Jump to content

Şomaj tehnic la LTG2 şi LBR


dcp100168
 Share

Recommended Posts

Şomajul tehnic, subiect fierbinte la Combinat

Conducerea Combinatului analizează posibilitatea ca în decursul trimestrului IV al acestui an să recurgă la trimiterea în şomaj tehnic, prin rotaţie, timp de 10 zile, a angajaţilor care lucrează la LTG2 şi respectiv LBC, ceea ce înseamnă circa 1.600 de persoane, motivul reprezentându-l lipsa de comenzi pentru anumite produse. Această intenţie a fost comunicată în cursul zilei de vineri reprezentanţilor sindicatelor reprezentative de către directorul general al ArcelorMittal Galaţi, Thierry le Gall, în cadrul întâlnirii care a avut ca temă analizarea situaţiei înregistrate pe primele trei trimestre ale acestui an, precum şi prezentarea previziunilor pe trimestrul 4. "Directorul general ne-a comunicat că există posibilitatea ca, în decursul trimestrului patru, angajaţii care lucrează în anumite sectoare de activitate, respectiv Laminorul de Benzi la Rece şi Laminorul de Tablă Groasă 2, să fie trimişi prin rotaţie, timp de 10 zile, în şomaj tehnic, motivul fiind lipsa de comenzi. De asemenea, ni s-a mai comunicat că, din cauza unor probleme tehnice care există la cuptoarele de la Laminorul de Benzi la Cald, nu se pot onora toate comenzile existente, urmând ca începând cu luna octombrie să fie efectuate reparaţii prin rotaţie la cuptoarele de la LBC, ceea ce va conduce la îmbunătăţirea calităţii produselor fabricate, suma care urmează să fie cheltuită pentru efectuarea lucrărilor respective fiind de 1,5 milioane de euro", ne-a declarat vicepreşedintele FSS Metarom Galaţi, Radu Nelu.

Contactat telefonic, purtătorul de cuvânt al ArcelorMittal Galaţi, Dorian Dumitrescu, ne-a confirmat posibilitatea trimiterii în şomaj tehnic prin rotaţie a angajaţilor care lucrează la cele două secţii de producţie".

http://www.monitoruldegalati.ro/index.p ... &articol=2

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Siderurgişti trimişi în şomaj tehnic

Anunţul făcut de reprezentanţii conducerii LTG 2, şi anume de trimitere în şomaj tehnic de pe 23 octombrie a jumătate dintre cei 960 de angajaţi ai LTG 2, a stârnit nemulţumirea liderilor sindicatului Siderurgistul, care au spus că nu sunt de acord cu aplicarea acestei măsuri. "Ni s-a spus, în cadrul întâlnirii pe care am avut-o ieri cu cei din conducerea LTG 2, că începând cu data de 23 octombrie vor fi trimişi în şomaj tehnic, timp de 8 zile, angajaţii de la LTG 2 care lucrează ca tehnologi, măsura nefiind aplicată personalului TESA şi celor care lucrează la întreţinere. Practic, acest lucru ar însemna ca jumătate dintre cei 960 de angajaţi care lucrează la Laminorul de Tablă Groasă 2 să fie trimişi în şomaj tehnic timp de 8 zile, lucru cu care am comunicat că nu suntem de acord. Nu este normal ca firmele de prestări servicii să facă diverse lucrări în Combinat cu angajaţi care nu sunt ai ArcelorMittal Galaţi iar siderurgiştii să fie trimişi în şomaj tehnic motivându-se că nu sunt comenzi şi că nu are ce să li se dea de lucru", ne-a mai declarat liderul Sindicatului Siderurgistul, Cristi Eftimie.

Posibilitatea trimiterii în şomaj tehnic, prin rotaţie, a angajaţilor care lucrează la LTG 2 şi LBR, pe parcursul ultimului trimestru al acestui an, a fost adusă la cunoştinţa sindicatelor de către directorul general al Combinatului în cadrul întâlnirii care a avut loc recent, lucru confirmat şi de purtătorul de cuvânt al ArcelorMittal Galaţi, Dorian Dumitrescu. Contactat telefonic ieri pentru un punct de vedere referitor la aplicarea măsurii de trimitere în şomaj tehnic în cazul LTG 2, Dorian Dumitrescu a precizat că deocamdată nu s-a luat nicio decizie în privinţa trimiterii în şomaj tehnic.

http://www.monitoruldegalati.ro/index.p ... &articol=2

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

ArcelorMittal Galaţi îşi trimite laminoriştii în şomaj tehnic, prin rotaţie, pentru zece zile

