Jump to content

Urmărit de Securitate vreme de 36 de ani


dcp100168

Recommended Posts

Urmărit de Securitate vreme de 36 de ani

* Un gălăţean cere daune de 380.000 de euro de la statul roman pentru represiunea politică la care a fost supus tatăl său în perioada regimului comunist.

Gălăţeanul Dan Mlădinoiu a acţionat în justiţie statul roman după ce a aflat recent despre existenţa unui act normativ, care permite şi moştenitorilor foştilor deţinuţi politici să ceară compensaţii financiare pentru persecuţiile şi suferinţele la care au fost supuşi în perioada comunismului. Dumitru Mlădinoiu a fost arestat şi condamnat la cinci ani de închisoare, confiscarea averii personale şi cheltuieli de judecată pentru ,,crima de activitate intensă contra clasei muncitoare şi mişcării revoluţionare”, după cum reiese din sentinţa judecătorească din 6 mai 1955. Gălăţeanul a executat sentinta la mai multe închisori din ţară (Jilava, Făgăraş, Poarta Albă-Canal) în perioada 3 ianuarie 1952-10 octombrie 1955. Dovada represiunii la care a fost supus Dumitru Mlădinoiu reiese din cele şase dosare aflate la CNSAS, unde s-a consemnat că bărbatul a fost urmărit timp de 36 de ani. De cazul lui s-au ocupat 25 de ofiţeri de Securitate, care primeau informaţii de la nu mai puţin de 28 de informatori. Ca o ironie macabră, ultima notă operativă referitoare la Dumitru Mlădinoiu a fost redactată la şase luni după moartea acestuia. Fiul său, Dan Mlădinoiu, consideră că procesul pe care l-a deschis în justiţie reprezintă un act de reparaţie morală şi materială. Fiul fostului deţinut politic a cerut prin procesul intentat statului roman despăgubiri morale şi materiale în cuantum de 380.000 de euro. “În funcţie de verdictul pe care-l va da justiţia, iau serios în calcul donarea unor sume de bani azilelor, orfelinatelor elevilor olimpici gălăţeni”, ne-a declarat Dan Mlădinoiu. Procesul se află pe rolul Tribunalului Galaţi şi urmează ca Ministerul Finanţelor, reprezentantul statului român în dosar, să îşi prezinte punctul de vedere. Zeci de brăileni chinuiţi de securitate sau urmaşi ai acestora au solicitat la fel ca şi Dan Mlădinoiu acordarea de compensaţii materiale pentru suferinţele îndurate.

http://www.adevarul.ro/rss/articol/gala ... e-ani.html

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.