Jump to content

Paşapoarte biometrice şi pentru gălăţeni


Recommended Posts

Posted

Paşaport biometric şi pentru gălăţeni

În conformitate cu Regulamentul (CE) nr. 2252/2004 al Consiliului Europei din 13 decembrie 2004 privind standardele pentru elementele de securitate şi elementele biometrice integrate în paşapoarte şi în documente de călătorie emise de statele membre, România, ca stat membru, a început să producă primele paşapoarte electronice la 31 decembrie 2008. Sistemul este implementat treptat în ţară, iar la Galaţi, primele documente şi imagini pentru emiterea paşaportului electronic simplu (biometric) urmează a fi preluate luni, 28 septembrie 2009. Galaţi este al patrulea judeţ care introduce sistemul paşaportului biometric, după judeţele Ilfov, Argeş şi Giurgiu, iar de marţi va fi funcţional şi la Brăila.

Noul tip de paşaport aduce ca element de noutate mediul electronic de stocare (cip), cu o capacitate de 72 kb. Cipul include datele personale existente în fila informatizată: nume, prenume, data naşterii, codul numeric, termenul de valabilitate al documentului, organul emitent, cetăţenia. De asemenea, acesta va conţine imaginea facială şi impresiunile digitale a două degete pereche de la ambele mâini, cu excepţia minorilor cu vârsta sub şase ani şi a persoanelor pentru care prelevarea amprentelor digitale este fizic imposibilă.

Paşapoartele electronice vor conţine 50 de elemente de siguranţă, faţă de paşapoartele actuale, care conţin 38 de elemente de siguranţă,. Printre elementele de noutate se numără: introducerea elementelor biometrice într-un cip inclus într-o pagină de policarbonat care asigură protecţia şi securitatea acestuia, garantând totodată autenticitatea, integritatea şi confidenţialitatea datelor; stema României în tehnologie intaglio; pagina de policarbonat - conţinând datele de identificare ale titularului şi cipul - poziţionată între coperta întâi (interioară) şi pagina 1; pagina 1 cu fotografia în umbră a titularului realizată prin imprimare inkjet; fotografia titularului gravată laser şi fotografia în umbră realizată prin perforaţie cu laser; numărul paşaportului perforat prin paginile 1-32, inclusiv în coperta a doua, iar în pagina din policarbonat gravat laser; datele informatizate citibile optic; banda heliogravată în coperta 1; hârtia utilizată cuprinde filigrane în trei tonuri; firul de broşare este protejat prin coasere; este introdus în copertă însemnul "Uniunea Europeană"; însemnul distinctiv pentru paşaportul electronic.

Conform indicaţiilor tehnice europene, elementele de siguranţă implementate în paşapoartele simple electronice oferă o siguranţă sporită pentru titular împotriva încercărilor de fraudare de orice fel. Aceste elemente sunt vizibile cu ochiul liber, în lumina cu raze ultraviolete sau în diferite spectre de lumină, inclusiv infraroşu, iar unele dintre acestea numai prin utilizarea unor instrumente speciale. Paşaportul nu poate fi citit decât dacă este deschis, aşezat cu fila informatizată pe cititor şi la o distanţă mai mică de 10 centimetri.

Valabilitatea paşaportului electronic este de cinci ani, iar pentru minorii cu vârsta sub şase ani, valabilitatea este de trei ani. Termenul de eliberare va fi de maximum 30 de zile lucrătoare. Contravaloarea paşaportului electronic a fost stabilită de către Compania Naţională Imprimeria Naţională - S.A. la preţul de 234 lei inclusiv TVA (se achită la CEC), iar taxa consulară este de 32 lei (se achită la Trezorerie). Nu există posibilitatea emiterii paşaportului biometric în regim de urgenţă, dar se poate opta pentru paşaportul temporar, cu o valabilitate de un an şi care poate fi emis în trei zile lucrătoare, cu plata taxei de urgenţă de 100 de lei.

Instituţia Prefectului – judeţul Galaţi

Posted

Pasapoarte electronice

Serviciul Public Comunitar de Eliberare şi Evidenţa Paşapoartelor Galaţi a început, luni, să primească cereri pentru eliberarea paşapoartelor electronice.

