Jump to content

Poliţia Comunitară "atacă" strada

Recommended Posts

Posted

Este foarte bine cu amenzile in parbriz, macar poate reusim sa eliberam trotuarele de masini. N-am nimic cu soferii, dar asta este Galatiul: undeva sunt parcari, in alta parte nu, ne descurcam cum putem in trafic si pe carosabil, nu luam in stapanire si trotuarul.54_aacd7bf10bcb8291b95ce2b548173e42_thum

Posted

Vad ca nimeni nu spune ca a fost taxat de comunitari.

Ieri eram prin centru si am parcat masina in fata la casa alba.

Acolo este parcare amenajata si binenteles ca am parcat si eu.

Dar.....parcarea sa facut urcand cu rotile din fata pe trotuar pentru a nu bloca traficul pe banda 1.

Este o lege care permite parcarea pe trotuar cu conditia sa ramana spatiu de 1m pentru pietoni,le explic comunitarilor si cica ei nu lucreaza cu legea aia :)) in fine astazi ma duc sa vad cum iese treaba ...auzi sa ma duc la sediu la ei la ora 19.30, asta e program?

Platim comunitarii sa arda gazul pentru a cumpara gogosi :)

386_e2fbe3ab4fd0c3dc98b1709879eb9c70_thu

Posted

Astazi cand ma intorceam din Micro13b am coborat din 11b la Tiglina 1 ca sa il schimb cu 20. Era ora 18 si un pic. Am vazut o masina a politiei si 2 politisti rutieri comunitari, impreuna cu o domnioara blonda cu parul care era de lungime medie. Ii acoperea urechile dar nu ii cadea pe umeri, imbracata in pantaloni albi si o bluza roz, luau toate masinile la rand si le dadea amenzi. (probabil e notar public domnisoara) Am vazut-o ca dupa ce politistii scriau procesele verbale, domnisoara le semna si le lipea in parbriz. Dar politistii parcasera si ei in statia de autobuz deoarece nu aveau loc in alta parte datorita nesimtitilor. Masina de politie avea numarul GL 13 GBL sau GPL sau mu mai stiu exact numarul. In orice caz incepea cu G celelalte 2 litere le-am uitat. Daca imi spune cineva un nr de masina de politie GL 13 Gxx (mi-as aminti care era)

Posted

am avut niste treaba prin oras ieri si azi si am circulat mult cu masina... faza e ca astia de la circulatia comunitara, sau cum i-o mai zice :) nu-s decat in tiglina 1 si la orange in fata... in rest, e dezastru... si acum, serios vorbind, ia imaginati-va unde am parcat masina... tocmai la mama naibii prin spate pe la Orange pe dupa niste garaje, ca nu era loc nicaieri... nu mi se pare normal... spuneti voi unde va parcati masinile daca aveti treaba in tiglina 1 ? situatiile va obliga sa incalcati legea, deci asta cu amendarea fara rezolvarea problemei mi se pare cam golanie !

Posted

Am băut în seara asta o bere cu frate-meu ... e şofer profesionist, cu vechime, încă de dinainte de a face armata ... îmi spunea că ăştia de la comunitară care s-au băgat acum în probleme rutiere sunt varză în materie de legislaţie rutieră ... ştiu pe de rost câteva hotărâri locale şi atât...

"Dacă mă opresc aştia prin oraş, cu maşina încărcată cu substanţe periculoase, nici nu ştiu ce acte să-mi ceară,darămite să mai facă vreo verificare!"

Posted

Fapt.Pentru legitimarea unei persoane se cere actul de identitate.Celui ce frate "profesionist"...ce e greu in a intelege,ca sanctiunile nu se dau pt incalcarea OG 195/2002!?!ci pentru incalcare Hotararile Locale!2.Fapt.Art 177 din OG 195(Regulamentul de aplicare!)interzice oprirea,stationarea pe trotuar!DOAR,autoritatea competenta(cazul nostru,CONSILIUL LOCAL)POATE permite prin indicatoare,ori marcaje,oprirea,stationarea pe trotuar!!ori hotararile locale,INTERZIC asta!!a fost greu???

