dcp100168 Posted February 29, 2008 Posted February 29, 2008 În judeţ miroase a răscoală* Situaţia multor terenuri agricole este o nebuloasă în judeţul Galaţi * Asociaţiile falimentare au lăsat ţăranii cu ochii în soare * Oamenii se plâng că nu mai ştiu cine le munceşte pâmântul şi cine ar trebui să le plătească redevenţa * Se cere implicarea autorităţilor judeţuluiÎn ultima perioadă, "Viaţa liberă" v-a prezentat numeroase situaţiii de societăţi agricole falimentare. Firme care s-au "pulverizat" şi au lăsat în urmă o mulţime de proprietari de terenuri care nu mai ştiu ce se întâmplă cu pământul lor. Unde este? Cine-l lucrează? Cine face profit? Impresia noastră, de alt-fel întemeiată de fapte, este că această conjunctură nebuloasă le-a deschis unora calea către profit "pe şest".Potop de executăriLista cu executările silite cerute de Fisc scoate în evidenţă faptul că societăţile agricole sunt în topul datornicilor. Numai în februarie au fost licitaţii pentru executarea a şase societăţi agricole, care aveau în total datorii de peste cinci milioane euro. La acestea se adaugă executările care au �lovit" până la... deces, în ultimii ani, societăţi mari cum ar fi Seromgal, Prollcef Şendreni, Agromec Suceveni, Zătun SA, Horincea Bereşti, Agromec Cuca sau Agroindustriala Dealurile Bujorului.Că societăţile cu pricina au picat testul la economie de piaţă, e treaba lor. Problema e că au lăsat în urmă un haos în ceea ce priveşte proprietarii de terenuri. O parte din pământuri a fost preluată de societăţi serioase. O altă parte, însă, nu se ştie de cine este lucrată, iar proprietarii constată că nimeni nu le plăteşte rede-venţa şi că nici nu pot beneficia de formele de sprijin financiar prevăzute de lege.Viticola a murit, trăiască Mocăniţa!Zilele trecute, am discutat cu soţii Iordana şi Mihalache Vlad din Galaţi. Ei au în proprietate circa două hectare de teren pe raza satului Odaia Manolache (Vânători), dar nu mai ştiu cine şi în ce condiţii le lucrează pământul. Au descoperit acest lucru atunci când au vrut să se înscrie la Oficiul de Rentă Viageră pentru a primi sprijinul de 50 euro/ha. �Am avut un contract cu SA Viticola, dar am înţeles că societatea asta a dat faliment, iar terenul l-a preluat altcineva, cu care noi nu avem contract. Deci nu ni se dă rentă", ne-a spus Mihalache Vlad.În urma cercetărilor noastre, a reieşit că, într-adevăr, SA Viticola Odaia Manolache a fost lichidată în urma datoriilor foarte mari acumulate către bugetul de stat, iar bunurile au fost vândute la bucată. Trist este că nici aşa n-au fost acoperite toate datoriile, care au rămas pe capul Fiscului. �Activele erau într-un stadiu avansat de uzură, iar preţul obţinut a fost scăzut", ne-a lămurit Sicuţa Murgu, primăriţa de la Vânători, care este în temă cu �zvârcolirile" SA Viticola.Şi, totuşi, ce s-a întâmplat cu terenul pe care societatea amintită îl lucra?, ne-am întrebat. Ei bine, acesta a fost preluat de SC Mocăniţa SRL, firmă administrată de Ileana Mocanu. Aceeaşi persoană care a administrat şi SA Viticola. Faptul că terenurile sunt lucrate � lucru confirmat de primăriţa Murgu � e un lucru pozitiv. Însă lipsa unui contract de arendă cu soţii Vlad ridică un mare semn de întrebare. De ce se încalcă legea? Se lucrează �la negru"? Ne-am fi dorit ca Ileana Mocanu să dea un răspuns la aceste întrebări dar, deşi am insistat la numărul despre care ni s-a spus că este al dumneaei, telefonul a sunat în gol. Însă, ieri, soţii Vlad au venit la redacţie să ne spună că au fost invitaţi la sediul firmei, unde s-au întocmit contractele, intrându-se în legalitate.Alarmant este că, deşi situaţia soţilor Vlad s-a rezolvat, se mai află, la Galaţi, alte câteva mii de persoane... pentru care lucrurile nu stau la fel de bine.Independenţa - haos agrarO situaţie delicată este şi la Independenţa, unde trei dintre societăţile agricole au ajuns în incapacitate de plată şi la executare silită. E vorba despre �Dreptatea", �Calea Nouă" şi �Viitorul". Toate cele trei societăţi s-au format pe scheletul fostului CAP şi au preluat, în numele membrilor, şi o parte dintre active. Însă nu s-au descurcat, aşa că şi-au încetat activitatea. �Au rămas o mulţime de oameni nemulţumiţi din această poveste. Nu au primit nimic, sau doar cantităţi foarte mici de cereale. De aceea, am decis să ne implicăm. Terenurile au fost preluate, în mare parte, de societatea Agrocov, iar noi am chemat conducerea acestei societăţi la primărie şi am semnat împreună un act prin care se obligă să achite proprietarilor minimum contravaloarea a 300 de kilograme de grâu pe hectar", ne-a declarat Costică Ene, primarul de la Independenţa. El recunoaşte că încă mai sunt probleme cu proprietarii, dar crede că în curând lucrurile se vor clarifica.E nevoie de implicarea autorităţilorIndiscutabil, autorităţile judeţene şi locale ar trebui să se implice mult mai mult în această delicată problemă. Nu de alta, dar oamenii s-au săturat să tot fie păcăliţi.Agenţia de Plăţi pentru Intervenţie în Agricultură (APIA) a făcut o serie de demersuri pentru a lămuri nebuloasele, dar în continuare există supradeclarare de arabil. Mai precis, mai multe persoane revendică subvenţia pentru aceeaşi suprafaţă de teren, ceea ce înseamnă că există hibe grave � cu atingere penală - cu contractele de arendă şi cu identificarea terenurilor. �Noi lucrăm la clarificare şi sperăm că vom rezolva totul curând", spune Ionel Nicula, directorul APIA Galaţi.Să sperăm că aşa va fi, pentru că altfel ne aşteptăm ca luna martie (campania de primăvară) să aducă un război în toată regula între arendaşi şi proprietari. Miroase a răscoală, iar asta nu prea e bine...http://www.viata-libera.ro/index.php?pa ... l&id=22447
Recommended Posts