Jump to content

Recommended Posts

Posted

Admiterea la liceu 2010: Testări de tip internaţional, în luna mai

* În anul şcolar 2009 – 2010, elevii de clasa a VIII-a vor da câte un examen la română şi la matematică * Găsiţi aici, pe site-ul „Vieţii libere”, la secţiunea Admitere liceu 2010, toate documentele despre aceste examene, în format pdf *

Cu o întârziere de aproape două săptămâni faţă de termenul-limită de afişare, Ministerul Educaţiei a făcut public modul în care vor da examen elevii de clasa a VIII-a, precum şi calendarul admiterii la liceu. Tinerii din ultimul an de gimnaziu vor da o testare la limba şi literatura română şi alta la matematică, ambele programate în luna mai. Notele vor conta la repartizarea computerizată pentru intrarea în clasa a IX-a. Elevii care au intrat în clasa a VII-a nu vor mai susţine teze cu subiect unic naţional, ci cu subiecte realizate de fiecare profesor.

Pe 4 mai e programată testarea la limba şi literatura română, iar pe 6 mai cea la matematică. Absenţii motivat de la primele examene pot veni într-o sesiune specială. Evaluarea naţională pentru elevii din ultimul an de gimnaziu nu se va desfăşura foarte diferit faţă de tezele cu subiect unic. Astfel, testările se organizează în fiecare şcoală, ca şi până acum, iar regulile pentru candidaţi vor fi aceleaşi. Supravegherea va fi lăsată tot în grija cadrelor didactice ale şcolii. În plus, tezele vor fi evaluate de doi profesori din aceeaşi şcoală de unde provine elevul. Schimbarea majoră constă în tipul subiectelor. Elevii află, deocamdată, doar că acestea vor fi de tipul evaluărilor internaţionale, vor avea un nivel mediu de dificultate şi le vor putea rezolva în două ore.

Admiterea la licee se va face şi anul viitor tot computerizat. Pentru absolvenţii din promoţia 2010, media de admitere este o medie ponderată, în care media generală obţinută la tezele cu subiect unic din clasa a VII-a are o pondere de 25 la sută, media generală la evaluarea naţională din clasa a VIII-a are o pondere de 25 la sută, iar media generală de absolvire a claselor a V-VIII are o pondere de 50 la sută. Pentru absolvenţii din promoţii anterioare anului 2010, media de admitere este o medie ponderată, în care media generală obţinută la tezele cu subiect unic din clasele a VII-a si a VIII-a are o pondere de 50 la sută, iar media generală de absolvire a gimnaziului are o pondere de 50 la sută.

Prima etapă a admiterii se desfăşoară după următorul calendar:

· 10-19 iunie – Probe de aptitudini sau de verificare a cunoştinţelor de limbă modernă (înscriere, desfăşurarea examenului, afişarea rezultatelor), pentru liceele vocaţionale sau cu clase de bilingv.

· 17-24 iunie – Completarea opţiunilor în fişele de înscriere

· 2 iulie – Repartizarea computerizată.

http://www.viata-libera.ro/articol-Admi ... mai_2.html

  • 7 months later...
Posted

Sfaturi despre admitere

Elevii de clasa a VIII-a şi familiile lor au intrat deja în febra pregătirilor pentru admiterea la liceu.

Chiar dacă instituţiile de învăţământ liceale nu au făcut încă publice locurile disponibile, iar gimnaziştii nu au dat încă examenele naţionale din clasa a VIII-a, ministerul le-a pus la dispoziţie viitorilor candidaţii informaţii despre admitere. La adresa de internet www.admitere.edu.ro, părinţii elevilor de clasa a VIII-a găsesc indicaţii şi sfaturi pentru completarea corectă şi cât mai adecvată cu preferinţele tânărului a fişei de opţiuni.

Elevii care termină gimnaziul în acest an şi vor să urmeze un liceu vor intra în clasa a IX-a pe baza mediei de admitere calculate în felul următor:

- în proporţie de 25 la sută contează media obţinută la tezele cu subiect unic susţinute în clasa a VII-a (pentru absolvenţii din anii anterior se iau în consideraţie Testele Naţionale sau media de la tezele cu subiect unic susţinute atât în clasa a VII-a, cât şi în clasa a VIII-a),

- 25 la sută contează media de la evaluarea naţională pe care urmează să o susţină,

- 50 la sută contează media generală de absolvire a gimnaziului.

Absolvenţii şi părinţii acestora completează opţiunile în fişele de înscriere în perioada 17-24 iunie.

Repartizarea computerizată a candidaţilor are loc pe 2 iulie.

http://www.viata-libera.ro/articol-Sfaturi_despre_admitere_2.html

Posted

Topul liceelor gălăţene

* Ultimele medii de admitere din 2009, la cele mai căutate specializări la clasa a IX-a *

Elevii din ultima clasă de gimnaziu îşi pot face deja planuri pentru liceu. Înainte de publicarea Broşurii Admiterea 2010, „Viaţa liberă” a realizat pentru aceştia un top cu cele mai căutate specializări ale liceelor din municipiul Galaţi, conform datelor puse la dispoziţie de Serviciul Informatizare al Inspectoratului Şcolar Judeţean. Datele sunt utile, mai ales datorită faptului că sunt raportate la media ultimului candidat admis anul trecut, dar şi la numărul de locuri disponibile în acel an. În funcţie de aceste informaţii, de locurile din 2010, de previziunile rezultatului la testările din luna mai şi de media generală de absolvire a gimnaziului, elevii îşi pot deja evalua şansele la admiterea computerizată din vară.

