Jump to content

Festivalul naţional de poezie "Grigore Hagiu"


Recommended Posts

Posted

Festivalul Naţional de poezie "Grigore Hagiu", la a XVII-a ediţie

Timp de trei zile, Galaţiul va găzdui Festivalul Naţional de poezie "Grigore Hagiu" aflat la cea de-a XVII a ediţie, transmite corespondentul AMOS News. Din program nu vor lipsi tradiţionalul plerinaj la casa memorială a poetului din oraşul Târgu Bujor, dialogurile poetice de la Şcoala gimnazială „Grigore Hagi”, colocviile la bibllioteca V.A Urechea, expoziţiile de carte sau lansările literare. De asemenea, oaspeţii vor vizita Casa Cuza, Muzeul de Artă Vizuală, Tabăra de Sculptură şi Grădina Botanică, urmând ca în ultima zi să facă o plimbare pe Dunăre, la bordul unui vaporaş. Evenimentul este organizat cu sprijinul Societăţii Scriitorilor „Costache Negri”, APLER (Asociaţia Publicaţiilor Literare şi Editurilor din România) şi a Consiliului Judeţului.

Poetul Grigore Hagiu (1933-1985) face parte din generaţia antiproletcultistă a resurecţiei şi paradoxismului. Regretatul poet a avut ca prieteni buni pe Nichita Stănescu şi Fănuş Neagu. Printre operele sale de referinţă se numără volumele de poezii: De dragoste de ţară, Sfera gânditoare, Nobleţe de stirp, Spaţiile somnului, Nostalgica triadă, Miazănoaptea miresmelor, Zenit de anotimpuri, Sărbătorile anului etc.

Posted

Zilele revistei "Porto-Franco" / Ziua întâi

Umbra lui Hagiu la Bujoru

* Scriitori de pe ambele maluri ale Prutului, la o întâlnire de suflet * Virgil Costiuc, Marele premiu pentru volum * Aurel Stancu, printre cei recompensaţi ieri cu diplome * Un bust pentru Hagiu!

Târgu Bujor, oraşul de baştină al poetului Grigore Hagiu, a fost ieri, de pre/ziua sa de naştere - azi ar fi împlinit 75 de ani! - gazda întâlnirii multor scriitori din ţară (înţelegem aici şi Basarabia) şi de peste hotare. De fapt unul de peste hotare, de leac: Mario Castro, din Chile. Întâlnirile literare "de ziua lui Grigore" au început ieri, cum era şi firesc, cu o slujbă de pomenire a celui dispărut, săvârşită de părintele protopop Toader Pohrib şi un sobor de preoţi. Ocazie de a‑l evoca pe acest fiu al oraşului care a dat nume bibliotecii, dar şi Şcolii gimnaziale numărul 2, unde ieri potul a fost de asemenea omagiat. Deschiderea culturală a dat‑o însă o altă artă, tot "scrisă" - expoziţia de grafică (tuş în peniţă!) a pictorului Ioniţă Benea, vernisată la Bibliotecă. Ocazie cu care directorul Bibliotecii Judeţene "V.A. Urechia", Ilie Zamfir, a smuls primarului Ştefan Arhire, prezent la eveniment, promisiunea că până la anul va fi ridicat un bust de bronz al poetului, iar directorul i‑a promis ajutorul. Cumpătat, primarul a precizat: "Sper, nu promit..." Oricum, e de mirare şi de laudă că un primar a lăsat treburile pe mai încolo şi i‑a însoţit pe scriitori pe tot parcursului periplului lor prin instituţiile de cultură bujorene! Unde mai peste tot, florile pentru oaspeţi, zâmbetele, chiar şi şampania au fost un frumos "bună ziua". La bibliotecă am notat, dintr‑unul din poemele celui dispărut, expus în manuscris: "nu ştiu când undeva cândva/ n‑am să mai urc pe scară/ am să intru de‑a dreptul/ pe aerul din afară". Criticul literar Constantin Trandafir, primul care a scris un eseu monografic dedicat lui Grigore Hagiu ‑ şi‑a dăruit ieri această carte publicului de la bibliotecă - a fost susţinut în portretizarea poetului bujorean de criticul Vasile Spiridon şi de alţi invitaţi. Redactorul revistei "Porto-Franco", preşedinte al Societăţii Scriitorilor "Costache Negri" Galaţi, poetul Sterian Vicol, a fost ieri un amfitrion foarte bine dispus, care a destins toată ziua atmosfera presărată cu multe contribuţii ale participanţilor.

