Jump to content

Sentinţă în procesul Mihăileşti


dcp100168

Recommended Posts

Judecarea dosarului Mihailesti a fost amanata

Curtea de Apel Galati a fixat, vineri, un nou termen in dosarul Mihailesti din cauza lipsei de procedura, doar 20 din cele peste 300 de parti din cauza fiind prezente in sala de judecata, a declarat purtatorul de cuvant al Curtii, Gina Ignat, transmite corespondentul NewsIn. "Completul de judecata a stabilit un nou termen in cauza, pe 25 martie 2008, din cauza lipsei de procedura. Practic, doar aproximativ 20 din cele peste 300 de parti din dosar - victime, mostenitori ai acestora, inculpati, companii, spitale, societati de drumuri etc - au fost prezente in sala sau reprezentate prin avocati, la acest temen. Absentii au fost persoane fizice si juridice care, in majoritatea cazurilor, si-au schimbat domiciliul sau sediul. Instanta a dispus aflarea actualelor sedii, introducerea in cauza a mostenitorilor si contactarea partilor prin intermediul administratiilor locale, astfel incat la termenul viitor sa u mai fie lipsa de procedura si sa poata incepe audierile", a declarat, vineri, purtatorul de cuvant al Curtii de Apel Galati, judecatorul Gina Ignat.

Instanta galateana judeca recursul facut de reprezentantii victimelor carnagiului petrecut in localitatea buzoiana Mihailesti pe 24 mai 2004, cand o autocisterna incarcata cu 20 de tone de azotat de amoniu a explodat, provocand moartea a 18 persoane si ranirea grava a altor 13. Pe 20 decembrie 2006, Judecatoria Focsani i-a condamnat la patru ani de inchisoare cu executare pe administratorul Ney Transport SRL, Ionel Ionut Neagoe, pe patronul Mihtrans SRL, Mihai Guna, si pe fostul director al combinatului Doljchim din Craiova, Ion Gherghe. De asemenea, instanta a dispus plata unor despagubiri civile in valoare totala de 3,24 milioane de lei si 430.000 de euro celor peste 40 de petenti care s-au constituit ca parti civile in proces. Cele mai mari despagubiri le-au obtinut parintii celor doi jurnalisti ai postului de televiziune Antena 1, Elena Popescu si Ionut Barbu, care au decedat in timpul deflagratiei din mai 2004. Astfel, Judecatoria Focsani a dispus ca inculpatii, in solidar cu societatile pe care le conduc si cu societatea de asigurari UNITA, sa plateasca 55.000 de lei si 80.000 de euro parintilor cameramanului Ionut Barbu si, respectiv, 10.000 de lei si 60.000 de euro familiei reporterului Elena Popescu. Fostul sef de post din Mihailesti, Gabriel Hurlup, urma sa primeasca si el despagubiri civile de 10.000 de lei si 25.000 de euro. Ionel Ionut Neagoe, Mihai Guna si Ion Gherghe au facut apel la Tribunalul Focsani impotriva sentintei emise de instanta de fond. Apel au facut si societatile Ney Transport SRL si Mihtrans SRL, responsabile civilmente, Petrom SA, compania care detine combinatul Doljchim Craiova, precum si societatea de asigurari Unita SA, care era obligata sa plateasca in solidar pagubele stabilite de Judecatorie. Pe 5 octombrie 2007, Tribunalul Focsani a desfiintat sentinta data de instanta de fond si i-a achitat pe cei trei inculpati, motivand existenta unui caz fortuit. Prin aceeasi hotarare a Tribunalului Focsani au fost respinse toate pretentiilor civile solicitate pe parcursul procesului.

Deflagratia de la Mihailesti din 24 mai 2004 a provocat moartea a 18 oameni - jurnalisti, pompieri, localnici si persoane aflate intamplator in zona, precum si soferul autocisternei. De asemenea, au fost ranite grav 13 persoane - seful de post din Mihailesti, pompieri si localnici, care au necesitat pana la noua luni de ingrijiri medicale. Opt autovehicule au fost complet distruse, intre care doua autospeciale de pompieri si cisterna care transporta azotatul de amoniu. Explozia a provocat in sosea un crater cu un diametru de 21 de metri si o adancime de 6,5 metri. Pagubele au fost evaluate la 269.000 de lei.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Încă o amânare în procesul Mihăileşti

Magistraţii Curţii de Apel Galaţi au amânat, vineri, pronunţarea în procesul Mihăileşti, iar luni instanţa ar putea stabili dacă inculpaţii vor fi condamnaţi sau dacă se menţine decizia de achitare luată de Tribunalul Vrancea. "A fost amânată pronunţarea, deoarece deliberările nu s-au finalizat. Din discuţiile cu membrii completului, pronunţarea se va amâna pentru luni, 3 martie, şi atunci se va da şi o soluţie finală. Presupun că e vorba de o condamnare a inculpaţilor, pentru că dacă ar fi fost păstrată decizia Tribunalului Vrancea s-ar fi finalizat mult mai repede discuţiile", a declarat Gina Ignat, purtătorul de cuvânt al Curţii de Apel Galaţi.