Matematica şi informatica, cele mai tari

Anul trecut, cea mai căutată specializare a fost la profilul Real, iar o cercetare a psihologilor şcolari arată că şi în 2010 majoritatea candidaţilor vor opta la fel. La admiterea din 2009, bătălia cea mai strânsă s-a dat pentru intrarea la o clasă de Matematică-informatică. La această specializare, topul este condus de Colegiul Naţional „Vasile Alecsandri” (CNVA), ultima medie cu care s-a intrat pe locurile oferite la cele trei clase disponibile fiind 9,43. Urmează clasa de la Colegiul Naţional „Costache Negri” - 9,13, cea de la Colegiul Naţional „Al.I.Cuza” – 9,09, cele patru clase ale Colegiului Naţional „Mihail Kogălniceanu” – 8,89. Urmează Liceul Teoretic „Dunărea” (5 clase, 8,12), Grupul Şcolar CFR (o clasă, 7,83), Grupul Şcolar „Sf. Maria” (2 clase, 7,55), Grupul Şcolar „Gheorghe Asachi” (2 clase, 7,31), Colegiul Tehnic „Traian” (o clasă, 5,36), Grupul Şcolar Industrial Metalurgic (o clasă, 5,21).

Filologie pură

Regina filologilor a fost clasa de la C.N. „C.Negri”, unde ultima medie de intrare a fost 8,86. Absolvenţii de gimnaziu cu medii mai mici se pot orienta la celelalte licee: C.N. „Al.I.Cuza” (2 clase, 8,73), Liceul „Racoviţă” (o clasă, 8,67), Gr. Şc. „Sf. Maria” (2 clase, 7,53), Gr. Şc. „Asachi” (2 clase, 7,31).

Ştiinţele sociale, la mare căutare

Mediile de admitere mai mari decât la specializarea Filologie indică faptul că Ştiinţele sociale sunt mult mai căutate de viitorii liceeni. Topul la această specializare arată astfel: C.N. „V. Alecsandri” (o clasă, 9,17), C.N. „C. Negri” (o clasă, 9,08), Gr. Şc. „Asachi” (o clasă, 7,65).

Ştiinţe ale naturii, la profil Real

Liceele cu profil Real oferă oportunitatea specializării într-un domeniu cu perspective. Anul trecut, clase de Ştiinţele naturii s-au organizat la următoarele instituţii: C.N. „C. Negri” (o clasă, 9,01), Liceul „Racoviţă” (6 clase, 8,30), Liceul cu Program Sportiv (o clasă, 7,72), Gr. Şc. „Sf. Maria” (2 clase, 7,57).

De viitor, Turism şi alimentaţie

Deşi, în municipiul Galaţi, doar câteva instituţii liceale au profesori formaţi să predea ore la clasele de Turism şi alimentaţie, specializarea a atras numeroşi absolvenţi de gimnaziu. Astfel, după admiterea din 2009, situaţia mediilor arăta în felul următor: Colegiul Economic „Virgil Madgearu” (4 clase, 7,81), Colegiul Tehnic de Alimentaţie şi Turism „Dumitru Moţoc” (8 clase, 5,03), Colegiului de Industrie Alimentară „Elena Doamna” (2 clase, 5,00).

Combinaţii cu engleză şi franceză

Candidaţii pot alege să studieze mai multe ore de limbă străină, pe lângă materiile din domeniul preferat. Înainte de admiterea computerizată, aceştia trebuie să treacă de probe la scris şi la oral. Câteva dintre specializările prezentate mai sunt se găsesc în varianta bilingv, în combinaţie cu engleza sau franceza. De altfel, în 2009, clasa unde s-a intrat cu cea mai mare medie de admitere a fost de la o asemenea specializare. Aşa s-a întâmplat la C.N. „V. Alecsandri”, matematică-informatică - bilingv engleză (o clasă, 9,74), urmat, la ceva distanţă, de C.N. „Al.I. Cuza” (o clasă 8, 92). La clasele de Filologie – Bilingv engleză conduce tot C.N. „V. Alecsandri” (o clasă, 9,24), urmat de C.N. „Kogălniceau” (o clasă, 8,81). La singura clasă de Filologie – Bilingv franceză, propusă de C.N. „Cuza”, s-a intrat cu 8,31. Ultima medie la Ştiinţe ale naturii – bilingv engleză, la C.N. „V. Alecsandri” a fost 9,42, iar la Turism şi alimentaţie – Bilingv franceză, la Colegiului „V. Madgeanu”, 6,26.