Notăm astăzi doar câteva lucruri, mai ales că sărbătoarea de la "Porto-Franco"... mai are zile: încă două! Prezentarea revistei "Porto-Franco", la cel de‑al 150‑lea număr, s‑a făcut prin citate din ultimul număr, în mai toate locurile unde au ajuns ieri scriitorii. Decernarea diplomelor aniversare ale Festivalului naţional de Poezie "Grigore Hagiu", desfăşurată la Casa de Cultură, a însemnat peste 20 de nume, astfel încât astăzi vom semnala doar premiul pentru volum de poezie: ca şi Arghezi, adică a debutat în volum tot după vârsta de 47 de ani - după cum observa cineva - gălăţeanul Virgil Costiuc a fost cel care a primit Marele Premiu, din trei nominalizări. Cartea, "Sanatoriul de pe mal", scoasă la Iaşi, are prefaţa poetului Ion Zimbru. A fost recompensat cu o diplomă şi colegul nostru de la "Viaţa liberă", scriitorul Aurel Stancu. A urmat o vizită emoţionantă la Şcoala gimnazială "Grigore Hagiu", unde scriitorii au citit şi au recitat pe rupte. Dar unde şi elevii s‑au pregătit şi au pus întrebări despre viaţa lui Grigore Hagiu. Vom reveni.

Atenţie: astăzi, de la ora 11,00, Biblioteca Judeţeană "V.A. Urechia" va fi gazda zilei a doua: colocviu, expoziţii, premii!

http://www.viata-libera.ro/index.php?pa ... l&id=27108

  • 11 months later...
Posted

Două zile de poezie la Tg Bujor, Galaţi şi Iveşti

* Festivalul naţional „Grigore Hagiu”, sub statuia poetului bujorean *

Astăzi, statuia poetului Grigore Vieru, „marca” Gigi Andreescu, realizată prin strădania directorului Bibliotecii „V.A. Urechea”, va fi dezvelită la Târgu Bujor. Sâmbătă, cea de-a XVIII-a ediţie a Festivalului naţional de poezie „Grigore Hagiu” va începe printr-un pelerinaj la muzeul „Hortensia Papadat Bengescu” de la Iveşti, unde se va desfăşura un colocviu despre scriitorii gălăţeni în istoria literaturii române. La conacul de la Mânjina al lui Costache Negri, în aceeaşi zi, vor fi evocate pagini de istorie, iar la Casa Cuza Vodă din Galaţi se va desfăşura un seminar pe tema patriotismului în cultură. Un recital de poezie va lumina seara statuia lui Eminescu. Duminică, la Muzeul de Artă Vizuală va fi gazda întâlnirii între arte: poezie, muzică şi pictură. La prânz, la Târgu Bujor, oraşul natal al poetului Hagiu, va fi săvârşită o slujbă de pomenire, la biserică. Evocări, lansări de carte şi reviste se vor întâmpla la Biblioteca Orăşenească ce poartă numele poetului, în manifestarea frumos intitulată „Prietenii lui Grig”. Celebrul fotograf de personalităţi Ion Cucu, care păstoreşte Arhiva Uniunii Scriitorilor, îşi va vernisa o expoziţie fotografică dedicată poetului şi generaţiei ’60. Despre fiii Bujorului se va putea asculta la colocviul organizat la Casa memorială „Grigore Hagiu – Eremia Grigorescu”. Şcoala Gimnazială numită după poetul locului organizează de asemenea o sesiune de evocări, recitaluri de poezie şi… autografe. Recitaluri de poezie se vor încinge apoi la Pădurea Gârboavele, cu actori şi poeţi care îşi vor prezenta producţia proprie. Totodată, în acest cadru poetic va fi acordat Premiul „Cartea anului”.