Posted

Fapt.Pentru legitimarea unei persoane se cere actul de identitate.Celui ce frate "profesionist"...ce e greu in a intelege,ca sanctiunile nu se dau pt incalcarea OG 195/2002!?!ci pentru incalcarea Hotararilor Locale(HCL)!2.Fapt.Art 177 din OG 195(Regulamentul de aplicare!)interzice oprirea,stationarea pe trotuar!DOAR,autoritatea competenta(cazul nostru,CONSILIUL LOCAL)POATE permite prin indicatoare,ori marcaje,oprirea,stationarea pe trotuar.nu decide singur,conducatorul auto!!ori hotararile locale,INTERZIC asta,in GALATI!!a fost greu???

Posted

Fapt.Pentru legitimarea unei persoane se cere actul de identitate.Celui ce frate "profesionist"...ce e greu in a intelege,ca sanctiunile nu se dau pt incalcarea OG 195/2002!?!ci pentru incalcarea Hotararilor Locale(HCL)!2.Fapt.Art 177 din OG 195(Regulamentul de aplicare!)interzice oprirea,stationarea pe trotuar!DOAR,autoritatea competenta(cazul nostru,CONSILIUL LOCAL)POATE permite prin indicatoare,ori marcaje,oprirea,stationarea pe trotuar.nu decide singur,conducatorul auto!!ori hotararile locale,INTERZIC asta,in GALATI!!a fost greu???

Posted

ca sanctiunile nu se dau pt incalcarea OG 195/2002!?!

Crixus, o întrebare: dacă eu sunt din alt oraş, şi vin la Galaţi, e obligatoriu să cunosc toate hotărârile locale sau legea, care e valabilă pe tot teritoriul României ?

Şi încă ceva, că nu mă pot abţine: de ce nu se afişează hotărârile astea locale la intrarea în oraş, în gară, să ia cunoştinţă tot străinul ...de particularităţile noastre?

Posted

Fapt.pt magazinul ORANGE.parcari,la distanta,e drept,gasesti,pe SIDERURGISTILOR,langa parcul CLOSCA(la POPESCU),pe stanga si pe drepta,de la inelul de rocada,catre Tiglina 1.dar,nu-i asa,pana nu aratam ca ne-am ajuns,din mediul rural,de unde am plecat,pana nu parcam masina in usa magazinului,nu are farmec!!

Posted

Fapt.Toti ne dorim ordine..curatenie,etc,in oras!dar sa inceapa,poate de maine!adica,dupa ce aruncam,noaptea,sacosa cu gunoi de la geam,ori o las dimineata la coltul strazii.ori dupa ce arunc,cutia de pizza,mormanul de coji de seminte,cutiile de aluminiu,ori pet-urile,langa banca,pe strada,oriunde!ori,nu incepeti "cu mine"!ci "cu vecinul"ori cu"ala!"!toti tipam ca avem drepturi!dar...obligatii..?!?ce-s alea,nu-i asa??

Posted

Fapt.persoanei ce se plangea ca a lasat aprx 1m dupa ce a parcat pe trotuar.e perfect.dar,ce ar fi sa iti imaginezi,ca pietonul,pietonii,au aceleasi drepturi,pe un spatiu ce le este destinat,prin constructie??mai ales,intr-o zi,poate vor iesi sa se plimbe chiar parintii dumitale!!ar vrea sa fie claxonati pe trotuar,de un tip ce poate le-ar vorbi si urat??ori...mai grav,imagineaza-ti ca multi din ei,sunt "mai contribuabili" decat vei fi dumneata vreodata!!cu respect,sanatate multa,tuturor!

Posted

1. Da, sunt curios ce ne facem cu cei din alte orase (asa cum spunea si Relu).

2. Dau dreptate si celui care nu vrea sa mearga cu masina 3 km si alti 2 pe jos, cu parcarea (din lipsa locurilor de parcare)

3. In cazul cu parcarea pe trotuar si cu lasatul spatiului de 1 m, nu cred ca e vorba de a fi . E simplu. e vorba de a lasa destul spatiu pentru pietoni, e vorba de bunul simt si nimic altceva. Daca legea spune ca poti parca pe trotuar in anumite conditii, e absurd sa nu o facim, cu atat mai mult cu cat exista problema de la punctul 2: lipsa parcarilor.