Cu acest prilej la Galaţi s-au aflat şi directorul general adjunct, comisar şef de poliţie Corina Moraru. Potrivit directorului general al Direcţiei Generale de Paşapoarte, chestor de poliţie Vasile Aurel Sime, aflat la Galaţi cu acest prilej, judeţul Galaţi este cel de-al patrulea în care se implementează proiectul de eliberare a paşaportului electronic. Directorul general al Direcţiei Generale de Paşapoarte a precizat că introducerea paşaportului electronic este o obligaţie asumată de România în faţa UE, fiind prima ţară din cadrul Uniunii care a implementat, concomitent, cele două elemente biometrice de identificare electronică - imaginea facială şi cea digitală. Din cei aproximativ 30 de cetăţeni care au venit luni să depună cereri pentru eliberarea unui paşaport, niciunul nu a optat pentru paşaport biometric, ci pentru cel temporar. Motivele invocate de oameni sunt taxele mai mici, dar, în principal, durata de eliberare a actului : paşaportul temporar poate fi eliberat în cel mult trei zile, în timp ce paşaportul biometric în 30 de zile lucrătoare.

http://radioiasi.ro/index.php?option=co ... &Itemid=28

Posted

50 de gălăţeni au depus deja actele pentru paşaportul biometric

234 de lei plătiţi la CEC şi încă 32 de lei la Trezorerie, actele cerute la avizier, o cerere completată şi aprobată, o preluare de imagini şi după 20 de zile poţi intra liniştit, pentru 5 ani, în posesia paşaportului biometric. De luni de la ora 11, de când şi la Galaţi s-a început preluarea cererilor pentru paşapoartele biometrice, iniţial timid, dar apoi din ce în ce mai sigur, numărul gălăţenilor care au solicitat un astfel de act creşte de la o zi la alta. "Luni am preluat 10 solicitări pentru eliberarea paşaportului biometric, marţi încă 18, iar miercuri până la ora 13 am mai primit încă 22 astfel de solicitări. Noul tip de paşaport, cel biometric, poate fi primit doar la circa 20 de zile de la depunerea solicitării, deci îi sfătuim pe gălăţeni să îşi verifice valabilitatea paşapoartelor şi să vină în timp util la preschimbare dacă doresc un paşaport biometric. Primii solicitanţi de paşapoarte biometrice din Galaţi au fost persoane de vârstă adultă, dar s-au făcut şi multe cereri pentru paşapoarte biometrice necesare unor copii chiar şi de câteva luni", a precizat comisarul şef Aurelian Păduraru, şeful Serviciului Public Comunitar de Eliberare şi Evidenţă a Paşapoartelor Simple din cadrul Prefecturii Galaţi. Tendinţa numărului de cereri pentru paşapoarte biometrice va fi de creştere, în dauna celor temporare, deoarece e mai practic să dai aproape 300 de lei pentru cinci ani decât aproape 100 de lei sau 200, dacă vrei "la urgenţă", în fiecare an.

http://www.monitoruldegalati.ro/index.p ... articol=12

  • 2 weeks later...
Posted

Programul pentru paşapoarte s-a stricat

Sistemul informatic de preluare a datelor pentru paşapoarte biometrice nu a funcţionat decât 12 zile la Galaţi. Din cauza unei defecţiuni de program înregistrată la nivel naţional, fotografiile solicitanţilor nu au mai putut fi stocate în serverul central, iar oamenii au stat ore în şir la cozi infernale. „Începând de ieri (luni, n.r) au apărut probleme la sistemul de preluare a datelor, mai precis la preluarea pozei şi a semnăturii. Firma canadiană 3M, care a implementat acest proiect, a trimis specialişti şi sperăm să se rezolve problema în cel mai scurt timp“, a declarat subinspectorul Daniel Anghelina, informatician în cadrul Serviciului de Paşapoarte Galaţi. Pentru procesarea datelor se poate aştepta şi patru ore, faţă de doar câteva minute în condiţii normale. Cei care au avut cel mai mult de suferit au fost oamenii veniţi de la celălalt capăt al judeţului pentru a obţine un paşaport. Vasile Mihai a venit, împreună cu cei şase copii ai săi, de la Toflea, localitate aflată la 120 de kilometri de Galaţi. „Am dormit în gară. Dacă nu se va rezolva, cred că şi azi (ieri, n.r.) voi face la fel“, a declarat, ieri, Toflea.