http://www.viata-libera.ro/articol-Doua ... sti_2.html

  • 1 year later...
Posted

Festivalul "Grigore Hagiu"

Scriitori, autori şi oameni de cultură din mai multe judeţe ale ţării, la care se vor adăuga 10 personalităţi culturale din Bucureşti, Iaşi şi Chişinău, vor participa în acest week-end şi în prima zi a săptămânii viitoare la ediţia a 19-a a Festivalului Naţional de Poezie „Grigore Hagiu"

Prima zi a festivalului va fi mai degrabă un pelerinaj cultural pe la mai multe obiective din Galaţi. "Cei care vor veni la acest festival vor putea vizita Biblioteca VA Urechia, vor putea participa la un simpozion la Casa Cuza şi vor putea vizita Muzeul Satului de la Pădurea Gârboavele", spune Florina Diaconeasca, purtătorul de cuvânt al bibliotecii gălăţene.

A doua zi a festivalului va începe la Biblioteca orăşenească din Târgu Bujor care poartă chiar numele marelui scriitor. Pe lângă evocările şi amintirile care vor fi depănate, organizatorii au pregătit şi o lansare postumă de carte: „Jurnal de vise", prezentată chiar de sora poetului, pictoriţa Gina Hagiu. Tot duminică, şi tot la Biblioteca din Tg. Bujor va fi acordat şi premiul Primăriei pentru cartea anului.

Pentru ultima zi a festivalului, organizatorii au pregătit o expoziţie de fotografie "Plaiuri natale", dar şi decernarea diplomelor de excelenţă "Prietenii lui Grig", toate acestea urmând să aibă loc la Biblioteca VA Urechia din Galaţi.

http://www.adevarul.ro/locale/galati/Galati-_Maine_incepe_festivalul_-Grigore_Hagiu_0_341366027.html

  • 2 years later...
Posted

Festivalul Naţional de Poezie ”Grigore Hagiu” 2012

În perioada 27-28 septembrie 2012, va avea loc la Târgu-Bujor şi Galaţi cea de-a XX-a ediţie a Festivalului Naţional de Poezie ”Grigore Hagiu”. Invitaţii manifestării sunt scriitori şi oameni de cultură din Bucureşti, Chişinău, Iaşi, Focşani, Craiova, Bacău, Brăila, Tecuci, Galaşi. Dintre aceştia îi amintim pe acad. Mihai Cimpoi, profesorii universitari Mihaela Albu, Nicolae Georgescu, Dan Anghelescu, Vasile Spiridon şi poeţii Liviu Apetroaie, Nicolae Grigore Mărăşanu, Ioan V. Maftei-Buhăieşti, Gheorghe Neagu, Mihai Haivas.

Deschiderea va avea loc joi, la Târgu Bujor, la Biserica ”Adormirea Maicii Domnului”, la ora 11.00. În aceeaşi zi, la Biblioteca ”Grigore Hagiu” invitaţii vor dialoga despre viaţa şi opera poetului aniversat. În acelaşi cadru, Primăria din localitate va oferi premiul pentru cea mai bună carte de poezie a anului. Se vor desfăşura recitaluri din lirica lui Grigore Hagiu şi din opera poeţilor Generaţiei '60. Vineri, la ora 10.30, în Sala ”Mihai Eminescu” a Bibliotecii ”V.A. Urechia” din Galaţi, va avea loc colocviul ”Nichita Stănescu şi Grigore Hagiu - reprezentanţi ai generaţiei '60”. În final, vor fi acordate diplome şi premii din partea unor reviste literare celor mai valoroase grupaje lirice trimise la festival, precum şi marele premiu pentru volum în manuscris al editurii Bibliotecii "V.A, Urechia" - ”Axis Libri”. Festivalul este organizat de Societatea Scriitorilor ”C. Negri” şi Revista ”Porto-Franco”, în parteneriat cu Biblioteca ”V.A. Urechia” Galaţi şi Biblioteca ”Grigore Hagiu” din Tg. Bujor, cu sprijinul Primăriei Galaţi şi al Primăriei Tg. Bujor.

