Jump to content

Airsoft - jocul de "CounterStrike" live


dcp100168
 Share

Recommended Posts

Joaca de-a “CounterStrike”, în clădiri abandonate şi păduri

Tot mai mulţi pasionaţi de “airsoft” îşi cumpără imitaţii de puşti şi pistoale cu care simulează confruntări armate. La Galaţi, s-a deschis, săptămâna aceasta, primul magazin de unde amatorii jocurilor de tip militar îşi pot achiziţiona echipamentul complet. După ce paintball-ul (“împuşcături” cu proiectile inoffensive care conţin vopsea, n.r) a ajuns să pasioneze mii de gălăţeni, care, în fiecare weekend, se întâlnesc la “Priza Dunării” pentru o partidă de “împuşcături”, tinerii au trecut la un nivel mai avnsat al jocurilor de tip militar. Este vorba despre airsoft, sportul practicat cu arme de jucărie care le imită în detaliu, pe cele reale şi care utilizează mici proiectile din plastic “propulsate” de aer comprimat.

De la pasiune, la afacere

Cristian Gruia este unul dintre gălăţenii care, în week-end, îmbracă costumul de camuflaj, îşi pune ochelarii de protecţie, alege arma potrivită şi pleacă la o partidă live de “CounterStrike”. “De doi ani şi jumătate practicăm airsorf. În oraş, nu avem unde să ne jucăm şi atunci mergem la Brăila unde ne întâlnim cu alţi pasionaţi ai aceluiaşi sport”, ne povesteşte Cristian Gruia, în vârstă de 24 de ani. La început tinerii şi-au cumpărat echipamentul necesar de pe internet, însă nu întodeauna comanda coincidea cu ceea ce era prezentat în ofertele on-line. În aceste condiţii, Cristian şi doi prieteni s-au hotărât să facă din această pasiune o afacere aşa că au deschis primul magazin de airsoft din Galaţi (situat în Piaţa Centrală). “Am investit în jur de 20.000 de euro. În magazin jucătorii găsesc tot ce au nevoie. De la pistoale de mici dimensiuni, care costă în jur de 40 de lei, până la replica fidelă a armei folosite de gangsterii din 1928, respectiv puşca “Thompson”, al cărei preţ ajunge la 691 de lei. De asemenea, vindem ochelari, mănuşi, veste şi costume de camuflaj. În general, preţul unui echipament complet porneşte de la 200 de lei”, spune vânzătorul magazinului.

Cumpărători de toate vârstele

“Avem cel puţin 300 de privitori pe zi, bărbaţi şi femei. Vin şi cumpărători, majoritatea tineri, dar şi din rândul celor mai în vârstă care caută puţină adrenalină”, afirmă gălăţeanul pasionat de arme. Cristian declară că oricine are peste 18 ani, poate cumpăra o astfel de pseudoarmă. Afirmaţia sa ne-a fost confirmată şi de către reprezentanţii Inspectoratului Judeţean de Poliţie Galaţi. “Pentru astfel de arme nu este nevoie de nicio autorizaţie”, a declarat Anghel Tudorel, şeful Serviciului Arme Explozivi şi Substanţe Toxice Galaţi.

http://www.adevarul.ro/rss/articol/gala ... aduri.html

Link to comment
Share on other sites

  • 12 years later...

Hair stylistul care dă foarfeca pe arme neletale şi face cunoscut în România un sport spectaculos: airsoftul

Unul dintre cei mai împătimiţi practicanţi ai airsoftului este un hair stylist din Galaţi. În viaţa de zi cu zi, estetica este pe primul loc, dar în timpul liber îmbracă hainele de camuflaj şi îşi împuşcă adversarii fără milă.

Mugurel Zaharia (46 de ani) este hair stylist în Galaţi, iar din 2009 practică un sport mai puţin cunoscut în România: airsoftul. Este un sport recreativ, la care participă cei care vor să îşi petreacă altfel timpul liber, deşi la prima vedere nu pare deloc aşa. 

Concurenţii sunt îmbrăcaţi în uniforme de camuflaj, asemenea soldaţilor, şi folosesc arme cu aer comprimat care le imită la perfecţie pe cele adevărate pentru a se întrece în competiţii aşa cum vedem doar pe calculator, cum ar fi Counter-Strike.

Chiar dacă puştile şi pistoalele pe care le folosesc trag cu bile de plastic, participanţii sunt obligaţi să poarte veste, ochelari şi măşti de protecţie, pentru că există mereu riscul să fie răniţi de proiectile. Competiţiile care se organizează sunt extrem de spectaculoase. Participanţii se urmăresc prin păduri sau ruinele unor clădiri, având obiectivul să-şi „elimine“ adversarii pentru a cuceri o ţintă sau a atinge un anumit obiectiv.

”Pot spune că sunt guvernat de două pasiuni antagonice. Una din ele este coaforul, o pasiune frumoasă şi creativă, prin care îmi ajut clientele să se exprime prin cum arată. Cealaltă pasiune este războinic de duminică: practic airsoftul“, mărturiseşte gălăţeanul pentru „Weekend Adevărul“. În ianuarie 2009, un prieten îi arăta replica lui de airsoft, cum se numeşte arma cu aer comprimat. De atunci, aproape fiecare duminică şi-a petrecut-o pe terenul de airsoft, la evenimente locale în Galaţi şi Brăila sau la competiţii naţionale.