Broşura apare în luna mai

În luna mai, viitorii absolvenţi de gimnaziu vor avea la dispoziţie şi Broşura admiterii 2010, cu locurile disponibile la licee, pentru completarea opţiunilor. Până la apariţia ghidului tipărit, distribuit gratuit în şcoli, elevii şi părinţii lor pot consulta şi sfaturile de pe pagina de internet www.admitere.edu.ro.

http://www.viata-libera.ro/articol-Topul_liceelor_galatene_2.html

Posted

Seralul şi frecvenţa redusă, la mare căutare

Cei care vor să-şi păstreze locul de muncă şi în acelaşi timp să-şi completeze studiile au alternativa să urmeze liceul la seral sau la frecvenţă redusă. În acest an, pentru cele două forme de învăţământ, şcolile de stat au solicitat mai multe locuri decât în 2009. Astfel, la admiterea din vară ar urma să fie disponibile 420 de locuri la seral, dublu faţă de anul trecut, şi alte 180 în sistem de frecvenţă redusă.

http://www.viata-libera.ro/articol-Seralul_si_frecventa_redusa_la_mare_cautare_2.html

  • 3 weeks later...
Posted

Admiterea la liceu, în linie dreaptă

Elevii de clasa a VIII-a urmează să primească, până la sfârşitul săptămânii, broşurile cu specializările şi locurile disponibile la clasa a IX-a. Conform calendarului Admiterii 2010, aceste documente se distribuie în şcoli până pe 15 mai. Tot până la această dată, candidaţii de etnie romă vor afla câte locuri le sunt distribuite la admiterea din acest an. Repartizarea computerizată are loc pe 2 iulie.

Până atunci, elevii din ultima clasă de gimnaziu mai trebuie să susţină evaluarea naţională la matematică. Proba, de a cărei notă se ţine cont la calcularea mediei de admitere, are loc miercuri, 12 mai.

http://www.viata-libera.ro/articol-Admiterea_la_liceu_in_linie_dreapta_2.html

  • 5 weeks later...
Posted

Probe eliminatorii la vocaţional şi bilingv

Absolvenţi de clasa a VIII-a care vor să intre la licee vocaţionale sau la clase bilingve trebuie să se înscrie, săptămâna viitoare, pentru a putea susţine probele eliminatorii.

Înscrierile au loc între 10 şi 14 iunie, susţinerea probelor practice sau a celor de verificare a cunoştinţelor de limbă străină se desfăşoară pe 15 şi pe 16 iunie. Pe 19 iunie, în urma rezolvării eventualelor contestaţii, se afişează rezultatele finale.

http://www.viata-libera.ro/articol-Probe_eliminatorii_la_vocational_si_bilingv_2.html

Posted

Liceele cu predare bilingvă îşi triază elevii

Probele prin care se vor tria elevii admişi la clasele cu predare bilingvă se află în desfăşurare. Probele de engleză au fost susţinute ieri, iar astăzi se susţine franceza. Elevii care vor să fie admişi la clasele bilingve susţin o probă scrisă şi una orală. Pentru proba de engleză s-au înscris 500 de candidaţi, iar pentru cea de franceză 118.

Parte dintre candidaţii care aveau să fie evaluaţi de către comisia de la CNVA au absentat, din 300 de candidaţi prezentându-se doar 270. Doina Ghiser, inspectorul de specialitate, a precizat că această situaţie se întâlneşte în fiecare an, unii dintre candidaţi fiind înscrişi la insistenţele părinţilor, ei nedorind cu adevărat să urmeze cursuri cu predare bilingvă. Rezultatele urmau să fie cunoscute pe parcursul serii, în jurul orelor 20.00, întrucât unii dintre elevii înscrişi pentru clasele bilingve cu predare în limba engleză s-au înscris şi pentru cele cu predare în limba franceză.

Conform aprecierilor inspectorului de specialitate, gradul de dificultate al probelor a fost mediu, astfel încât un elev care îşi însuşise noţiunile corespunzătoare programei, la un nivel mediu, putea obţine calificativul necesar, de minim 60 de puncte. Cei care au trecut de acest barem urmează să fie admişi, neexistând o departajare între cei care au obţinut 60 de puncte şi cei care au obţinut 100. Admiterea la clasa cu predare bilingvă depinde şi de celelalte componente, respectiv rezultatele la testele naţionale din clasele a VII-a şi a VIII-a, precum şi mediile anuale. Cei care vor lua examenul de limbă străină, dar nu vor intra la clasele bilingve vor avea prioritate pentru clasele cu predare intensivă, doar în cazul francezei, pentru engleză neexistând clase intensive (care presupun 4 ore pe săptămână, faţă de 1 în mod normal).

Clasele bilingve engleze vor funcţiona la: CNVA, una de filologie, una de ştiinţele naturii şi una de mate-info; una de filologie la Cuza; şi una de filologie la Mihail Kogălniceanu. Clasele bilingve franceze vor funcţiona la: CNVA, una de ştiinţe sociale; una de filologie la Costache Negri (Pedagogic) şi una de tehnician de turism la Virgil Madgearu (Economic). Contestaţiile se pot depune pe data de 18 iunie, urmând ca pe 19 să fie oferite rezultatele.

http://www.monitoruldegalati.ro/societate/liceele-cu-predare-bilingva-isi-triaza-elevii.html

Posted

Ierarhia absolvenţilor de gimnaziu, pe site-ul ministerului

Miercuri seară, absolvenţii de gimnaziu au aflat pe ce loc se situează în clasamentul judeţean al mediilor de admitere în clasa a IX-a. Ministerul Educaţiei urma să afişeze datele pe site-ul www.admitere.edu.ro. În funcţie de aceste medii şi de specializările pe care le aleg, absolvenţii vor fi repartizaţi computerizat, pe 2 iulie.

