Jump to content

Instanţele de la Galaţi se raliază protestelor naţionale


dcp100168

Recommended Posts

Instanţele de la Galaţi se raliază protestelor declanşate în sistemul judiciar

Magistraţii de la Judecătoria Galaţi, Tribunalul Galaţi şi Curtea de Apel Galaţi au hotărât, luni, în cadrul adunărilor generale, ca de la 1 septembrie să judece doar dosarele cu caracter urgent, să-şi reducă programul cu publicul şi să nu participe la alegerile prezidenţiale.

Luni s-au desfăşurat adunările generale ale judecătorilor de la Judecătoria Galaţi, Tribunalul Galaţi şi Curtea de Apel Galaţi, care au hotărât să se alăture protestelor anunţate deja de instanţele din Capitală şi din mai multe judeţe,transmite corespondentul NewsIn.

La Judecătorie se vor judeca doar cauzele cu caracter urgent. "Se va intra în şedinţa de judecată, dar se vor soluţiona doar acţiunile cu caracter urgent: în cauzele penale - dosarele privind arestaţi în cauză şi măsurile preventive, iar în cauzele civile - ordonanţele preşedinţiale, toate acţiunile care ţin de executarea silită, măsurile privind minorii, tutela, pensiile de întreţinere, punerile sub interdicţie şi comisiile rogatorii. În rest, vom acorda termene", a declarat, luni, preşedintele Judecătoriei, judecătorul Diana Mihaela Oancea. Programul cu publicul va fi cel respectat în timpul vacanţei judecătoreşti. "Va fi deschis biroul de relaţii cu publicul, unde se vor face primiri de înscrisuri, acţiuni, eliberări acte în zilele de marţi şi joi, primirile între orele 9.00 şi 11.00, iar eliberările între 12.00 şi 14.00. La arhive, doar pentru studiere dosare între 9.00 şi 11.00", a spus preşedintele Judecătoriei Galaţi. Potrivit aceleiaşi surse, judecătorii de la această instanţă nu vor participa la alegerile prezidenţiale. "Vom merge mai departe şi, în măsura în care nu se adoptă niciun punct de vedere din partea politicienilor cu privire la problemele care vizează protestul, vom merge şi la o astfel de măsură, în sensul de a nu participa la alegeri", a declarat judecătorul Diana Mihaela Oancea.

La Tribunal, protestele se vor desfăşura în acelaşi regim. "Adunarea Generală a Judecătorilor de la Tribunalul Galaţi a hotărât ca, începând cu data de 1 septembrie, să încetăm activitatea, urmând să se judece doar cauze din materia penală privind măsurile preventive şi din materia civilă privind plasamentul minorilor. Nu se va judeca nicio cauză comercială. La Registrul Comerţului, activitatea va fi strict o singură şedinţă pe lună, în 17 septembrie. Toate cauzele care se află pe rolul instanţei de judecată vor primi termene noi de judecată. La Biroul Apostile, se vor primi cererile şi judecătorii care sunt desemnaţi să ancheteze cererile respective vor comunica părţilor în scris care este termenul când se soluţionează cererea. Plafonul cauzelor intrate pe rolul instanţei de judecată se va reduce, termenele urmând să fie alocate corespunzător. Toate înscrisurile care se depun la dosare se depun numai prin poştă, nu o să mai avem registratură şi nici judecător de serviciu", a afirmat, luni, preşedintele Tribunalului Galaţi, judecătorul Carmen Sandu. Ea a mai spus că vor protesta şi intrând în "tăcere administrativă". Ca formă de protest, vom intra în tăcere administrativă, în sensul că nu vom mai răspunde şi nu vom mai soluţiona corespondenţa administrativă. De asemenea, am adoptat hotărârea de a refuza în scris participarea judecătorilor la alegerile prezidenţiale", a mai spus judecătorul Carmen Sandu, care a precizat că magistraţii Tribunalului vor reanaliza situaţia pe 15 septembrie. Potrivit aceleieaşi surse, Adunarea Generală a Judecătorilor de la Tribunal a formulat, de asemenea, propuneri pentru modificarea Legii salarizării.

Curtea de Apel va judeca, pe lângă arestare preventivă şi plasament, cauzele privind grevele muncitorilor. "În materie penală vor fi soluţionate numai cauzele privind măsurile preventive, iar în materie civilă doar cauzele privind plasamentul minorilor, cererile de suspendare, ordonanţele preşedinţiale, măsurile asiguratorii, cererile de constatare a nulităţii grevei şi de suspendare a grevei, precum şi cererile de preschimbare a termenului. În ceea ce priveşte toate celelalte cauze aflate pe rol, acestea vor fi amânate pentru noi termene de judecată, potrivit planificărilor aprobate în colegiul de conducere. Adunarea Generală a Judecătorilor de la Curtea de Apel a mai hotărât ca judecătorii să refuze participarea în comisiile şi birourile electorale, precum şi la soluţionarea contestaţiilor electorale", a declarat purtătorul de cuvânt al Curţii de Apel Galaţi, judecătorul Irina Boldea. Conform aceleiaşi surse, măsurile adoptate luni de Adunarea Generală a Judecătorilor de la Curtea de Apel Galaţi vor fi comunicate către celelalte Curţi de Apel, Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Galaţi, Tribunalelor din circumscripţia Curţii de Apel Galaţi şi Barourilor de pe raza Curţii de Apel Galaţi. "De asemenea, vom adresa şi o scrisoare deschisă către Senatul României, Camera Deutaţilor şi Guvernul României", a declarat judecătorul Irina Boldea.

