Sari la conținut

Gravuri semnate de Rembrandt, la "V.A. Urechia"


dcp100168

Postare recomandata

Gravuri semnate de Rembrandt, la Biblioteca „V.A. Urechia”

Până la mijlocul lunii octombrie, la sediul central al instituţiei gălăţene poate fi admirată expoziţia „Rembrandt în colecţiile Bibliotecii „V.A. Urechia“. Pasionaţii de gravuri pot vedea unele dintre cele mai apreciate asemenea lucrări ale celebrului artist. Biblioteca din Galaţi posedă, prin donaţia fondatorului, un exemplar al celebrei „Culegeri de 85 de stampe originale“. Volumul cuprinde tiraje executate la sfârşitul secolului al XVIII-lea, de editorul francez Pierre Francois Basan, în mâinile căruia ajunseseră plăcile gravate în aramă de Rembrandt. Preţiosul album este unicat în colecţiile din România.

http://www.viata-libera.ro/articol-Grav ... %9D_2.html

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • 4 years later...

Gravuri de Rembrandt la Biblioteca V.A. Urechia

Puţini gălăţeni ştiu că Galaţiul deţine, de peste 100 de ani, gravurile lui Rembrandt, adevărate valori patrimoniale, extrem de rare şi deosebit de importante la nivel internaţional. Aceste gravuri, incluse în albumul "Cele 85 de stampe de Rembrandt", se află la Biblioteca Judeţeană din anul 1897, atunci când au fost donate de Urechia, cel care a înfiinţat instituţia.

Urechia a plătit o avere pentru stampe

Conform spuselor directorului instituţiei, Ilie Zanfir, atunci când cărturarul a cumpărat acest album, a plătit o avere pentru vremea aceea. „Urechia a fost principalul donator şi un fin colecţionar de valori patrimoniale, iar când a înfiinţat şi inaugurat Biblioteca Judeţeană, în 1890, a donat foarte multe lucrări valoroase. Gravurile au fost luate direct de la Paris şi au costat 1.000 de franci, o avere pe atunci. În prezent, nu pot spune care este valoarea lor, pentru că sunt în plin proces de evaluare. Le avem la Colecţii Speciale, într-o încăpere care s-a constituit a fi seiful de bază al Comisiei Europene a Dunării, cu o uşă din fier pe care abia poţi să o mişti”, ne-a explicat Ilie Zanfir. Albumul conţine 116 stampe şi 85 sunt realizate după plăcile marelui pictor, restul fiind executate de discipolii săi, după tablourile lui. Stampele sunt realizate de H. Basan, fiul lui Pierre Francois Basan, un gravor în aramă, anticar şi renumit editor de stampe originale, după plăcile negative ale gravurilor lui Rembrandt pe care le-a achiziţionat în 1786, de la doi graficieni din Amsterdam.

"Unice în România şi poate şi în Europa"

„Lucrările marelui artist sunt incluse în acest album şi sunt realizate prin cunoscuta tehnică a gravurii în metal. Sunt mai puţin cunoscute, pentru că sunt rare - unice în România şi cred că şi în Europa. Aici sunt experienţele de viaţă ale lui Rembrandt. Principalele teme, motive reprezintă autoportretele, şase la număr, realizate de marele artist la 27, 30, 32 şi 42 de ani. Avem şi autoportretul cu Saskia, realizat în 1636, care e soţia lui, modelul pentru toate iubirile. Mai sunt teme biblice - "Fuga în Egipt", "Întoarcerea fiului risipitor", "Învierea lui Lazăr", tema bătrânilor unde o regăsim chiar pe mama sa, tema cerşetorilor, a oamenilor umili, avem patriarhi, teme orientale, exotice, nuduri. Reprezentativ pentru acest album este clar-obscurul lui Rembrandt, care a menţinut puterea de fascinaţie, a creat o adevărată atmosferă poetică, Rembrandt rămânând, peste secole, maestrul razei înrobitoare”, ne-a mai spus directorul Bibliotecii Judeţene. Gălăţenii care vor să admire aceste gravuri extrem de interesante şi unice, pot vizita sala de Colecţii Speciale a Bibliotecii Judeţene, însă nu le pot atinge sau fotografia, pentru a nu fi deteriorate şi păstrate într-o stare foarte bună, aşa cum sunt acum. De asemenea, este publicată câte o gravură, pe coperta IV a fiecărei reviste trimestriale de cultură „Axis Libri”.