De astăzi şi până pe 24 iunie, aceştia, asistaţi de părinţi şi de diriginţi, trebuie să completeze cu atenţie fişele de opţiuni pentru admiterea în clasa a IX-a.

http://www.viata-libera.ro/articol-Ierarhia_absolventilor_de_gimnaziu_pe_site-ul_ministerului_2.html

Lista, care cuprinde 5.845 vde nume şi o are în frunte pe NISTOR D. ANA-ELENA (SCOALA NR. 24 GALATI) cu media 9.99, poate fi consultată aici http://admitere.edu.ro/2010/staticPre/j/

Posted

Topul absolvenţilor de gimnaziu din judeţul Galaţi

Cei mai buni elevi din judeţul Galaţi, cele mai mari medii de la gimnaziu, şcolile generale cu cei mai mulţi absolvenţi de top. Ierarhia mediilor de admitere în clasa a IX-a, realizată cu absolvenţii de gimnaziu şi afişată public, stabileşte ierarhii valorice neoficiale şi între şcoli.

În acest an, niciunul dintre cei 16 absolvenţi de gimnaziu care a terminat şcoala cu nota 10 nu a reuşit să obţină note maxime la toate tezele unice şi la toate testele naţionale. Singurului elev gălăţean notat cu 10 la examenele de română şi matematică din clasele a VII-a şi a VIII-a (Diana Mihaela Peneş, de la Şcoala 13) i-au lipsit doar trei sutimi ca să încheie gimnaziul la fel. Prima pe listă este Ana-Elena Nistor, absolventă a Şcolii nr. 24, ea concurând pentru un loc la liceu cu media 9,99.

În total, avem 350 de absolvenţi cu medii de admitere de la 9,50 în sus, adică nu mai puţin de 14 clase de elevi unul şi unul. Crema o iau însă cei 33 de gălăţeni cu medii de admitere de la 9,90 în sus. Cu asemenea medii, ei vor ţinti tot spre cele mai bune licee din Galaţi. La cealaltă extremă sunt elevii cu note de 1 sau 2 la teze şi testări, a căror medie de admitere poate să fie şi 3,98, ca aceea a ultimului clasat în ierarhia judeţeană.

Prima absolventă din mediul rural în acelaşi top este o elevă de la Şcoala Gimnazială Hanu Conachi, Lavinia-Georgiana Dămăceanu, cu media de admitere 9,95, urmată de Iuliana Bulancea (media 9,91), de la Şcoala de Arte şi Meserii Corod, şi de Costina Matei (tot media 9,91), de la Şcoala Gimnazială Priponeşti.

http://www.viata-libera.ro/articol-Topul_absolventilor_de_gimnaziu_2.html

Gimnazişti cu 10 pe linie

În acest an şcolar, niciun proaspăt absolvent de gimnaziu nu-şi poate uimi viitorii profesori de liceu cu o medie de 10 curat. Totuşi, 16 dintre aceştia au terminat clasele V-VIII cu nota maximă pe linie, doar notele tezelor, luate în calcul la media finală, fiind mai mici de 10. Unii dintre ei sunt deja cunoscuţi, aşa cum este Narcisa Codreanu, tânăra care s-a întors anul acesta cu locul al III-lea de la Olimpiada Internaţională de Limba Română. Vi-i prezentăm pe toţi 16, în ordinea mediilor de admitere (ei diferenţiindu-se prin notele obţinute la tezele cu subiect unic sau la testele naţionale).

Cei 16 elevi de nota 10 sunt:

· Ana-Elena Nistor (Şcoala 24 „Sf. Arhangheli Mihail şi Gavril”)

· Bianca Maria Aioanei (Şcoala 11 „Mihail Sadoveanu”)

· Narcisa Cătălina Codreanu (Şcoala 17 „Nichita Stănescu”)

· Iulia Ioana Enache (Colegiul Naţional „Vasile Alecsandri”)

· Vicenţia Margareta Stanciu (Şcoala 24)

· Andreia Ursula Ciocănel (Colegiul Naţional „Calistrat Hogaş” Tecuci)

· Vlad Rusu (Şcoala 24)

· Iulia Surianu (Şcoala 24)

· Anca Mihaela Râmniceanu (Şcoala 11)

· Alin Bratu (Şcoala 26 „Ion Creangă”)

· Alexandru Christel Pană (Şcoala 38 „Grigore Moisil”)

· Ana Maria Marin (Şcoala 11)

· Luminiţa Georgiana Mistreţ (Şcoala Drăgăneşti)

· Adrian Laurenţiu Constant Fasole (Şcoala 24)

· Suzana Puşcaşu (Şcoala 25 „Petru Rareş”)

· Ana Maria Jalbă (Şcoala 11)

http://www.viata-libera.ro/articol-Gimnazisti_cu_10_pe_linie_2.html

  • 2 weeks later...
Posted

Repartizarea computerizata in licee are loc joi, cu o zi mai devreme decat era programata initial

Repartizarea computerizata in licee a absolventilor clasei a VIII-a pentru anul scolar 2010-2011 va avea loc joi, incepand cu ora 15:30, la sediul Ministerului Educatiei, cu o zi mai devreme decat era prevazut in calendarul aprobat de minister, anunta Agerpres. Potrivit calendarului aprobat initial, repartizarea computerizata era programata pentru vineri, 2 iulie, iar afisarea rezultatelor urma sa aiba loc sambata, 3 iulie.

http://www.hotnews.ro/stiri-esential-7511926-repartizarea-computerizata-licee-are-loc-joi-mai-devreme-decat-era-programata-initial.htm

Posted

Rezultatele repartizării în licee, afişate pe site-ul Ministerului Educaţiei

Repartizarea computerizata in licee a absolventilor clasei a VIII-a a avut loc joi dupa-amiaza, iar rezultatele au fost deja afisate pe site-ul Ministerului Educatiei, la adresa adresa http://admitere.edu.ro/2010/.