Link to comment
Share on other sites

oficial...a inceput gewv SI IN JUSTITI galateana. la toate nivelele - judecatorie+tribunal + curte de apel. instantele intra in sala si dau termene. arhivele nu au program de lucru cu publicul.

si va dura...circa 15 zile...dupa care mai vedem :evil:

Link to comment
Share on other sites

Instanţele de judecată, paralizate de magistraţi

Protestul magistraţilor gălăţeni va fi dublat de astăzi de cel al grefierilor, care nu îşi vor mai desfăşura activitatea la arhive, rezumându-se să intre doar în procesele cu arestaţi preventiv. Legea unică de salarizare pare să fi fost picătura care a umplut paharul în justiţie. Tribunalul Galaţi a decis în cadrul Adunării Generale ca de astăzi să nu mai judece decât cauzele ce privesc luarea s-au prelungirea arestărilor preventive iar în materie civilă procesele privind plasamentul minorilor. Asta după ce vineri Judecătoria Galaţi a adoptat o măsură similară. Toate procesele aflate pe rol vor fi amânate pentru noi termene. Activitatea magistraţilor desemnaţi la Registrul Comerţului va fi redusă la doar o şedinţă pe lună iar Biroul Apostilă va primi doar cereri. Corespondenţa administrativă nu va mai fi soluţionată. „S-a făcut şi propunerea de a refuza, în scris, desemnarea judecătorilor în birourile electorale la alegerile prezidenţiale. În opinia mea, judecătorii nu-şi au locul în aceste structuri. Nu o dată s-a întâmplat ca magistraţii să susţină aplicarea legii iar reprezentanţii partidelor politice să meargă pe ignorarea ei pentru simplul fapt că erau mai mulţi”, ne-a declarat preşedintele Tribunalului Galaţi, judecătoarea Carmen Sandu.

Vor salarii comparabile cu ale parlamentarilor

Judecătorii Curţii de Apel Galaţi au fost mai generoşi cu lista de activităţi pe care le vor desfăşura în perioada protestelor. Conform informaţiilor furnizate de purtătorul de cuvânt al Curţii de Apel Galaţi, judecătoarea Irina Boldea, se vor judeca în materie civilă cauzele privind plasamentul minorilor, cererile de suspendare, ordonanţele preşedinţiale, măsurile asiguratorii, cererile de constatare a nulităţii grevei şi de suspendare a grevei, precum şi cererile de preschimbare a termenelor. Lista de revendicări a magistraţilor gălăţeni este lungă, dar în capul ei se găseşte proiectul legii unice de salarizare. Judecătorii doresc creşterea coeficienţilor de ierarhizare, dar şi echilibrarea acestora astfel încât salariile magistraţilor să fie comparabile cu cele ale miniştrilor, preşedintelui României, deputaţilor şi senatorilor. Judecătorii de la Tribunalul Galaţi vor analiza din nou pe 15 septembrie modul în care Guvernul a dat curs solicitărilor formulate, în timp ce colegii de la celelalte instanţe vor protesta până la rezolvarea tuturor revendicărilor.

http://www.adevarul.ro/rss/articol/gala ... trati.html

Link to comment
Share on other sites

Si noi de ce suntem atat de prosti? Noi multimea muncitoreasca de ce nu facem si noi greva si sa cerem salarii comparabile cu ale parlamentarilor? Cu ce e mai presus un judecator fata de un inginer sau un economist? la fel valabil si pentru armata sau politie unde salariile ajung pe la 8000 lei. Parerea mea e ca in aceste vremuri fiecare om indiferent ca e inginer,economist, gunoier, parlamentar, medic, judecator, etc, indiferent de meseria lui, ar trebui sa aiba fix 10000 lei/luna

Link to comment
Share on other sites

Doar trei curţi de apel din ţară nu au hotărât, încă, dacă se alătură protestelor

Doar trei dintre cele 15 curţi de apel nu au hotărât, încă, dacă vor organiza proteste, în timp ce Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, 31 de tribunale şi peste 100 de judecătorii au avut adunări generale ale judecătorilor şi au votat pentru reducerea activităţii, potrivit unei situaţii RNAG. Potrivit situaţiei realizate, marţi, de către Reţeaua Naţională a Adunărilor Generale (RNAG), formată din 240 de judecători, fiecare reprezentând câte o instanţă din ţară, până la 1 septembrie, s-a decis restrângerea activităţii la 12 curţi de apel din totalul de 15. Astfel, la curţile de apel din Alba Iulia, Bucuresti, Cluj, Constanta, Galati, Oradea, Piteşti, Suceava, Ploieşti, Iaşi, Braşov, Târgu Mureş au fost deja organizate adunările generale ale judecătorilor, care au hotărât asupra formelor de protest ce vor fi adoptate în continuare. Celelalte trei curţi de apel vor organiza, în perioada imediat următoare, adunări generale pentru a discuta legea unică de salarizare.

Şi Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a hotărât marţi, în cadrul Adunării Generale, să îşi reducă activitatea şi să judece numai cauzele urgente, precum şi pe cele care vizează sporurile salariale. Totodată, magistraţii de la 31 de tribunale din toată ţara, precum şi de la peste 100 de judecătorii au început deja protestele.

