Jump to content

Centrul Galaţiului pute ca o hazna


dcp100168

Recommended Posts

Centrul Galaţiului pute ca o hazna

* De două zile în oraş nu se poate respira din cauza emanaţiilor produse de conductele din zonă

Mirosul greu de suportat care se degajă, cel mai probabil, din conductele de apă menajeră crează de două zile neplăceri gălăţenilor. Oamenii se plâng că nu mai suportă putoarea sufocantă care provine de la reţeaua de canalizare. „În aer se simte ceva infect de câteva zile. Nu ştim ce se întâmplă, dar să se rezolve cumva! Pur şi simplu ne sufocăm, ni se face rău de la stomac”, spune supărată gălăţeanca Miron Elena. „Am avut treabă pe la Potcoava de Aur şi era să vărs din cauza mirosului. Cred că vine de la gropile făcute de muncitorii care sapă prin oraş în jurul conductelor. Chiar nu se poate face nimic?”, se întreabă şi Violeta Diaconu. „Primarul nostru e degeaba. După mulţi ani în care a făcut doar promisiuni, s-a apucat şi el de o treabă, dar nu e în stare să o facă cum trebuie”, consideră un alt gălăţean, Gheorghe Cujba.

În urma sesizărilor primite de la persoanele care locuiesc în zona centrală a oraşului, l-am contactat telefonic şi pe directorul tehnic al SC Apă Canal SA, ing. Niţă Podaru. Acesta ne-a explicat că duhoarea provine de la conductele la care se lucrează în cadrul proiectului ISPA. „Se trage tare pe ultima sută de metri, trebuie făcut ce nu s-a făcut până acum. De aceea, sunt deschise foarte multe colectoare. De la ele provine mirosul insuportabil”, susţine Podaru.

Pe de altă parte, directorul coordonator al Gărzii Regionale de Mediu Galaţi, Ion Drugan, îl contrazice pe directorul tehnic al SC Apă Canal şi afirmă că mirosul neplăcut nu provine nicidecum de la conductele din cadrul programului ISPA (reabilitarea reţelelor de apă şi a sistemului de canalizare), ci de la asociaţiile de locatari care au subsolurile blocurilor pline cu moloz si reziduuri menajere. „S-au făcut verificări şi s-a constatat că nu de la conductele la care se lucrează pe ISPA provin emanaţiile, ci de la asociaţiile de locatari care nu-şi repară subsolurile blocurilor. Apele menajere nu mai sunt evacuate şi se scurg direct în conducta tehnică. De aici provine mirosul neplăcut. Probabil că singura soluţie este să băgăm multă apă şi să curăţăm mizeria din aceste canale”, consideră Ion Drugan. Comisarul Gărzii de Mediu a mai adăugat că este vorba de o poluare a apelor. În consecinţă, potrivit legii, asociaţiile de locatari care nu îşi curăţă subsolul ar putea fi amendate cu câteva sute de milioane de lei.

http://www.adevarul.ro/articole/galati- ... hazna.html

Link to comment
Share on other sites

a mai verificat cineva daca niculai mai traieste? astia cu capul la concedii au uitat sa-i mai puna la gura o oglinda sa verifice daca se abureste....poate a crapat bietul de el la locul de munca si s-a imputit...cu caldura asta....asta o fi explicatia ca pute tot centrul a hoit :lol::lol::lol: mort sau viu este la fel de competent.ma gandesc ca nu mai tre sa dam un salariu din bani publici daca-l impaiem.avem acelasi primar competent,nu mai consuma nimic si daca-l imbalsamam bine scapam si de putoare :lol::lol::lol:

Link to comment
Share on other sites

Dumitru Nicolae: „Şi anul trecut mirosea Galaţiul!”

„Oraşul cu miros de gunoi”, articolul publicat marţi de „Viaţa liberă”, a avut parte de o reacţie destul de virulentă din partea primarului Dumitru Nicolae. Nu e vorba, însă, de identificarea şi neutralizarea sursei odorifice, ci de nişte răutăţi cu iz de campanie electorală. „Eu am fost cu piciorul şi am verificat peste tot. Cu mirosul lucrul e simplu, am avut şi anul trecut miros, dar nu l-aţi băgat de seamă!” (N.R.: Ba l-am băgat, că am mai scris despre asta, dar nu ne-a auzit nimeni). „Când nu am vrut să arunc în apă oameni de Ziua Marinei, anul trecut, de vină era conducta de canalizare care era peste nivelul apei şi numai mirosuri aveam. Acum se simte miros numai pe Faleză şi dacă bate vântul invers, ne dă la toţi damful”. „Dacă vă duceţi pe Mihai Bravu, unde se întretaie cu Basarabiei, veţi vedea că sunt nişte pompe care scot mizeria dintr-un cămin şi o dau în altul. Şi de aici vine oleacă de damf. Un lucru e sigur, când vom termina cu ISPA, vom localiza mai bine de unde vin aceste mirosuri! Trebuie să finalizăm canalizările şi subsolurile la blocuri”, a declarat Nicolae. Nu punem la îndoială convingerile olfactive ale edilului urbei, dar până la finalizarea lucrărilor ISPA va mai curge multă apă pe Dunăre… Apa trece, mirosul rămâne!

http://www.viata-libera.ro/articol-Dumi ... %9D_2.html

Link to comment
Share on other sites

Ce tupeu are fosila asta jegoasa.. mirosul hoitului de primar pe care-l are ne va urmari insa si mai mult decat duhoarea din oras..

Lasa omu ca doar nu s-o c....t el. :lol: Se pare ca de vina ar fi lucrarile la canalizare care se executa de ceva vreme. Lucrul asta ar fi trebuit oricum facut de multa vreme, asa ca asta este situatia. Se lucreaza romaneste, indiferent de cine este primar sau vointa primarului.

