dcp100168 Posted September 24, 2009 Posted September 24, 2009 Generalul Olaru arunca manusaZIUA propune dezbaterii publice scrisoarea deschisa pe care fostul sef al Directiei Planificare Strategica a Armatei o adreseaza candidatilor la Presedintie. La aceasta provocare lansata de generalul maior (r.) Iordache Olaru sunt invitati sa raspunda atat candidatii la functia de presedinte al Romaniei, cat si actualii sefi ai Armatei, ministrul Mihai Stanisoara si seful Statului Major General, amiralul Gheorghe Marin. Generalul Olaru, unul dintre cei mai buni experti militari romani, cu multi ani de activitate la Cartierul General al NATO din Bruxelles, se numara printre putinii ofiteri care au avut curajul sa-i infrunte pe Stanisoara si Marin, in ultima sedinta de bilant a SMG. El a protestat fata de starea deplorabila in care se afla Armata, alegand sa treaca in rezerva decat sa fie partas la pasivitatea ministrului si a sefului SMG. In scrisoarea deschisa, Olaru face o analiza la sange a starii in care se afla securitatea Romaniei, acuzandu-i pe politicieni de un dezinteres inconstient cu privire la viitorul Armatei. El constata ca nu exista nicio preocupare reala a liderilor politici pentru rezolvarea situatiei dramatice a militarilor, acestia stiind doar sa culeaga laurii victoriei, cum a fost cazul aderarii Romaniei la NATO. Generalul Olaru avertizeaza asupra faptului ca tara noastra se afla in imposibilitatea de a-si indeplini obligatiile asumate in cadrul Aliantei. Una dintre problemele majore este cea legata de subfinantarea cronica, ministrul Stanisoara alegand sa se multumeasca cu un procent din PIB mai mic de 1,5%. Demersul generalului Olaru este sustinut tacit de alti generali activi si ofiteri superiori care nu-si pot exprima public nemultumirile din cauza regulamentelor militare. Odata cu punerea in dezbatere a scrisorii semnate de Olaru, ZIUA solicita CSAT, presedintelui Romaniei, ministrului Apararii Nationale si sefului Statului Major General sa prezinte opiniei publice starea reala a armatei si a tehnicii militare si masurile pe care intentioneaza sa le puna in aplicare pentru ameliorarea acestei situatii care reprezinta un factor de risc la adresa securitatii nationale.UMILIREA ARMATEI NATIONALEScrisoare deschisa catre viitorul presedinte al RomanieiAcum sase luni am luat decizia sa trec in rezerva, dupa ce, la bilantul Directiei Planificare Strategica - pe care o conduceam -, apoi la cel al Statului Major General/SMG, am facut propuneri pentru reconsiderarea modului de a face "businessul militar".Astfel, la bilantul SMG am sensibilizat ministrul Apararii nationale in legatura cu :1. inexistenta unui proiect politic privind organismul militar, dovada fiind ridicola proiectie bugetara de 1,5% din PIB, pentru aparare;2. compromiterea obiectivelor asumate fata de Alianta;3. necunoasterea de catre societatea civila a eforturilor pe care militarii le-au facut, in perioada postdecembrista, pentru a reforma armata si pentru integrare in NATO;4. ignorarea spiritului de corp, in ultimii 20 de ani, de catre civilii numiti pe diferite posturi in minister;5. persiflarea valorilor institutiei militare, de care militarii raman atasati: onoare, demnitate, respectul sacru fata de Tricolor, sacrificiul suprem.Generalul-maior (r.) Iordache OLARU medaliat de SUAGeneralul-maior (r.) Iordache Olaru s-a nascut la 2 septembrie 1953 in comuna Tudor Vladimirescu, judetul Galati. De-a lungul carierei militare a ocupat diferite functii. Le prezentam pe cele mai importante: Din 1997 pana in 1998 a lucrat in Biroul reprezentanti militari romani la NATO si UEO, iar in perioada 1998-2000 a indeplinit functia de sef de birou la Reprezentanta militara a Romaniei la NATO si UEO. A fost consilier al sefului Statului Major General intre anii 2000 si 2003. Dupa ce, in perioada 2003-2006, a indeplinit functia de loctiitor al reprezentantului militar al Romaniei la NATO si UE, in noiembrie 2006 a fost numit sef al Directiei Planificare Strategica din Statul Major General. Dintre decoratiile si medaliile primite, cele mai importante sunt ŃSteaua Romaniei" in grad de cavaler, Ordinul american "Sfanta Barbara" si Medalia "Pentru Merit" a SUA.http://www.ziua.net/display.php?data=20 ... ord=Galati
riaji Posted September 26, 2009 Posted September 26, 2009 Galatiul (ca judet) a stat mereu foarte bine la capitolul personalitati in diferite domenii, iar armata este unul dintre exemplele cel mai concludente. Din fericire pentru el si armata , Iordache Olaru nu poate fi dat la o parte la fel de usor precum s-ar astepta altii. In felul asta, mai mult ca sigur ca daca treburile nu se vor indreptate in sensul descris de scrisoarea generalului galatean, unul dintre cei doi de la varf, Marin ori Stanisoara, sau poate chiar amandoi, vor fi debarcati.
