Jump to content

Curent electric pentru ţiganii din Lieşti


Recommended Posts

Posted

De o săptămână, la Lieşti

Se aprind luminile în ţigănie

După mai bine de 10 ani în care s-au descurcat aşa cum au putut, zeci de familii de rromi din Lieşti au din nou curent electric în case. Pentru cei mai mulţi dintre ei, care nu şi-au permis niciodată să îşi cumpere un generator de curent, ultimul deceniu a însemnat peste 3.600 de nopţi petrecute la lumina lumânării – de peste trei ori mai mult decât durata legendarelor 1001 de nopţi din poveste.

Beznă şi riscuri

Pe lângă povara beznei atât de greu de alungat cu pâlpâirile lumânărilor, situaţia întâlnită la Lieşti până acum o săptămână prezenta şi o mulţime de riscuri, ne-a explicat primarul Lieştiului, Iulian Boţ. „Unii dintre ei se mai branşau la cablurile îngropate până la un metru şi jumătate în subteran. Săpau până la ele şi se legau cu liţă subţire, pe care o trăgeau apoi peste gard până în casă”. „Era pericol mare de electrocutare, mai ales pentru copii. Şi să-i fi văzut iarna pe cei mici, ce fel aveau pe faţă urme de fum de la lumânările pe care şi le făceau acasă familiile. Aşa că am hotărât să investim 1 miliard şi 100 de milioane de lei vechi de la buget ca să îi ajutăm”.

Instalaţii pentru 60 de case

„Acum avem în zona lor două transformatoare şi două panouri instalate de Electrica – fiecare construit să deservească 30 de consumatori. Astfel, fiecare consumator are fir tras separat de la panou şi în cazul în care va fi rău platnic, Electrica îl va debranşa numai pe el, nu şi pe toţi ceilalţi vecini”, a precizat primarul Boţ. Când îl văd pe primar, în zona proaspăt electrificată, rromii ies la porţi şi îşi spun păsurile. Subiectul îi interesează pe toţi, tineri şi bătrâni, femei şi bărbaţi. Unii umblă chiar acum după acte ca să îşi tragă lumină în gospodării. Vor să ştie cât şi unde să plătească sau câte zile trebuie să mai aştepte până vin angajaţii Electrica să le măsoare distanţa din case până la stâlpi. Nerăbdarea lor e lesne de înţeles.

Adio lecţii la lumânare!

„De aproape 12 ani n-am avut curent aici, ne spune Moise Stănescu. De multă vreme n-a prea călcat nimeni pe la noi, prin ţigănie, pe unde sunteţi dumneavoastră acum. Copiii veneau de la şcoală şi îşi făceau lecţiile la lumânare. Am fost duşi cu vorba, că se rezolvă. Peste o săptămână, peste o lună … Dar domnul primar ne-a ajutat. Unii sunt bolnavi, în case şi vă daţi seama ce greu au dus-o până acum, fără lumină”, ne spune Moise Stănescu.

Un alt locuitor din zonă ne arată o casă cu foi de tablă ruginită la geam. „Uite, aici proprietarul e plecat cu cortul. Când vine acasă, dă jos alea de la geamuri şi gata. Dar până acum la ce să se întoarcă, dacă tot nu era nici măcar curent? Fără televizor, fără nimic… Mai bine stă în altă parte, cu cortul”.

După investiţia Primăriei, rromii trebuie să îşi plătească doar actele şi cablul de la stâlp până în casă - 2,5 lei metrul. Şi, evident, facturile la Electrica. „Aici am putea avea o problemă, pentru că mulţi pleacă primăvara cu cortul şi lipsesc luni de zile. Or, după cum ştiţi, dacă nu-ţi plăteşti factura trei luni la Electrica, te debranşează”, ne explică primarul. „Dar dacă e curent, soluţii găsim. Adică cel care pleacă ar putea să anunţe că o să lipsească de acasă şi într-un fel trebuie să se rezolve”, intervine Moise Stănescu.

O investiţie în oameni

„Acuma sper ca până la iarnă să mai reuşesc să aduc două panouri, ca să se mai poată branşa încă 60 de rromi. Apoi treaba va merge mai uşor, n-ar mai rămâne prea mulţi fără curent”, apreciază primarul Lieştiului. „Unde să mai pun că am şi vreo patru case de români fără curent, care ar trebui branşate. Şi avem o zonă unde tinerii şi-ar construi case. Dar fără curent, ce să faci?”

Evident, totul ar costa destul de mult, dar ar fi o investiţie în oameni şi în viitorul Lieştiului. Trebuie să recunoaştem că, oricât am încerca, ne vine greu să ne imaginăm în ce condiţii trăieşte un om fără lumină electrică şi cât de dificil ii este să facă faţă provocărilor lumii moderne.

http://www.viata-libera.ro/articol-Se_a ... ie__2.html

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.