Jump to content

O vioară "gălăţeană" - Remus Azoiţei


Mikka

Recommended Posts

Omul zilei - Remus Azoitei

Galatean de origine, unul dintre cei mai apreciati violonisti din vremea noastra.

Remus Azoiţei

Orchestre Philharmonique de Radio France, care concertează astăzi la Sala Palatului, în cadrul Festivalului "George Enescu", îl are solist pe violonistul Remus Azoiţei. Programul cuprinde lucrări de Enescu, Ibert, Stravinski. După absolvirea Conservatorului din Bucureşti (1995), Azoiţei a obţinut o bursă de studii la renumita Juilliard School din New York, primind apoi titlul de Master of Music. Este profesor de vioară la Academia Regală de Muzică din Londra. În istoria acestei instituţii nu a fost un profesor mai tânăr decât el. Artistul cântă pe o vioară Niccolo Gagliano, care datează din 1753. A concertat pe scene prestigioase precum Lincoln Center, CAMI Hall (New York), St-Martin-in-the-Fields şi Wigmore Hall (Londra).

http://www.jurnalul.ro/stire-calendar/o ... 20380.html

Remus Azoiţei violonist

Azoiţei a debutat la 8 ani cu orchestra simfonică din oraşul său natal, Galaţi. După ce a absolvit Conservatorul din Bucureşti, în 1995, tânărul muzician a obţinut o bursă de studii la renumita Juilliard School din New York, unde a studiat cu Dorothy Delay şi Itzhak Perlman. Azoiţei este laureat al concursurilor internaţionale de la Bucureşti, Milano, Weimar, Tokyo şi Auckland. În 2005 a fost distins cu titlul de Asociat al Academiei Regale de Muzică din Londra pentru activitatea sa concertistică şi pedagogică de excepţie de-a lungul anilor. În anul 2007, la iniţiativa sa, s-au pus bazele Societăţii Enescu din Londra, aflată sub patronajul Casei Regale a României.

http://www.cotidianul.ro/print.php?id=97559

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Remus Azoiţei: „Îmi servesc ţara prin muzica lui Enescu“

Violonistul Remus Azoiţei spune că prin compoziţiile lui Enescu a deschis sufletele occidentalilor. Alături de pianistul Eduard Stan, el a înregistrat prima integrală mondială George Enescu pentru vioară şi pian. Remus Azoiţei, singurul român angajat vreodată de Academia Regală de Muzică din Londra, este unul dintre cei mai tineri profesori ai instituţiei.

Violonistul afirmă că îşi poate servi ţara mai bine din Marea Britanie decât din România, într-un interviu pe care îl puteţi citi mâine în „Adevărul literar şi artistic". Artistul a înfiinţat Societatea Enescu la Londra, în 2007. „Astfel, piaţa muzicală londoneză este bombardată de înregistrări cu Enescu. Aduc aşadar în Occident un crâmpei din ceea ce sunt, în locuri unde România nu prea există". De altfel, Azoiţei mărturiseşte că în orice recital din străinătate include şi o lucrare de Enescu.

Profesor într-o şcoală de elită

Remus Azoiţei a părăsit România în 1995 şi s-a stabilit în capitala Marii Britanii. „Sunt înşurubat în Londra atât de bine, încât nu mai simt asta. Sâmburele tot românesc rămâne, s-au schimbat însă detaliile". A fost angajat de Royal Academy din Londra la vârsta de 30 de ani. „Eram cel mai tânăr cadru didactic de acolo din istoria Academiei, o instituţie foarte veche, de la 1728, de mare tradiţie şi greutate. Am ales Occidentul tocmai pentru că am prins această poziţie excepţională: să fii profesor la Royal Academy din Londra e o mare onoare şi pentru mine personal, şi pentru mine ca român", spune Remus Azoiţei.