monitoruldegalati.ro

  • 11 months later...
Posted

Festivalul National de Poezie “Grigore Hagiu” - editia a XXI-a

Societatea Scriitorilor „Costache Negri”, alături de revista „Porto Franco” îi invită pe toţi iubitorii de literatură la ediţia a XXI-a a Festivalului Naţional de Poezie „Grigore Hagiu”, organizat de Consiliul Judeţului, Primăriile Galaţi şi Tg.Bujor, Biblioteca orăşenească Tg. Bujor şi Biblioteca Judeţeană „V.A.Urechia” Galaţi.
Vineri,  27 septembrie, la ora 10.00, la Tg. Bujor are loc deschiderea manifestărilor, urmand să i se acorde marelui poet, originar din zona Targu Bujor distincţia de Cetăţean de Onoare. Dupa aceea, asistenţa, formată din scriitori din Basarabia, Ucraina, Bucureşti, Piteşti, Galaţi, Iaşi, va fi invitată la Biblioteca „Grigore Hagiu” pentru lansarea volumelor „Jurnal de vise” al celui comemorat şi „În cel mai simplu grai” de Eugen Banta, apoi la Casa Memorială unde se va acorda Premiul „Cartea Anului” şi la Şcoala Gimnazială „Grigore Hagiu” pentru un recital de muzică şi poezie, pus sub genericul „Toamna cum vine”.
Sâmbătă, 28 septembrie, manifestările se mută la Biblioteca „V.A.Urechia” Galaţi pentru colocviul „Grigore Hagiu - efigia unei generaţii”, apoi la Casa Cuza pentru un alt colocviu, de data aceasta cu genericul „Istorie şi Poezie”, pentru ca la final, la Statuia lui Eminescu, cea mai veche din ţară de gen, se vor depune flori şi coroane şi jerbe şi se vor recita versuri omagiale.

pringalati.ro

Posted

Oaspeţi din patru zări, la Festivalul „Grigore Hagiu”

A XXI-a ediţie a Festivalului Naţional de Poezie „Grigore Hagiu” a început vineri, la Târgu Bujor, cu oaspeţi culturali precum criticul şi scriitorul Marius Chelaru, acad. Constantin Marinescu ş.a., autorităţi locale şi elevi, cu lansări de carte şi decernări de diplome la Biblioteca „Grigore Hagiu”, vizită la casa memorială a poetului, întâlnire cu elevii şi o slujbă de pomenire a poetului omagiat. Premiul „Cartea de Poezie a Anului” i-a fost decernat unui fiu al târgului, Eugen Banţa, care, în 1992, primea premiul pentru manuscris, tot în  festival.

Festivitate la „Eminescu”

Sâmbătă, la Galaţi, în Sala ”Eminescu” a Bibliotecii „V. A. Urechia”, au venit oaspeţi de departe: poeta Mihaela Albu, redactor-şef al revistei „Lumină lină” din New York şi profesor universitar la Craiova, Dan Anghelescu, vicepreşedinte al Asociaţiei Culturale „Carmina Balcanica” şi director al publicaţiei cu acelaşi nume, Dumitru Augustin Doman, redactor-şef al revistei „Argeş” Piteşti, poetul Ion Bâcu şi publicistul Vadim Bacinchi, redactor-şef al revistei culturale „Sud-vest”, din Ucraina ş.a..

Unul dintre premii - la „Viaţa liberă”!