Situaţia prezentată de către Reţeaua Naţională a Adunărilor Generale arată că, până marţi, aproximativ 80% din totatul instanţelor din ţară au început protestele. Dintre acestea, cele mai multe şi-au restrâns activitatea încă de luni, în timp ce restul vor protesta cel târziu de la 7 septembrie.

Totodată, se arată în situaţia prezentată, marţi, de RNAG, mai multe parchete de pe lângă instanţele de judecată au decis sprijinirea protestului judecătorilor şi adoptarea unor forme particulare de protest (neefetuarea urmăririlor penale, încetarea activităţii de audienţe, neexpedierea înscrisurilor procedurale către părţi). Bilanţul adunărilor generale la nivelul mai multor instanţe din ţară de luni arăta că 8 curţi de apel, 18 tribunale şi judecătoriile arondate acestora au votat pentru reducerea activităţii şi amânarea dosarelor cu anumite excepţii, potrivit unei situaţii remise agenţiei NewsIn de RNAG.

Link to comment
Share on other sites

La Tribunal, blocarea sistemului comercial

Timpul protestului înseamnă bani

* Încurajări de la justiţiabili * Până pe 17 septembrie nu se înfiinţează firme, nu se dizolvă societăţi, nu se poate face nicio modificare în societăţile comerciale * S-a blocat orice proces comercial * Se pierd sume importante de bani * Creditorii vor fi afectaţi *

Ieri, 1 septembrie, a fost prima zi de protest la toate cele trei instanţe gălăţene. Sala paşilor pierduţi era, în jurul orei 11,00, aproape goală. Doar câţiva justiţiabili mai zăboveau pe hol. Masa avocaţilor era mai plină decât de obicei, fiind prima zi de muncă după vacanţa judecătorească. Atmosfera destul de destinsă nu lăsa impresia că nu se munceşte din cauza protestului, ci că s-a terminat programul. În unele săli de judecată se acordau termene pentru cauzele aflate pe rol. La secţia comercială a Tribunalului erau pe listă peste zece dosare. Toate au primit termen. „Am venit să iau termen în cunoştinţă. Ştiam de protest şi nu mă aşteptam să se întâmple ceva azi. Vă doresc succes şi vă doresc să obţineţi tot ceea ce aţi cerut”, a fost replica unui consilier juridic cu dosar pe rol. „Am primit încurajări de la mai mulţi justiţiabili, fie avocaţi, consilieri sau simpli cetăţeni. Toţi ne-au urat succes. Nu ne aşteptam la astfel de reacţii”, ne-a mărturisit o judecătoare de la secţia comercială. Reacţiile chiar sunt neaşteptate, mai ales că la capitolul comercial efectele negative în urma protestului vor fi considerabile. „Cauzele comerciale sunt cele care au cel mai mult de suferit. E vorba despre bani, şi, trebuie să recunoaştem, de sume importante de bani. Creditorii, în primul rând, vor fi afectaţi”, ne-a explicat Carmen Sandu, preşedinta Tribunalului Galaţi.

Nu se mai face nicio firmă

Pentru că judecătorii sunt în protest nu se judecă decât dosarele urgente (arestări sau revocarea acestora şi cauze cu privire la plasamentul de urgenţă al minorilor). Orice alt dosar primeşte termen, invocându-se hotărârea Adunării Generale. „Până la noi ordine (n.r. până se rezolvă revendicările judecătorilor) nu se judecă nici un dosar de faliment. Judecătorul delegat la Registrul Comerţului va merge acolo abia pe 17 septembrie, până atunci însă nu va face decât să dea termene”. „Până pe 17 septembrie nu se înfiinţează firme, nu se dizolvă societăţi, nu se poate face nicio modificare în societăţile comerciale. Trebuie să precizez că zilnic sunt aproximativ 80 de cauze pentru judecătorul delegat la Registrul Comerţului. Adică aproximativ 400 de solicitări săptămânal. Toate acestea vor rămâne fără rezolvare pentru moment”, completează preşedinta Tribunalului. Din această decizie, până la urmă, nu suferă decât justiţiabilul. „Noi suntem la muncă, dar protestul nostru trebuie văzut ca şi cum am fi în stradă, ca orice altă categorie socială care are nemulţumiri. Suntem conştienţi că justiţiabilii suferă, dar e vina celor de la minister”. „Trebuie să înţeleagă toată lumea ce importanţă are judecătorul în sistemul românesc. În acest moment s-a blocat orice proces comercial (nu se restituie bani, executările silite îşi vor urma cursul aşa cum sunt ele acum, fără a putea fi suspendate etc.)”. „Efectele se vor simţi foarte tare în acest domeniu, dar până nu se rezolvă revendicările nu putem face decât ceea ce am hotărât în Adunarea Generală. Cu cât trece mai mult timp, cu atât pierderile sunt mai mari”, explică Carmen Sandu.