Link to comment
Share on other sites

Teoria transpiraţiei

Că în Galaţi lucrurile au început să miroasă urât, se simte. În toate cartierele, indiferent că sunt aproape sau departe de Dunăre, Combinat ori cine ştie ce conductă de canalizare, miroase. Oamenii se ţin de nas şi se întreabă ce poate fi. Din păcate, nimeni nu dă un răspuns clar. Instituţiile statului o scaldă, iar apele respective nu par deloc în regulă, având în vedere componenta olfactivă la care facem referire…

De când cu duhoarea din oraş, au apărut şi tot felul de explicaţii, unele mai logice, altele mai puţin credibile, însă toate se răspândesc cu aceeaşi viteză cu care mirosul mătură oraşul. Iniţial, s-a vorbit de faptul că nivelul Dunării a scăzut, iar gura canalului colector care deversează dejecţiile în fluviu se află deasupra nivelului apei, de unde şi mirosul care se răspândeşte jur împrejur. Ar putea fi credibilă explicaţia, însă cum argumentezi prezenţa mirosului în cartierele din capătul celălalt al oraşului?

Ulterior, a mai apărut o explicaţie: din cauza lucrărilor ISPA de reabilitare a reţelei de canalizare şi pentru ca muncitorii să îşi poată face treaba, nivelul de apă murdară din conducte s-a redus la jumătate, motiv pentru care dejecţiile băltesc, răspândind parfumul peste tot.

O explicaţie destul de plauzibilă, având în vedere că oraşul este în această perioadă împânzit cu guri de vizitare deschise (adică, gropi săpate prin cartiere, deasupra conductelor de canalizare). Plus că, în subsol, conductele vechi şi ruginite au scurgeri mari care, acum, emană şi putoarea respectivă, prin şanţurile săpate.

Probabil că nici această explicaţie nu a fost suficientă, pentru că, la începutul săptămânii, se vorbea că… tot brăilenii sunt de vină! Mai exact, ferma de porci a omului de afaceri Caruz, care ne-ar umple oraşul de iz de dejecţii! Că pentru mirosul de la ferma de porci, omul de afaceri a fost amendat de comisarii de mediu de la Brăila, se ştie. Cum explici însă că acum mirosul a ajuns fix la Galaţi, adică a preferat să călătorească, pe aripile vântului, vreo 20 de km, strâmbând din nas la cei doi-trei kilometri care îl despărţeau de Brăila, doar aşa, în virtutea unirii locale dintre brăileni şi gălăţeni?

Deci nici această explicaţie nu a ţinut prea mult, însă nu-i bai; ieri apăruse deja un alt scenariu: la Şantierul Naval s-au efectuat excavaţii pe fundul Dunării, din cauză că nivelul apei este scăzut, iar mâlul scos a fost depus pe malul fluviului. Mâl din care se răspândeşte faimosul miros care a împânzit Galaţiul. Ciudat însă, dar săptămâna trecută, când la Şantierul Naval a avut loc lansarea la apă a unei nave, locul a fost bătut de ziarişti, iar în afară de amenajarea unei noi hale, altă lucrare nu se desfăşura. Aşa că misterul rămâne încă neelucidat. Dar miroase.

Explicaţie de Mediu

„Este aberantă explicaţia cu ferma de porci a lui Caruz, pentru că vântul nu bate atât de puternic încât să aducă mirosul de acolo! Cauza este nivelul scăzut al Dunării, care nu mai acoperă, astfel, gura de deversare a conductei de canalizare şi lucrările ISPA care se desfăşoară în oraş”, a declarat şeful Gărzii de Mediu Galaţi, Mihai Turcu.

http://www.viata-libera.ro/articol-Teor ... iei_2.html

Link to comment
Share on other sites

Ce tupeu are fosila asta jegoasa.. mirosul hoitului de primar pe care-l are ne va urmari insa si mai mult decat duhoarea din oras..

Lasa omu ca doar nu s-o c....t el. :lol: Se pare ca de vina ar fi lucrarile la canalizare care se executa de ceva vreme. Lucrul asta ar fi trebuit oricum facut de multa vreme, asa ca asta este situatia. Se lucreaza romaneste, indiferent de cine este primar sau vointa primarului.

Problema e ca in cele mai multe locuri se lucreaza...turceste...:)

Link to comment
Share on other sites

  • 11 months later...

Galaţiul miroase din nou a hazna

Marţi, timp de două ore, din Micro 20 şi până în Ţiglina I nu s-a putut respira din cauza mirosului pestilenţial. Fenomenul nu a fost unul izolat, deoarece, în ultimele luni, mirosul neplăcut a putut fi simţit de mai multe ori, la diferite ore.

Lumea dă vina pe ISPA considerând că mirosul vine din conductele de canalizare, ceea ce este adevărat însă doar în parte. Niţă Podaru, directorul tehnic al SC Apă Canal SA, ne-a explicat că duhoarea provine de la crescătoria de porci de la Cotul Pisicii şi nu de la reţelele de canalizare.

„Nu este prima dată când se simte în aer acest miros insuportabil. Acum două săptămâni, în cartierul Mazepa, două zile nu s-a putut respira. După câteva cercetări s-a stabilit că duhoarea aceea provine de crescătoria de porci. Aruncă dejecţii pe câmp iar mirosul este adus de curenţii de aer în oraş”, ne-a explicat directorul Podaru.

