Jump to content

În Galaţi - singura parohie din ţară închinată Sf.Antim


dcp100168
 Share

Recommended Posts

Singura parohie din ţară închinată Sfântului Sfinţit Mucenic Antim îşi serbează astăzi hramul

Printre primele lăcaşuri de cult din oraşul Galaţi înfiinţate după anul 1989 se află şi Biserica „Sfântul Sfinţit Mucenic Antim“ şi „Sfintele Femei Mironosiţe“. Aceasta reprezintă singura parohie închinată acestui Sfânt Sfinţit Mucenic din întreaga ţară. La începutul Anului bisericesc, în data de 3 septembrie, biserica îşi serbează primul ei hram. Situată în nord-vestul oraşului Galaţi, pe Bulevardul Milcov nr. 25 A, într-o zonă muncitorească, parohia „Sfântul Sfinţit Mucenic Antim“ din Galaţi deserveşte nevoile pastorale şi liturgice ale aproximativ 4.000 de familii din cartierele Micro 13 B şi Micro 38. Ea a fost înfiinţată în anul 1990, la 21 septembrie, prin desprinderea a două zone din parohiile „Sfânta Treime“- Fileşti şi „Adormirea Maicii Domnului“- Cimitir. Încă de la început, noua parohie înfiinţată a fost pusă sub ocrotirea Sfântului Sfinţit Mucenic Antim din Nicomidia, patronul spiritual al ierarhului de atunci, Arhiepiscopul Antim Nica al Dunării de Jos. Pr. Niţu Voicu, parohul bisericii şi inspector bisericesc în cadrul Episcopiei Dunării de Jos, ne-a spus: „Nu avem cunoştinţă să existe o altă biserică în ţară cu acest hram“.

În urma primirii terenului destinat construcţiei noului lăcaş, în data de 1 iunie 1991, s-a sfinţit locul şi s-a pus piatra de temelie, slujba fiind săvârşită de către Preasfinţitul Episcop Casian, pe atunci Arhiereu-Vicar al Episcopiei Dunării de Jos. Deşi sfintele slujbe au început a fi săvârşite încă din 6 ianuarie 1993, pe data de 25 aprilie 1999 a fost sfinţit sfântul altar şi catapeteasma bisericii de către actualul chiriarh al Dunării de Jos. Despre lucrările la ridicarea bisericii, părintele paroh ne-a declarat un lucru deosebit de important: „Doar lucrările la fundaţia bisericii au fost realizate de o firmă specializată, toate celelalte lucrări, de la zidit, tencuit şi până la acoperiş, fiind întreprinse de muncitori care fac parte din parohie. Parohia însăşi, atât la propriu, cât şi la figurat, este cea care a zidit acest sfânt lăcaş“. Impresionantul devotament al enoriaşilor şi osârdia credincioaselor din parohie care ajutau la construcţia bisericii au făcut ca, la propunerea Episcopului Casian, în anul 1994, biserica să primească şi al doilea hram - „Sfintele Femei Mironosiţe“. În anul 2000 s-a început pictarea bisericii în tehnica fresco de către pictorul Ciprian Buzuloi din Bucureşti.

Biserica este în stil moldovenesc, cu trei turle, din care una pe centru. În interior, biserica impresionează prin lărgime şi prin maiestuozitatea catapetesmei. În dreapta ei se află amvonul, pictat cu icoanele Sfinţilor Evanghelişti, de unde se citeşte pericopa evanghelică şi se rosteşte predica zilei. Nici un spaţiu din lăcaşul de cult propriu-zis nu este lăsat la întâmplare. Astfel, într-una din turlele bisericii din faţă s-a amenajat, lângă cafas, o bibliotecă pentru enoriaşii parohiei, iar deasupra acesteia, arhiva bisericii. Între cele două turle s-a amenajat un spaţiu unde se află icoanele tuturor credincioşilor donate la începuturile construirii sfântului lăcaş, pe când acesta nu avea icoane. Este un muzeu mai inedit, de suflet, al amintirii şi recunoştinţei pentru binefăcătorii sfântului lăcaş. Turla-clopotniţă are două clopote mari, turnate în anul 1992. În această încăpere, părintele ne-a mărturisit că vrea să amenajeze un mic spaţiu de rugăciune pentru cel care trage clopotele înainte de sfintele slujbe.

Paralel cu construcţia bisericii, s-a lucrat şi la ridicarea casei parohiale, situată în imediata vecinătate a sfântului lăcaş. Aceasta foloseşte nu numai la locuinţa preotului, ci şi la nevoile spirituale ale credincioşilor, o cameră de aproximativ 35 de locuri fiind destinată săvârşirii parastaselor de către enoriaşi. Tot pentru acest scop, în anul 2008 s-a construit şi o cameră mortuară. Tot pentru nevoile parohiei s-a construit o troiţă în faţa bisericii, s-a amenajat un pangar şi un adăpost pentru aprinderea lumânărilor.

Pentru viitor se doreşte ridicarea unei case de prăznuire, existând în acest sens un proiect care urmează a fi concretizat în scurt timp.

În afară de programul liturgic săptămânal, parohia desfăşoară şi alte activităţi social-filantropice şi misionare. Unul dintre acestea este Programul naţional catehetic „Hristos împărtăşit copiilor“, în care un număr de 30 de copii sunt îndrumaţi în învăţătura Bisericii de către părinţii slujitori, pr. Niţu Voicu şi pr. coslujitor Manea Viorel. Copiii sunt împărţiţi în două grupe, iar lecţiile au loc sâmbăta şi duminica, în incinta bisericii sau în alte spaţii din biserică, pentru a-i familiariza cu viaţa liturgică. De asemenea, cu aceşti copii au loc plimbări şi excursii. La biserică sunt arondate două şcoli, Şcoala nr. 31 şi Şcoala nr. 38 din Galaţi. Elevii, însoţiţi de profesorii de Religie, participă la sfintele slujbe, dar şi la spovedit şi împărtăşit. De asemenea, la anumite evenimente din şcoli sunt invitaţi şi părinţii slujitori. Datorită vecinătăţii cu Liceul Energetic şi Liceul Metalurgic, sunt mulţi adolescenţi care vin şi se închină în sfânta biserică şi se roagă împreună cu credincioşii, mai ales în Postul Mare, la Canonul Sfântului Andrei Criteanul.

Astăzi, biserica se află în curs de finalizare a construcţiei, existând lucrări doar la exterior, prin pictarea pridvorului bisericii. Biserica a fost pictată în proporţie de 95% şi a fost împodobită cu odoare de cult, mobilier de stejar şi alte bunuri de folos cultului.

Sfântul Antim era episcop al oraşului Nicomidia (în Bitinia - Asia Mică) şi a suferit moarte martirică din porunca împăratului Maximian (305-311). Pentru că a mărturisit cu îndrăzneală pe Hristos, i-au fost zdrobite coastele, a fost rănit cu fier încins, a fost bătut cu toiege, a fost încălţat cu încălţăminte de aramă arsă în foc, iar apoi i s-a tăiat capul. Dar şi după moartea Sfântului părul a continuat să-i crească pe capul tăiat.

http://www.ziarullumina.ro/articole;100 ... ramul.html

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.