Jump to content

EcoGalaţi, proiect pentru un oraş curat


Recommended Posts

Posted

In sfarsit !!!

Ce am sustinut in alte topic-uri vis-a-vis de poluarea sufocanta cu PET-uri ... vad ca s-au gandit si altii, din pozitii cheie!

Se pare ca ministrului mediului ii trec si idei bune prin cap! De altfel toti ministri care se gandesc sa faca o lege ar trebui s-o propuna parlamentului in formula copy/paste din legile tarilor in care acestea au succes.

Ministrul Mediului, Nicolae Nemirschi, a declarat astăzi că garanţia de returnare în cazul PET-urilor va intra în vigoare în 2010.

"Aşa-zisa taxă pentru PET-uri poate intra în vigoare din 2010, Repet, nu este vorba despre o majorare a preţului la raft a produselor ambalate în astfel de recipiente, ci despre o recompensă acordată cumpărătorilor la fiecare returnare de PET", a explicat Nemirschi, citat de Agerpres.

Ministrul a recunoscut faptul că iniţiativa nu este uşor de finalizat, dar că "o astfel de garanţie privind returnarea sticlelor de plastic este necesară".

Nicolae Nemirschi a declarat, duminică, într-o conferinţă de presă susţinută la Arad, că va propune introducerea unei "garanţii de returnare" a PET-urilor, măsură ce vizează o mai bună colectare a deşeurilor.

"Nu inventăm roata, cel puţin pentru PET-uri. Deja, despre pungi nici nu mai vorbim, lumea s-a mai obişnuit cu taxa pe pungă, cu ecotaxa. Pentru PET-uri va exista o garanţie de returnare, taxă care, practic, nu va creşte preţul produsului. Până să existe reglementarea, trebuie să avem toate avizele de la celelalte ministere, începând cu Justiţia şi terminând cu Finanţele, Oficiul Concurenţei. Şi ar trebui, dacă lucrăm serios, din 2010, să începem cu PET-urile. Nu putem să obligăm acum toate boutique-urile sau magazinele de cartier, pentru că nu ar avea spaţii de colectare, ci va trebui să începem cu magazinele mari, cu hipermarket-urile", a precizat oficialul.

Nemirschi a adăugat că măsura aleasă este necesară pentru că "lucrurile au scăpat de sub control în ce priveşte colectarea deşeurilor" şi este deja folosită de mulţi ani în Marea Britanie, Germania, Olanda, unde garanţia este cuprinsă între 15 şi 25 de eurocenţi pentru returnarea fiecărui PET.

Cotidianul „Adevărul“ a început luna trecută o campanie intensivă pentru introducerea sistemului „buy-back“, de răscumpărare a sticlelor din plastic. Reprezentanţii societăţii civile s-au alăturat campaniei, spunând că o vor susţine până la capăt.

http://www.adevarul.ro/articole/garantia-de-returnare-a-pet-urilor-din-2010-spune-nemirschi.html

Eu, unul, m-am saturat de atata mizerie. Pe unde ma duc , la mare, la munte, delta... peste tot intalnesc PET-uri. Nu mai gasesti un loc curat nici macar in rezervatii. Daca educatia si bunul simt nu-s prezente in multi dintre noi macar sa existe ceva care sa-i cointereseze pe romani si atunci cand arunca un PET pe unde apuca se va gandi de 2 ori caci acel PET poate fi valoros. Va dati seama ca daca un PET valoreaza 25 de eurocenti => aproximativ 1 RON = 1 drum cu maxi-taxi sau 4 PET-uri = 1 litru de benzina... etc...

Cred ca se va schimba cat de cat optica

  • 2 weeks later...
Posted

Apel la bunul simţ

EcoGalaţi, proiect pentru un oraş curat

În Galaţi sunt încă mulţi oameni cărora le pasă de felul în care arată oraşul şi caută soluţii pentru ca spaţiile verzi să nu mai fie locuri de grătar, pentru spart seminţe sau depozite ad-hoc de gunoaie. Dacă autorităţile au uitat în ultimii 20 de ani că asta e una dintre obligaţiile ce le revin, o mână de inimoşi vor să demonstreze că pentru rezolvarea acestei probleme sunt soluţii, chiar unele simple.