Pe de altă parte, Ion Avram, purtătorul de cuvânt al Gărzii de Mediu, spune că mirosul neplăcut provine de la conductele de canalizare decopertate pentru realizarea programului ISPA: „Am mai primit astfel de reclamaţii de la gălăţeni. Noi credem că mirosul provine de la canalizările deschise în cadrul ISPA dar şi de la subsolurile blocurilor”.

În timp ce autorităţile se contrazic în legătură cu provenienţa mirosului, gălăţenii se plâng că nu mai suportă mirosul care a pus parcă stăpânire pe oraş şi se simte şi mai tare din cauza caniculei. „În aer, se simte ceva infect. Pur şi simplu ne sufocăm, ni se face rău de la stomac”, declară supărată gălăţeanca Simona Vintilă. „Am avut treabă prin Ţiglina şi era să vărs din cauza mirosului. Miroase a fecale. Chiar nu se poate face nimic?”, ne-a declarat Sergiu Miron.

http://www.adevarul.ro/locale/galati/Mirosul_de_hazna_a_pus_stapanire_pe_Galati_0_319168166.html

Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...

Damful de hazna a invadat Parcul Cloşca!

Dejecţiile provenite de la blocurile de pe strada Cloşca se scurg direct prin parc din cauza canalizării înfundate. Conducerea SC Apă Canal susţine că mizeria provine de la o clădire din vecinătatea parcului, locuită de o familie numeroasă.

Gălăţenii care au dorit să se relaxeze câteva minute, în aer liber, în parcul de la Rondou, în ultimeze zile de-a dreptul primăvăratice au fost alungaţi de un miros pestilenţial. Motivul: dejecţiile provenite de la blocurile de pe strada Cloşca se revarsă direct în parc din cauza canalizărilor înfundate. Pe o suprafaţă de aproximativ 50 de metri pătraţi, spaţiul verde este îmbâcsit cu materii fecale.

Gălăţenii, mai ales cei care locuiesc în zonă, sunt indignaţi de această situaţie şi spun că este inadmisibil ca un loc de promenadă să fie transformat într-o hazna. „Este singurul parc din această zonă. Este inacceptabil ca aceste dejecţii să fie lăsate să se scurgă în parc. Autorităţile ar trebui să ia măsuri şi să desfunde canalizările. În parc, sunt mulţi copii şi se pot îmbolnăvi foarte uşor”, ne-a declarat Dana Bulişteanu, educatoare. „Parcul este lăsat de izbelişte. Trotuarul este stricat, iar leagănele sunt din fier şi sunt foarte periculoase. Mai nou, am constatat că mizeriile din canalizările înfundate se revarsă în parc”, a spus Viorica Lefterache.

Niţă Podaru, directorul tehnic SC Apă Canal, susţine că mirosul nu provine de la canalizările înfundate (deşi în fotografii se vede clar cum li se revarsă conţinutul, pe iarbă!), ci de la o clădire din vecinătatea parcului, locuită de o familie amârâtă şi numeroasă. „Familia respectivă are un veceu improvizat, iar toată mizeria se scurge în râpa de lângă parc. Asta se pare că este cauza mirosului. Eu am avut o discuţie cu domnul Laurenţiu Jalbă de la Direcţia Tehnică din Primărie în vederea soluţionării acestei probleme. I-am propus să demolăm clădirea aceea şi să construim un gard lângă parc”.

Pentru că mirosul pestilenţial ar putea pune în pericol sănătatea copiilor care se joacă în parc, am sesizat Direcţia de Sănătate Publică şi Garda de Mediu. „Vom face o adresă către Apă Canal. Ei sunt responsabili de toate canalizările din oraş”, ne-a declarat Liliana Moise, director intermiar la DSP Galaţi. „Voi trimite pe cineva în parc pentru a verifica de unde provine mirosul. Primăria este de vină pentru toate deşeurile şi mizeriile din oraş”, ne-a spus şi Mihai Turcu, şeful Gărzii de Mediu Galaţi.

http://www.adevarul.ro/locale/galati/Damful_de_hazna_a_invadat_Parcul_Closca_0_376762390.html

Link to comment
Share on other sites

  • 4 months later...

Situaţia se împute!

* În Valea Ţiglinei curge un râu de apă menajeră, iar de acolo, ajunge în Dunăre! * Gălăţenii se ţin de nas când trec prin Parcul Cloşca

Susurul apei se împleteşte, fermecător, cu imaginea bobocilor de pe crengile pomilor şi cu ciripitul păsărelelor. Ar putea fi aşa, dacă ai avea o mască de respirat. Altfel, este aproape imposibil să te plimbi prin Parcul Coposu (fostul Cloşca) fără să te ţii de nas, ca să eviţi să respiri mirosul de apă stătută, de canalizare, care se revarsă, generos, din râpa Ţiglinei.

Ieri, comisarul de mediu Ion Avram s-a deplasat la râpa din Ţiglina (dintre Parcul Coposu şi fosta benzinărie MHC), unde dintr-o conductă de ape menajere apa se scurge direct în pârâu şi de acolo, în Dunăre. Bonus: în spatele fostei benzinării, un maldăr de gunoi tronează nestingherit. „Este vorba de o conductă de canalizare care se întrerupe brusc, apa curgând direct în firul de apă şi, de aici, în Dunăre. Se pare că situaţia durează de ceva timp, nu este de ieri, mai ales că zona miroase urât de anul trecut, a canalizare, aşa cum miroase şi în centru, când se schimbă conductele, situaţie care ne-a făcut oraşul de... cacao! Vom sesiza Primăria, pentru a lua măsuri şi pentru a ne informa dacă nu cumva această situaţie nu urmează să fie remediată prin proiectul ISPA. Vom sesiza Primăria şi în privinţa gunoiului de aici”, a declarat Ion Avram. Situaţia rău mirositoare ne-a fost confirmată de soţii Moise şi de Vintilă Bertea, gălăţeni care „taie” Parcul Cloşca, trecând peste râuleţul de „cacao”, strâmbând din nas, dar scurtând din drum.

