Jump to content

Salariile directorilor de teatre


dcp100168

Recommended Posts

Cresc salariile directorilor de teatre

* Consiliul Local a votat două hotărâri prin care se stabileşte că lefurile celor trei manageri culturali ajung la frumoasa sumă de 6.489 de lei *

Poate că nu s-au lămurit multe aspecte vizavi de legea salarizării unice, însă două sunt sigure: din cauza crizei financiare, sporurile nu pot depăşi 30 la sută din salariul de bază, iar a doua certitudine este că salariile existente nu vor fi diminuate. În cel mai rău caz, acestea vor „îngheţa” până când şi celelalte salarii, mai mici, se vor alinia, termen pe care deputatul PDL Mircea Toader îl estima, la sfârşitul săptămânii trecute, undeva în jurul anului 2015. Aşadar, cei care au salarii mari nu vor mai cunoaşte, în următorii ani, o creştere; nimic mai trist, însă depinde despre ce fel de salarii vorbim. De pildă, salariul directorului Teatrului Dramatic „Fani Tardini” din Galaţi tocmai a fost stabilit de către Consiliul Local la impresionanta sumă de 6.489 de lei brut.

În recenta şedinţă a Consiliului Local Galaţi, aleşii locali au aprobat actul adiţional ataşat la contractul de management (act semnat deja pe 15 septembrie de Vlad Vasiliu - şi primarul Dumitru Nicolae), în care scrie că salariul directorului Teatrului Dramatic a fost majorat cu doar 1.239 de lei, care s-au adăugat la salariul pe care îl încasa până acum, de 5.250 de lei.

Defalcat, salariul de până acum arăta aşa:

· 1.820 de lei, salariul de încadrare, la care se adaugă:

· indemnizaţia de conducere - 910 lei (50 la sută),

· sporul de vechime - 683 de lei (25 la sută),

· sporul de fidelitate - 471 lei (15 la sută),

· spor de suprasolicitare nervoasă - 956 de lei (35 la sută),

· spor de condiţii grele - 410 lei (15 la sută).

Total: 5.250 de lei, iar cu o majorare de 23,6 la sută ajungem la salariul actual de 6.489 de lei brut.

În expunerea de motive a hotărârii CL ni se explică faptul că această majorare este absolut legală (OG 189/2008 care spune că salariul managerului instituţiei publice de cultură poate fi majorat până la maxim 55 la sută).

În aceeaşi şedinţă, aleşii locali au aprobat acelaşi salariu brut 6.489 de lei şi pentru directorul Teatrului de Păpuşi Gulliver, Stelian Stancu.

Potrivit documentaţiilor care însoţesc hotărârea CL, salariul de încadrare al lui Stelian Stancu este de 1.820 de lei, la care se adaugă:

· salariul de merit - 273 de lei (15 la sută),

· spor de vechime - 523 de lei (25 la sută),

· spor de fidelitate - 341 lei (15 la sută),

· spor de suprasolicitare nervoasă - 628 lei (30 la sută),

· spor doctor - 314 lei (15 la sută),

· spor condiţii grele - 314 lei (15 la sută),

Total „brut maxim” - 4.186 lei, plus 2.303 lei (55 la sută), reiese frumoasa sumă de 6.498 lei. Şi acest act adiţional adoptat de consilierii locali a fost semnat, înainte de şedinţa CL, pe 15 septembrie, de directorul Stelian Stancu şi primarul Dumitru Nicolae.

Top secret?

Toate aceste informaţii interesante nu ar fi putut fi aflate dacă nu am fi avut la dispoziţie şi expunerea de motive şi raportul de specialitate însoţitoare ale hotărârilor de CL. De altfel, pentru că aceste hârtii nu s-au mai pus la dispoziţia presei de la începutul anului, jurnaliştii au protestat, joi, în şedinţa CL. A doua zi după protest, am primit din partea consilierului local Roman Apostol Picu toate aceste informaţii, pentru care îi mulţumim. Din lectura acestor sporuri, putem concluzia şi faptul că sunt doar simple vorbe în vânt declaraţiile făcute până acum de reprezentanţii administraţiei locale din Galaţi, dar şi de cei de la centru, potrivit cărora din cauza crizei nu se mai acordă decât sporul de vechime şi indemnizaţia de conducere. Din surse colaterale, am aflat că niciun ales nu s-a ridicat, în şedinţă, să le reamintească celorlalţi că este criză şi că nu este normal să se aprobe astfel de salarii. Dar, probabil, astfel de declaraţii se fac doar în faţa reportofoanelor şi cum presa plecase din sală… Dar ce să ne mai mirăm? Nu s-au discutat nici alte ciudăţenii, precum sporurile diferite în lei, deşi egale procentual (de pildă, sporurile de fidelitate şi condiţii grele la salariul lui Vlad Vasiliu!). Să ne înţelegem bine, nu avem nimic cu veniturile unor oameni ca cei menţionaţi, nume cunoscute ale culturii gălăţene pentru care avem toată admiraţia. Numai momentul ni se pare oarecum nepotrivit şi tipul de sporuri, în condiţiile în care se tot vorbeşte despre renunţarea la acestea.

„E doar o creştere pe hârtie”

Am discutat şi noi cu directorii, care nu au reuşit să ne lămurească prea mult. „Este vorba de aplicarea unei legi, nu de o majorare salarială. Nu ştiu exact ce cuprinde această lege, dar ştiu că are un capitol despre salarizarea managerială în instituţiile de cultură. Cred că toată povestea e legată de aplicarea pe viitor a legii unice de salarizare care, în domeniul teatrelor, prevede creşteri salariale la angajaţi, dar nu şi la directori”, ne spune Stelian Stancu, directorul de la Teatrul de Păpuşi „Gulliver” (foto 2). Acesta susţine că, după plata impozitelor şi a celorlalte reţineri, în mână nu va rămâne cu mai mulţi bani ca până acum.

Managerul „Dramaticului”, Vlad Vasiliu (foto 1), s-a arătat surprins că e vorba de o sumă atât de mare. „6.489 de lei? Eu ştiam că e vorba de mai puţin. Oricum, cred că nu era cazul unei măriri salariale. Ar fi trebuit să se aştepte bugetul pe anul viitor. Acum bugetul de salarii al teatrului este diminuat cu 15 la sută. Ca urmare, fie va rămâne aşa doar pe hârtie, până când vor fi fonduri, fie se va face o rectificare. Eu din banii oamenilor mei nu voi accepta să fiu plătit”.

Cel care ne-a dat alte lămuriri este directorul de la Teatrul Muzical, Florin Melinte: „Eu am semnat înaintea celor doi un contract de management prin care mi se acorda acest salariu cu o indemnizaţie de conducere de 18 la sută, din cele 55 de procente la care aş fi avut dreptul. Probabil majorarea salariilor celorlalţi doi directori s-a făcut pe cale de consecinţă, ca să avem cu toţii aceleaşi lefuri”.

Fiecare are explicaţiile sale, mulţumirile sau nemulţumirile sale. Cum se vor rezolva rămâne de văzut.

http://www.viata-libera.ro/articol-Cres ... tre_2.html

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.