Presupun, deci, ca adevarul e undeva la mijloc: in indiferenta edilului sef si a Consiliului Local, de care depind marea majoritate a problemelor.

Posted

Unde nu-s parcări, plouă cu amenzi!

Amplasaţi în zone ”fierbinţi” ale oraşului din punct de vedere al traficului rutier, poliţiştii comunitari împart cu dărnicie amenzi şoferilor care îşi lasă maşinile pe unde apucă. Numărul insuficient al locurilor de parcare dar şi comoditatea unor posesori de maşini care refuză sa facă câţiva paşi de la vreo parcare la locul unde au treabă este mană cerească pentru patrulele care numai în ultima săptămână au dat, la regimul circulaţiei, amenzi în valoare de peste 20.000 lei.

Încălcarea prevederilor legale referitoare la oprirea, staţionarea parcarea autoturismelor în locuri şi zone interzise, cât şi la traversarea străzii prin spaţiul verde nu le scapă poliţiştilor comunitari cu atribuţii pe linie rutieră, organizaţi în patrule în zonele cele mai aglomerate din oraş. Potrivit statisticii întocmite pe ultima săptămână de activitate, reprezentanţii Poliţiei Comunitare au sancţionat, în perioada menţionată, nu mai puţin de 370 de persoane, majoritatea posesorilor de autoturisme care mai de nevoie mai din comoditate şi-au lăsat maşinile pe trotuare ori în locuri unde ar fi încurcat circulaţia celorlalte vehicule din trafic. Printre locurile ”preferate” de şoferi pentru a mai face câte o parcare neregulamentare sunt scuarurile de pe strada Brăilei, banda unu de pe strada Domnească, destinată circulaţiei troleibuzului, pe trotuar la ”Mioriţa”, deşi chiar lângă Biserica Catolică este o parcare destul de mare, pe trotuarele din faţa diferitelor instituţii bancare ori în apropierea unor societăţi comerciale, unde există indicatoare cu ”Oprirea Interzisă”. Toţi şoferii care au încălcat aceste norme s-au ales cu amenzi cuprinse între 40 şi 100 de lei. Tot cu amenzi s-au ales şi pietonii care au evitat cu bună ştiinţă marcajele pentru traversarea principalelor artere, şi care au primit sancţiuni de până la 40 de lei pentru traversare neregulamentară.

http://www.impartial.ro/index.php?func= ... &articol=6

Posted

Surpriză! Articolul HCL în baza căruia se dau amenzi nu există!

Un articol prea scurt pentru o acţiune aşa de lungă

Detectiv pentru Legea parcărilor

Având în vedere că ne apropiem cu paşi repezi de sfârşitul primei luni în care poliţiştii comunitari au acţionat, alături de poliţiştii rutieri, împotriva şoferilor care parchează ilegal maşinile, gălăţenii au început să fie din ce în ce mai curioşi despre această acţiune în comun. Cititorii, majoritatea şoferi, ne‑au întrebat care este baza legală invocată de poliţiştii comunitari, atunci când aplică amenzi. "Căutarea adevărului" s‑a dovedit a fi mai anevoioasă decât orice anchetă de detectiv, şi asta, pentru că, pe de o parte, site‑ul primăriei municipiului Galaţi este gestionat prost, iar Poliţia Comunitară nu este în stare să explice clar şi concret că doi plus doi fac patru. Aşa am descoperit, după două zile de studiu printre dosare, cinci‑şase telefoane şi un drum la primărie, că unul din articolele la care fac trimitere poliţiştii comunitari atunci când dau amenzi... pur şi simplu nu există! Mai exact, există, dar sub altă formă.

"Baza legală" şi efectele ei

De la purtătorul de cuvânt al Poliţiei Comunitare Galaţi, Oana Timofte, am aflat că "agenţii comunitari aplică sancţiuni în baza a două hotărâri de Consiliu Local, respectiv, HCL 79/30.04.2002 şi HCL 307/27.07.2006". Deci, nu în baza Codului Rutier, acesta fiind, în continuare, "domeniul" poliţiştilor rutieri.