Costă 7.000 de lei să li se pună preţ

Este un album la care noi ţinem foarte mult, iar acum suntem în plină derulare a demersurilor de a fi evaluat şi clasat la Ministerul Culturii. Sunt convins că o să avem succesul de rigoare. Costurile evaluării nu sunt mari, de aproximativ 7.000 de lei. Nu avem voie să îl deplasăm, evaluatorul va veni la noi să îşi spună punctul de vedere, deci are un statut aparte”, ne-a mai explicat sursa citată. Rembrandt Harmenszoon van Rijn (15 iulie 1606, Leiden - 4 octombrie 1669, Amsterdam) a fost un pictor şi gravor olandez, considerat a fi unul dintre cei mai mari pictori din istoria artei, renumit şi pentru gravurile şi desenele sale.

viata-libera.ro

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • 3 years later...

Importantă colecţie de gravuri de Rembrandt, de milioane de euro, în România

În patrimoniul Bibliotecii „V.A. Urechia” din Galați se află o colecție ce cuprinde 85 de gravuri ale celebrului pictor Rembrandt Harmenszoon van Rijn, considerat unul dintre cei mai mari pictori ai lumii.

Colecția a fost donată în urmă cu peste o sută de ani, mai precis în 1897, de fondatorul bibliotecii, Vasile Alexandrescu Urechia, care a cheltuit o avere pentru achiziționarea acestor opere de artă de la Paris.

Cele 85 de gravuri desenate de Rembrandt sunt incluse într-un catalog intitulat  „Recueil de Quatre-Vingt-Cinq Estampes originales, Têtes, Paysages et différents Sujets, dessinées et gravés par Rembrandt”. Catalogul păstrat la Biblioteca „V.A. Urechia” cuprinde în total 116 lucrări, dintre care 85 sunt desenate şi gravate de Rembrandt, iar alte 31 sunt reproduceri ale altor artişti după lucrările maestrului flamand. Albumul a fost realizat la sfârşitul secolului al XVIII-lea de către Piere-François Basan, un cunoscut gravor, anticar şi editor de stampe francez. Gravurile sunt realizate după plăcile originale ale lui Rembrandt, plăci pe care Pierre François Basan le-a achiziţionat, în 1786, de la Amsterdam, cu prilejul licitației averii Watelet. „Sunt adevărate valori patrimoniale, extrem de rare şi deosebit de importante la nivel internaţional. Aceste gravuri se află la Biblioteca din Galați din anul 1897, atunci când au fost donate de Vasile Alexandrescu Urechia, cel care a fondat biblioteca în anul 1890”, ne-a declarat Ilie Zanfir, directorul Bibliotecii „V.A. Urechia”.

Catalogul a fost cumpărat de cărturarul V.A. Urechia de la o licitaţie publică, organizată în Franţa, contra unei sume care la vremea aceea însemna o avere. Cu 1.000 de franci aur, la vremea aceea putea fi cumpărată o casă ceva mai mare. „Gravurile au fost luate direct de la Paris şi au costat 1.000 de franci din aur, o adevărată avere pe atunci. Nu pot spune care este valoarea lor actuală, însă cu siguranţă este foarte mare, de ordinul milioanelor de euro”, spune directorul bibliotecii. Reprezentanții bibliotecii din Galați au început demersurile pentru evaluarea celor 85 de gravuri.

