Jump to content

Poluare cu ulei ars pe Dunăre


dcp100168

Recommended Posts

Poluare accidentală cu ulei ars pe Dunăre

Circa 100 de litri de hidrocarburi s-au scurs în Dunăre marţi seară, printr-o conductă din vecinătatea Şantierului Naval Damen din Galaţi, însă niciunul dintre agenţii economici din Valea Oraşului nu revendică acea conductă, transmite corespondentul NewsIn. "Incidentul ne-a fost adus la cunoştinţă aseară (marţi seară, n.r.). Vorbim de până la 100 de litri de ulei ars, care s-au scurs în Dunăre printr-o conductă din fontă cu diametrul de 250-300 milimetri, aflată între Şantierul Naval Damen şi Port Bazinul Nou Galaţi. În urma acestui incident, pe suprafaţa apei Dunării au aparut irizaţii intermitente de hidrocarburi", a declarat, miercuri, şeful Comisariatului Regional al Gărzii de Mediu, Ion Drugan.

Specialiştii Sistemului de Gospodărire a Apelor din Galaţi, cu sprijinul Şantierului Naval şi Port Bazinul Nou, au blindat conducta cu un dop de lemn, au construit un mic baraj din pământ pentru a stopa scurgerea amestecului de apă cu hidrocarburi în Dunăre, au instalat un baraj plutitor pe suprafaţa apei şi au împrăştiat material absorbant în perimetrul afectat. De asemenea, Sistemul de Gospodărire a Apelor şi Agenţia pentru Protecţia Mediului au prelevat probe şi le-au trimis la laborator, pentru analize.

Nu se ştie, însă, cui aparţine acea conductă sau cine deversează ulei uzat prin ea, întrucât Şantierul Naval Damen, Port Bazinul Nou şi toţi ceilalţi agenţi economici din Valea Oraşului Galaţi spun că nu o utilizează. Garda de Mediu, Agenţia pentru Protecţia Mediului, Sistemul de Gospodărire a Apelor şi Administraţia Porturilor Dunării Maritime au pornit în căutarea poluatorului. În căutare s-au implicat şi Şantierul Naval Damen şi cei din Port Bazinul Nou.

Dacă va fi identificat, poluatorul riscă o amendă de 50.000-60.000 de lei, potrivit lui Ion Drugan, de la Garda de Mediu.

Link to comment
Share on other sites

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.