Cheltuielile cresc

Dilema protestului declanşat ieri de judecătorii din toată ţara este legată de bani. În acest moment se protestează că nu sunt bani pentru finanţarea instanţelor şi pentru plata salariilor. Dar, în timpul protestului nu se cheltuiesc bani? „Nu se judecă decât cauzele urgente, după cum am mai explicat. În toate cauzele cu arestaţi, dacă nu este vorba de prelungirea arestării preventive sau înlocuirea acesteia cu o altă măsură, dacă nu se dispune arestarea, atunci toate cauzele primesc termene noi. Dar, penitenciarul este obligat să aducă toţi deţinuţii în instanţă. Asta presupune bani, fără a se întâmpla nimic nou. Se vorbeşte aici de bani cheltuiţi degeaba de către sistemul penitenciar”, explică Carmen Sandu, preşedinta Tribunalului. De asemenea, aceeaşi situaţie există şi la plata onorariilor avocaţilor din oficiu şi la orice altă cheltuială care trebuie făcută pentru a se îndeplini procedurile legale. Deci banii se scurg printre degete, chiar dacă Guvernul vrea să facă economie, iar justiţia se plânge că nu are bani… Să nu mai vorbim de justiţiabilii puşi pe drumuri, pe cheltuiala proprie pentru a veni în faţa judecătorului doar pentru a afla că trebuie să mai vină o dată. Tot pe cheltuiala lor.

Rectificarea bugetară

În Monitorul Oficial nr. 600 din 31 august 2009, a fost publicată lista ministerelor care au primit bani în urma rectificării bugetare. „Ministerul Justiţiei a primit în urma rectificării bugetare 65.000 de lei pentru bunuri şi servicii şi 11.264 pentru personalul din justiţie. Nu ştim exact cât va primi Curtea de Apel Galaţi. Aşteptăm o înştiinţare de la Minister”, ne-a spus Mariana Ghena (foto 4), preşedinta Curţii de Apel Galaţi. Aceeaşi înştiinţare de la minister este aşteptată şi la Tribunal, unde situaţia este destul de gravă. „În acest moment am epuizat banii pentru plata avocaţilor din oficiu, bani prevăzuţi în fila de buget pentru întreg anul 2009. Dacă nu se suplimentează această filă de buget, la Tribunal nu se mai pot aproba oficiile. Legea îmi interzice să contractez mai mult decât prevede fila de buget”, explică Carmen Sandu. În urma protestului, cheltuielile vor creşte în instanţe. „Suntem conştienţi că vor fi efecte şi asupra noastră, a judecătorilor. Vom avea un volum mult mai mare de muncă. Justiţiabilii vor fi ţinuţi în sală până târziu, va fi multă agitaţie şi oboseală pentru toată lumea”, recunoaşte preşedinta Tribunalului. Asta va presupune şi un consum mult mai mare de energie (calculatoarele funcţionează şi acum pentru că trebuie consemnate toate termenele noi şi toate actele depuse la dosare) şi, normal, un cost suplimentar, care va necesita suplimentări de fonduri pentru funcţionarea instanţelor. Nu ne rămâne decât să ne întrebăm retoric cine va suporta până la urmă aceste cheltuieli şi de unde vor mai fi scoşi bani pentru a se şterge efectele protestului aflat abia la început? Poate că oamenii legii vor fi dispuşi să cedeze o parte din veniturile proprii, dacă tot muncesc la program redus…

Program normal al grefierilor, la Curtea de Apel

La Curtea de Apel Galaţi, chiar dacă judecătorii protestează, grefierii îşi desfăşoară activitatea în mod normal. „La instanţa noastră este program cu publicul. Şi arhivele lucrează în regim normal. Justiţiabilii trebuie să aibă acces la dosare”, susţine conducerea instanţei.

La Tribunal şi Judecătorie, actele se trimit prin poştă

La Tribunalul şi Judecătoria Galaţi nu există program cu publicul. Grefierii s-au alăturat judecătorilor şi protestează alături de aceştia. Pe toată durata desfăşurării protestului, justiţiabilii pot depune acte la dosar în ziua în care au termen, direct în sala de judecată, sau le pot trimite prin poştă sau prin fax. Nici la arhive nu este program cu publicul. Aici se dau la studiu doar dosarele cu privire la măsurile de arestare preventivă.

http://www.viata-libera.ro/articol-Timp ... ani_2.html

Link to comment
Share on other sites

De ce nu ne-am hotasri tot poprul de 22 milioane sa incetam cu totii activitatea in aceeazi zi la aceeasi ora si la acelasi minut si sa iesim in strada? sa blocam toata activitatea tarii si sa cerem salarii mai mari comparabile cu cele din SPANIA?

Link to comment
Share on other sites

Predoiu îi invită pe şefii de tribunale, curţi de apel şi parchete la discuţii prin videoconferinţă

Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a trimis o invitaţie preşedinţilor curţilor de apel şi tribunalelor din toată ţara,dar şi prim-procurorilor de la parchetele de pe lângă curţile de apel şi tribunale, prin care îi convoacă, joi, la o videoconferinţă pe tema Legii de salarizare şi a rectificării. Discuţiile ar trebui să înceapă, joi, la ora 10, magistraţii urmând să meargă la parchetele de pe lângă curţile de apel sau la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, pentru discuta prin videoconferinţă cu Predoiu.

