Jump to content

Marian Galiurov - cizmarul Ligii I


dcp100168
 Share

Recommended Posts

Cizmarul Ligii I

Gălăţeanul Marian Galiurov coase şi descoase încălţările multor fotbalişti din campionatul intern, iar mingile clubului Oţelul au viaţă veşnică de vreme ce, în drum spre vestiare, ajung în atelierul celui mai renumit cizmar din fotbalul autohton. Are numai 42 de ani dar parcă este de-o viaţă în fotbal. Marian Galiurov, un tip volubil, cu o voce tunătoare, a ajuns cizmarul fotbaliştilor de la Oţelul în 1991, la recomandarea unchiului său care tocmai ieşise la pensie chiar din acest loc. "Trebuia să-i ia cineva locul şi mă ştia de meseriaş. Aveam 24 de ani, iar acum pot spune că-s unul dintre cei mai vechi oameni din club", îşi aduce aminte dibaciul care recondiţionează orice gheată de sport şi orice minge dezumflată. "Este o meserie pe care o fac din plăcere. Repar totul la prima echipă a Oţelului, dar şi la cea de-a doua, la copii şi juniori", spune cu patos individul cu calapod, care este foarte cunoscut printre fotbalişti.

Ghionea, Dică, Bănel…

De ce este renumit în toată ţara Marian de la Galaţi? Patentul său, un soi de lucrătură strungaro-cizmărească, a cucerit multe dintre vedetele Ligii I. El montează crampoane speciale pe talpa ghetelor de fotbal, piese care rezistă mai multă vreme şi asigură un confort anume. "Cred că am pus crampoane la aproximativ 500 de fotbalişti. Prin jucătorii care au jucat la Oţelul, vin şi alţii la mine, sunt recomandat peste tot. Nu ştiu dacă mai sunt cizmari în Liga I ca mine", afirmă Galiurov, făcând cu ochiul. Pe la el au trecut Nicolae Dică (Catania), Florin Cernat (Dinamo Kiev), steliştii Sorin Ghionea şi Bănel Nicoliţă, Gabriel Boştină (Dinamo Bucureşti), Iulian Apostol (Unirea Urziceni) etc.

"Atenţie la criză!"

De când cu criza economică, Marian Galiurov (căsătorit, are o fetiţă) zice că are mai mult de muncă. Tot el recunoaşte că jobul său, destul de migălos, nu este din cale-afară de bănos, dar "sunt mulţumit atunci când omului îi place ce lucrare i-am făcut. N-am primit niciodată vreun reproş". Speră să prindă vârsta de pensie în atelierul stadionului "Oţelul" şi i-ar plăcea să-şi pregătească succesorul, dar… "Nu cred că voi găsi pe cineva să fure meserie de la mine, să stea, să se chinuiască… Tinerii visează acum la Italia şi Spania, la maşini scumpe şi blonde. Nu mai e ca pe timpul lui Ceauşescu, când trebuia să înveţi o meserie. Au dispărut cizmarii meseriaşi, lumea aruncă pantofii la gunoi şi-şi ia alţii noi, dar nu se ştie ce vremuri vor veni. Criza ar putea face din cizmărie o meserie foarte căutată", îşi dă cu părerea "expertul în crampoane" din Liga I.

A "schimbat" şase preşedinţi!

Prezent de 18 ani la clubul de la malul Dunării, Marian râde când este întrebat câţi oficiali s-au perindat de-a lungul timpului pe la Oţelul. "Am schimbat pe mulţi", afirmă cu satisfacţie Marian Galiurov. Şase preşedinţi (Marius Stan, Mihai Stoica, Ion Ionică, Igor Pârvu, Nicolai Boghici, Viorel Anghelinei) şi paisprezece antrenori (Ion Moldovan, Aurel Ţicleanu, Ioan Sdrobiş, Vasile Simionaş, Dumitru Dumitriu, Ilie Dumitrescu, Victor Roşca, Marius Lăcătuş, Costel Orac, Sorin Cârţu, Mihai Stoichiţă, Aurel Şunda, Ion Gigi, Petre Grigoraş) a prins cizmarul la gruparea gălăţeană.

http://www.prosport.ro/fotbal-intern/li ... -i-4935813

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.