Iniţiatorilor proiectului intitulat EcoGalaţi li s-au alăturat Inspectoratul Şcolar Judeţean, Universitatea „Dunărea de Jos”, Liga Studenţilor Gălăţeni, Casa de Cultură a Studenţilor, Primăria Galaţi, Poliţia Rutieră Galaţi, Liceul de Artă, Pro TV Galaţi - Brăila, Express TV, Adevărul de Seară, Radio 1, Societatea Jurnaliştilor "Dunărea de Jos", JAO Media, HD Videoservices şi "Viaţa liberă".

Aceştia fac apel la bunul simţ şi vor ca pe 17 octombrie să ecologizeze Galaţiul cu ajutorul a 1.000 de voluntari. Poate cel mai important lucru pe care această acţiune doreşte să-l scoată în evidenţă este că gunoaiele nu ajung singure pe stradă, şi că trebuie arătat că greşesc celor care nu respectă dreptul tuturor de a trăi într-un oraş curat. Cei care doresc să participe la acţiune se pot înscrie trimiţând pe adresa de e-mail ecologizaregalati2009@gmail.com cu un scurt CV.

Mai multe detalii despre această iniţiativă sunt disponibile la adresa de web http://ecogalati.blogspot.com/.

Posted

AIUREA

pe drumurile tarii am vazut, in comune uitate de lume, conteinere speciale pentru peturi, pentru table si pentru carton.

NU SE VREA a se aranja asa ceva si in galati.

Posted
AIUREA

pe drumurile tarii am vazut, in comune uitate de lume, conteinere speciale pentru peturi, pentru table si pentru carton.

NU SE VREA a se aranja asa ceva si in galati.

in mod surprinzator, eu am vazut asa ceva(e drept ca numai pentru pet-uri), in micro 38, undeva langa print si cersetor,deci se poate

Posted

Mai sunt 6 zile

Multumim celor care au anuntat deja ca ne sprijina. Datele preliminare arata ca vom avea mai multi participanti decat ne-am propus, insa centralizarea datelor se va incheia la mijlocul saptamanii viitoare. Problemele care ne preocupa acum sunt cele logistice. Avem mare nevoie de saci si manusi, si cautam solutii astfel incat totul sa fie pregatit sambata dimineata. Incercam sa stabilim si o echipa de voluntari care sa inventarieze toate strazile si spatiile verzi din Galati pentru a avea o imagine clara asupra distributiei echipelor in teren.Nici prognoza meteo nu ne ajuta, se anunta averse de ploaie pentru ziua de sambata, insa speram ca cineva acolo sus sa tina cu noi. Incercand sa promovam EcoGalati, am aflat ca din pacate exista multe persoane reticente la aceasta initiativa. Se folosesc argumente de genul "la ce ajuta daca in cateva zile gunoiul o sa reapara pe strazi", "suntem romani si ne meritam soarta", "eu strang si altul rade de mine si arunca chistocul pe jos doar ca sa isi bata joc de mine". Stim ca nu e usor sa schimbam mentalitatea oamenilor, insa daca noi facem ca ei, batalia e pierduta din start. Cel mai bun argument in favoarea acestei actiuni a sosit pe adresa de email ecologizaregalati2009@gmail.com zilele trecute: "Salut sunt elev in cls. a 10 a la lic.3 si desi si eu fac destula mizerie in orasul acesta vreau sa si strang gunoiul lasat in urma mea. Sunt satul de atata indiferenta si nesimtire din partea multor oameni, asa ca va rog sa ma anuntati la ce ora va avea loc aceasta activitate si de unde incepem."

Inscrieri se pot face la adresa de e-mail ecologizaregalati2009@gmail.com sau folosind formularele publicate in presa locala.

INITIATIVA apartine unor jurnalisti galateni.

CO-ORGANIZATORI sunt Inspectoratul Scolar Judetean Galati, Universitatea Dunarea de Jos Galati, Primaria Municipiului Galati si Societatea Jurnalistilor "Dunarea de Jos".