Lucian Sălcuţan, avocatul mai multor rude ale victimelor şi al poliţistului Gabriel Hurlup, şeful de post din Mihăileşti, a declarat că speră ca sentinţa să fie favorabilă, în sensul admiterii recursului formulat de avocaţii victimelor şi de Parchetul de pe lângă Tribunalul Vrancea. "În cazul în care sentinţa nu va fi favorabilă, vom încerca alte căi legale de recuperare a sumelor măcar a despăgubirilor materiale şi morale ce se cuvin victimelor şi urmaşilor acestora. Sunt două căi: se mai poate încerca şi pe cale penală prin extinderea procesului penal către alte persoane, iar a doua este o cale civilă de recuperare de la societăţile care considerăm noi că sunt vinovate, adică societatea de transport şi societatea producătoare a azotatului de amoniu", a declarat Sălcuţan.

Judecătorii Curţii de Apel Galaţi trebuie să stabilească dacă cei trei inculpaţi în dosarul privind tragedia din mai 2004, când 18 oameni au murit lângă localitatea buzoiană Mihăileşti, iar alte 13 persoane au fost rănite, vor fi condamnaţi. Este vorba despre Ion Gherghe, directorul Combinatului Chimic Doljchim, care a produs azotatul de amoniu, şi Mihai Gună şi Ionel Neagoe, administratorii celor două societăţi de transport implicate în incidentul de la Mihăileşti. Iniţial, Ionel Neagoe, Mihai Gună şi Ion Gherghe au fost condamnaţi de Judecătoria Focşani la patru ani de închisoare cu executare, fiecare, şi la plata unor despăgubiri totale de 3.200 de milioane de lei şi 430.000 de euro. Inculpaţii au făcut apel, iar Tribunalul Vrancea i-a achitat.

Link to comment
Share on other sites

Cei trei inculpaţi, condamnaţi la câte patru ani de închisoare

Cei trei inculpaţi în dosarul privind tragedia din mai 2004, când 18 oameni au murit lângă localitatea buzoiană Mihăileşti, iar alte 13 persoane au fost rănite, au fost condamnaţi, luni, la câte patru ani de închisoare cu executare. Curtea de Apel Galaţi a menţinut sentinţa Judecătoriei Focşani, care i-a condamnat pe Ionel Neagoe, Mihai Gună şi Ion Gherghe la câte patru ani de închisoare cu executare şi plata unor despăgubiri. Ion Gherghe, directorul Combinatului Chimic Doljchim, care a produs azotatul de amoniu, şi Mihai Gună şi Ionel Neagoe, administratorii celor două societăţi de transport implicate în incidentul de la Mihăileşti, trebuie să plătească despăgubiri totale de 3,246 de milioane de lei şi 430.000 de euro. Decizia Curţii de Apel Galaţi este irevocabilă.

Link to comment
Share on other sites

Cele trei persoane inculpate în dosarul Mihăileşti, care au fost condamnate la câte patru ani de închisoare cu executare de către magistraţii Curţii de Apel Galaţi, s-au prezentat, miercuri dimineaţă, la Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Dolj, pentru a fi încarcerate. "S-au prezentat la noi în această dimineaţă. La ora 15.00, am semnat ordinele de intrare în arest. Au de executat o pedeapsă de patru ani de închisoare", a declarat comisarul şef Liviu Ţiulescu, adjunctul IPJ Dolj.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Recurs în anulare

Avocatul unuia din inculpaţii în dosarul Mihăileşti a depus la Curtea de Apel Galaţi o contestaţie în anulare la sentinţa dată de magistraţi, prin care fostul director al Doljchim Craiova şi administratorii firmelor de transport implicate în acest caz au fost condamnaţi la patru ani de închisoare. Decizia definitivă şi executorie dată de Curtea de Apel Galaţi în dosarul Mihăileşti a fost atacată de avocatul unuia dintre inculpaţi, fiind introdusă o contestaţie în anulare prin care se cere desfiinţarea sentinţei. Contestaţia depusă de avocatul unuia din cei trei inculpaţi urmează să fie judecată în 11 aprilie, a declarat, miercuri, purtătorul de cuvânt al Curţii de Apel Galaţi, judecătorul Gina Ignat.