De aia pute în oraş?!

Nu este nicio noutate, miroase rău şi în Valea Ţiglinei şi la Inelul de Rocadă, lângă blocul Vega, şi pe lângă Uzina de Apă, şi la intrarea în oraş, dinspre dig. Pentru situaţia din râpă, comisarul Ion Avram spune că vor fi sesizate Primăria, Apă Canal, Apele Române, Direcţia de Sănătate Publică şi Agenţia de Protecţia Mediului: „Legislaţia apelor prevede o amendă de 500-10.000 de lei, iar Legea mediului prevede o amendă de până la 50.000 de lei”. Mihai Turcu, comisar şef la Garda de Mediu, spune că „acolo s-a deviat un canal colector, prin 2005-2006 şi cred că nu s-a făcut legătura cu partea care ducea către Dunăre. Vom vedea cine se face vinovat de situaţie şi cel responsabil va salubriza şi zona, căci situaţia indică o neglijenţă totală!”.

Din discuţia cu viceprimarul municipiului Galaţi, Nicuşor Ciumacenco, am aflat că situaţia datează de săptămâna trecută (!?), când „Garda de Mediu ne-a sesizat problema, iar noi am chemat Direcţia Tehnică. S-a mers la faţa locului, s-a luat legătura cu cei de la Apă Canal şi se investighează să vedem ce se întâmplă. Conducta nu este inclusă în proiectul ISPA”.

Directorul Apă Canal reacţionează. „Am verificat şi vă pot spune că este vorba despre faptul că mizeria şi deşeurile au obturat canalizarea din zonă, motiv pentru care apele menajere au deversat în râpă. Vom acţiona de urgenţă cu aparate şi vă promit că situaţia va fi remediată! Într-adevăr, fiind o zonă mai ascunsă, întreţinerea ei a fost neglijată”, ne-a declarat directorul Apă Canal, Gelu Stan.

http://www.viata-libera.ro/articol-Galati_mizerie_pe_valuri_in_orasul_dintre_ape__2.html

Link to comment
Share on other sites

A secat pârâul de zoaie din Ţiglina!

Dacă săptămâna trecută, în râpa Ţiglinei, din Parcul Cloşca, apele menajere deversate dintr-o conductă făceau să susure un adevărat râuleţ ce se scurgea în Dunăre, ieri lucrurile stăteau cu totul altfel. Din zona în care săptămâna trecută se revărsau apele urât mirositoare acum nu mai izvorăşte nimic. Ceea ce nu înseamnă, însă, că mirosul de canalizare nu mai există sau că pârâul (teoretic, format doar din apele pluviale şi izvoarele naturale) este curat acum. Râpa este plină de tot felul de gunoaie (de la anvelope uzate, la pet-uri sau ligheane folosite), iar bălţile cu apă gri – ca atunci când arunci în bătătură apa din ligheanul în care te-ai spălat! – demonstrează mizeria care gâlgâia săptămâna trecută. Mai mult, din locul în care atunci izvorau zoaiele Galaţiului au rămas acum resturi uscate a căror provenienţă îţi taie instantaneu apetitul. Concluzia: după intervenţia mediatizată a Gărzii de Mediu, Primăria Galaţi a luat imediat măsuri şi, aşa cum ne-a promis directorul Apă Canal, Gelu Stan, scurgerea de ape menajere s-a oprit.

Mediul încă anchetează

În schimb însă, ancheta de la Garda de Mediu nu s-a finalizat. „Se continuă ancheta, astfel încât să fie identificat vinovatul pentru această poluare”, a declarat comisarul de mediu Ion Avram, care, săptămâna trecută preciza clar că „responsabilul va trebui să şi salubrizeze zona”.

http://www.viata-libera.ro/articol-A_secat_paraul_de_zoaie_din_Tiglina_2.html

Link to comment
Share on other sites

Asa cum il cunosc, Dl. Avram are deja intreaga lista. Incepand cu decizia de infiintare a CSG in '63. Cu anularea proiectului de amenajare a Vaii Tiglinei-Abatorului facut de IPJ (proiect) Galati in '67, decizia de realizare a baretei de acces din fata MHC cu dig si nu cu pod, de realizare a Casei Rosii si a Spitalului de copii, a bisericii din spatele Complex Tiglina, a anularii proiectului de amenajare a gurii de varsare in Dunare cu posibilitatea de amenajare a unui port de agrement, cu aprobarea acelor constructii - pt. barci si crasme, stadioane stanga-dreapta vaii, asfaltari etc. Sunt curios sa vad ce i se va aproba sa desemneze drept ?vinovati? Ceausescu, primi secretari - ministri-directori-CSG, sefii cu impunerea constructiilor peste cacaina valea Tiglinei-Abatorului.

Link to comment
Share on other sites

  • 4 months later...

Galaţiul, o hazna fără capac şi în 2011

În Galaţi duhneşte a fecale. Autorităţile aruncă pisica pestilentă peste Dunăre, susţinând că nişte ferme de porci aflate la vreo 15 kilometri distanţă sunt de vină. Înapoi, acasă, patru lucrări de anvergură pe reţeaua de canalizare sunt în desfăşurare, iar descoperirea conductelor face mult mai plauzibilă varianta potrivit căreia mirosul provine din acele ţevi desfundate.