Posted

168.766 de elevi au fost admişi în liceu, doar 1.107 nerepartizaţi

Aproape 170.000 de candidaţi au fost înscrişi pentru admiterea în clasa a IX-a, 99,35 la sută dintre ei, respectiv 168.766, au fost repartizaţi în prima etapă şi doar 1.107 au rămas pentru sesiunea a doua, a anunţat joi, ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu. Potrivit lui Funeriu, din totalul celor 169.873 de candidaţi, 45 au avut media de admitere 10, 28.233 - între 9 şi 10, 40.795 - între 8 şi 9, 40.292 - între 7 şi 8, 35.937 - între 6 şi 7, 20.700 - între 5 şi 6, iar 3871 au avut medii sub 5. De asemenea, din cei 1.107 elevi nerepartizaţi în licee în prima etapă, 44 au medii între 7 şi 8, 178 - între 6 şi 7, 638 - între 5 şi 6, iar 247 - sub 5.

În primele licee din ţară după ultima medie de admitere sunt: Colegiul Naţional "Sfântul Sava" - 9,52 şi Colegiul Naţional "Gheorge Lazăr - 9,45, ambele din Capitală, Colegiul Naţional "Vasile Alecsandri" din Galaţi - 9,39, Colegiul Naţional "Mihai Viteazu" din Bucureşti - 9,34, Colegiul Naţional de Informatică "Tudor Vianu" din Bucureşti - 9,32, Colegiul Naţional "Mircea cel Bătrân" din Constanţa - 9,29, Colegiul Naţional Bilingv "George Coşbuc" din Bucureşti - 9,26, Colegiul Naţional "Fraţii Buzeşti" din Craiova - 9,21.

Posted

120 de candidaţi gălăţeni au rămas pe dinafară

Pentru că nu au nominalizat destule opţiuni pe fişa de înscriere, 120 de candidaţi au rămas, şi în acest an, nerepartizaţi, deşi locuri sunt destule.

Pentru unul dintre cele 6.000 de locuri la liceele gălăţene au concurat aproximativ 5500 de absolvenţi de gimnaziu. Dintre cei nerepartizaţi, trei au medii peste 7,00, iar doi dintre aceştia provin de la două dintre şcolile gimnaziale gălăţene cotate foarte bine, nr. 11 „Mihai Sadoveanu” şi nr. 28 „Mihai Eminescu”. Majoritatea covârşitoare a celor care nu se regăsesc pe lista viitorilor boboci de liceu provin însă din mediul rural.

Toţi cei 120 de absolvenţi rămaşi pe dinafară pot concura la următoarele etape de repartizare. Cât despre ceilalţi, declaraţi admişi, ei mai au o singură grijă: să se înscrie şi la secretariatul liceului unde au fost repartizaţi.

http://www.viata-libera.ro/articol-Ieri_a_avut_loc_repartizarea_la_licee_2.html

Posted

650 de absolvenţi nu vor la liceu

Aproape 650 de elevi gălăţeni care au terminat gimnaziul în acest an nu s-au gândit la continuarea studiilor la liceu ca la o opţiune viabilă de viitor. Conform ierarhiei judeţene de admitere, în 2010 au absolvit gimnaziul aproximativ 5.500 de tineri. Restul până 6.033 (câţi au suţinut evaluarea naţională în clasa a VIII-a) fie sunt corigenţi ori repetenţi, fie nu şi-au încheiat situaţia şcolară din diverse alte motive.

Dintre cei aproape 5.500 de absolvenţi care au avut posibilitatea să-şi completeze fişele de opţiuni pentru un loc în clasa a IX-a, doar în jur de 4.850 au făcut acest lucru. De altfel, de câţiva ani încoace, numărul celor care finalizează clasa a VIII-a, dar care nu mai continuă învăţământul obligatoriu până la sfârşitul clasei a X-a se menţine în jurul aceleiaşi cifre. Nici cadrele didactice nu ştiu ce se întâmplă cu toţi aceşti tineri – dacă pleacă din ţară, dacă se înscriu la seral sau la frecvenţă redusă pentru a putea munci, dacă abandonează cu totul ideea de şcoală şi se apucă de altceva ori dacă renunţă la liceu doar din cauză că familia nu îi poate susţine financiar.

Încă două etape de repartizare

Cert este că ei au în continuare posibilitatea să ocupe un loc la liceu, învăţământul de zi, la următoarele două etape de repartiţie computerizată. După prima etapă de repartizare au rămas libere în jur de 1.500 de locuri la liceu. La aceste etape pot participa şi elevii rămaşi nerepartizaţi după prima etapă (112), elevii care vor trece examenele de corigenţe sau îşi vor încheia situaţia şcolară pentru clasa a VIII-a.