Aşa cum se precizează în ultimul comunicat de presă al Poliţiei Comunitare, sancţiunile aplicate "pe linie rutieră" au fost date în baza mai multor articole şi litere din cele două hotărâri ale Consiliului Local. Cităm articolele invocate în comunicatul de presă al Poliţiei Comunitare "total contravenţii" 242, din care HCL 307/2006, art. 14 lit."a", (oprire, staţionare pe carosabil) - 116 sancţiuni aplicate a 100 de lei - 11.600 de lei; HCL 307/2006, art. 3, lit."e", (parcare pe trotuar în scop comercial) - trei sancţiuni a 100 de lei - 300 de lei; HCL 79/2002, art. 5, lit "d", (traversarea străzii pe spaţiul verde) - 46 de sancţiuni aplicate a 50 de lei - 2.300 de lei; HCL 79/2002, art. 10, lit. "h" (parcare pe trotuar) - 77 de sancţiuni aplicate a 40 de lei - 3.080 de lei. Total valoare sancţiuni - 17.280 de lei". Toate bune şi frumoase, numai că unul din articolele invocate şi, subliniem, în baza căruia s‑au aplicat sancţiunile... nu există!

Ce este este, ce nu este nu este!

Să începem cu informaţia. Poliţiştii comunitari dau sancţiuni în baza a două articole din HCL 307/2006 ‑ art 14 lit."a", care spune "Constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă cuprinsă între: 700 - 1200 lei - pentru persoane fizice; 900 - 1500 lei - pentru persoane juridice ‑ a) oprirea şi staţionarea autovehiculelor pe zone verzi, scuaruri, insule de dirijare a circulaţiei, alveole şi în staţiile mijloacelor de transport în comun, pe trecerile de pietoni, pe benzile de circulaţie semnalizate şi marcate corespunzător, şi art. 3, lit."e", care prevede "Constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă cuprinsă între:500 - 1500 lei - pentru persoane fizice; 1000 - 2500 lei - pentru persoane juridice ‑ e) expunerea pentru reclamă publicitară pe domeniul public a unor vehicule, autovehicule, utilaje, aparatură sau mărfuri fără autorizările legale.

Partea a doua, adică referirile la HCL 79 din 2002, are ceva probleme. Din cele două articole invocate ‑ art. 5, lit "d" şi art. 10, lit. "h", doar primul există. Art. 5, litera d spune: "Constituie contravenţie la normele de întreţinere şi protecţie a spaţiilor verzi următoarele fapte lit. d ‑ trecerea peste ronduri de flori, peluze, gazon, în afara aleilor amenajate în acest scop. "Curioşii care ar vrea însă să vadă ce se prevede şi la art. 10, lit. h vor descoperi că... articolul respectiv se termină la litera "g"!

Şi începe "urmărirea" legii...

Crezând că trebuie să fie, totuşi, o explicaţie logică la faptul că se aplică amenzi în baza unui articol inexistent, am verificat la Primăria municipiului Galaţi dacă HCL 79 a fost "îmbunătăţită" din 2002 până acum, cu vreo literă h la art. 10. Secretarul CL, Grigore Matei, ne‑a pus la dispoziţie textul Hotărârii 79, care, de altfel, poate fi verificat de oricine care accesează site‑ul primăriei, la www.primaria.galati.ro, căutând în arhiva hotărârilor de CL. Am încercat să luăm legătura şi cu şeful Poliţiei Comunitare, Cristian Gîscă, care însă se afla în concediu şi nu a putut da o explicaţie clară, bănuind că "este vorba de o greşeală de redactare a comunicatului de presă". Purtătorul de cuvânt al Poliţiei Comunitare, Oana Timofte, ne‑a spus "Art. 10, lit. h poate fi găsit pe site‑ul primăriei". În momentul în care i‑am transmis că tocmai pentru că nu există am sunat pentru clarificări, ni s‑a răspuns amabil că "sună un alt telefon. O zi bună!". Am încercat la directorul adjunct al Poliţiei Comunitare, Gheorghe Dârjan, de unde a venit, în sfârşit, răspunsul clarificator: "Aşa este, HCL 79 nu are la art. 10 şi litera h, însă pe 31.10.2002 s‑a aprobat HCL 270 în care se precizează, la art. 2, că se aprobă completarea capitolului V din HCL 79/30.04.2002, la art. 10 cu litera h care va avea următorul cuprins": să nu oprească, să nu staţioneze şi/sau să nu parcheze autovehicule, vehicule în parcuri, alei pietonale, insule de dirijarea circulaţiei, esplanade, trotuare". Precizare care este adevărată, dar care nu va putea fi găsită (pentru confirmare) de niciun cetăţean care ar vrea să acceseze site‑ul primăriei. Motivul? Pe site‑ul care ar trebui să conţină informaţii de interes public, în arhiva hotărârilor de CL, pe 2002, nu este introdusă decât HCL 79 din aprilie, în rest, orice lună accesată primeşte răspunsul "nu s‑a găsit nicio înregistrare".