PARTENERI sunt Liceul de Arta Galati, Liga Studentilor Galati, Casa de Cultura a Studentilor Galati, Politia Rutiera Galati, Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta Galati, Asociatia "Stejarul catre tineri" Galati, Grupul de firme Vega 93, Inspectoratul de Jandarmi Judetean Galati, Consiliul Judetului Galati, POLIPROD SERV - creatie si productie publicitara.

PARTENERI MEDIA sunt Viata Libera, Monitorul de Galati, Impartial, Adevarul de Seara, Radio 1, Pro FM, TV Galati, PRO TV Galati, Express TV, www.galateni.net (Forumul galatenilor de pretutindeni), www.dunareabatrana.com (si galeria clubului Otelul Galati), JAO media, HD Videoservices

http://ecogalati.blogspot.com/

Posted

Peste 1.000 de gălăţeni au participat sâmbătă la cea mai mare acţiune de ecologizare a oraşului

La Galaţi a avut loc loc sâmbătă o amplă acţiune de ecologizare la care au participat peste 1.000 de cetăţeni, împărţiţi în 68 de echipe, fiecare echipă având de curăţat câte o zonă din municipiu, transmite corespondentul NewsIn. Campania de ecologizare EcoGalaţi a fost gândită şi coordonată de un grup de iniţiativă civică înfiinţat de jurnalistul Adrian Jugănaru, corespondentul din Galaţi al postului de televiziune Realitatea TV. Acesta a fost inspirat de exemplul Estoniei, unde o campanie similară a atras peste 50.000 de voluntari. Pe 3 mai 2008, în doar cinci ore, estonii au adunat peste 10.000 de tone de gunoaie din pădurile ţării. Acţiunii de la Galaţi i-au fost atribuite un blog (http://ecogalati.blogspot.com/) şi o adresă de e-mail. Pe blog, cetăţenii au fost informaţi pas cu pas cu privire la pregătirile dinaintea zilei zero - sâmbătă, 17 octombrie. Prin e-mail, oamenii s-au putut înscrie în campanie şi au putut propune locaţii care au nevoie urgentă de curăţenie. Până vineri, se înscriseseră 2.000 de gălăţeni: elevi, studenţi, cadre didactice, pompieri, jandarmi, poliţişti de frontieră, voluntari de la Agenţia Judeţeană pentru Protecţia Mediului şi de la mai multe organizaţii nonguvernamentale locale, jurnalişti şi simpli cetăţeni. Dintre aceştia, peste 1.000 dintre ei au participat efectiv la acţiunea de ecologizare, ceilalţi fiind speriaţi de vremea urâtă. Sâmbătă dimineaţă, la Galaţi a fost foarte frig, cerul a fost înnourat şi chiar a picurat. Organizatorii EcoGalaţi au împărţit municipiul în 68 de zone, trei dintre acestea fiind zone de agrement, situate la periferie: Pădurea Gârboavele, Lacul Brateş şi Lacul Vânători. Fiecare zonă a fost curăţată de o echipă, sub coordonarea unui lider. Sacii cu gunoi au fost colectaţi din puncte prestabilite de maşinile operatorului de salubritate Ecosal Prest şi transportaţi la una dintre rampele Primăriei. "Am încărcat patru remorci cu o capacitate de 12 metri cubi şi trei remorci cu o capacitate de 24 de metri cubi, în total 120 de metri cubi de gunoi, la care s-au adăugat două remorci de tractor în care au încăput 205 saci cu gunoi. Lucrătorii Ecosal Prest au estimat că, în total, am reuşit să colectăm cam 20-30 de tone de gunoi", a declarat, sâmbătă, jurnalistul Adrian Jugănaru. Acesta s-a declarat mulţumit de rezultatul campaniei, în condiţiile în care vremea a fost nefavorabilă şi nici el, nici ceilalţi membri ai grupului de iniţiativă nu aveau experienţă în organizarea unei acţiuni de ecologizare. Jugănaru a afirmat că planifică deja o acţiune similară pentru 2010, cel mai probabil în primăvară, la care să adere eventual şi alte oraşe din ţară. Până atunci, proiectul EcoGalaţi îşi va deschide un site nou, cu banii oferiţi acum de un sponsor privat. Din aceleaşi fonduri, vor fi cumpărate şi câteva coşuri de gunoi pentru oraş, a spus jurnalistul Adrian Jugănaru.

