Jump to content

Recommended Posts

Posted

S-a aprobat calendarul bacalaureatului

* Probele orale, în luna ianuarie * Rămâne media minim 6.00 pentru promovarea examenului *

Primele probe ale examenului de Bacalaureat din acest an vor fi susţinute în luna ianuarie, înainte de vacanţa intersemestrială, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Astfel, proba pentru evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare oralã în limba românã va avea loc între 11 şi 13 ianuarie, cea pentru evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare oralã în limba maternã între 13 şi 15 ianuarie, iar cea pentru evaluarea competenţelor digitale, între 18 şi 29 ianuarie. Proba pentru evaluarea competenţelor de exprimare într-o limbă străină a fost programatã pentru intervalul 19-22 aprilie.

Înscrierea pentru prima sesiune a examenului va avea loc între 14 şi 18 decembrie.

Probele scrise, la sfârşitul lui iunie

Probele scrise ale Bacalaureatului vor începe în data de 28 iunie, cu proba scrisã la limba şi literatura românã. Vor urma, pe 29 iunie, proba scrisã la limba şi literatura maternã, pe 30 iunie proba scrisã obligatorie a profilului, iar pe 1 iulie proba scrisã la alegere a profilului şi specializării.

Primele rezultate vor fi afişate pe 3 iulie, până la ora 16.00, iar candidaţii vor putea depune contestaţii în aceeaşi zi, până la ora 20.00. Contestaţiile vor fi rezolvate între 5 şi 6 iulie, iar rezultatele finale vor fi anunţate pe 7 iulie.

A doua sesiune a Bacalaureatului se va desfăşura între 23 august şi 8 septembrie, înscrierile pentru aceastã sesiune urmând sã aibă loc între 5 şi 9 iulie.

Trei probe pentru evaluarea la limbi străine

Evaluarea competenţei lingvistice într-o limbã de circulaţie internaţionalã va fi realizatã prin trei tipuri de probe. Este vorba despre o probã scrisã, cu durata de 90 minute, o probã oralã, cu durata de 10-15 minute şi o probã de înţelegere a unui text audiat, cu durata de 20 de minute. Subiectele pentru proba de evaluare a competenţelor digitale vor fi stabilite în conformitate cu programa de bacalaureat, elaboratã pe baza programei şcolare a disciplinei „Tehnologia Informaţiei şi a Comunicaţiilor”, studiatã în trunchiul comun, la toate filierele, profilurile şi specializările, pe parcursul claselor a IX-a şi a X-a. Programa şi durata probei de evaluare a competenţelor digitale, respectiv modalitatea de desfăşurare a probei pentru competenţele digitale vor fi date publicităţii până pe 31 octombrie. Elevii care promovează, pe parcursul învăţământului preuniversitar, examene cu recunoaştere internaţionalã pentru certificarea competenţelor lingvistice la limbi străine sau pentru certificarea competenţelor digitale, au dreptul la recunoaşterea şi echivalarea rezultatelor obţinute la aceste examene, la cerere.

Cel puţin media 6 pentru promovare

Se considerã promovaţi elevii care îndeplinesc cumulativ următoarele condiţii: au susţinut probele prevăzute în interiorul anului şcolar, au susţinut toate probele scrise şi au obţinut cel puţin nota 5 la fiecare dintre acestea, iar media aritmeticã, formatã din douã zecimale exacte, a notelor obţinute la probele scrise este cel puţin 6. În cazul nepromovării examenului, pot fi recunoscute în sesiunile următoare, la cerere, rezultatele la evaluările susţinute in decursul anului şcolar, respectiv rezultatele la probele scrise la care s-a obţinut cel puţin nota 5.

http://www.viata-libera.ro/articol-S-a_ ... lui_2.html

Posted

Calendarul probelor la Bacalaureat, modificat

Premierul Emil Boc, interimar la Educatie, a anuntat marti decalarea grilei de sustinere a examenului de Bacalaureat pentru anul scolar 2009 - 2010, care va include, in premiera, evaluarea competentelor liceenilor la limba romana, limbi straine si informatica. Probele au fost decalate fata de calendarul stabilit initial de ministerul condus de Ecaterina Andronescu, astfel incat "elevii sa nu fie luati prin surprindere", a precizat Emil Boc.