Link to comment
Share on other sites

Curtea de Apel a respins recursul

Curtea de Apel Galaţi a respins, vineri, contestaţia în anulare introdusă în dosarul Mihăileşti de avocatul lui Ion Gherghe, fostul director al Doljchim Craiova, condamnat la patru ani de închisoare pentru ucidere din culpă, alături de administratorii firmelor de transport implicate în acest caz. Sentinţa este definitivă şi executorie şi mai poate fi atacată doar la instanţele internaţionale. La termenul de vineri, niciuna dintre părţile care au introdus acţiunea nu s-a prezentat în faţa judecătorilor.

Link to comment
Share on other sites

  • 7 years later...

CEDO condamnă România pentru încălcarea prezumţiei de nevinovăţie în cazul Mihăileşti

Unul dintre cei trei condamnaţi pentru accidentul de la Mihăileşti din 2004 a fost despăgubit de CEDO, după ce s-a plâns de încălcarea prezumţiei de nevinovăţie în procesul său, prin declaraţiile făcute de fostul preşedinte Traian Băsescu şi de o judecătoare.

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a judecat, marţi, plângerea lui Ionel Ionuţ Neagoe, administratorul uneia dintre societăţile de transport implicate în accidentul de la Mihăileşti, condamnat în 2008 la patru ani de închisoare pentru ucidere din culpă.

Cei trei inculpaţi în dosarul privind tragedia din mai 2004, când 18 oameni au murit lângă localitatea buzoiană Mihăileşti, iar alte 13 persoane au fost rănite, au fost condamnaţi, definitiv, pe 3 martie 2008, la câte patru ani de închisoare cu executare, de Curtea de Apel Galaţi. Ion Gherghe, directorul Combinatului Chimic Doljchim, Mihai Gună şi Ionel Neagoe, administratorii celor două societăţi de transport implicate în accident, Ney Transport SRL şi respectiv Mihtrans SRL, fuseseră condamnaţi tot la câte patru ani de închisoare cu executare şi de Judecătoria Focşani. Ei au făcut apel şi au fost achitaţi de Tribunalul Vrancea. În urma recursului făcut de procurori şi de 37 de părţi civile din dosar, Curtea de Apel Galaţi a decis condamnarea.

Pe 7 octombrie 2007, după decizia Tribunalului Vrancea, preşedintele de atunci, Traian Băsescu, declara: "Vă daţi seama că este dificil pentru un preşedinte să contrazică o decizie a instanţei, dar am înţeles că nu este definitivă şi irevocabilă. Este o cale de atac şi cred că obligaţia pe care o au cei care au făcut plângere este să meargă mai departe. Nu pot discuta hotărârea judecatorească, dar pare nedreaptă, când transportul se făcea in condiţii ilegale, fără acte, fără maşină bine pusă la punct. Mi se pare nedrept".

Pe 29 februarie 2008, Curtea de Apel Galaţi anunţa că se va pronunţa pe 3 martie 2008 în cazul Mihăileşti. Preşedintele curţii, Gina Ignat, în calitate de purtător de cuvânt, declara jurnaliştilor că "probabil, completul Curţii de Apel va modifica sentinţa tribunalului". "Presupun că e vorba de o condamnare a inculpaţilor şi de confirmare a sentinţei Judecătoriei Focşani", mai spunea judecătorul.

Ionel Ionuţ Neagoe a făcut plângere la CEDO pe 16 mai 2008, invocând încălcarea dreptului său la prezumţia de nevinovăţie, prevăzut în articolul 6, alineatul 2, din Convenţia europeană a drepturilor omului, prin declaraţiile preşedintelui şi judecătoarei. Curtea a respins plângerea în ceea ce priveşte declaraţia lui Traian Băsescu, pentru că Neagoe depăşise termenul de şase luni pentru înaintarea ei. În schimb, referitor la declaraţia magistratului, judecătorii de la CEDO au apreciat că aceasta nu s-a limitat la a informa asupra procesului, ci a inclus o opinie personală privind vinovăţia inculpatului.

Curtea a subliniat că trebuie făcută distincţia între a exprima direct suspiciuni despre o persoană şi a exprima public o opinie personală privind vinovăţia sa. Totodată, CEDO arată că afirmaţiile judecătoarei au încurajat opinia publică să îl considere pe Neagoe vinovat, iar faptul că el a fost găsit, în cele din urmă, vinovat, nu schimbă cu nimic faptul că avea dreptul la prezumţia de nevinovăţie. Astfel, CEDO a decis ca statul român să îi plătească lui Neagoe 3.600 de euro cu titlul de prejudiciu moral.

mediafax.ro

Link to comment
Share on other sites

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.