Profesorul predă la o clasă de zece studenţi din toată lumea. „Încerc să-i introduc în măiestria cântului la vioară. Predau timp de patru ani în timpul facultăţii şi la master, unde studenţii studiază vreme de doi ani. Încerc să le explic studenţilor mei despre România şi despre Enescu. La început, ei sunt puţin reticenţi, pentru că nu-l cunosc pe Enescu. Încet-încet, cântându-i lucrările, îi văd aşa - că prind o dragoste fără margini faţă de muzica lui şi că nu-i mai lasă partiturile din mână niciodată", declară Remus Azoiţei.

Îndrăgostit de muzica lui Enescu

În 2007, Azoiţei a realizat un dublu CD cu prima integrală Enescu pe plan mondial, cu lucrările pentru vioară şi pian. A fost pentru prima dată când s-a făcut întreg repertoriul lui pentru vioară şi pian pe două CD-uri, cu multe lucrări înregistrate în premieră. „Presa străină a scris că este un nou standard în interpretarea lui Enescu, iar când zic presa străină zic presa de cea mai înaltă clasă. Integrala Enescu pentru vioară şi pian a fost înregistrată la casa de discuri Hanssler din Germania.

Pentru acest «monument discografic» am muncit enorm, cu o dăruire şi o implicare totale, fiind un fel radiografie personală a parcursului meu profesional din ultimii ani, cu sacrificii şi cu amărăciuni, dar şi cu bucurii şi satisfacţii enorme. Pentru aceste înregistrări am cântat la celebra vioară Stradivari «Maurin» din 1718, care mi-a fost cedată pentru acest proiect de Academia de Muzică din Londra", îşi aminteşte Remus Azoiţei.

Violonistul a interpretat compoziţiile mari ale lui George Enescu: „Sonata nr. 3" şi „Impresii din copilărie", după ce a împlinit 30 de ani. „Mi-era teamă de lucrările lui de maturitate, pentru că sunt foarte complexe modal, mi-a luat mulţi ani până le-am dat de capăt. Şi nu cred că le‑am dat încă de cap", spune Azoiţei.

Concerte în România

Violonistul a fost invitat de Fundaţia Principesei Margareta şi va cânta cu Orchestra Filarmonicii „George Enescu" la Ateneu în cinstea Majestăţii Sale Regele Mihai, pe 21 octombrie. Pe 25 octombrie Majestatea Sa va împlini 90 de ani. „O lună după aceeea voi reveni la Sala Radio şi voi interpreta Mendelssohn, alături de Orchestra Radio şi de maestrul Lucian Badea. Voi avea după aceea şi un recital, alături de Eduard Stan, la Academia Santa Cecilia, la Roma", dezvăluie Remus Azoiţei.

Cine este Remus Azoiţei

Numit de revista britanică „The Strad" „un virtuoz incurabil cu suflet şi tehnică fabuloasă", violonistul Remus Azoiţei a debutat la 8 ani cu orchestra simfonică din oraşul său natal, Galaţi. După ce în 1995 a absolvit Conservatorul din Bucureşti la clasa lui Daniel Podlovski, Remus Azoiţei a obţinut o bursă de studii la renumita Juilliard School din New York, unde a avut şansa să studieze cu Dorothy Delay şi Itzhak Perlman, fiind distins cu titlul de Master of Music. A cântat în săli de concerte prestigioase, cum ar fi Carnegie Hall în New York, Concertgebouw Amsterdam, Salle Cortot Paris, Konzerthaus Berlin, St. Martin-in-the-Fields şi Wigmore Hall în Londra, Auditorio Nacional Madrid sau Konzerthaus Viena. A colaborat cu artişti renumiţi, precum Lawrence Foster, David Geringas, Gérard Caussé, Michael Sanderling, Adrian Brendel, Nigel Kennedy.

http://www.adevarul.ro/cultura/Remus_Azoitei-_-Imi_servesc_tara_prin_muzica_lui_Enescu_0_469153378.html

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.