Canale desfundate

„La ora actuală, în Galaţi sunt patru şantiere deschise pe reţeaua de canalizare. Primul şi cel mai mare este cel de la Elice, unde Vega '93 lucrează la construirea colectorului de ape uzate din şi Sistem Yapi face legătura la deversor. Al doilea şantier este cel din poarta Grădinii Botanice, unde lucrează tot Sistem Yapi. Mai sunt două şantiere: în Centru, lângă blocurile P11 şi P12, şi pe bulevardul George Coşbuc, în dreptul Autobazei Transurb. Acestea sunt ultimele şantiere deschise pe reţeaua de canalizare, prin proiectul ISPA”, a declarat, ieri, şeful Unităţii de Implementare a Proiectului ISPA, Cristian Borcea.

Oficialul a admis că toate aceste şantiere pot genera mirosuri suspecte, însă doar în acele zone. „Nu pot să spun că tot ce miroase în oraş miroase de la ISPA. Dar ce miroase în preajma şantierelor, da, este posibil să fie generat de acestea”, a spus Cristian Borcea.

Pe de altă parte, faptul că aceste conducte sunt deschise fac ca aerul să circule prin ele şi orice adiere de vânt mănă duhoare prin gurile de canal din cartierele oraşului.

Pute, dar nu de la noi

Cu toate astea, directorul general al societăţii care exploatează reţeaua de canalizare, Gelu Stan, respinge vehement varianta potrivit căreia mirosul pestilenţial care pluteşte seara deasupra oraşului provine din conductele Apă Canal. „Nu e de la canalizare. Cele şapte guri de evacuare în Dunăre a apelor uzate sunt sub nivelul Dunării, sunt inundate, deci este exclus ca mirosul să vină de acolo”, a afirmat Gelu Stan.

El a arătat, însă, cu degetul peste Dunăre, lângă pădurea de salcâmi dinspre satul tulcean Garvăn, unde există ferme de porci. „Sunt mirosuri de grajd, ele vin de la fermele de peste Dunăre”, a spus Gelu Stan.

La rândul său, şeful Gărzii de Mediu Galaţi, Mihai Turcu a declarat că această problemă va fi analizată şi că sunt vizate (surpriză!) aceleaşi ferme de porci, pe lângă conductele Apă Canal.

Variantele celor doi sunt însă contrazise de sătenii din Garvăn şi Grindu, mult mai expuşi mirosurilor provenite de la fermele de porci. Oamenii spun că disconfortul olfactiv se manifestă doar în preajma crescătoriilor.

Să mai spunem că reţeaua de canalizare din Galaţi datează din 1870 şi că astăzi ea măsoară peste 500 de kilometri.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Duhoarea din Galaţi vine din sistemul de canalizare

Mirosul neplăcut din Galaţi nu vine de peste Dunăre, de la fermele de porci din zona Garvăn şi Grindu, aşa cum au încercat să sugereze autorităţile locale şi coordonatorii societăţii de alimentare cu apă şi de canalizare. Controalele făcute de către comisarii Gărzii de Mediu au scos la iveală faptul că problema îşi are originile, în municipiul Galaţi. „Au fost făcute verificări la fermele de animale din judeţul vecin în urma problemelor apărute în ultimele zile. Concluziile acestor controale arată că nu se semnalează probleme la acele unităţi zootehnice”.

„Acel miros neplăcut nu vine din altă parte decât din sistemul de canalizare al oraşului Galaţi. Este o chestiune edilitară care trebuie rezolvată la nivel local. Nu trebuie aruncată vina în altă parte”, ne-a declarat, ieri, Mihai Turcu, şeful Gărzii de Mediu Galaţi.

În urmă cu câteva zile, reprezentanţii Unităţii de Implementare a Proiectului ISPA, dar şi directorul general al societăţii care exploatează reţeaua de canalizare au respins varianta potrivit căreia mirosul neplăcut care este prezent în tot oraşul ar proveni din conductele desfundate ale Apă Canal, admiţând doar varianta potrivit căreia în zonele cu lucrări ISPA pot apărea astfel de probleme.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Mirosurile pestilenţiale învăluie oraşul

Noul sistem de canalizare al oraşului continuă să dea de furcă gălăţenilor prin mirosurile specifice de latrină. În plus, din cauza gazelor care se formează în urma aglomerării dejecţiilor în pantele de scurgere ale colectoarelor de apă uzată, există chiar pericolul unei explozii, în anumite condiţii, susţin unele surse.

Gălăţenii care stau în zona Mazepa şi zona Falezei nu pot scăpa pur şi simplu de mirosurile pestilenţiale ce provin de la canalizările de colectare a apei menajere. În momentul de faţă există patru colectoare descoperite: în zona Bac, în zona Malnaş, în dreptul Elicei şi la Intfor. Surse din cadrul Gărzii de Mediu Galaţi au confirmat existenţa acestora, iar cauza mirosurilor ar fi dejecţiile blocate în pantele de scurgere.

Mai mult decât atât, acestea ar putea pune vieţile oamenilor în pericol prin faptul că formează gaze şi implicit pot provoca explozii. „Probabil pantele nu sunt bine calculate şi dacă nu plouă să spele reziduurile acestea se acumulează într-un punct. Pe căldură dejecţiile adunate acolo reprezintă un real pericol pentru că se formează gaze şi pot chiar exploda”, spun sursele.