Cei mai mai mulţi dintre noi nu au auzit de airsoft. Acesta este un joc de simulare militară care se desfăşoară într-un cadru organizat, folosind replici ale armelor reale, ce utilizează ca muniţie bile de plastic cu diametrul de 6 milimetri. „În acest sport contează foarte mult fair-play-ul, muniţia folosită fiind din plastic. Aceasta nu lasă urme la contact, fiind necesar prin urmare să recunoşti când eşti lovit“, explică Mugurel Zaharia. 

Airsoftul este recunoscut ca sport în România din 23 februarie 2010 şi reglementat prin lege din iunie 2011, iar pe 11 Decembrie 2021, la Alba Iulia, s-a înfiinţat Federaţia Română de Airsoft. Pentru a practica airsoftul nu este nevoie de permis. Replicile de airsoft sunt considerate dispozitive neletale, nefiind necesară îndeplinirea procedurilor de înregistrare sau autorizare, aşa cum este obligatoriu în cazul armelor de foc. Condiţia ce trebuie îndeplinită pentru deţine o replică de airsoft este ca proprietarul să aibă 18 ani împliniţi. „Ţin să precizez că este interzisă scoaterea replicilor airsoft în zone publice. Ele trebuiesc folosite doar în spaţii special amenajate sau semnalizate, în astfel de condiţii încât să nu pună în pericol integritatea corporală a altor persoane“, spune Mugurel.

De-a lungul timpului, hair stylistul a cunoscut oameni din diverse domenii de activitate prin intermediul airsoftului – de la simpli zidari la medici, militari în retragere sau activi şi chiar avocaţi sau jandarmi. „Toate aceste persoane aveau în comun pasiunea pentru airsoft, pasiune pe care o împărtăşesc şi eu. O pasiune pentru tot ce înseamnă airsoftul în sine, pentru modul cum se desfăşoară şi cum te poate modela, pentru respectul care ţi-l poate câştiga adversarul atunci când recunoaşte că a fost lovit de bila ta sau respectul care îl oferi la rândul tău“, ne introduce Mugurel în lumea acestui sport. 

Airsoftul înseamnă, înainte de orice, muncă în echipă pentru îndeplinirea unui obiectiv, corelarea acţiunilor proprii cu ale celorlalţi membri, dar în egală măsură te face să fii conştient de limitele fizice şi psihice pe care le ai şi cum le poţi depăşi pentru a deveni mai bun.

Măsurile de protecţie au prioritate

Dincolo de spectaculozitatea acestui sport, primează măsurile de siguranţă. Înainte de toate, nimeni nu intră pe terenul de airsoft fără ochelari cu nivel de protecţie balistic. Este recomandată,  de asemenea, folosirea măştii de protecţie airsoft pentru faţă, a căştii pentru cap cu protecţie pentru urechi, a cotierelor şi genuncherelor. Este foarte folositoare şi o vesta tactică – pe lângă protecţia care o conferă participanţilor, pot lua cu ei în buzunare tot ce au nevoie pentru participarea la joc.

O problemă arzătoare în zona Galaţiului este lipsa unui teren de joc pe care împătimiţii de airsoft să poată practica acest sport. „În 2020, datorită ajutorului primit din partea Direcţiei Judeţene de Sport Galaţi, am reuşit să organizăm jocuri de airsoft cu scenarii diferite în tabăra de la Gârboavele, chiar şi competiţii de tras la ţintă“, spune Mugurel, care caută pentru viitor soluţii, astfel încât competiţiile de airsoft să continue.

De unde se pot cumpăra replici de airsoft

Cei care doresc să practice airsoftul, îşi pot cumpăra foarte uşor echipamentele de care au nevoie. Sunt disponibile foarte multe magazine virtuale, chiar şi din ţară, cu o gamă variată de produse destinate acestui sport, ce cuprind replici de airsoft şi celelalte echipamente. Când a început să se practice pentru prima dată acest sport în România, accesul la replicile de airsoft era extrem de limitat.

Armele cu aer comprimat se puteau cumpăra din magazine virtuale din Hong Kong, iar după aproximativ 20 de zile, dacă aveai noroc, ajungeau în vamă, unde erau din nou verificate. Din punct de vedere al construcţiei şi al modului de funcţionare, replicile de airsoft pot fi electrice, pe gaz sau mecanice.

Preţul de achiziţie al unei replici de airsoft pleacă de la 550 de lei şi poate ajunge la 1.550 de lei. În această categorie intră replicile de airsoft low cost. „Poţi avea surpriza ca aceste replici de airsoft să aibă defecte ascunse, iar corpul celor mai ieftine să fie din plastic. Ideea este să înveţi să foloseşti replica şi chiar să abuzezi de ea fără să-ţi fie teamă că o strici“, explică Mugurel.

În categoria mid-range intră replicile de airsoft de la 1.550 de lei până la 3.000 de lei, iar raportul între cost şi performanţă este echilibrat. Aici îi găsim pe pasionaţii de airsoft care doresc să facă mai mult în acest sport, dar care au şi experienţa necesară pentru modul cum funcţionează o replică airsoft. Practic, împătimiţii trec la un alt nivel.

Categoria High-end este a produselor celor mai performante. Intră replicile de airsoft care au diferite îmbunătăţiri făcute din fabrică, ce sunt menite să depăşească ca performanţă replicile situate în categoriile mid-range. Acelaşi principiu se aplică şi echipamentului, uniformei, vestei tactice şi accesoriilor de protecţie pe care practicanţii le folosesc.

adevarul.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.