populatia slovaca. Partidele reprezentate in Parlamentul de la Budapesta au reactionat adoptand o declaratie comuna prin care au cerut Bratislavei sa retraga norma, considerata "discriminatorie" in Ungaria.

Cei mai importanti lideri slovaci anuntasera miercuri la Bratislava, intr-o declaratie comuna, ca se opun unei vizite private a presedintelui ungar, Laszlo Solyom, prevazuta pentru vineri in sudul Slovaciei, unde traieste o numeroasa minoritate maghiara.

Solyom urma sa asiste vineri la Komarno, oras de frontiera din sudul Slovaciei, la inaugurarea unei statui a Sfantului Stefan, primul rege apostolic al Ungariei si sfantul ocrotitor al acestei tari.

Interventia din 21 august 1968, la care Romania nu a participat, a inabusit violent miscarea de democratizare cunoscuta sub numele de Primavara de la Praga, vizand instituirea unui "socialism cu fata umana" simbolizata de liderul reformator al comunistilor cehoslovaci de atunci, Alexander Dubcek.

"Din punct de vedere istoric, consideram alegerea acestei date (pentru vizita privata a lui Solyom) drept o dovada de lipsa de sensibilitate si tact", se arata miercuri in declaratia semnata de presedintele slovac Ivan Gasparovic, premierul Robert Fico si seful Parlamentului Pavol Paska.

"Contrar uzantelor internationale, presedintele Solyom nu a manifestat interes pentru intalnirea vreunui reprezentant oficial slovac in timpul sejurului sau in Slovacia", se mai arata in text. "In asemenea conditii, Laszlo Solyom nu este binevenit in Slovacia", incheie cei trei oficiali.

In martie, Romania nu i-a dat presedintelui Ungariei aprobarea de a ateriza

Initiativa liderilor slovaci in privinta vizitei lui Solyom aminteste de incidentul din martie dintre Romania si Ungaria, in care a fost implicat tot presedintele ungar. Solyom intentionase sa vina in Romania cu ocazia Zilei nationale a maghiarilor de pretutindeni, in 15 martie, cu o aeronava militara, insa autoritatile romane nu au aprobat aterizarea. Prin urmare, presedintele László Sólyom a venit in Romania cu o zi mai devreme, in 14 martie, cu autoturismul, iar dupa incheierea manifestarilor prilejuite de sarbatorirea zilei de 15 Martie, seful statului ungar s-a intors in aceeasi zi la Budapesta.

MAE roman a subliniat ca "modul de anuntare si de organizare a vizitelor private trebuie sa respecte legislatia si cutuma diplomatica". De asemenea, documentele diplomatice si declaratiile publice trebuie sa respecte denumirile oficiale ale autoritatilor si unitatilor administrativ-teritoriale, neputandu-se accepta erori, aproximari sau informatii interpretabile.

Potrivit unor surse bine informate, aceste "informatii interpretabile" se refereau la faptul ca in notele verbale Ambasada Ungariei a facut referire la "autoguvernarea din Harghita si Cozmeni" si ca presedintele ungar urma sa fie escortat si de un elicopter militar, in afara de aeronava militara care urma sa-l transporte.''

Z.O.

sursa: Ziuaonline

Ungurii continua sa calce-n strachini... :)

Link to comment
Share on other sites

DISCRIMINARE! Adica de ce sa interzici unui om sa intre in Slovacia sau Romania doar pentru ca e presedintele Ungariei?

George, nu e discriminare. Din articol reiese ca nu e binevenit in conditiile date, a momentului ales.

Prsedintele maghiar poate sa vina totusi, nu-l opreste nimeni la granita. Asa sa intamplat si in martie in cazul Romaniei cand pana la urma a fost prezent in secuime.

Insa, avand in vedere faptul ca e Presedintele unei tari, deci o persoana publica - trebuie sa i se asigure securitatea, exista niste protocoale in acest sens care trebuie respectate si puse in practica. Nicio tara nu vrea sa riste in cazul nefericit cand se poate intampla ceva neplacut.

In alta ordine de idei nu e nici un gest elegant sa te duci in ALTA tara ca pe propria mosie si in plus cu un avion militar. Chiar daca consideri ca ar fi o vizita privata, macar din curtoazie daca nu din respect nu trebuie ignorate autoritatile acelei tari.

Asa vad eu lucrurile. ;)

Link to comment
Share on other sites

DISCRIMINARE! Adica de ce sa interzici unui om sa intre in Slovacia sau Romania doar pentru ca e presedintele Ungariei?

Tu ai permite unui om sa-ti se plimbe prin casa ta, de ziua ta, cu bocancii plini de noroi si...eventual, sa te roage sa pleci nitel, ca el are niste treaba acolo?

Link to comment
Share on other sites

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.