Jump to content

Taxa de poluare, învinsă în instanţă


Recommended Posts

Posted

Taxa de poluare, învinsă în instanţă

* Primul şofer care a învins taxa de poluare este un cetăţean sârb, rezident în Galaţi. Tribunalul Galaţi a considerat discriminatoriu faptul omul că trebuie să plătească o taxă de poluare pentru un autoturism la mâna a doua adus din Italia în timp ce, dacă maşina ar fi fost cumpărată din România, înscrierea se putea face fără această obligaţie. Alte şase dosare au avut acelaşi rezultat.

Primul şofer care a învins taxa de poluare (vorbim de taxa stabilită prin OUG 218/2008, adică cea aflată în vigoare acum) este un cetăţean sârb, rezident în Galaţi. Acesta a considerat discriminatoriu faptul că trebuie să plătească o taxă de poluare pentru un autoturism la mâna a doua adus din Italia în 2009, în timp ce, dacă maşina ar fi fost cumpărată din România, înscrierea se putea face fără această obligaţie. Sârbul a dat în judecată Serviciul „Înmatriculări Auto”, de la Prefectura Galaţi, adică instituţia care a refuzat înmatricularea dacă taxa nu este plătită. „Maşina am cumpărat-o din Italia cu 2.000 de euro. Este un BMW din 1996, iar să-l înscriu în România trebuia să plătesc aproape 7500 de lei doar pentru taxa de poluare”, afirmă Vladimir Ramisovljevik. Alina Mitrea, avocatul angajat de cetăţeanul sârb, susţine că deşi era primul caz de acest gen, judecătorul a dat sentinţa foarte repede. „Am înregistrat dosarul pe 25 mai, iar primul termen, când s-a dată şi sentinţa, a fost pe 10 iunie”, spune Alina Mitrea. Cealaltă parte implicată, adică Serviciul „Înmatriculări Auto” a făcut recurs la Curtea de Apel, însă Alina Mitrea crede că sunt şanse mici să fie schimbată sentinţa.

Principiul discrimării, piesa de rezistenţă

Unul dintre argumentele luate în calcul de instanţa care a dat decizie favorabilă reclamantului a fost libera circulaţie a mărfurilor în ţările membre UE. „De asemenea, s-a mers pe principiul discriminării la care sunt supuşi cei care trebuie să plătească taxe în plus doar pentru că maşina cumpărată nu este din România şi este adusă din străinătate”, spune Alina Mitrea. Aceasta a adăugat că a deschis încă douăzeci de procese similare, iar în alte şapte a câştigat deja dreptul de înmatriculare fără taxă, în numele următorilor: Ion Talpău, Ionel Halaşag (două procese, pentru două maşini), Laurenţiu Furnigea, Ilie Chirilă, Sebastian Urban şi, desigur, Vladimir Ramisovljevik.

35 de taxe, rambursate de Fisc

Mai există o pistă pe care Statul poate fi învins. Este vorba de rambursarea taxei de poluare deja plătite (conform OUG nr 50/2008 – prima variantă a taxei). „Am 35 de procese câştigate şi şoferii şi-au primit banii. Alte 35 de dosare sunt în diferite stadii şi urmează să fie judecate până la sfârşitul acestui an”, declară Alina Mitrea. Primul care a avut satisfacţia de a-şi lua banii daţi pentru taxa de poluare este un gălăţean care şi-a adus, în 2008, o maşină din Germania. „Sentinţa a fost dată pe 5 august anul acesta şi am primit de la Fisc cei 3.637 de lei pe care i-am dat pentru taxa de poluare”, spune Florinel Cobanu, fericitul beneficiar. Autorităţile ezită să comenteze. „Am fost toată luna august în concediu şi până nu văd hârtiile, nu mă pot pronunţa”, ne-a declarat Lucian Domniţeanu, directorul Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Galaţi.

23.000 de lei, cea mai mare despăgubire

Cea mai mare sumă recuperată în urma unui proces intentat Administraţiei Naţionale a Finanţelor Publice se ridică la 23.000 de lei. Taxa de poluare a fost achitată de o societate din Galaţi pentru o autoutilitară adusă din Germania. „Procesul deschis la Tribunalul Galaţi a fost câştigat în mai anul acesta” spune Alina Mitrea, avocatul angajat de Zuzu Transpoters să recupereze banii.

http://www.adevarul.ro/rss/articol/gala ... tanta.html

Posted

Autorităţile depun armele în bătălia taxei de poluare

Numărul celor care contestă taxa de poluare creşte de la o zi la alta. Autoritaţile se dau bătute. Prefectura nu va mai face recurs la procesele câştigate de românii care cer înmatricularea maşinilor străine fără taxă de poluare. Cei care deja au plătit-o, dar obţin o sentinţă favorabilă rambursării, îşi primesc banii înapoi de la Finanţe.

Majoritatea celor care au cerut în instanţă rambursarea contravaloarea taxei de poluare au câştigat. „Până în prezent am avut 201 cazuri.Toate au primit sentinţă irevocabilă. Dintre acestea, doar 29 au fost câştigate de ANAF pe motiv că reclamanţii au avut dosarele incomplete. Restul de 173 de cazuri au fost pierdute în favoarea proprietarilor maşinilor care au cerut, în total, rambursarea sumei de un milion de lei. Până acum nu s-au plătit decât 621.000 de lei, banii ajungând la 123 de reclamanţi”, susţin surse din cadrul Direcţiei Generale a Finanţelor Publice. De asemenea, în prezent instanţele mai au pe rol încă 142 de dosare aparţinând gălăţenilor care îşi vor banii înapoi. Suma cerută de aceştia se ridică la încă un milion de lei. Deşi funcţionarii publici sunt puşi să facă de două ori acelaşi lucru, surse din cadrul DGFP Galaţi declară că nu vor comenta nimic. „Încasăm taxa de poluare pentru că respectăm o lege. Iar dacă instanţa dispune rambursarea taxei, ne conformăm”, susţine aceeaşi sursă din cadrul DGFP.

Prefectura Galaţi nu va mai face recurs atunci când instanţa va da o sentinţă favorabilă înmatriculării fără taxă de poluare pentru maşinile la mâna a doua cumpărate din străinătate. „Deoarece s-a constatat că pierdem banii instituţiei, s-a luat decizia, la nivel de ţară, şi am fost înştiinţaţi printr-o notă trimisă de Ministerul de Interne, că nu este oportun să promovăm această cale de atac decât cu două excepţii: atunci când consilierul juridic constată o încălcare a Codului de Procedură Civilă sau dacă Prefectul consideră că reclamantul nu are dreptate şi sunt aduse în favoarea statului motive clare şi temeinice”, declară Cosmin Păun, subprefectul Galaţiului. Cu toate acestea, a dorit să se sublinieze faptul că nu toţi cei care vor solicita înmatricularea vehicolelor second-hand aduse din import vor avea şi câştig de cauză. „Sunt foarte puţine cazurile de importuri care pot fi înmatriculate fără taxa de poluare şi asta se face doar prin instanţă şi trebuie fundamentată foarte bine, iar Prefectul îşi rezervă dreptul de a taca sau nu, în instanţă, decizia Tribunalului”, punctează subprefectul Galaţiului.

http://www.adevarul.ro/articole/galati- ... luare.html

  • 4 weeks later...
Posted

povestea in care avocata alina mitrea a reusit...la doua termene sa castige, la fond....e doar poveste - reclama pentru avocata.

pentru precedente in materie de taxa d epoluare desfiintat in instanta, cautati in restul tarii

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.