Jump to content

Ridicarea Episcopiei DJ la rangul de Arhiepiscopie


dcp100168
 Share

Recommended Posts

Galaţi, 25-27 septembrie

Vin Sfinţii Mucenici de la Niculiţel

* Manifestări duhovniceşti dedicate ridicării Episcopiei Dunării de Jos la rangul de Arhiepiscopie *

Ridicarea Eparhiei Dunării de Jos la rangul de Arhiepiscopie în 27 septembrie 2009 - în prezenţa Prea Fericitului Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române - va fi însoţită şi de ale manifestări duhovniceşti. Cu această ocazie, datorită creşterilor calitative şi cantitative ale istoricei noastre eparhii, Prea Sfinţitul Episcop Casian Crăciun va fi ridicat în treapta de Arhiepiscop al Dunării de Jos.

Nici în această toamnă nu va lipsi pelerinajul, iniţiativă devenită tradiţie ce aparţine Arhiereului locului - Prea Sfinţinţitul Casian. Din darul Celui de Sus, vom primi la Galaţi oaspeţi de seamă - Moaştele Sfinţilor de la Niculiţel. Întâlnirea cu Sfinţii Mucenici Zotic, Atal, Camasie şi Filip va avea loc pe 25 septembrie, ora 14.00, la Catedrala Episcopală a Galaţilor. Sfintele Moaşte vor fi oferite spre închinare alături de Moaştele Sfântului Apostol Andrei, Apostolul Gălăţenilor şi al Românilor.

Duminică, 27 septembrie, la Catedrala Episcopală a Galaţilor, Prea Fericitul Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, va săvârşi Sfânta Liturghie arhierească. La rugăciune vor fi prezenţi mai mulţi membri ai Sfântului Sinod al BOR. Liturghia va fi însoţită de ceremonia de întronizare a Prea Sfinţitului Casian Crăciun în scaunul de Arhiepiscop al Dunării de Jos.

http://www.viata-libera.ro/articol-Vin_ ... tel_2.html

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Episcopia "Dunărea de Jos" devine Arhiepiscopie

În zilele următoare, Catedrala episcopală va deveni punctul de atracţie pentru credincioşi, aceasta găzduind două evenimente extrem de importante pentru ortodoxie. Vineri, la ora 14.00, credincioşii sunt aşteptaţi la întâmpinarea moaştelor Sfinţilor Martiri de la Niculiţel, aduse de o delegaţie a Episcopiei Tulcii de la mănăstirea Cocoş, din judeţul Tulcea. Duminică, la or 11.30, la Catedrala episcopală va avea loc ceremonia pentru ridicarea în rang de Arhiepiscopie a Episcopiei "Dunării de Jos", ceremonie prezidată de însuşi Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române.

http://www.monitoruldegalati.ro/index.p ... &articol=7

Link to comment
Share on other sites

Măsuri sporite de securitate cu ocazia ridicării în rang a Episcopiei Dunării de Jos

200 de jandarmi gălăţeni vor asigura măsurile de ordine şi siguranţă publică în perioada 25 – 27.09.2009 pe timpul desfăşurării manifestărilor religioase, la care este aşteptat Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, P.F. Daniel. Manifestările religioase vor debuta vineri, odată cu sosirea la Galaţi a moaştelor celor patru sfinţi de la mânăstirea Cocoş şi depunerea lor, în jurul orei 14.00, la Catedrala Episcopală. Sâmbătă seară este aşteptată delegaţia Sfântului Sinod, condusă de PF Daniel, iar duminică, începând cu orele 9.30 va avea los slujba religioasă de ridicare al rangul de arhiepiscopie a Episcopiei Dunării de Jos.

http://www.adevarul.ro/rss/articol/gala ... e-jos.html

Link to comment
Share on other sites

Ridicare in rang a Episcopiei Dunarii de Jos

De astăzi şi pînă luni, 28 septembrie, credincioşii gălăţeni se pot închina moaştele celor patru Sfinţi de la Niculiţel, depuse la Catedrala Episcopală a Dunării de Jos. Sfinţii sunt prăznuiţi, în fiecare an, la 4 iunie, iar moaştele lor odihnesc la Mănăstirea “Cocoş”, din judeţul Tulcea. Prezenţa, în aceste zile la Galaţi, a moaştelor celor patru Sfinţi de la Niculiţel, este prilejuită de ridicarea în rang a Episcopiei Dunării de Jos la cel de Arhiepiscopie. Evenimentul va avea loc duminică, în cadrul unei ceremonii religioase conduse de patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Părintele Daniel. Viitoarea arhiepiscopie a “Dunării de Jos” va reprezenta interesele bisericilor din judeţele Galaţi şi Brăila.