Poeta Nicoleta Onofrei, colega noastră, a primit Premiul revistei „Argeş” de la redactorul-şef al revistei şi va fi publicată! Daniela Păun a primit Premiul revistei „Porto-Franco”, Daniela Sabina Penciu - Premiul revistei „Dacia literară”, Premiul revistei „Literatură şi Artă” Chişinău şi Premiul „Viaţa liberă” i-au revenit elevei Ioana Dănăilă, de numai 12 ani, Premiul „Convorbiri literare” - Andrei Ciorici, cel al revistei „Carmina Balcanica” - brăilencei Cornela Mâju, cel al revistei „Axis libri” - Lidiei Codru, din Chişinău. Diplome de onoare au primit acad. Mihai Cimpoi şi Nicolae Dabija, de peste Prut, primarul Marius Stan, şeful Comisiei de cultură a Consiliului Local Galaţi, Gh. Bugeac. Premiul special pentru istorie literară a fost acordat prof. Zanfir Ilie, pentru lucrarea despre scriitorii gălăţeni în spaţiul naţional, şi criticului de artă Corneliu Stoica, pentru dicţionarul plasticienilor gălăţeni, tocmai editat de bibliotecă.

viata-libera.ro

  • 11 months later...
Posted
Trei zile de festival de poezie
Cea de-a XXII-a ediţie a Festivalului Naţional de Poezie „Grigore Hagiu” se va desfăşura pe 26 şi 28 septembrie la Târgu Bujor şi Galaţi, în organizarea Societăţii Scriitorilor „C. Negri” şi a filialei Iaşi a Uniunii Scriitorilor, cu sprijinul primăriilor şi bibliotecilor celor două oraşe. Evenimentul va începe vineri, 26 septembrie, la Galaţi, a doua zi va fi susţinut la Târgu Bujor şi la Muzeul Satului din Pădurea Gârboavele, şi va reveni la noi în ultima zi. Evocări, recitaluri, lansări de carte, spectacol, colocviu, întâlniri cu elevii şi alte acţiuni vor fi dedicate poetului dispărut timpuriu. Primăria Târgu Bujor va acorda în festival Premiul „Cartea anului”.

viata-libera.ro

Posted

Festivalul „Grigore Hagiu”, cu invitaţi de peste hotare, începe vineri

Ediţia a XXII-a a Festivalului Naţional de Poezie „Grigore Hagiu” va începe vineri şi se va încheia duminică, cu desfăşurare la Galaţi şi Tg. Bujor. Coordonator este scriitorul Sterian Vicol. În program: colocvii, evocări, amintiri, recitaluri, lansări de carte, reviste, lecturi publice, decernarea premiilor etc. Sunt aşteptaţi scriitori din România, Franţa, Republica Moldova, Ucraina etc., printre care: Mihai Cimpoi, Nicolae Dabija, Cassian Maria Spiridon, Marius Chelaru, Lucian Vasiliu, Ioan Holban, Ion Bacu, Vadim Bacinscki, Mihaela Albu, Dan Anghelescu, Constantin Trandafir.

Trei zile de poezie

Vineri, la ora 18,00, Festivalul "Grigore Hagiu" se deschide la Librăria “Donaris”, cu prezentarea revistei “Porto Franco”, urmată, de recitaluri poetice la statuia lui Eminescu.
Sâmbătă, 27 septembrie, la Tg. Bujor, de la ora 10,00, festivalul dedicat fiului urbei va fi deschis cu alocuţiuni în faţa Primăriei, urmate de pomenirea poetului, jumătate de ceas mai târziu, la Biserica “Adormirea Maicii Domnului”. La 11,30, la Biblioteca “Grigore Hagiu”, va avea loc vernisajul unei expoziţii de carte, cu evocări şi amintiri. Recitalul “Poeţi în septembrie” are loc la 12,30, la Casa Memorială “Grigore Hagiu”, unde va fi decernat şi Premiul “Cartea Anului”, oferit de Primăria Tg. Bujor. Un spectacol se va desfăşura, de la 13,30, la Şcoala Gimnazială “Grigore Hagiu”. Recitaluri poetice sunt programate şi la Muzeul Satului Pădurea Gârboavele, de la 15,30.
Duminică, 28 septembrie, de la 10,00, festivalul revine la Galaţi, cu colocviul “Grigore şi Nichita - efigia unei generaţii”, cu un recital de poezie şi decernarea premiilor festivalului, la Muzeul „Casa Cuza Vodă”. Poeţii invitaţi vor omagia apoi pe Eminescu, la statuie, şi vor vizita Galaţiul.