După prima etapă a repartizării locurilor de liceu, nu au mai rămas locuri decât la instituţiile de învăţământ din Galaţi, Târgu Bujor, Culdabi şi Corod. Ca şi în alţi ani, liceele din Tecuci nu mai au disponibil nici un loc pentru etapele următoare de repartizare. La diferite profiluri şi specializări, au mai rămas locuri libere la colegiile tehnice „Paul Dimo” şi „Traian” şi la grupurile şcolare „Anghel Saligny”, „Gheorghe Asachi”, „Radu Negru”, „Simion Mehedinţi”, Industrial de Marină, Industrial Metalurgic şi Industrial Transporturi Căi Ferate, toate din municipiul Galaţi. De asemenea, mai sunt locuri la grupurile şcolare din Târgu Bujor şi din Culdabi şi la Şcoala de Arte şi Meserii Corod.

http://www.viata-libera.ro/articol-650_de_absolventi_nu_vor_la_liceu_2.html

Posted

Admiterea 2010 lasă 1.000 de elevi neşcolarizaţi

* 112 absolvenţi de gimnaziu care s-au înscris la admiterea la liceu au rămas pe dinafară după repartizarea computerizată de joi. Aceştia au medii care nu le permit accesul la liceele pentru care au optat. Potrivit informaţiilor oferite de conducerea Inspectoratului Şcolar Galaţi au fost repartizaţi la liceele din Galaţi aproape 5.000 de absolvenţi de gimnaziu.

* „Din păcate avem o mare problemă: numărul absolvenţilor din acest an este de 6.044, în vreme ce la admitere s-au înscris doar 5.000. Este clar o mare pierdere: aproape 1.000 de copii care vor rămâne neşcolarizaţi. Şi asta pentru că legea educaţiei întârzie să apară", spune inspectorul şcolar adjunct, Onuţ Atanasiu.

* 95 de elevi din alte judeţe au ajuns la liceele din Galaţi, la admitere şi au plecat către alte licee din ţară 65 d eelevi. „Este un câştig, pentru că la finanţarea per capita primim ceva mai mulţi bani", mai spune inspectorul Onuţ Atanasiu.

* Aşa cum era de aşteptat, cele mai mari note de admitere au fost la Colegiul „Vasile Alecsandri", acolo unde prima medie la profilul matematică-informatică a fost 9,99, iar cea mai mai mică notă a fost 9,44. În clasamentul celor mai bine cotate licee urmează „Spiru Haret" Tecuci, „Costache Negri" Galaţi şi „Al I. Cuza" Galaţi.

Cea mai mică notă de admitere la liceu a fost la Metalurgic: 4,10. Cu medii foarte mici s-a intrat şi la Colegiul Tehnic Paul Dimo, Liceul CFR sau Grupul Şcolar Industrial de Marină Galaţi, dar şi la Şcolile de arte şi meserii.

Listele cu absolvenţii repartizaţi au fost afişate în unităţile de învăţământ gimnazial din Galaţi, iar până luni vor fi afişate şi la licee.

http://www.adevarul.ro/locale/galati/Galati-_Admiterea_2010_lasa_1-000_de_elevi_nescolarizati_0_291570956.html

Posted

Elevii săraci au rămas pe dinafară

* O singură unitate şcolară din Galaţi are mai mulţi elevi nerepartizaţi decât totalul din 30 de judeţe diferite *Dintre cei 112 absolvenţi gălăţeni aflaţi în această situaţie, 29 provin de la Grupul Şcolar Pechea * Galaţiul, locul al doilea pe ţară la numărul absolvenţilor de gimnaziu nerepartizaţi *

Deşi vor să meargă din toamnă la şcoală, 112 absolvenţi de gimnaziu din Galaţi nu au ocupat niciun loc la liceu, după prima etapă a admiterii computerizate. Unii dintre ei au ajuns accidental în această situaţie, deoarece nu şi-au completat destule opţiuni pe fişa de înscriere, deşi aveau medie măricică. Alţii au ajuns în această situaţie din cauză că familiile nu îi pot întreţine la liceele din altă localitate decât cea unde îşi au domiciliul.

Doar jumătate dintre absolvenţi, la liceu

Majoritatea celor nerepartizaţi provin de la şcoli din mediul rural. 29 dintre ei au terminat gimnaziul la Grupul Şcolar „Costache Conachi” din Pechea. Este vorba despre aproape o clasă întreagă de absolvenţi – mai mulţi decât numărul total al elevilor rămaşi nerepartizaţi în 30 de judeţe diferite ale ţării.

Familiile mai multor tineri din Pechea nu-şi pot trimite copiii la liceu pentru că nu îi pot întreţine pe parcursul studiilor. Directoarea grupului şcolar din Pechea, Mona Armencea, cunoaşte mai bine situaţia acestora.

Chiar dacă unii au medii măricele, şi ar fi putut intra la licee din municipiul Galaţi, opţiunile lor pe fişa de înscriere s-au limitat la Grupul Şcolar „Conachi”, din localitate. „Părinţii nu pot suporta cheltuielile în alt oraş şi preferă să nu îi mai dea deloc la liceu”, explică directoarea.