http://radioiasi.ro/index.php?option=co ... &Itemid=28

Pelerinaj la moaştele Sfinţilor Martiri de la Niculiţel

Mii de credincioşi sunt aşteptaţi, începând vineri, timp de patru zile, în faţa Catedralei episcopale din Galaţi, pentru a se ruga şi a se închina la racla cu moaştele Sfinţilor Martiri de la Niculiţel. Alaiul cu moaştele Sfinţilor de la Niculiţel a sosit vineri la Galaţi de la mănăstirea Cocoş, din Tulcea, odoarele fiind însoţite pe tot parcursul drumului de o delegaţie a Eparhiei Tulcii. Pentru ca alaiul să fie adus la Catedrală, circulaţia rutieră în zonă a fost oprită pentru 30 de minute. Sfintele Moaşte ale celor patru mucenici au fost descoperite în anul 1971, în vremea Episcopului Chesarie al Dunării de Jos, când, în urma unei ploi torenţiale, Dumnezeu a voit să dea mărturie despre 'lecţia muceniciei' susţinută de martirii lui Hristos la începutul celui de-al IV-lea veac. În 1971, la Niculiţel, Sfinţii şi-au scos trupurile afară de sub pământul 'împurpurat' de sângele martirilor creştini. Cercetările arheologilor au constatat că este vorba de Moaştele Mucenicilor lui Hristos Zoticos, Attalos, Kamasis şi Filippos, despre care sursele scrise - martirologiile 'siriac' şi 'ieronimian' - relatau că au pătimit la începutul veacului al IV-lea. Sunt prăznuiţi pe 4 iunie şi odihnesc la mănăstirea Cocoş, de peste Dunăre. Racla cu osemintele celor patru mucenici va rămâne, spre închinarea credincioşilor, până luni. Aducerea moaştelor Sfinţilor de la Niculiţel marchează începerea manifestărilor dedicate ridicării la rang de arhiepiscopie a Eparhiei Dunării de Jos, care vor culmina cu ziua de duminică, când la Galaţi se va afla şi patriarhul Daniel. Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române va oficia, duminică, Sfânta Liturghie, la Catedrala episcopală, după care va avea loc Solemnitatea ridicării în rang de Arhiepiscopie a Episcopiei Dunării de Jos şi a acordării rangului de arhiepiscop episcopului Casian.

http://radioiasi.ro/index.php?option=co ... &Itemid=28

Inghesuiala la Galati, la moastele mucenicilor de la Manastirea Niculitel

Moastele celor patru mucenici de la manastirea Niculitel din Dobrogea au ajuns astazi la Galati si aproape 200 de preoti si 500 de credinciosi au asteptat sosirea raclelor. Pentru enoriasi atingerea acestora inseamna o speranta ca vor avea parte de sanatate si noroc. Moastele au fost aduse la Galati de Episcopul Visarion si inmanate Episcopului Dunarii de Jos, Casian. Credinciosii au asteptat la rand sa se roage la cele patru racle. Moastele celor patru mucenici de la Niculitel au fost aduse la Galati in deschiderea festivitatilor de ridicare a Episcopiei Dunarii de Jos la rangul de Arhiepiscopie. Totul se va incheia duminica, cand slujba va fi tinuta de Preafericitul Daniel, Patriarhul Birericii Ortodoxe Romane.

http://stirileprotv.ro/stiri/eveniment/ ... litel.html

Link to comment
Share on other sites

Ceremonia de ridicare în rang a Episcopiei "Dunării de Jos"