viata-libera.ro

  • 11 months later...
Posted

În acest weekend va avea loc Festivalul Naţional de Poezie „Grigore Hagiu” 2015

Ediţia a XXIII-a Festivalului Naţional de Poezie „Grigore Hagiu” începe vineri, 25 septembrie, ora 17,30, la Galaţi, lângă statuia lui Eminescu, din parcul ce poartă numele poetului, cu un recital de poezie, care va continua la Galeriile „Mantu”. Festivalul continuă, sâmbătă, în oraşul Târgu Bujor, pentru a se încheia duminică, 27 septembrie, tot la Galaţi.
Manifestarea este organizată de Societatea Scriitorilor “C.Negri” Galaţi şi revista „Porto Franco”, în parteneriat cu reprezentanţa Galaţi-Tecuci a filialei ieşene a Uniunii Scriitorilor, Asociaţia Revistelor, Publicaţiilor şi Editurilor din România - ARPE şi Universitatea „Apollonia” Iaşi, în colaborare cu primăriile şi consiliile locale din Galaţi şi Tg. Bujor, biblioteca din Tg. Bujor şi Muzeul de Istorie Galaţi.
Vineri, de la 19,00, la Casa Serfioti (la Ethos Caffe), într-o „Seară a artelor” va cânta cunoscuta formaţie de muzică veche "Anton Pann", vor fi lansări de carte şi de reviste, printre care şi  “Alte sonete” de Grigore Hagiu, cărţile scriitorilor Sterian Vicol şi Angela Baciu şi cea a epigramistului ieşean  Ioan V. Maftei. Vor fi preyentate ultimele numere ale revistelor „Porto Franco” şi „Carmina Balcanica”, Antologia Festivalului de Poezie “Balcanica” Braila 2015 etc.
Sâmbătă, la Tg. Bujor, întru pomenirea poetului ce dă numele festivalului, va fi oficiată o slujbă, de la 10,00, la Biserica “Adormirea Maicii Domnului”, apoi, de la 11,30, la Biblioteca „Grigore Hagiu”, vor avea loc evocări, amintiri, o expoziţie de carte, prezentări de reviste, lecturi şi lansări. La ora 12,30, va avea loc decernarea Premiului „Cartea Anului”, oferit de Primăria Tg. Bujor, şi Premiul pentru Manuscris, oferit de Universitatea „Apollonia”, apoi participanţii la festival vor vizita Casa Memorială "Grigore Hagiu". Va urma o întâlnire cu elevii, care vor susţine un mic spectacol, şi profesorii de la Şcoala Gimnazială „Grigore Hagiu”, unde va fi lansat volumul poetului bujorean dispărut. Vor fi decernate şi diplomele „Prietenii lui Grig”. Seara se va încheia la Galaţi, unde, de la ora 18,00, la Librăria „Donaris”, vor lansa cărţi scriitorii Mihaela Albu şi Dan Anghelescu.
Duminică, de la ora 9,00, în Galaţi, la Casa Cuza, va avea loc Colocviul „Generaţia ´60” - în amintirea contemporanilor”, se va recita, apoi va avea loc decernarea premiilor pentru poezie oferite de reviste literare din ţară. Urmează, în final, un „pelerinaj cultural” prin oraş.

viata-libera.ro

  • 1 year later...
Posted

Doi gălăţeni premiaţi la Festivalul ”Grigore Hagiu”

Cea de-a XXIV-a ediţie a Festivalului Naţional de Poezie „Grigore Hagiu”, desfăşurată pe 28 septembrie la Târgu Bujor, şi-a desemnat câştigătorii, aflăm de la poeta Angela Baciu, PR-ul evenimentului.