Predispuşi la abandon şcolar

Cel mai probabil se va întâmpla acest lucru dacă Ministerul Educaţiei nu va aproba solicitarea conducerii instituţiei şcolare, privind suplimentarea cu o clasă a IX-a a planului de şcolarizare. Anul acesta, la grupul şcolar din Pechea s-au scos doar 60 de locuri, în timp ce anul trecut au fost aprobate iniţial 150 de locuri, iar din cauza solicitărilor numeroase în septembrie s-au suplimentat cu alte 30.

Grupul Şcolar din Pechea este instituţia şcolară-ţintă pentru absolvenţii de gimnaziu de la cele două şcoli din localitate, dar trebuie să acopere şi cererile din localităţile limitrofe. „Anul trecut nu am avut probleme cu absolvenţi din comună care să rămână nerepartizaţi. În schimb, ne-am confruntat cu migraţia inversă: tineri ajunşi la licee din Galaţi, pe care nu i-au mai putut susţine familiile, s-au transferat la Pechea”, ne-a mai precizat directoarea Mona Armencea.

De altfel, în acest an, dintre cei aproximativ 150 de elevi care au terminat gimnaziul la această instituţie de învăţământ, 70 nici măcar nu şi-au mai completat fişe de opţiuni.

* Raportat la numărul absolvenţilor nerepartizaţi, judeţul Galaţi se află pe locul al doilea pe ţară, după Giurgiu, unde au rămas pe dinafară 117 candidaţi. Asta în condiţiile în care niciun judeţ, exceptându-le pe acestea două, nu depăşeşte 100 de candidaţi nerepartizaţi, iar într-un judeţ (Călăraşi), toţi absolvenţii care au completat fişa de admitere au ocupat un loc la liceu. Anul trecut, după prima etapă de repartiţie, au rămas în afara listei cu admişi 140 de absolvenţi gălăţeni

http://www.viata-libera.ro/articol-Elevii_saraci_au_ramas_pe_dinafara___2.html

Posted

A doua repartizare computerizata va avea loc luni

Cea de-a doua repartizare computerizata in invatamantul liceal de stat a absolventilor clasei a VIII-a va avea loc luni, potrivit calendarului Ministerului Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului (MECTS).

Prima repartizare computerizata a avut loc joi, 1 iulie. Doar 1.107 absolventi de clasa a VIII-a, reprezentand 0,65% din totalul elevilor care termina gimnaziul din intreaga tara, au ramas nerepartizati la prima etapa a repartizarii computerizate. La prima etapa au fost repartizati 99,35% dintre elevii de clasa a VIII-a, reprezentand 168.766 de absolventi din toata tara.

Ultima repartizare computerizata va avea loc in intervalul 1-10 septembrie.

http://www.ziare.com/scoala/licee/a-doua-repartizare-computerizata-va-avea-loc-luni-1028511

Posted

Peste 1.000 de elevi au renunţat la liceu

Numai 27 de candidaţi cu medii cuprinse între 7.50 şi 4.79 au participat la a doua etapă a admiterii la liceu, jumătate din câţi au fost anul trecut. Situaţia este destul de critică, mai ales că, după prima etapă, peste 1.000 de absolvenţi de gimnaziu legaseră şcoala de gard şi rămăseseră libere 844 de locuri la licee. După această a doua etapă au rămas încă libere 817 locuri. Conducerea ISJ şi directorii liceelor care nu şi-au făcut planul speră ca măcar la cea de-a treia etapă să participe mai mulţi candidaţi.

Problema este destul de gravă, cele 1.000 de cazuri de abandon de anul acesta se adaugă celor câteva mii de tineri care au renunţat la liceu în ultimii 10 ani. În această perioadă, între 800-1.000 de tineri anual renunţă să-şi continue studiile după terminarea gimnaziului.

Pentru mai multe licee, situaţia după a doua etapă de admitere este critică: nu şi-au făcut nici măcar pe jumătate planul de învăţământ. Asta înseamnă norme în minus pentru cadrele didactice. Conform informaţiilor furnizate de inspectorul general-adjunct, celor 27 de clase neocupate le corespund în jur de 50 de norme didactice în minus pentru profesori.

Cel mai afectat de această situaţie pare să fie Grupul Şcolar de Marină, care are libere 218 locuri după cele două etape de admitere, ceea ce înseamnă că dintre cele 11 clase mai are neocupate 7.

Nici Metalurgicul nu stă mai bine, cu 124 de locuri încă libere, având neocupate aproape 4 clase dintre cele 6 câte a avut în plan. La „Radu Negru” au rămas 101 locuri neocupate, ceea ce înseamnă mai bine de 3 clase din cele 5 disponibile. La „Traian” sunt libere 77 de locuri, mai bine de jumătate.

http://www.viata-libera.ro/articol-Peste_1000_de_elevi_au_renuntat_la_liceu_2.html

Posted

600 de locuri la seral şi frecvenţă redusă

De mâine, la sediul Inspectoratul Şcolar Judeţean (ISJ) Galaţi din Strada Portului nr. 55 încep înscrierile pentru admiterea în învăţământul seral sau cu frecvenţă redusă.

