Jump to content

Un gălăţean a învins moartea după o operaţie de 11 ore


Recommended Posts

Posted

Un gălăţean a învins moartea după o operaţie de 11 ore

Acum două zile, la Institutul de Boli Cardiovasculare "George Georgescu", o echipă de chirurgi cardiovasculari condusă de prof.dr. Grigore Tinică a efectuat o intervenţie pe cord extrem de complexă. De 11 ore au avut nevoie specialiştii pentru "a repara" inima unui gălăţean care la 52 de ani a fost diagnosticat cu afecţiuni cardiace grave. Necazurile lui Marcel Munteanu au început în urmă cu un an, cînd a suferit o disecţie de aortă. Deşi s-a simţit rău, bărbatul a neglijat simptomele şi a ajuns destul de tîrziu la spital. "Am făcut o criză puternică şi aşa am ajuns la spital, unde mi s-a spus că trebuie să fiu operat. De la Galaţi am fost transferat la Iaşi, unde am început investigaţiile", ne-a spus Marcel Munteanu.

Starea gălăţeanului era mai gravă decît se aşteptau cardiologii ieşeni. "Pacientul suferise un anevrism gigant de la aorta ascendentă pînă la aorta descendentă toracică, în care erau implicate şi vasele importante care irigă membrele superioare şi capul. Însă mai suferise o disecţie pe artera nenumită a trunchiului brahio-cefalic, iar artera carotidă stîngă era înfundată. Practic, creierul bărbatului era irigat numai prin artera carotidă dreaptă, care era şi stenozată. Din punctul nostru de vedere, a fost o minune cum a mai trăit acest om, iar şansele lui de supravieţuire erau destul de mici", ne-a spus prof. dr. Grigore Tinică, directorul Institutului de Boli Cardiovasculare "G.Georgescu".

Deşi şansele de supravieţuire în urma unei intervenţii chirurgicale erau de 30 la sută, omul a acceptat să fie operat. "Oricum, muream dacă nu mă operam. Aşa că am profitat de această şansă şi am avut încredere că Dumnezeu se va mai îndura", a precizat dl Munteanu.

Pregătirile pentru operaţie au durat aproape o lună. Fiind o intervenţie extrem de complexă, medicii aveau nevoie de 19 unităţi de sînge. "Demersul pentru colectarea unităţilor de sînge a fost destul de dificil, pentru că pacientul are grupa de sînge 01 negativ. Ne-au sprijinit centrele de transfuzii din Iaşi Galaţi, Brăila, Bîrlad şi Vaslui pentru strîngerea celor 19 unităţi", ne-a spus prof.dr. Tinică. Operaţia a început prin oprirea circulatorie a pacientului timp de o oră şi 15 minute, timp în care temperatura pacientului a scăzut la 16 grade. "S-a oprit circulaţia din tot organismul, în afară de cap. Creierul a fost cuplat la un aparat şi a fost irigat cu sînge. Tot pentru irigare creierului cu sînge, i s-a cusut o proteză specială", a precizat prof.dr. Tinică.

Chirurgii au reuşit să-i refacă funcţionalitatea valvei aortice, iar după 14 ore de la intervenţie, bărbatul a fost detubat şi a putut vorbi. Gălăţeanul spune că după operaţie a devenit un om mai curajos. Nu se mai teme de nimic, după ce a reuşit să învingă moartea.

http://www.infoportal.ro/presa~info-1206460.html

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.