Festivalul a oferit premii mai multor creatori de poezie din Iaşi, Bacău, Tecuci, Brăila şi Galaţi. Iată şi distincţiile oferite: Premiul „Cartea de Poezie a Anului” - Alina Marieta Ion din Brăila, pentru volumul „Margele de nisip”, şi Nicolae Maruntelu din Galaţi, pentru volumul „Lacrimi peste timp” (premii  susţinute de Primăria Tg. Bujor); Premiul pentru volum în manuscris - Ionuţ Alupoaie din Popeşti, Iaşi (premiu oferit de Universitatea „Apollonia” Iaşi); Premiul Revistei „Porto Franco” - Elena Andrei Pandelea din Buhuşi, Bacău; Premiul Revistei “Convorbiri Literare” Iaşi  - Gabriel Ghimpu din Galaţi; Premiul Revistei „Plumb” Bacău - Marlena Niţă din Tecuci; Premiul revistei „Argeş” Piteşti - Petra Ana Mirică Bobiţ din Galaţi; Premii de Excelenţă le-au revenit lui Vasile Burlui şi lui Constantin Gh. Marinescu, ambii din Iaşi, precum şi lui Ioan V. Maftei din Bucureşti, pentru întreaga activitate (post mortem).

Cei doi laureaţi din Galaţi sunt Gabriel Ghimpu, membru, de ani buni, al Cenaclului literar gălăţean „Noduri şi Semne”, şi micuţa poetă Petra Mirică Bobiţ, care a publicat deja, la cei zece ani ai săi, două cărţi!

Organizatorii acestei ediţii au fost: Societatea Scriitorilor “C.Negri”, reprezentanţa în teritoriu a filialei U.S.R.R Iaşi, revista de cultură „Porto Franco”, A.R.P.E, Casa de Cultura a Sindicatelor Galaţi în colaborare cu Primăria Tg. Bujor, Biblioteca Orăşănească Tg. Bujor şi Şcoala Generală „Grigore Hagiu” din aceeaşi localitate.

viata-libera.ro

  • 4 years later...
Posted

Festivalul-concurs de Poezie "Grigore Hagiu" 2021

În zilele de 27 şi 28 septembrie 2021, la Târgu Bujor şi Galaţi - se va desfăşura Festivalul-concurs Naţional de Poezie "Grigore Hagiu", ediţia a XXX-a, jubiliară.
Evenimentul este organizat de Societatea Scriitorilor "C. Negri" Galaţi, Revista "Porto Franco" a societăţii culturale gălăţene, reprezentanţa locală a Filialei Iaşi a Uniunii Scriitorilor din România, în colaborare cu Primăria Oraşului Tg. Bujor şi Biblioteca orăşenească "Grigore Hagiu" Tg. Bujor.
La festival vor participa scriitori şi oameni de cultură din Bucureşti, Iaşi, Bârlad, Tecuci, Brăila şi Galaţi.
Se vor decerna premii şi diplome de onoare pentru cărţile anului, distincţii pentru creaţiile tinerilor participanţi la concursul "Grigore Hagiu" , vor avea loc lansări de carte şi reviste, cât şi lecturi publice, informează poetul Sterian Vicol, organizatorul festivalului.

monitoruldegalati.ro

  • 2 years later...
Posted

Festivalul Național de Literatură "Grigore Hagiu", la ediţia a XXXII-a

Longevivul Festival Național de Literatură "Grigore Hagiu", ajuns la cea de-a XXXII-a ediție, se va desfăşura în acest an în perioada 26-27 septembrie, prin tradiționala inițiativă a Societăţii Scriitorilor "C. Negri", condusă de Sterian Vicol, cu implicarea Consiliului Județean Galați, prin Biblioteca Județeană "V.A. Urechia", cu partenerii și colaboratorii săi. Gazdele evenimentului cultural de la Tg. Bujor vor fi Primăria, Biblioteca "Grigore Hagiu", Școala Gimnazială "Grigore Hagiu" şi Protoieria.

Invitați de seamă ai manifestării vor fi: Filiala Iași a Uniunii Scriitorilor din România - Reprezentanța Galați-Tecuci-Brăila, Editura "Cartea Românească Educațional" Iași, revistele "Convorbiri literare", "Poezia" (din Iași), "Luceafărul de dimineață" (din București), "Axis Libri", "Porto Franco", cotidianul "Viața liberă" ș.a.