Compania siderurgică ArcelorMittal Galaţi îşi trimite, de săptămâna viitoare, angajaţii de la două laminoare în şomaj tehnic pentru zece zile, prin rotaţie, din cauza lipsei de activitate, au anunţat liderii sindicali marţi, după o discuţie cu patronatul. "Din cauză că nu mai au încărcare, tehnologii de la Laminorul de Tablă Groasă nr. 2 şi de la Laminorul de Benzi la Rece vor fi trimişi în şomaj tehnic de luni, 26 octombrie. Ei vor pleca acasă prin rotaţie, pentru zece zile, perioadă în care vor fi plătiţi cu 85% din salariu şi cu sporul de vechime şi vor fi scutiţi de la plata contribuţiilor la bugetele de asigurări sociale. Inginerii şefi de secţii, care constituie managementul local, vor decide dacă tehnologii vor pleca fie în tranşe unice de câte zece zile, fie în două tranşe de câte cinci zile", a declarat, marţi, vicepreşedintele FSS-Metarom Galaţi, Nelu Macovei. În schimb, lucrătorii de la mentenanţă din cele două laminoare - LTG 2 şi LBR - vor rămâne la lucru, pentru a efectua mici lucrări de reparaţii, potrivit lui Macovei. Liderii sindicali i-au cerut patronatului ca, împreună cu cei de la mentenanţă, să rămână la datorie şi unii dintre muncitorii vizaţi de măsura şomajului tehnic, care să îndeplinească sarcini atribuite acum firmelor terţe. "Am propus ca, de exemplu, oamenii să facă împachetări de tablă, în locul firmei Katy SRL", a spus Nelu Macovei. Conform aceleiaşi surse, patronatul a răspuns că va analiza această posibilitate.

Muncitorii din Laminorul de Tablă Groasă nr. 2 şi din Laminorul de Benzi la Rece au mai fost trimişi în şomaj tehnic, pentru zece zile, în vară, atunci când măsura a afectat aproape toate uzinele combinatului. De asemenea, în primăvară, ei au stat acasă alte zece zile, în concediu de odihnă forţat.

http://www.money.ro/siderurgie-si-metal ... -zile.html

Link to comment
Share on other sites

1.000 de oameni în şomaj tehnic

Thierry Le Gall, directorul general al ArceloMittal Galaţi a declarat că, în în al patrulea trimestu al anului, cele două laminoare de pe platforma gălăţeană vor opri succesiv producţia, iar aproximativ 8% - 10% din numărul total al angajaţilor din combinat (care se ridică la circa 10.000) vor intra temporar în şomaj tehnic timp de zece zile.

http://www.adevarul.ro/rss/articol/arce ... serie.html

Link to comment
Share on other sites

300 de angajaţi ArcelorMittal Galaţi intră în şomaj tehnic

De astăzi, aproximativ 300 de angajaţi de la laminoarele de pe platforma siderurgică de la Galaţi vor intra în somaj tehnic, în urma faptului că aceste unităţi nu au comenzi, transmite corespondentul Informatia.ro (AMOS News). „Până la sfârşitul lunii în curs cei aproximativ 300 de salariaţi de la Laminorul de Banzi la Rece şi Laminorul de Tablă Groasă numărul 2, din compartimentele tehnologice, vor intra în şomaj tehnic câte cinci zile. Apoi, în funcţie de programul întocmit de şefii de uzine se va mai aplica o tranşă de cinci zile de şomaj tehnic începând cu luna noiembrie”, ne-a explicat Nelu Macovei, vice-preşedintele FSS Metarom Galaţi. Decizia trimiterii oamenilor acasă pentru o perioadă de zece zile este motivată de productivitatea redusă a laminoarelor. „Într-o întâlnire cu managementul combinatului ni s-a spus că această măsura este necesară pentru că oamenii nu au ce munci din cauza lipsei comenzilor. Este posibil că în viitor să se mai aprobe şi alte zile de şomaj tehnic în cazul în care nu vin comenzi pentru laminoare”, a mai explicat Nelu Macovei. 85% din norma de baza va încasa fiecare siderurgist pe perioata de şomaj tehnic.

Link to comment
Share on other sites

ArcelorMittal Galaţi a trimis în şomaj tehnic primii 200 de laminorişti, pentru zece zile

Compania siderurgică ArcelorMittal Galaţi a trimis în şomaj tehnic primii 200 de muncitori de la Laminorul de Tablă Groasă nr. 2, pentru zece zile, deoarece piaţa tablei groase nu şi-a revenit, iar oamenii nu au de lucru, transmite corespondentul NewsIn. "La Laminorul de Tablă Groasă nr. 2 lucrează aproximativ 900 de salariaţi. Dintre aceştia, circa 200 au fost trimişi în şomaj tehnic din 23 octombrie, pentru zece zile, timp în care sunt plătiţi cu 85% din salariu şi cu sporul de vechime şi sunt scutiţi de la plata contribuţiilor la bugetele de asigurări sociale", a declarat, marţi, vicepreşedintele Sindicatului Siderurgistul din Uzina de Laminate Plate a combinatului, Enache Cristea. Imediat după ce lotul de 200 de laminorişti va reveni la muncă, un alt grup - mai puţin numeros - va fi trimis în şomaj tehnic. "Următoarea tranşă va fi formată din 150 de laminorişti şi va pleca pe 4 noiembrie, tot pentru zece zile", a spus liderul sindical.