Cu toate acestea, directorul tehnic al SC Apă Canal, Niţă Podaru, continuă să nege că mirosurile ar proveni de la canalizări, cum a făcut-o şi acum doi ani, când damfurile erau atât de evidente în tot oraşul. Vina eternă pare să fie a fermei de porci de la Cotul Pisicii. „Nu este posibil să provină mirosul de la colectoare pentru că toate sunt închise. Mirosul provine de la crescătoria de porci de peste Dunăre. Bate vântul de sud-vest şi aduce mirosul încoace”, a explicat Niţă Podaru. Vina asupra fermei de porci o aruncă şi angajaţii din cadrul Biroului de Presă al Primăriei, potrivit cărora mirosurile nu au cum să provină de la bazinele de colectare pentru că acestea sunt curăţate la fiecare 48 de ore. „Acolo e un cumul de factori, apa mejeră plus căldura care fac ca uneori să miroasă, dar mirosurile acelea îngrozitoare vin de peste Dunăre, de la ferma de porci. La colectoarele de apă menajeră din oraş există o dispoziţie ca ele să fie curăţate din când în când”, explică cei de la Primărie. Pe de altă parte, potrivit Biroului de Presă al Primăriei Galaţi, nu este exclus ca pantele de scurgere să fie prost calculate şi acesta să fie un motiv pentru care dejecţiile se adună acolo.

impartial.ro

Link to comment
Share on other sites

De ce pute Galaţiul?

Întrebarea pe care şi-o pun gălăţenii de ceva timp a fost şi tema discuţiilor purtate astăzi, la Prefectură, în cadrul şedinţei Comisiei de Dialog Social. Subprefectul Gabriel Panaitescu l-a chestionat pe această temă pe directorul tehnic de producţie al Apă Canal, Niţă Podaru.

După ce a încercat să invoce, fără prea mare succes, existenţa unei crescătorii de porci de pe malul tulcean (Podaru: „atunci când vântul bate din N-E, S-V, vine miros de la crescătoria de porci de peste Dunăre, se poate verifica…”; Panaitescu: „Haideţi…”), Niţă Podaru a recunoscut faptul că „în unele zone, precum Faleza Inferioară, miroase şi din cauza lucrărilor noastre de întreţinere şi curăţenie a canalizărilor şi grătarelor de scurgere”.

Un alt motiv, spune Niţă Podaru, este nivelul scăzut al Dunării care nu mai acoperă, ca în mod normal, gurile de canalizare din care emană mirosuri pestilenţiale. Dar, precizează Podaru, prin aceste conducte nu se mai deversează apele menajere uzate - care se filtrează la staţia de epurare, realizată prin proiectul ISPA - ci doar sunt folosite pentru deversarea, în Dunăre, a apelor pluviale. Şi ar mai fi o cauză, a mai spus reprezentatul Apă Canal: „lucrările de racordare la canalul colector ce se realizează pentru magazinul Kaufland, de la Inelul de Rocadă”. Nici un cuvânt însă despre mirosul greu, de canal, care rezidă din zona staţiei de epurare a apelor uzate, „boală” de care nu suferă doar Galaţiul, ci şi Brăila - realitate pe care oricine o poate verifica cu propriul nas, dacă trece pe dig, pe lângă staţia de epurare a brăilenilor.

Discuţia despre mirosurile urâte care plutesc deasupra Galaţiului nu este una nouă, cel puţin nu pentru gălăţeni, sau pentru directorul Niţă Podaru. Pentru subprefectul Gabriel Panaitescu, da, căci subiectul era discutat, vara trecută, la Prefectură, de prefectul şi subprefectul de atunci, respectiv Paul Florea şi Ovidiu Tudorache. Ca şi atunci, nici acum nu s-a ajuns la vreo concluzie sau măsură concretă pentru rezolvarea situaţiei, deşi soluţii ar fi - inspecţii pe teren pentru identificarea surselor rău mirositoare sau măcar… distribuirea măştilor de gaze pentru gălăţeni.

presagalati.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Noul Galaţi pute de-ţi ia nasul!

Miercuri seară, cartiere întregi din oraş, Micro 17, 18, 19, Mazepa, Ţiglina s-au ţinut de nas. Mirosul, greu, de canalizare, nămol, gunoi zemuit şi câte altele i-a zăpăcit de cap pe toţi, iar oamenii nici nu au mai ştiut ce să facă: să deschidă geamurile, ca să aerisească, sau să le închidă, să nu moară sufocaţi prin case? Îndrăgostiţii au fugit de pe băncuţele aflate în apropierea gurilor de canalizare, iar plimbăreţii şi-au verificat obsesiv tălpile pantofilor, crezând că mirosul greu care îi însoţeşte este provocat de vreun „noroc” în care au călcat. Degeaba însă toate eforturile!

Galaţiul pute rău, o realitate pe care locuitorii o simt acum, după ce, săptămâna trecută, subiectul a fost abordat la şedinţa Comisiei de Dialog Social, de către subprefectul Gabriel Panaitescu. Acesta l-a întrebat pe directorul tehnic de producţie al Apă Canal, Niţă Podaru, despre sursa mirosului greu din oraş, moment în care acesta a încercat să invoce, fără prea mare succes, existenţa unei crescătorii de porci de pe malul tulcean, după care a revenit şi la motivele de pe malul gălăţean al oraşului: „atunci când vântul bate din N-E, S-V, vine miros de la crescătoria de porci de peste Dunăre, se poate verifica… În unele zone, precum Faleza Inferioară, miroase şi din cauza lucrărilor noastre de întreţinere şi curăţenie a canalizărilor şi grătarelor de scurgere”.

Totuşi, la o săptămână de când autorităţile s-au arătat îngrijorate de cum miroase Galaţiul, oraşul nu doar că a scăpat de problemă, ci s-a afundat şi mai mult în ea, iar dovada o puteţi simţi cu nasul. „În momentul de faţă se investighează două posibile cauze, una din interiorul municipiului Galaţi şi cealaltă, în exteriorul judeţului Galaţi”, a declarat purtătorul de cuvânt al Primăriei, Mihai Costache, certificând astfel că şi Primăria ia în serios teoria fermei de porci de peste Dunăre care ne-ar asasina cu mirosul dejecţiilor animalelor.