http://www.adevarul.ro/articole/program ... ricat.html

  • 2 months later...
Posted

Paşapoartele temporare bat „biometricele” în 2009

De aproape douã ori mai cãutatea decât paşapoartele biometrice. Este vorba de paşapoartele temporare pe care le-au solicitat din septembrie 2009 2.086 de gãlãţeni în timp ce paşapoartele biometrice au fost cerute de doar 1.091 de gãlãţeni. Aşteptatã de unii, respinsã de alţii posibilitatea de a intra în posesia paşapoartelor electronice sau biometrice, cum mai sunt ele numite, a fost la îndemâna gãlãţenilor de pe 27 septembrie 2009. Numai cã de atunci şi pânã acum, cel puţin la Galaţi, cele mai solicitatate au fost paşapoartele temporare şi nu cele biometrice. Între cele douã tipuri de paşapoarte existã diferenţe de preţ, de termen de valabilitatea şi de duratã a eliberãrii efective. Eliberarea unui paşaport biometric dureazã 30 de zile, costã 234 de lei plus 32 de lei taxa consularã şi este valabil cinci ani. Pe de altã parte paşapoartele temporare se elibereazã în cel mult 5-7 zile, dar şi în 3 când e vorba de urgenţã, costã 64,2 lei, plus 32 de lei taxa consularã plus 100 de lei taxa suplimentarã de urgenţã, dacã se solicitã şi este valabil 1 an. „Din septembrie 2009 de când gãlãţenii pot avea paşaport de tip nou biometric şi pânã acum la nivelul serviciului nostru au fost depuse 3.177 solicitãri de paşapoarte din care 2.086 pentru paşaportul temporar şi 1.091 pentru cel biometric. Se explicã aceastã preferinţã pentru paşaportul temporar în dauna celui biometric nu prin prisma preţului mai mic, deoarece chiar dacã paşaportul biometric e mai scump, are o duratã de valabilitatea mult mai mare. Singurul motiv pentru care deocamdatã gãlãţenii preferã paşaportul temporar este cã acesta se obţine mult mai repede, în câteva zile faţã de o lunã cât dureazã obţinerea celuilalt”, a precizat şeful Serviciului Paşapoarte din cadrul Prefecturii Galaţi, cms. şef. Aurelian Pãduraru. Paşaportul biometric este preferat însã, pe termen lung, şi pentru cã e mult mai sigur şi mai greu de falsificat. Faţã de paşapoartele temporare, care conţin 32 elemente de siguranţã, paşapoartele electronice conţine 50 elemente de siguranţã. Elementelor biometrice sunt introduse în cip, iar cipul este introdus într-o paginã de policarbonat care asigurã protecţia şi securitatea acestuia. Valabilitatea paşaportului electronic este de 5 ani, iar pentru minorii cu vârsta sub 6 ani, valabilitatea acestuia este de 3 ani. Cipul include urmãtoarele date personale existente în fila informatizatã: nume, prenume, data naşterii, codul numeric, termenul de valabilitate al documentului, organul emitent, cetãţenia. De asemenea, acesta conţine imaginea facialã şi impresiunile digitale a douã degete pereche de la ambele mâini, cu excepţia minorilor cu vârsta sub 6 ani şi persoanelor pentru care prelevarea amprentelor digitale este fizic imposibilã.

http://www.monitoruldegalati.ro/index.p ... l=7#coment

  • 1 month later...
Posted

Paşaportul temporar va costa 80 de lei

Cu începere de la 1 martie 2010, costul unui paşaport temporar va fi de 80 de lei, ca urmare a solicitării Companiei Naţionale „Imprimeria Naţională”. Este vorba despre contravaloarea paşaportului, care se achită la CEC şi care a fost până acum de 64 de lei. Facem precizarea că vor fi acceptate şi chitanţele emise anterior datei de 1 martie 2010, fără plata diferenţei. Un paşaport temporar costă aşadar 112 lei (taxa emitere şi taxa consulară – 32 de lei, care se achită la Trezorerie) şi are o valabilitate de un an. Un paşaport biometric este valabil cinci ani şi costă 266 de lei.