Link to comment
Share on other sites

Procurorii de la Parchetului de pe lângă Tribunal încep protestele

Vineri s-a desfăşurat Adunarea Generală a procurorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Galaţi şi unităţile subordonate având ca obiect Proiectul legii unice de salarizare şi subfinanţarea sistemului judiciar. Cu această ocazie, Adunarea Generală a procurorilor a decis în unanimitate iniţierea unui protest începând cu data de luni. Practic, se va suspenda activitatea de relaţii cu publicul începând cu data de luni, situaţie în care se vor sista: acordarea de audienţe de către conducerea unităţii şi primirea de plângeri, cereri şi memorii la sediul parchetului. De asemena, procurorii de şedinţă vor formula concluzii de amânare a cauzelor, cu excepţia celor urgente şi va fi suspendat serviciului zilnic de coordonare ce se efectua la sediul Parchetului de pe lângă Tribunalul Galaţi. Cererile, plângerile şi memoriile vor fi primite numai prin poştă. În plus, şi procurorii, la fel ca judecătorii, vor adopta forma de protest a tăcerii administrative, tradusă prin refuzul comunicărilor instituţionale cu alte instituţii publice, cu excepţia instanţelor de judecată, Ministerului Public şi organelor de poliţie. După ora 16.00 procurorii refuză să mai continue activitatea, cu excepţia cazurilor urgente. Aşa cum era de aşteptat, nici procurorii nu vor participa în Birourile Electorale ale secţiilor de votare şi nu vor participa nici în instanţă la soluţionarea contestaţiilor formulate cu ocazia depunerii candidaturilor.

Procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Galaţi apreciază că aspectele semnalate sunt de natură să afecteze statutul magistraţilor, cu consecinţe asupra independenţei, imparţialităţii şi obiectivităţii acestora. Luând la cunoştinţă de iniţierea de către judecătorii Tribunalului Galaţi şi a celorlalţi magistraţi din ţară a unor forme de protest faţă de aceeaşi situaţie creată, Adunarea Generală a procurorilor a decis să se solidarizeze în mod ferm cu acţiunile judecătorilor şi procurorilor din întreaga ţară. Procurorii susţin că este nevoie de sprijin şi înţelegere din partea opiniei publice, justiţiabililor şi avocaţilor, cu privire la situaţia ivită, şi îşi exprimă convingerea că autorităţile de decizie se vor implica imediat în soluţionarea solicitărilor al căror scop este funcţionarea adecvată a justiţiei, în condiţiile de independenţă, profesionalism şi eficienţă.

http://www.monitoruldegalati.ro/index.p ... &articol=4

Link to comment
Share on other sites

Protestele magistraţilor continuă la Galaţi

Vineri, la instanţele gălăţene a fost aceeaşi activitate ca toată săptămâna - s-au judecat doar urgenţele. „Nu vom înceta protestul, ci vom menţine aceeaşi stare inclusiv la începutul săptămânii viitoare. Până nu vom avea un răspuns cert din partea Guvernului nu ne vom schimba decizia. Aşteptăm forma finală a proiectului de lege privind salarizarea unică, forma pentru care Guvernul doreşte să îşi asume răspunderea”. „La videoconferinţa care a avut loc joi nu am făcut altceva decât să ne spunem punctul de vedere asupra legii. Ministrul a dorit să ne afle părerile, iar noi le-am comunicat. Aşteptăm acum să se ia o decizie în acest sens, după care vom decide dacă protestele continuă sau nu”, ne-a explicat Mariana Ghena, preşedinta Curţii de Apel Galaţi.

http://www.viata-libera.ro/articol-Prot ... ati_2.html

Link to comment
Share on other sites

Judecătorii cer plata orelor suplimentare

Magistraţii de la cele trei instanţe gălăţene îşi continuă protestul declanşat imediat după încheierea vacanţei judecătoreşti. Judecătorii amână în continuare procesele aflate pe rol şi menţin suspendată activitatea la arhive. Nemulţumirile judecătorilor sunt legate în special de legea unică de salarizare, unde coeficienţii de ierarhizare au redus salariile magistraţilor, în special a celor stagiari, la veniturile obţinute de un muncitor necalificat. Conform informaţiilor furnizate de Diana Oancea, preşedintele Judecătoriei Galaţi, salariul unui judecător stagiar ar urma să fie diminuat de la 1.800 de lei la doar 1.300 – 1.400 de lei pe lună. În premieră la nivel naţional, magistraţii de la Tribunalul Galaţi au adăugat pe lista de revendicări şi plata orelor suplimentare, drept de care teoretic au beneficiat până acum doar grefierii.

http://www.adevarul.ro/articole/galati- ... ntare.html

Link to comment
Share on other sites

Proteste la arhivă şi registratură

Ieri a avut loc Adunarea Generală a personalului auxiliar de specialitate şi a personalului conex, din cadrul Tribunalului Galati şi a Judecătoriei Galaţi, Sindicatul IUS - LEX, unde s-a hotărât începerea unui protest pe perioadă nedeterminată. Compartimentele arhivă şi registratură nu vor avea program de lucru cu publicul. Se vor primi doar cererile şi corespondenţa trimise prin poştă, fax sau e-mail. Nu se acordă relaţii prin telefon şi nu se emit răspunsuri la solicitările scrise adresate instanţei. De asemenea, grefierii de şedinţă vor intra în şedinţa de judecată, vor anunţa protestul şi vor consemna termenul de judecată acordat de preşedintele de complet, fără a face apelul părţilor, iar ulterior vor întocmi procese verbale privitoare la situaţia creată, vor introduce termenele acordate în sistemul Ecris şi vor emite citaţii pentru noile termene de judecată acordate. La Biroul Apostile se vor primi cererile, urmând ca magistraţii desemnaţi să le analizeze şi să decidă asupra termenului de eliberare. Accesul avocaţilor la serviciul arhivă va fi permis doar pentru studierea dosarelor în materie penală, având ca obiect măsurile privind arestările preventive, şi cele în materie civilă referitoare la plasamentul minorilor/adopţii. Personalul auxiliar şi conex anunţă că nu va desfăşura nicio activitate peste orele de program.