Circa o mie de persoane au asistat, duminică, la ceremonia de ridicare a Episcopiei "Dunării de Jos" la rang de Arhiepiscopie, la eveniment, desfăşurat la Catedrala Episcopală din Galaţi. Ceremonia religioasă a fost oficiată, la Catedrala Episcopală din Galaţi, de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, alături de toţi episcopii din ţară, dar şi de înalţi prelaţi din străinătate. La eveniment, la finalul căruia noul arhiepiscop Casian Crăciun a ţinut o cuvântare credincioşilor, au luat parte aproximativ o mie de pelerini. De asemenea, au fost prezenţi şi preşedintele PSD, Mircea Geoană, ministrul Administraţiei şi Internelor, Dan Nica, şi liderul PRM, Corneliu Vadim Tudor. Cu ocazia festivităţilor de ridicare a Episcopiei "Dunării de Jos" la rang de Arhiepiscopie, la Catedrala Episcopală din Galaţi au fost aduse moaştele celor patru mucenici de la Mănăstirea Niculiţel din Dobrogea, la procesiune luând parte aproape 200 de preoţi. Moaştele au fost aduse la Galaţi de episcopul Visarion. Racla a fost depusă în faţa catedralei, unde credincioşii s-au aşezat la rând pentru a se închina la moaşte.

http://radioiasi.ro/index.php?option=co ... &Itemid=28

Mii de persoane au asistat la crearea Arhiepiscopiei „Dunării de Jos”

* Liturghia a fost oficiată de Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Prea Fericitul Daniel. Acesta i-a înmânat ÎPS Casian Crăciun crucea arhiepiscopală

Slujba religioasă de duminică a început în jurul orei 9.00, la aceasta participând zeci de înalte feţe bisericeşti, în frunte cu Prea Fericitul Daniel. În Catedrala Episcopală s-au inghesuit nenumăraţi credincioşi, de toate vârstele, unii imbracaţi în costume populare. Printre cei prezenţi s-au aflat şi numeroase personalităţi din Galati şi din Capitală. Odată cu ridicarea în rang a Episcopiei, în cadrul unei ceremonii speciale, a fost avansat ca Arhiepiscop, Episcopul Dunării de Jos, PS dr. Casian Craciun, pe baza hotărârii Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române din 19 iunie 2009.

ÎPS Casian a devenit Episcop al Dunării de Jos în urmă cu 15 ani, după trecerea în nefiinţă a Arhiepiscopului Antim Nica. Prea Sfinţia Sa a fost desemnată în acest rang înalt de Colegiul Electroral Bisericesc şi instalat pe 12 iulie 1994, la Catedrala Episcopală din Galaţi.

“Ne bucurăm că avem Arhiepiscopie”

Ridicarea la rang de Arhiepiscopie a “Dunării de Jos” îndreptăţeşte mândria gălaţenilor veniti să asiste la solemnităţi. Mulţi sunt de părere ca numărul bisericilor va creşte, iar lăcaşurile de cult, care au deja probleme, vor fi finanţate şi reparate. “Să dea Dumnezeu să vina mai mulţi bani, să se construiască mai multe biserici. Si aşa, mai trebuie renovate că sunt unele care arata tare rău. Şi poate fac şi mai multe centre de ajutor social pentru bătrâni şi copiii străzii” ne-a spus Voichita Nicoară, o vârstnică aflată la imensul rând din faţa raclei cu moaştele. Alţi credincioşi, speră să beneficieze de serviciile mai multor preoţi. “Ar trebui să mai angajeze preoţi. Eu am veniti din judeţul Brăila, şi tare ar fi bine ca şi la ţară să fie mai mulţi preoţi. Că sunt oameni bătrâni şi ar fi bine daca ar veni preoţii mai des pe acasa” a spus Ion State.

În momentul de faţă, Episcopia Dunării de Jos devenită Arhiepiscopie cuprinde opt protopipiate din Galaţi şi Brăila, 403 parohii, şi are 420 de preoţi angajaţi. Tot sub patronajul Episcopiei, se află 24 de unităţi de asistenţă socială, zece mânăstiri şi un schit.

Odată cu acordarea rangului de Arhiepiscopie a “Dunării de Jos”, Sfantul Sinod al BOR a mai decis ridicarea la acest rang a încă cinci episcopii. Este vorba despre Episcopia Râmnicului, Episcopia Romanului, Episcopia Buzăului şi Vrancei, Episcopia Argeşului şi Muscelului şi Episcopia Aradului.

http://www.adevarul.ro/articole/galati- ... e-jos.html

Link to comment
Share on other sites

  • 3 years later...