Peste 1.000 de voluntari au predat astăzi o lecţie de ecologie gălăţenilor

* Vremea urâtă nu i-a descurajat pe cei care au strâns gunoaiele timp de aproape cinci ore

Gălăţenii care îşi doresc să trăiască într-un oraş mai curat, fără gunoaie pe străzi, în parcuri şi pe malul Dunării, s-au alăturat astăzi campaniei de ecologizare “EcoGalaţi”, iniţiată de jurnalistul Adrian Jugănaru. Peste 1.000 de elevi, studenţi, reprezentanţi ai ONG-urilor din Galaţi, jandarmi, angajaţi ai Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, voluntari de la Agenţia de Mediu, poliţişti de frontieră şi jurnalişti au participat la cea mai mare acţiune de ecologizare organizată vreodată în oraşul nostru. “Sunt mulţi gălăţeni care au grijă de curăţenia oraşului şi sunt deranjaţi de cei care îşi bat joc de spaţiile verzi. EcoGalaţi nu este un concurs între cele 68 de echipe de ecologizare participante la acţiune, ci este un concurs între noi şi indiferenţa, nesimţirea, lipsa de civilizaţie de care dau dovadă alţii. Câştigători sunt toţi cei care au înfruntat frigul şi au participat la acţiune. Vremea ne-a stricat puţin planurile, dar sunt mulţumit”, susţine Jugănaru.

Pentru evenimentul de astăzi, oraşul a fost împărţit în 65 de zone, plus trei de agrement - Gârboavele, lacul Brateş, lacul Vânători. Totodată, au fost stabilite 65 de echipe care au beneficiat de peste 1.500 de saci, peste 1.000 de perechi de mănuşi, şapte maşini de transportat gunoiul şi de mijloace de transport pentru voluntarii din zonele de agrement.

Copii, cei mai harnici

Cei mai încântaţi au fost, desigur, cei mici, bucuroşi că pot da o mână de ajutor celor mari. “Am strâns o mulţime de gunoaie, am deja sacul plin. Nu e prima dată când particip la astfel de acţiuni. Ne-au dat de la şcoală mănuşi şi saci”, ne-a spus Andrei Ciobotaru, elev în clasa a cincea, la Şcoala nr. 7. “Ideea mi se pare minunată. Noi facem curăţenie aici, dar dacă oamenii vor arunca în continuare, efortul nostru este în zadar. Sfatul cel mai bun pentru cei mari este să ducă gunoiul la coş”, a adăugat şi Laura Ungureanu, elevă în aceeaşi şcoală. Nu au lipsit de la acţiunea de ecologizare nici ONG-urile de mediu din oraş. “Participăm şi noi cu 30 de voluntari. Ideea este foarte bună, dar efortul va fi zadarnic dacă oamenii vor arunca în continuare gunoiul la întâmplare. Eu mă lupt de 15 ani cu mizeria din oraş. Ar trebui ca autorităţile să ia drept exemplu astfel de acţiuni şi să se implice mai mult”, ne-a declarat Petruţa Moisi, directorul Centrului de Consultanţă Ecologică. Iniţiativa jurnalistului Jugănaru se inspiră din campania “Let’s do it”, derulată în mai 2008 în Estonia, în urma căreia 50.000 de voluntari au adunat într-o singură zi peste 10.000 de tone de deşeuri.

http://www.adevarul.ro/rss/articol/gala ... nilor.html

Posted

Laudabila initiativa! Circa 20 copii de cls I-II de la scoala 43 au avut toata bunavointa sa participe la aceasta actiune, dar vremea nefavorabila si teama de a raci i-a determinat sa renunte. Fapt care l-a suparat foarte tare pe dnul Patache care s-a comportat ca un adevarat comunist hotarat sa pedepseasca pe oricine (cadru didactic, copil sau parinte) care absenteaza, pentru ca "aceasta actiune este obligatorie". Eroare! Obligatoriu este respectul fata de cei din jur!

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.