În paralel, se pare că şi angajaţii Apă Canal verifică starea canalizărilor din oraş, inclusiv a gurii de scurgere în Dunăre, însă până acum nu a apărut nicio concluzie clară. Aşa că până la noi informaţii, plimbaţi-vă cu nasul în batistă!

presagalati.ro

Link to comment
Share on other sites

Oraşul-canal - Galaţiul duhneşte a hazna

* În timp ce mirosurile neplăcute au învăluit oraşul, autorităţile se înghesuie să ne explice că de vină ar fi nişte... porci * Mult mai plauzibilă, dar nerecunoscută, este varianta potrivit căreia pantele de scurgere din canalizări nu sunt bine calculate, iar aerul intrat prin gurile de scurgere de la Dunăre împinge mirosul în oraş * Autorităţile de mediu ar putea demara verificări în acest caz

Autorităţile locale se dau la fund în timp ce mirosurile pestilenţiale ce provin de la colectoarele de apă uzată îşi fac simţită prezenţa în tot oraşul. Patru colectoare de apă uzată din oraş sunt descoperite, dar directorul tehnic al SC Apă Canal, Niţă Podaru, neagă că mirosurile ar putea proveni de la canalizări şi aruncă vina pe ferma de porci din judeţul vecin. "Nu este posibil să provină mirosul de la colectoare pentru că toate sunt închise. Mirosul provine de la crescătoria de porci de peste Dunăre. Bate vântul de sud-vest şi aduce mirosul încoace", a explicat Niţă Podaru. Declaraţii similare au şi angajaţii din cadrul Biroului de Presă al Primăriei, potrivit cărora mirosurile nu au cum să provină de la bazinele de colectare pentru că acestea sunt curăţate la fiecare 48 de ore. „Acolo e un cumul de factori, apa mejeră plus căldura care fac ca uneori să miroasă, dar mirosurile acelea îngrozitoare vin de peste Dunăre, de la ferma de porci. La colectoarele de apă menajeră din oraş există o dispoziţie ca ele să fie curăţate din când în când”, explică cei de la Primăria Galaţi.

Latrina din oraş şi porcii de la distanţă

Problema nu este însă una nouă. An de an se petrece acelaşi lucru atunci când nivelul Dunării scade. În plus, mirosurile de canalizare nu pot veni din altă direcţie decât din canalizări, cu toate că reprezentanţii societăţii Apă-Canal au încercat să minimalizeze problemele pe care reţeaua le are, aruncând vina pe acea fermă de porci de pe raza localităţii Garvăn. Explicaţia poate fi însă una cel puţin amuzantă, dacă ne gândim la faptul că acea fermă este una situată la aproximativ 15 kilometri de oraşul nostru, iar dimensiunile acesteia sunt reduse. Altfel spus, o fermă de o asemenea capacitate şi plasată atât de departe de oraşul nostru nu ar putea provoca astfel de duhori nici dacă toţi porcii de acolo ar fi murit, iar leşurile lor ar fi intrat în putrefacţie de vreo săptămână. De altfel, explicaţiile oferite de către cei de la Apă Canal nu au fost acceptate nici de către subprefectul Gabriel Panaitescu, care le-a cerut acestora lămuriri mai clare în legătură cu mirosurile neplăcute la precedenta şedinţă a Comisiei de Dialog Social.

Pante de scurgere prost calculate

Pe de altă parte, există specialişti în controlul de mediu care au confirmat că sunt colectoare descoperite şi mirosurile nu au cum să vină tocmai de peste Dunăre, mai ales că izul de latrină a acoperit tot oraşul, chiar şi până în Micro 40. „Probabil pantele nu sunt bine calculate şi, dacă nu plouă să spele reziduurile, acestea se acumulează într-un punct”, au declarat aceştia.

Comisarul şef al Gărzii de Mediu, Mărioara Gătej, a declarat că a fost înregistrată o singură reclamaţie în legătură cu mirosurile neplăcute din oraş, numai că această sesizare a fost transmisă electronic şi fără să fie semnată. "Avem în vedere astfel de acţiuni şi vor fi făcute verificări în mai multe zone ale oraşului. Vorbim însă despre o situaţie în care sunt greu de măsurat parametri şi de stabilit anumite soluţii", a declarat Mărioara Gătej.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Când îţi pute, te apuci de curăţenie!

Deşi primarul municipiului Galaţi, Marius Stan, continuă să insiste pe teoria potrivit căreia mirosul greu care pluteşte deasupra oraşului provine de la o fermă de porci din Tulcea, deocamdată instituţia nu a demarat nicio acţiune oficială de verificare în acest sens. Nici Garda de Mediu şi nici Comisariatul Regional de Mediu Galaţi nu au primit vreo adresă din partea Primăriei Galaţi, pentru demararea vreunei anchete, aşa că interesul autorităţilor pentru a dezlega misterul damfului din oraş pare să se limiteze doar la nivel declarativ. „Poate mirosi şi de la canalizările noastre, dar cel mai probabil miroase de la ferma de porci de peste Dunăre, de la acel gunoi menajer împrăştiat pe câmp, ca îngrăşământ. Sigur şi Apă Canal se preocupă şi vor să verifice dacă problema este legată de sistemul de canalizare”, a opinat, vineri, primarul Marius Stan.