dcp100168 Posted October 27, 2009 Author Posted October 27, 2009 O altă scrisoare a unui Olaru...Scrisoare catre presedintele - colonelIn randul ofiterilor decenti si cu bun simt, informatia ca presedintele tarii si comandantul Armatei, Traian Basescu, a inaintat in grad si cativa generali in rezerva care s-au afirmat, de fapt, ca lideri politici, a generat mare dezamagire si indignare. Cu atat mai mult, cu cat acest lucru s-a petrecut in ajunul demararii campaniei electorale pentru alegerea viitorului presedinte, context in care fosti membri ai PSD, "generali" poate doar pe campul bataliilor politice de culise, au trecut brusc in barca lui Traian Basescu. O barca pe care vor fi considerat-o de salvare! In acest timp, intr-o Romanie "paralela", isi duc existenta in discretie, onorabil, nenumarati militari - activi sau in rezerva - care nu s-au lasat pervertiti de compromisurile cu sfera politicului, respectandu-si convingerile intime, dar si, probabil, acea recomandare venita - paradoxal - tocmai din partea actualului presedinte, in urma cu trei ani: "Orice incercare de politizare ar fi o mare eroare si cer Armatei sa o respinga, daca este cazul". Un mesaj care astazi lasa impresia unei ipocrizii fara margini.O lectie neinvatataColonelul in rezerva Ionel Olaru ne-a trimis la redactie o scrisoare deschisa adresata "presedintelui colonel in rezerva Traian Basescu", din care am selectat cateva pasaje mai semnificative. "Dupa 30 de ani de viata cazona, citind recentul decret de inaintare in grad a unor ofiteri, ma minunez de demnitatea si onoarea dumneavoastra. Spun acest lucru dupa ce am lecturat CV-ul > Oprea, Ontanu, Iordanescu etc. Persoane onorabile, de altfel. Rememorez, zambind, discursul dumneavoastra la una din desele instalari de ministri la MApN, unde ati precizat: >. Domnule presedinte, colonel in rezerva, nu ati invatat lectia pana la capat, pentru ca nu se poate vorbi de onoare si demnitate in cazul dv. Erorile sunt generate de bune intentii si un sincer interes. Cele doua sunt compensate din plin cu baie de lacrimi in multime, la care sunteti expert si in care omul din mine nu crede deloc! Respectul dumneavoastra fata de institutia armatei iese in evidenta numai pe timpul campaniilor; bineinteles, electorale. De ce? Atunci va amintiti de cuvintele Onoare, Demnitate, Patrie! Uscatul nu-i ca marea, colonele in rezerva. Onoarea, demnitatea, limbajul elevat se invata cu tenacitate pe uscat. Pe marea cea mare, se aplica".Mutilarea onoarei militare"Cand v-am ales pentru primul mandat de presedinte, inclusiv pe timpul > mi se parea interesant stilul dumneavoastra, desi mi-ati oferit si suficiente clipe de regret. In ochii mei, ati intrat in deriva ca o nava, din cauza promisiunilor lacrimogene azvarlite de matrozul din dumneavoastra in mare, iar eu - colonelul in rezerva cu Onoarea si Demnitatea in suflet - pe 22 noiembrie 2009, va voi ajuta sa veniti cu mine intr-un parc, pe o banca, din batrana Gradina Cismigiu. O sa va tin o lectie despre Demnitate si Onoare si mai ales o sa va povestesc cum am ajuns, dupa 30 de ani de viata cazona impecabila, la statutul de >.Citeam in cartile bune ca sinuciderea este o crima fara iertare si fara remuscare. V-am ales, iar dumneavoastra v-ati batut joc de increderea militarului din mine. V-ati sinucis, domnule presedinte, colonelul in rezerva Ionel Enache Olaru nu va mai alege pentru un nou mandat. As avea o rugaminte: sa va aplecati cu rabdare si condescendenta asupra CV-ului personal, al unui militar de cariera. Cine stie, poate de Ziua Nationala a Romaniei imi veti da si mie o stea de general, mai ales ca >. Poate doar o mutilare a Demnitatii si Onoarei militare. Dar ce mai conteaza astazi aceste valori pentru dumneavoastra, domnule presedinte?(...) Va doresc sa deveniti, cat mai curand, >, ca mine. Asa sa va ajute Dumnezeu!".Colonel (r.) Ionel Enache OLARUhttp://www.ziua.ro/display.php?data=200 ... &id=260915Cine este col. ® Ionel Enache OlaruNascut la 3 mai 1959, in com. Tudor Vladimirescu din jud. Galati, a absolvit Scoala Militara de Ofiteri Activi de Artilerie "Ioan Voda", din Sibiu (promotia 1981) si Facultatea Arme din Academia de Inalte Studii Militare din Bucuresti (promotia 1991). Cunoaste trei limbi straine. In anul 2005, a fost avansat la gradul de colonel, iar in 2008 a trecut in rezerva, de pe functia de sef secretariat Relatii Internationale si Stat Major, din cadrul Universitatii Nationale de Aparare "Carol I", Bucuresti.http://www.ziua.ro/display.php?data=200 ... &id=260916
Recommended Posts