Sunt trimişi în şomaj tehnic doar tehnologii din Laminorul de Tablă Groasă nr. 2, rămaşi fără activitate pe fondul menţinerii la un nivel scăzut a cererii de tablă groasă. Colegii lor de la mentenanţă rămân la lucru, pentru a efectua mici lucrări de reparaţii.

La fel se va proceda şi la Laminorul de Benzi la Rece, la fel de afectat de cererea scăzută de tablă. Aici lucrează circa 600 de muncitori. Cei care nu au încărcare vor fi trimişi în şomaj tehnic tot în acest trimestru şi tot pentru zece zile. "Deocamdată, nu se ştie nici câţi muncitori de la Laminorul de Benzi la Rece vor pleca, şi nici când", a spus Enache Cristea.

Link to comment
Share on other sites

Un nou val de şomaj tehnic la Combinat

Începând cu data de 3 noiembrie, încă 250 de angajaţi de la LTG 2 vor fi trimişi în şomaj tehnic pe o perioadă de 5 sau 10 zile, asta după revenirea la muncă a celor 350 de siderurgişti ce fuseseră trimişi acasă pe data de 23 octombrie, din lipsă de comenzi. "Este vorba de 250 de angajaţi de la LTG 2 care începând cu 3 noiembrie au fost trimişi în şomaj tehnic, pe o perioadă de 5 zile în cazul celor care lucrează în zona ajustaj expediţie şi respectiv 10 zile în cazul celor care lucrau la cuptoare", ne-a declarat primviceliderul sindicatului Siderurgistul, Cristea Enache.

Potrivit deciziei luate de conducerea Combinatului o parte dintre angajaţii de la LTG2 vor fi trimişi în şomaj tehnic, fiind vorba de tehnologi, măsura nefiind aplicată în cazul personalul TESA sau personalului care se ocupă cu mentenanţa. În ceea ce priveşte LBC, unde există un număr mare de comenzi, viceliderul Sindicatului Siderurgistul de la ULP, Enache Cristea, ne-a declarat că activitatea a fost reluată în cursul zilei de luni după ce s-au finalizat lucrările de revizii. Cât despre eventualitatea aplicării măsurii în cazul LBR, aşa cum a anunţat conducerea Combinatului, până la ora actuală nu s-a luat nicio decizie referitoare la trimiterea în şomaj tehnic a celor care lucrează în secţia respectivă, ne-a declarat Cristea Enache.

http://www.monitoruldegalati.ro/index.p ... &articol=4

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

700 de angajaţi de la LBR, trimişi acasã de Sãrbãtori

O parte din cei aproximativ 700 de angajati ai Laminorului de Benzi la Rece (LBR) vor fi trimisi în şomaj tehnic în perioada 21- 28 decembrie, ne-a declarat liderul sindicatului din cadrul LBR, Miticã Pascu. Liderul de sindicat ne-a precizat cã mãsura trimiterii acasã pe o perioadã de 5 zile lucrãtoare a angajaţilor de la LBR nu se va aplica în cazul salariaţilor care au fost deja trimişi în şomaj tehnic în cursul acestei veri, fiind vorba de circa 150 de persoane. „Motivul pe care conducerea l-a invocat pentru luarea acestei mãsuri a fost lipsa de comenzi. Ni s-a spus cã dacã vor apãrea noi comenzi mãsura va fi aplicatã pentru cât mai puţini angajaţi”, ne-a declarat Pascu. În ceea ce priveşte lipsa de comenzi, liderul de sindicat ne-a mai precizat cã una dintre cauze o reprezintã calitatea necorespunzãtoare a produselor fabricate, fapt pentru care comenzile au fost redirecţionate cãtre alte unitãţi. „Faptul cã nu se pot obţine unele produse de o calitate corespunzãtoare este cauzatã de lipsa investiţiilor care ar fi trebuit fãcute în sectoarele unde tabla suferã modificãri de structurã”, ne-a mai declarat liderul de sindicat de la LBR.

http://www.monitoruldegalati.ro/index.p ... &articol=1

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.