În perioada desfăşurării alegerilor prezidenţiale se va asigura permanenţa pentru primirea şi depozitarea buletinelor de vot - după numărarea acestora - doar în timpul orelor de program, respectiv 08:00 - 16:00.

http://www.monitoruldegalati.ro/index.p ... &articol=4

Link to comment
Share on other sites

Procurorii s-au aliat cu judecătorii

Şi procurorii gălăţeni s-au alăturat protestului judecătorilor. Astfel, procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Galaţi, alături de colegii lor din unităţile de parchet de pe lângă judecătoriile Galaţi, Tecuci, Târgu Bujor şi Lieşti, s-au întrunit vineri, 4 septembrie, în adunarea generală ce a avut ca obiect discutarea Proiectului legii unice de salarizare şi subfinanţarea sistemului judiciar. Procurorii au decis în unanimitate iniţierea unui protest care a şi început ieri, 7 septembrie. Protestul a început prin suspendarea activităţii de relaţii cu publicul. În această situaţie, se sistează acordarea de audienţe de către conducerea unităţii şi primirea de plângeri, cereri, memorii la sediu. Totodată, s-a recomandat ca procurorii de şedinţă să formuleze concluzii de amânare a cauzelor cu excepţia celor urgente; suspendarea serviciului zilnic de coordonare ce se efectua la sediul Parchetului de pe lângă Tribunalul Galaţi; cererile, plângerile, memoriile vor fi primite numai prin poştă. În acelaşi timp, procurorii au adoptat forma de protest a tăcerii administrative – tradusă prin refuzul comunicărilor instituţionale cu alte instituţii publice, cu excepţia instanţelor de judecată, Ministerul Public şi organele de poliţie; prin refuzul continuării activităţii după orele de program, respectiv ora 16,00, cu excepţia cazurilor urgente. De asemenea, procurorii nu vor participa în birourile electorale ale secţiilor de votare şi nici în instanţă la soluţionarea contestaţiilor formulate cu ocazia depunerii candidaturilor.

http://www.viata-libera.ro/articol-Proc ... rii_2.html

Link to comment
Share on other sites

Protestează şi procurorii Parchetului Curţii de Apel

Ieri, 8 septembrie, Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Galaţi a informat că procurorii din această unitate s-au întrunit în adunarea generală şi au hotărât începerea, din data de 7 septembrie, a unui protest constând în: suspendarea programului de audienţe cu publicul, urmând ca dreptul de petiţionare al cetăţenilor să fie respectat prin corespondenţă. Procurorii au hotărât, totodată, neparticiparea în comisiile şi birourile electorale, precum şi la soluţionarea în instanţă a contestaţiilor electorale; solidarizarea cu colegii judecători în ceea ce priveşte amânarea judecării cauzelor cu excepţia cauzelor penale în ceea ce priveşte măsurile preventive, iar în cauzele civile, în ceea ce priveşte plasamentul minorilor; efectuarea în dosarele de urmărire penală proprie şi de supraveghere a cercetărilor doar a activităţilor care reclamă urgenţă.

http://www.viata-libera.ro/articol-Prot ... pel_2.html

Link to comment
Share on other sites

asha ...e corect!

in conditiile in care judecatori de la Curtea de apel galati sau judecatori de la judecatoria galati nu au nici un venit (dupa cum rezulta din declaratiile lor de avere publicate pe site-ul csm), protestul este justificat.

doar nu or munci judecatorii pe nasturi?!? :twisted:

Link to comment
Share on other sites

Protestele continuă!

Magistraţii nu primiseră ieri niciun semnal de reluare a activităţii din partea celor de la Consiliul Superior al Magistraturii (CSM). După cum se ştie, ieri, preşedintele României, Traian Băsescu, a participat la şedinţa CSM-ului, cerându-le membrilor acestui for să dea un semnal de reîncepere a activităţii în instanţele din România, pentru că aproximativ trei milioane de români au de suferit de pe urma amânării proceselor. Procurorul general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Galaţi, Dinu Gâlcă, ne-a spus că procurorii s-au raliat protestului judecătorilor şi că acesta este pe o perioadă nedeterminată, până când problemele din Justiţie se vor rezolva. Dinu Gâlcă este de părere că se alimentează o idee falsă asupra salariilor mari ale magistraţilor. "Populaţia este minţită frecvent în ceea ce ne priveşte şi prin tot ceea ce se face se acreditează ideea că noi avem nişte salarii extrem de mari. La acest moment, după ce ne-au fost luate sporurile, un procuror de la Parchetul de lângă Judecătorie ajunge la aproape 2.300 lei, iar unul cu funcţie de conducere, cum este situaţia mea, ajunge la 5.000 de lei. Astea sunt salariile noastre şi nu cum se tot spune, că luăm sute de milioane de lei (vechi, n.r.)", ne-a declarat procurorul general Dinu Gâlcă. Facem precizarea că neacordarea sporurilor câştigate în instanţă a redus la aproape jumătate câştigurile magistraţilor.

http://www.monitoruldegalati.ro/index.p ... &articol=5

Ce-mi place când unii numără mere (salarii) şi alţii pere (venituri) şi toată lumea are dreptate ;)

Link to comment
Share on other sites

Protestele magistraţilor continuă

Chiar dacă luni a avut loc o videoconferinţă între ministrul Justiţiei şi şefii instanţelor din ţară, magistraţii gălăţeni îşi continuă protestele şi astăzi. „Noi am decis că vom face o nouă Adunare Generală mâine. La această nouă Adunare Generală vom discuta toate aspectele stabilite până acum în legătură cu revendicările noastre legate de subfinanţarea justiţiei şi de legea unică de salarizare. Abia atunci putem lua o nouă decizie, până mâine însă rămâne în vigoare hotărârea luată pe data de 31 august cu privire la formele de protest”, ne-a explicat Irina Boldea, vicepreşedinta Curţii de Apel Galaţi.