De la scene biblice la Saskia și oameni năpăstuiți

Tematica lucrărilor este cât se poate de diversă. „Predomină temele religioase, compoziții cu oameni simpli, năpăstuiți, autoportretul lui Rembrandt, portretul soției sale, Saskia. Sunt experienţele de viaţă ale lui Rembrandt. Principalele teme, motive, le reprezintă autoportretele, şase la număr. Avem şi autoportretul realizat în 1636, cu Saskia, care e soţia lui. Mai sunt teme biblice - «Fuga în Egipt», «Întoarcerea fiului risipitor», «Învierea lui Lazăr», tema bătrânilor - în care o regăsim chiar pe mama sa, tema cerşetorilor, a oamenilor umili, avem patriarhi, teme orientale, exotice, nuduri. Reprezentativ pentru acest album este clar-obscurul lui Rembrandt, care a menţinut puterea de fascinaţie, a creat o adevărată atmosferă poetică”, spune directorul Bibliotecii „V.A. Urechia”.

Publicul are acces la gravuri doar în prezența custodelui

Catalogul cu gravurile lui Rembrandt se află în tezaurul bibliotecii alături de alte 3.000 de stampe, de la stampă istorică și documentară sau stampe cu scene militare la stampa de ornament, dar și alături de cărți rare. „Le păstrăm la Colecţii Speciale, într-o încăpere cu o uşă din fier pe care abia poţi să o mişti. Această încăpere a fost, de fapt, seiful de bază al Comisiei Europene a Dunării, care timp de câteva decenii a avut sediul la Galați, în actualul sediu al bibliotecii. Publicul are acces, poate admira aceste gravuri, dar numai în prezența custodelui și în condiții foarte stricte”, a adăugat Ilie Zanfir. Acolo se află o adevărată comoară. Printre altele, 12 incunabule, cărți tipărite înainte de anul 1500. „Biblioteca a fost înființată de către marele academician și istoric Vasile Alexandrescu Urechia, prin donația personală a peste 6.000 de unități de bibliotecă. Printre cărțile valoroase se află 12 incunabule, tipărituri realizate în perioada de început a tiparului, până la anul 1500. Cel mai vechi incunabul este de la 1472. Este vorba de «De consolatione Theologicae», de Johannes de Tambaco. Pentru punerea lor în valoare, am început prin a le evalua. Din cele 12, 7 incunabule au fost evaluate și clasate și se află deja în Patrimoniul Cultural Național”, a mai precizat directorul bibliotecii. Biblioteca din Galați a fost înființată prin Decretul Regal nr. 3.382 din 7 decembrie 1889, semnat de Regele Carol I.

Cine a fost V.A. Urechia

Fondator al bibliotecii din Galați, Vasile Alexandrescu Urechia (1834-1901) a fost istoric, scriitor, om politic, profesor la Universitățile din Iași și București, membru fondator al Academiei Române și membru corespondent al Academiei Spaniole. A fost un fervent susținător al unirii. „Vasile Alexandrescu Urechia a fost un mare român, un mare patriot, dar și un mare om de cultură. Este primul român care a înființat un ziar al diasporei românești. Asta se întâmpla în 1857 la Paris. Ziarul se numea «Opiniunea». Era un ziar în care se milita foarte mult pentru ideea unirii”, spune profesorul Zanfir. În 1858, V.A. Urechia a editat ziarul unionist „Zimbrulu și Vulturulu”. Ca istoric, a editat numeroase culegeri de documente și hrisoave interne și externe, a scris o Istorie a Românilor în 14 volume și o Istorie a Școalelor în 4 volume. În calitate de om politic, a fost deputat și senator PNL de Covurlui și Galați.

romanialibera.ro

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Creați un cont sau conectați-vă pentru a comenta

Trebuie să fiți membru al comunității pentru a putea adăuga comentarii.

Creează un cont

Înregistrează-te în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un cont nou

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
×
×
  • Creează nouă...

Informații importante

Pentru a personaliza conţinutul şi pentru a asigura o experienţă de utilizare sigură, folosim module cookies. Dacă folosiți acest site, ne permiteți să colectam informații prin intermediul modulelor cookie. Puteți modifica setările cookie-urilor. Prin continuarea navigării pe acest site confirmați acceptarea utilizării fișierelor cookie conform Politicii de utilizare a cookie.