Scriitorul Sterian Vicol, redactorul-șef al revistei "Porto Franco" şi director al festivalului, a făcut publice o parte dintre personalitățile literaturii române care vor fi prezente la Tg. Bujor: Cassian Maria Spiridon, președintele Filialei Iași a Uniunii Scriitorilor, Marius Chelaru, redactor-șef al revistei "Poezia" din Iași, academicianul Theodor Codreanu, directorul Editurii "Cartea Românească Educațional", prof. univ. dr. Vasile Burlui, Valentin Talpalaru, Mircea Marcel Petcu, pr. Marcel Miron, Corneliu Lupașcu, Dan Vîță, Magda Ursache, Mioara Baciu, Roxana Lupoae Răcoreanu, Roxana Galan, Delia Grigore, Ion Manea, Constantin Oancă, Tase Dănăilă, Dumitru Marian, pr. Ion Croitoru, Iosif Roca, Săndel Stamate, A.G. Secară, scriitorul și colecționarul unic în România Iancu Huzum. Din păcate, invitații din Republica Moldova nu vor putea fi prezenți la eveniment.

În cadrul festivalului se vor desfăşura conferințe, lansări de carte, recitaluri, festivități de premiere, slujbe religioase, expoziții, spectacolul "Grigore e acasă!", realizat de copiii și cadrele didactice ale orașului Tg. Bujor, precum şi o vizită la Stațiunea de Vinificație Bujoru, unde se va desfășura simpozionul "Poezia și vinul".

viata-libera.ro

  • 1 year later...
Posted

Festivalul Național de Poezie „Grigore Hagiu”, a 33-a ediție

Pe 27 septembrie, în fiecare an, orașul Târgu Bujor îl celebrează pe cel mai important scriitor din istoria urbei, în cadrul Festivalului Național de Poezie "Grigore Hagiu", care a ajuns la cea de-a 33-a ediție.

Primul popas al scriitorilor prezenți anul acesta la festival a fost la Biserica "Adormirea Maicii Domnului" din localitate, unde Grigore Hagiu a fost creștinat. S-au înălțat rugăciuni și s-au rostit aprecieri la adresa personalității poetului "din generația antiproletcultistă a resurecției".

Apoi, elevii Şcolii Gimnaziale "Grigore Hagiu" au prezentat un emoționant spectacol dedicat poetului, dovedindu-se buni cunoscători ai operei acestuia, din care amintim volumele: "De dragoste de ţară", "Sfera gânditoare", "Nobleţe de stirpe", "Spaţiile somnului", "Nostalgica triadă", "Miazănoaptea miresmelor", "Zenit de anotimpuri", "Sărbătorile anului", "Fantastica pădure", "Cristal de primăvară".

Tot în curtea școlii, organizatorul festivalului, Sterian Vicol, membru marcant al Uniunii Scriitorilor din România şi fondator al revistei "Porto Franco", le-a acordat importante premii truditorilor pe altarul cuvântului: Marele Premiu "Grigore Hagiu" - Oana Mioara Arhip, din Iași, Premiul revistelor "Convorbiri literare" și "Luceafărul" din Iași - Daniela Vladu, precum și alte disticții pentru jurnalism cultural şi literatură pentru copii.

Stațiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Viticultură și Vinificație (SCDVV) Bujoru a fost, apoi, gazdă ospitalieră pentru poeții, prozatorii, cronicarii şi jurnaliștii sosiți la festival din multe localități din țară. De asemenea, Centrul de Creație Brăila, prin implicarea Armandei Filipine, a expus în holul stațiunii viticole obiecte tradiționale unicat specifice zonei de sud-est a țării. După un moment liric de o mare încărcătură emoțională, scriitorii au oferit cărți, au dat autografe şi și-au scris impresiile în "Cartea de Aur" a stațiunii viticole.

Organizatorul s-a bucurat de sprijinul Societății Scriitorilor "Costache Negri" Galați, al Primăriei și Consiliului Local Târgu Bujor, al Școlii Gimnaziale "Grigore Hagiu", al Parohiei și al SCDVV, toate din Târgu Bujor.

viata-libera.ro

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.