Dacă magistraţii de la Curtea de Apel se vor întruni miercuri, judecătorii de la Tribunalul Galaţi au stabilit, încă de pe 31 august, că următoarea întâlnire a Adunării Generale va avea loc astăzi, aşa că vom reveni cu amănunte despre o eventuală nouă decizie privind protestele judecătorilor gălăţeni.

http://www.viata-libera.ro/articol-Prot ... nua_3.html

Link to comment
Share on other sites

Judecătorii gălăţeni au hotărât să continue protestele până pe 21 septembrie

Judecătorii de la Tribunalul Galaţi au hotărât, marţi, când era programată reanalizarea situaţiei din justiţie care a generat proteste la nivel naţional, să continue acţiunile până la 21 septembrie, transmite corespondentul NewsIn. "Adunarea Generală a judecătorilor din cadrul Tribunalului Galaţi, întrunită la data de 15 septembrie 2009, a hotărât menţinerea protestului până la data de 21 septembrie 2009, când se va rediscuta măsura luată", a declarat, marţi, preşedintele Tribunalului Galaţi, judecătorul Carmen Sandu. Magistraţii gălăţeni - de la Judecătorie, Tribunal şi Curte de Apel - s-au alăturat protestelor din justiţie pe 1 septembrie. De atunci, ei judecă exclusiv dosarele cu caracter urgent: arestările preventive, plasamentul minorilor, grevele, ordonanţele preşedinţiale, acţiunile de executare silită, punerile sub interdicţie sau comisiile rogatorii. În rest, toate dosarele primesc noi termene. Tot de la 1 septembrie, arhivele şi registratura funcţionază după un program redus.

Link to comment
Share on other sites

În Justiţie protestele continuă

După ce judecătorii de la Tribunal au decis ca pe 21 septembrie să rediscute pe marginea suspendării protestelor, ieri a venit rândul celor de la Curtea de Apel şi Judecătorie, care au luat aceeaşi decizie. Procurorii decid astăzi atitudinea pe care o vor adopta în perioada următoare. Mărul discordiei rămâne în continuare proiectul legii salarizării unice.

Legea salarizării unice, dar şi proasta finanţare a sistemului reprezintă motive ale acestor proteste. În Adunarea Generală de marţi, magistraţii Tribunalului au decis prelungirea protestelor până pe 21 septembrie, după care vor rediscuta acest subiect pe 21 septembrie. Ieri, preşedintele Curţii de Apel, judecător Mariana Ghena, ne-a declarat că s-a decis şi la această instanţă ca pe 21 septembrie să se discute pe suspendarea sau nu a protestelor, până atunci însă cei care vin de la mare distanţă pentru a-şi vedea dosarele aflate pe rolul Curţii de Apel au posibilitatea de a intra la arhivă, unde programul este unul normal. "Menţionez că este o decizie luată de Adunarea Generală a Curţii de Apel. Fiecare dintre instanţe are libertatea de a lua decizii aşa cum crede de cuviinţă. În rest se păstrează decizia Adunării Generale aşa cum a fost publicată. Până pe 21 septembrie vom studia şi ce se preconizează în proiectul legii salarizării unice şi vom lua o hotărâre în cunoştinţă de cauză", ne-a declarat preşedintele Curţii de Apel.

Acelaşi lucru s-a întâmplat şi la Judecătorie. "Noi am decis să continuăm protestele, urmând ca marţi să ne întâlnim şi să hotărâm dacă vom pune capăt sau nu acestor proteste. Am văzut că a fost înaintat Parlamentului proiectul legii salarizării unice, iar noi am participat la o videoconferinţă cu ministrul Cătălin Predoiu, unde ni s-a spus un lucru, pentru ca ulterior să aflăm că proiectul avea o formă diferită la Senat. Până vineri vom şti şi noi exact ce se stipulează, iar marţi ne vom întâlni din nou", ne-a declarat şi preşedintele Judecătorie, Diana Oancea.