Concluzii?

Dincolo de lipsa evidentă de interes a autorităţilor publice în privinţa punerii la dispoziţia cetăţenilor a informaţiilor publice, mai apare o concluzie, sau mai bine spus, un scenariu. Dacă poliţiştii comunitari care au aplicat amenzi în baza "HCL 79/2002, art. 10, litera h" nu au trecut în procesul verbal toată povestea, adică "art. 10, litera h din HCL 79/2002, modificată şi completată prin HCL 270/2002", amenda poate fi contestată cu succes în orice instanţă de judecată. Şi, potrivit comunicatului Poliţiei Comunitare, numai în perioada 18‑24 august au fost amendaţi 77 de şoferi pe inexistenta literă h! Mai ciudat este că tot ieri, după telefoane date la Poliţia Comunitară, instituţia a mai trimis un comunicat de presă în care arăta sancţiunile aplicate şoferilor în perioada 25‑31 august. Ciudat, însă, de această dată în comunicat nu se mai precizează în baza căror articole şi litere s‑au aplicat amenzile...

http://www.viata-libera.ro/index.php?pa ... l&id=26591

Posted

Să trimiţi în teren agenţi comunitari instruiţi doar în a aplica nişte HCL-uri, ce aberaţie! Păi dacă voiau să facă o treabă gospodărească, îi instruiau să aplice codul rutier, făceau un stagiu de pregătire cu poliţia rutieră şi aveau tot ce le trebuia! HCL-urile doar ar fi completat unele neajunsuri ale legii.

Posted

Fapt.omule,"LEGEA",asa cum afirmi,nu-ti da dreptul,sa hotarasti singur unde opresti si stationezi.nici vorba de parcat!revezi,Art 177,din Regulamentul OG 195.la fel Art 113 din OG,Lit d-CONSILIILE LOCALE,isi stabilesc singure reglementari privind accesul,circulatia stationarea si parcarea!O SPUNE LEGEA CE TI-A OFERIT PERMISUL!ASTA INSEAMNA...H C L!!

Posted

Fapt.aberatie...sa aplici HCL??DAR..cand plangi la telefon,politiei,ca ti-au taiat plopul din fata geamului,ori un tip,a rasturnat sacul cu moluz in fata usii tale,ori ai vazut doi care au dat foc in gradina ta,unor anvelope,ori iti reclami vecinul pt fumul gratarului....toate sanctiunile astea,le gasesti in legi nationale??ei bine,nu!le afli in HCL!!O comunitate se gospodareste prin hotarari proprii!ale alesilor sai!!descentralizarea....comunitatea...reguli locale...etc..STIE CINEVA??

Posted

Fapt.adaugata,ori nu mentiunea "modificata prin..."ori "completata de.."nu e caz de nulitate a p.v.-ului!O SPUNE O.G.2 DIN 2001,republicata!cine se iluzioneaza si crede altceva,se inseala.n-are decat!e liber sa traiasca iluzionat.cineva amintea de "bunul simt.."etc,daca el respecta si drepturile altora,etc...MDA,dar te rog arata si mie textul,in care intre doi oameni,care au facut aceeasi fapta,eu sa il aleg pe cel "cu mai mult bun simt!"!?dumneata cum faci??si...daca intre dumneata si o alta persoana,aleg cealalta persoana??care ar fi reactia in acest caz??