  • 3 weeks later...
Posted

Scade durata emiterii paşaportului biometric

Paşaportul biometric, cel care este varianta cea mai eficientă şi ca siguranţă şi ca economie, a fost deocamdată mai puţin preferat şi de gălăţeni deoarece emiterea acestuia dura 30 de zile. Asta în situaţia în care paşaportul temporar se face în cel mult o săptămână. Şeful Serviciului Paşapoarte din cadrul Prefecturii Galaţi, comisarul şef Aurelian Păduraru, are însă o veste bună pentru cei care nu voiau paşaport biometric din pricina duratei mari de eliberare. "Din informaţiile noastre de la nivelul Direcţiei Generale a Paşapoartelor, din luna aprilie se pare că durata de eliberare a paşaportului biometric va fi redusă de la 30 la 14 zile" a precizat Păduraru.

http://www.monitoruldegalati.ro/index.php?func=articol&domeniu=Eveniment&articol=4

  • 2 years later...
Posted

Paşaport clasic sau biometric?

* Paşaportul temporar: mai ieftin, se eliberează imediat, dar faci trei drumuri şi are valabilitate doar un an * Paşaportul electronic: mai scump cu 60 de lei, dar faci un drum în minus şi pe următorii cinci ani n-ai treabă!

În prezent, gălăţenii care doresc eliberarea unui paşaport pot opta pentru cel electronic sau pentru cel temporar. Diferenţa nu o fac banii pe care trebuie să îi achiţi pentru respectivele acte, căci pentru paşaportul electronic trebuie achitaţi 276 de lei (244 lei-costul paşaportului şi 32 de lei taxa consulară), în timp ce pentru paşaportul temporar achiţi 216 lei (84 de lei, costul paşaportului, 32 de lei taxa consulară şi 100 de lei - taxa suplimentară). Chiar dacă paşaportul electronic este cu 60 de lei mai scump, are cinci ani termen de valabilitate (trei ani pentru copiii sub şase ani), faţă de cel temporar, care are doar un an termen de valabilitate, ne-a spus şeful Serviciului de Evidenţa Paşapoartelor, Aurelian Păduraru.

De ce sunt puşi oamenii pe drumuri pentru achitarea taxelor?

Există diferenţe extrem de mici în privinţa drumurilor pe care le ai de făcut pentru procurarea celor două tipuri de acte. Fie că optezi pentru un paşaport biometric, fie pentru cel „clasic”, oricum trebuie să faci cel puţin două drumuri (la orice oficiu CEC şi la Direcţia Judeţeană de Finanţe, de pe Brăilei nr. 33 - la Trezorerie), plus cel de la Serviciul de Evidenţă a Paşapoartelor, de pe Domnească nr. 102. Şi acest lucru, pentru că taxa de cost al paşaportului se achită la CEC, iar cea consulară la Trezorerie, la Finanţe. O mică diferenţă însă; dacă optaţi pentru paşaportul electronic aţi putea scuti un drum la Bănci, căci taxa consulară poate fi achitată şi la casieria de la Serviciul Paşapoarte, de pe Domnească. Au fost vremuri în care solicitanţii nu mai erau puşi pe drumuri. „Până în 2009, când serviciul Paşapoarte era finanţat de RAPPS, taxa se putea achita aici, căci Regia avea cont în Trezorerie. Acum însă, paşapoartele sunt la Imprimeria Naţională care nu are cont în Trezorerie, motiv pentru care oamenii trebuie să plătească la CEC”, spune Aurelian Păduraru. Dacă luăm în calcul faptul că CEC percepe, ca orice bancă, un comision bancar, spre deosebire de un cont de stat, precum Trezoreria, avem şi explicaţia pentru ce oamenii sunt puşi pe drumuri.

Contează cât timp mai ai până pleci din ţară

Dar ceea ce face cea mai mare diferenţă între cele două tipuri de paşaport este timpul de eliberare a noului act; paşaportul electronic este eliberat în 14 zile calendaristice (căci se tipăreşte la Bucureşti), în timp ce paşaportul temporar se poate elibera şi în aceeaşi zi, căci se tipăreşte la Galaţi.

Aşadar, dacă vă grăbiţi şi vă trebuie paşaportul… ieri, optaţi pentru paşaportul temporar. Însă, din punct de vedere al eficienţei (raportul preţ/valabilitate) cu siguranţă că este preferabil să dai 276 de lei pentru a avea cinci ani paşaportul, decât să dai cu 60 de lei mai puţin, dar anul viitor să fi nevoit să îţi faci un nou act!

viata-libera.ro

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.