Candidaţii din seriile anterioare, care împlinesc vârsta de 18 ani până la data de 12 septembrie 2010, îşi pot depune dosarele la camera 107, în intervalul orar 9,00 – 14,00, începând de joi şi până sâmbătă, inclusiv.

Pentru înscrierea în vederea admiterii sunt necesare următoarele acte:

- copie a foii matricole de absolvire a învăţământului gimnazial

- copie a diplomei de capacitate sau certificat de testare naţională (după caz);

- copie după cartea de identitate;

- cererea - tip completată la sediul ISJ.

Mai multe locuri disponibile

În acest an sunt scoase la concurs 600 de locuri la seral şi la frecvenţă redusă. Este vorba despre 20 de clase disponibile, mai mult decât anul trecut, când erau doar 9 clase a IX-a, pe următoarele calificări sau domenii:

• tehnician mecatronist (Colegiul Tehnic „Traian”), tehnician operator tehnică de calcul (Grup Şcolar Industrial „Metalurgic”),

• tehnician mecanic pentru întreţinere şi reparaţii („Metalurgic”), tehnician ecolog şi protecţia calităţii mediului (Gr. Şc. „Radu Negru”),

• tehnician în instalaţii electrice (Colegiul Tehnic „Paul Dimo”), matematică informatică (Gr. Şc. „Gh. Asachi”),

• tehnician mecanic pentru întreţinere şi reparaţii (Gr. Şc. „Anghel Saligny”), organizator banqueting în domeniul turism şi alimentaţie (Colegiul Tehnic de Alimentaţie şi Turism „Dumitru Moţoc”), tehnician în industria alimentară (Colegiul „Moţoc”),

• tehnician în prelucrarea lemnului (Gr. Şc. „Simion Mehedinţi”), tehnician în gastronomie („Mehedinţi”), coafor stilist („Mehedinţi”),

• organizator banqueting (Gr. Şc. „Ovid Caledoniu” Tecuci), tehnician veterinar (Gr. Şc. Cudalbi).

Clasele cu frecvenţă redusă sunt pe specializările matematică-informatică (la Liceul Teoretic „Dunărea”, la Gr. Şc. „Radu Negru”, Gr. Şc. Industrial Transporturi Căi Ferate), ştiinţe sociale (Liceul „Dunărea” şi Liceul Teoretic „Spiru Haret” Tecuci), ştiinţele naturii (Gr. Şc. „Sfânta Maria”)

Repartizarea se face în prima etapă în ordinea descrescătoare a mediilor de admitere şi a opţiunilor, a candidaţilor care au susţinut tezele cu subiect unic / testele naţionale / examenul de capacitate. În a doua etapă sunt repartizaţi, pe locurile rămase libere, în ordinea descrescătoare a mediilor de absolvire a claselor V-VIII, candidaţii care nu au participat la tezele cu subiect unic / testele naţionale / examenul de capacitate.

http://www.viata-libera.ro/articol-600_de_locuri_la_seral_si_frecventa_redusa_2.html

Posted

Mai sunt locuri la seral şi frecvenţă redusă

Persoanele care vor să se specializeze într-un alt domeniu sau care vor să-şi completeze CV-ul cu diploma obţinută într-o anumită calificare pot face studii, chiar dacă sunt ocupate şi cu jobul. O alternativă pentru ei este să urmeze liceul la seral sau la frecvenţă redusă. Inspectoratul Şcolar Judeţean (ISJ) Galaţi aşteaptă în continuare dosare de înscriere pe locurile rămase libere la aceste forme de învăţământ. Dintre cele 600 de locuri la clasa a IX-a mai sunt libere aproximativ 500, până acum doar 114 persoane exprimându-şi opţiunea să urmeze astfel de cursuri.

La Grupul Şcolar „Ovid Caledoniu” Tecuci (organizator banqueting) s-au ocupat aproape toate locurile, iar la Grupul Şcolar Cudalbi (tehnician veterinar) şi la Grupul Şcolar „Sfânta Maria” Galaţi (ştiinţele naturii) nu mai este nici un loc disponibil.

http://www.viata-libera.ro/articol-Mai_sunt_locuri_la_seral_si_frecventa_redusa_2.html

  • 4 weeks later...
Posted

Clase noi în mediul rural

În consiliul de administraţie al ISJ de luni s-a aprobat înfiinţarea unor noi clase de liceu la instituţii din mediul rural şi din Tecuci. „Pentru a veni în sprijinul elevilor de clasa a IX-a care nu-şi permit să vină la liceu în Galaţi ne-am dori să putem înfiinţa aceste clase la Pechea, Tudor Vladimirescu, Cudalbi şi Tecuci. În caz contrar, ne vom confrunta cu un număr mare de elevi care vor abandona continuarea studiilor. Există însă o problemă, ne trebuie aprobarea celor de la MECTS. În plus, cum clase noi, în afara anului de şcolarizare, nu se pot înfiinţa, acestea trebuie mutate de la liceele care nu şi-au făcut planul în Galaţi, acolo unde este nevoie. Din nefericire, liceele care nu şi-au făcut planul nu au specializările şi profilurile celor la care avem nevoie să suplimentăm locurile. Va trebui să găsim o soluţie legală”, declară inspectorul general-adjunct Onuţ Atanasiu.

http://www.viata-libera.ro/articol-Clase_noi_in_mediul_rural_2.html

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.