Totuşi, comisarul şef al Gărzii de Mediu Galaţi, Mărioara Gătej, spune că nu a primit nicio adresă din partea Primăriei, pentru ceva verificări. „Cu toate acestea, noi am demarat acţiuni de verificare, le vom repeta şi seara, pe Faleză, Micro 19 şi probabil că săptămâna viitoare ne vom aduna mai multe instituţii abilitate să vedem ce soluţii găsim”, spune Mărioara Gătej, precizând însă că raza de competenţă este pe teritoriul Galaţiului. Aşadar, ei pot verifica doar teoria canalizărilor defecte, nu şi cea a fermei de porci de pe malul tulcean al Dunării.

Ion Drugan, comisar şef la Comisariatul Regional de Mediu - care are în evidenţă şase judeţe, inclusiv Tulcea -, spune că problema mirosului din oraş nu este vreo premieră. „ Şi anul trecut a fost aşa, am făcut verificări şi până la urmă s-a constatat că era vorba de o canalizare defectă din Mazepa… Şi acum facem cercetări şi vom relua verificările şi la ferma de porci de la Tulcea. Există, într-adevăr, o fermă de porci, la 14 km distanţă de Dunăre, aproape de Garvăn, unde se cresc 2.000 de porci. Ultima verificare făcută de noi a fost toamna trecută şi nu am constatat nicio problemă. Vom relua verificările şi acolo”, spune Ion Drugan.

presagalati.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Garda de Mediu : „Noul Galaţi” nu pute a bălăgar de porci, ci a canalizare înfundată

Autoritățile s-au răzgândit. După ce aproape o lună au ținut-o langa că orașul pute din cauza mirosului emanat de la ferma de porci de la Garvăn, astăzi, în cadrul Colegiului Prefectural, reprezentanții Gărzii de Mediu au schimbat foaia. La solicitarea prefectului județului Galați, Cătălin Emanoil Bocăneanu, comisarul Ion Drugan a explicat că mirosul de hazna care a pus stăpânire, îndeosebi, pe cartierele Mazepa și Port provine de la canalizările înfundate din oraș.

Mai mult, pentru a desluși misterul, comisarii de la Garda de Mediu s-au deplasat la ferma de porci de peste Dunăre. Nu mică le-a fost surpriza când au aflat că sursa mirosului greu nu provine de la ferma respectivă. „Într-adevăr, gunoiul este aruncat pe câmp, însă am constatat că mirosul de bălegar se simte doar pe o distanță de 500 de metri. Practic, este imposibil ca mirosul să ajungă de acolo în oraș. Asta înseamnă că provine de la canalizările societății Apă Canal”, spune Ion Drugan.

Despre sursa mirosului greu din oraş au fost întrebați, în urmă cu puțin timp, atât primarul municipiului Galați, Marius Stan, cât și Niță Podaru, directorul tehnic al Apă Canal. Ambii au afirmat că de vină pentru duhoarea din oraș este ferma de porci, nicidecum canalizările împuțite din oraș: „Putem spune că de la Garvăn vine, de ce nu? Miroase groaznic de acolo şi se pare că au întins gunoiul ca îngrăşământ”, a spus Marius Stan. În același timp, Niță Podaru susținea cu tărie că vântul bate din N-E, S-V și, din acest motiv, mirosul ar proveni de la fermă. „La crescătoria de porci de peste Dunăre, se poate verifica… În unele zone, precum Faleza Inferioară, miroase şi din cauza lucrărilor noastre de întreţinere şi curăţenie a canalizărilor şi grătarelor de scurgere”.

nepasadegalati.ro

Link to comment
Share on other sites

Iz de porci de peste Dunăre

Sesizările legate de faptul că aerul în multe zone din Galaţi a devenit irespirabil, mai ales seara, au ajuns la adresa Primăriei şi în cursul zilei de sâmbătă. Nemulţumirile gălăţenilor vizavi de diferitele miasme din aer, care devin o problemă mai ales când bate vântul dintr-o anumită direcţie, nu reprezintă o problemă nouă, pentru că a fost semnalată şi în cursul verii anului trecut.

Verificările efectuate de autorităţi atât în cursul verii trecute, cât şi acum câteva săptămâni, şi aici ne referim inclusiv la Apă Canal şi la Garda de Mediu Galaţi, au scos la iveală faptul că nu sistemul de canalizare este cel responsabil de faptul că aerul devine în anumite situaţii irespirabil.

O altă ipoteză pe care autorităţile au luat-o în calcul de fiecare data când s-au confruntat cu această problemă, sesizată de mulţi gălăţeni, a fost faptul că mirosul nu ar avea „provenienţă” autohtonă, având cel mai probabil originile peste Dunăre, şi anume la o fermă de porci din judeţul Tulcea.

Purtătorul de cuvânt al Primăriei Galaţi, Mihai Costache, aflat ieri peste Dunăre pentru a face verificări în zona unde se află ferma de porci, ne-a declarat că nu sistemul de canalizare din oraş este vinovat pentru faptul că uneori aerul devine irespirabil. „Fac o verificare peste Dunăre pentru a vedea dacă mirosul poate proveni de la ferma de porci situată peste Dunăre şi pot să vă spun că am constatat şi am filmat cum pe o suprafaţă de teren de câteva hectare, situată între Garvăn şi Cotul Pisicii, spre Galaţi, au fost depozitate dejecţii care au fost transportate de la ferma de porci. Îl voi informa pe primarul Marius Stan în legătură ce ceea ce am constatat”, ne-a declarat Mihai Costache.

Chiar dacă misterul „aromelor” din aer ar fi desluşit de autorităţile gălăţene, cei care pot lua măsuri sunt autorităţile din judeţul vecin. Până când acest lucru se va întâmpla, probabil că şi vara viitoare gălăţenii vor avea aceeaşi problemă cu care s-au confruntat atât vara trecută, cât şi în cursul acestei veri.

monitoruldegalati.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.