Procurorul general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel, Dinu Gâlcă, ne-a declarat ieri că astăzi se va lua o decizie la nivelul acestei unităţi.

http://www.monitoruldegalati.ro/index.p ... &articol=1

Link to comment
Share on other sites

Unii dintre procurori reiau activitatea

În vreme ce procurorii de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel au amânat pentru luni luarea unei decizii referitoare la suspendarea sau nu a protestelor, celelalte două unităţi şi-au reluat activităţile, începând cu ziua de astăzi. Reamintim că procurorii se raliaseră la mişcarea de protest a judecătorilor, intrând doar în dosarele în care se discuta măsura arestării, şi nu mai ţineau audienţe la sediul Parchetului. Miercuri, judecătorii au decis să rămână pe poziţii, urmând ca săptămâna viitoare, pe 21 şi 22 septembrie, să ia o hotărâre în cadrul adunărilor generale ale celor trei instanţe. Ieri a venit rândul procurorilor care, tot în adunările generale, au gândit că este mai bine să pună capăt acţiunilor. "La data de 17 septembrie, la Parchetul de pe lângă Tribunalul Galaţi s-a întrunit Adunarea Generală a procurorilor din cadrul acestei unităţi şi din cadrul parchetelor din subordine. Adunarea Generală a aprobat prin vot deschis, cu majoritate de voturi, încetarea de îndată a formei de protest iniţiată la 7 septembrie, reluându-se funcţionarea normală a Parchetului de pe lângă Tribunalul Galaţi şi unităţilor de circumscripţie, începând cu data de 18 septembrie", se arată în comunicatul semnat de prim procurorul Veronica Dumitrache. "Noi am decis în Adunarea Generală să reluăm discuţiile luni pe marginea acestui subiect. Până atunci vom vedea şi opiniile din teritoriu, vom vedea ce se va decide şi la judecători, urmând să decidem ce vom face", ne-a declarat procurorul general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel, Dinu Gâlcă. Motivele supărării magistraţilor au plecat de la proiectul legii unice de salarizate, dar şi de la faptul că Justiţia este subfinanţată. Unul dintre principiile proiectului contestat de magistraţi spune că salariile mari nu vor mai creşte până în 2015, urmând ca doar cele mici să primească majorări.

http://www.monitoruldegalati.ro/index.p ... &articol=6

Link to comment
Share on other sites

Magistraţii refuză să intre în sălile de judecată

* Nu se vor judeca decât cazurile urgente, dar arhivele vor fi deschise publicului

Adunările generale ale judecătorilor din cadrul Curţii de Apel şi Tribunalului Galaţi au hotărât cu majoritate de voturi să continue protestele până pe 5 octombrie. Judecătoria Galaţi va decide mâine dacă va acţiona în acelaşi mod.

Gălăţenii care au litigii comerciale sau civile pe rolul instanţelor gălăţene trebuie să-şi ia gândul de la soluţionarea proceselor prea curând. Judecătorii de la Curtea de Apel Galaţi au decis cu votul majorităţii magistraţilor să continue protestele declanşate pe 1 septembrie până pe data de 5 octombrie după ce discuţiile cu Guvernul pe marginea revendicărilor salariale şi a solicitărilor vizând întârirea independenţei justiţiei nu au condus la nici un rezultat. Instanţele din cadrul Curţii de Apel Galaţi vor judeca, în materie penală, doar cauzele privind arestările preventive iar în materie civilă, doar cauzele privind plasamentul minorilor, cererile de suspendare, ordonanţele preşedinţiale, măsurile asiguratorii, cererile având ca obiect constatarea nulităţii sau suspendarea grevei şi cererile de preschimbare a termenelor. Restul proceselor ce urmau să fie judecate vor fi amânate conform planificărilor aprobate în colegiul de conducere al Curţii de Apel. Singura veste bună este că arhiva instanţei îşi va desfăşura programul cu publicul normal, între orele 9,00–13,00, cu precizarea că vor fi soluţionate doar solicitările cu caracter urgent.

Tribunalul Galaţi cere Guvernului garanţii

Judecătorii Tribunalului Galaţi nu au stat prea mult la discuţii înainte de-a hotărî să continue protestele. De altfel, punctul de vedere al conducerii instanţei este mai mult decât elocvent: ”Tribunalul Galaţi anunţă continuarea fermă a protestului, cel puţin până la 5 octombrie 2009 şi solicită, imperativ, ca exponent al puterii judecătoreşti, Guvernului, respectiv Parlamentului, să manifeste disponibilitate de dialog şi să ofere garanţii certe, până la data desfăşurării următoarelor Adunări Generale a Judecătorilor, cu privire la rezolvarea tuturor revendicărilor puterii judecătoreşti”. În aceste condiţii, magistraţii nu vor judeca decât cazurile declarate de lege urgente. Este vorba practic de aceleaşi dosare ce vor fi instrumentate şi de Curtea de Apel. Excepţiile vizează procesele penale, unde vor fi soluţionate şi liberările condiţionate, întreruperile şi amânările pedepselor pe caz de boală, graviditate şi concediu de creştere a copilului până la 1 an. La acestea se adaugă şi cauzele în care urmează să se prescrie răspunderea penală în următoarele 6 luni, contestaţiile la executare care privesc punerea în executare a unei hotărâri judecătoreşti nedefinitive sau împotriva altei persoane. Restul proceselor vor fi amânate după data de 5 octombrie. Arhivele şi registratura vor fi deschise numai două ore zilnic iar la Registrul Comerţului se vor primi doar cereri, următoarea şedinţă a judecătorului delegat fiind programată pe 15 octombrie 2009. Magistraţii de la Tribunalul Galaţi au ţinut să-şi reafirme din nou poziţia în sensul neparticipării în birourile electorale de circumscripţie la alegerile prezidenţiale. Judecătoria Galaţi va hotărî mâine în adunarea generală dacă va continua acţiunile de protest alături de magistraţii de la instanţele superioare.

http://www.adevarul.ro/articole/galati- ... ecata.html

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.