Trei ani de Arhiepiscopie la Dunărea de Jos

Au batut clopote de sarbatoare, astazi, la catedrala din Galati. Mii de crendiciosi de toate varstele au venit sa se roage la moastele depuse spre inchinare si pentru a se bucura la implinirea a trei ani de la ridicarea Eparhiei Dunarii de Jos in rang de Arhiepiscopie.

Evenimentul a fost marcat prin savarsirea Sfintei Liturghii oficiata de catre Inaltpreasfintitul Casian, arhiepiscopul Dunarii de Jos, inconjurat de un sobor de preoti. Din patrimoniul sacru al Arhiepiscopiei "Dunarii de Jos" au fost oferite credinciosilor spre venerare sfintele moaste ale Sf. Ierarh Vasile cel Mare, ale Sf. Nicolae, Sf. Andrei, precum si racla cu o particica din lemnul Sfintei Cruci.

a1galatibraila.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 5 years later...

Nouă ani de la ridicarea Eparhiei Dunării de Jos la rang de Arhiepiscopie

Joi, 27 septembrie, se împlinesc nouă ani de la istoricul moment al înălţării Eparhiei Dunării de Jos la rang de Arhiepiscopie, precum şi al conferirii rangului de arhiepiscop Chiriarhului Dunării de Jos, Înaltpreasfinţitului Părinte Casian.

Cu acest prilej, în toate bisericile Eparhiei Dunării de Jos au fost organizate evenimente liturgice și misionare speciale.

La Catedrala Arhiepiscopală din Galaţi, sărbătoarea a început încă din ajun cu săvârşirea slujbei Privegherii. Pomenirea Sf. Ierarh Martir Antim Ivireanul, Mitropolitul Ţării Românești şi evenimentul aniversar din 27 septembrie a.c., au prilejuit săvârşirea Sfintei Liturghii sub Pantocratorul Catedrale Arhiepiscopale din Galaţi de către Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, înconjurat de un sobor de preoţi slujitori din administraţia eparhială, de la protoierii, mănăstiri şi parohii. La finalul Sfintei Liturghii, Chiriarhul Dunării de Jos a ţinut un cuvânt de învăţătură în care a evidenţia viaţa şi activitatea Sfântului Ierarh Antim Ivireanul, subliniind contribuţia deosebită pe care acesta a avut-o la introducerea limbii române în cultul bisericii.

În continuare, cinci slujitori din administraţia eparhială au primit distincţii din partea Părintelui Arhiepiscop în semn de binecuvântare şi preţuire pentru lucrarea desfăşurată.

La momentele liturgice din Catedrală au participat credincioşi din municipiu, angajaţi ai Centrului eparhial şi elevi ai Seminarului Teologic “Sf. Apostol Andrei” din Galaţi.

***

Duminică, 27 septembrie 2009, în Catedrala din municipiul Galaţi a avut loc festivitatea de ridicare a Episcopiei Dunării de Jos în rang de arhiepiscopie, conform Hotărârii Sfântului Sinod. Sfânta Liturghie a fost oficiată de către Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii noastre, înconjurat de un sobor de 21 de ierarhi, membri ai Sfântului Sinod al B.O.R., precum şi de ÎPS Mitropolit Dionisie al Corintului. Sfânta Liturghie a fost urmată de festivitatea solemnă a ridicării în rang de arhiepiscopie a Episcopiei Dunării de Jos. La eveniment au participat autorităţi centrale şi locale, invitaţi din străinătate şi foarte mulţi credincioşi.

La finalul Sfintei Liturghii a fost citit Tomosul patriarhal prin care s-a vestit hotărârea Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române şi s-a făcut cunoscut tuturor clericilor şi credincioşilor înălţarea Episcopiei Dunării de Jos la rangul de arhiepiscopie, cu titulatura Arhiepiscopia Dunării de Jos, precum şi ridicarea Preasfinţitului Părinte Casian în demnitatea de Arhiepiscop al Dunării de Jos, care va purta titulatura Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos.

gazetagalatiului.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.