Noul calendar al probelor pentru evaluarea competentelor

* Proba I: 15 - 17 februarie 2010 - Evaluarea competentelor lingvistice de comunicare orala in limba romana

* Proba II: 19 - 29 aprilie 2010 - Evaluarea competentelor digitale. Fiecare subiect cuprinde pana la 25 - 30 de intrebari, referitoare la functionarea computerelor si a fisierelor, utilizarea procesoarelor de texte, de calcul etc.

* Proba III, 31 mai - 4 iunie - Verificarea competentelor in limba moderna

Probele de evaluare a competentelor se vor finaliza cu obtinerea unui certificat, si nu a unei note. "Proba este trecuta indiferent de calificativ, dar fara aceasta proba nu se poate sustine examenul final din iunie", a avertizat Emil Boc.

http://www.hotnews.ro/stiri-esential-62 ... il-boc.htm

  • 4 weeks later...
Posted

Subiecte pentru bacalaureat, pe internet

* Ministerul Educaţiei a publicat modele de subiecte, bareme şi precizări pe siteul www.subiecte2010.edu.ro *

Candidaţii bacalaureatului din 2010 au aflat la sfârşitul săptămânii trecute cam ce-i aşteaptă la viitorul examen.

Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Inovării (MECI) a publicat, conform calendarului anunţat, modele de subiecte pentru probele scrise şi de competenţe, baremele de evaluare, dar şi precizări privind desfăşurarea probelor de competenţe. Elevii au la dispoziţie câte trei variante de subiecte la fiecare disciplină de bacalaureat, precum şi modelul structurii examinărilor din timpul anului şcolar. Toate informaţiile se găsesc pe siteul www.subiecte2010.edu.ro.

Proba de română scris, neschimbată

Structura subiectului de limba şi literatura română, proba scrisă, nu diferă faţă de anii trecuţi. Elevii primesc 10 puncte din oficiu. Primul subiect, unde, pe baza unui fragment epic, liric sau dramatic, au de rezolvat mai multe cerinţe, este notat cu maxim 30 de puncte. La al doilea subiect, punctat la fel, au de redactat un text argumentativ, ca şi până acum, iar la ultimul, notat tot cu 30 de puncte, trebuie să scrie un eseu de 2-3 pagini pornind de la o temă anume.

Competenţe lingvistice

Evaluarea competenţelor lingviste nu va dura mai mult de 15 minute. Cele două modele de subiect prezentate de MECI sunt un fragment din romanul „Noaptea de Sânziene” de Mircea Eliade şi un altul, dintr-un articol de ziar. Elevii trebuie să spună ce pot deduce despre autorul textului şi despre situaţia de comunicare, dar şi să susţină, cu argumente, opinia personală despre o temă pusă în legătură cu fragmentul respectiv. Raportându-se la cinci categorii diferite (înţelegerea textului, exprimarea şi argumentarea unui punct de vedere, organizarea discursului, adaptarea la situaţia de comunicare şi utilizarea limbii literare), profesorii examinatori vor „încadra” prestaţia elevului în una dintre următoarele categorii: utilizator mediu, avansat sau experimentat.

Competenţele digitale

Examenul de evaluare a competenţelor digitale, desfăşurat în laboratoarele de informatică din fiecare liceu, va dura aproximativ 90 de minute, începând cu ora 13,00. Elevii de clasa a XII-a vor fi repartizaţi la computere în ordine alfabetică, într-un grafic pe mai multe zile, în funcţie de numărul de calculatoare raportat la numărul de candidaţi. Un subiect va conţine aproximativ 15-20 de cerinţe, acoperind următoarele domenii: concepte de bază privind sistemele de calcul, utilizarea computerului şi organizarea fişierelor, sisteme de operare, procesoare de texte, procesoare de calcul tabelar, prezentări, baze de date, mijloace moderne de comunicare – reţeaua Internet. Subiectele sunt realizate şi transmise de reprezentanţii MECI. Candidaţii programaţi în zile diferite vor primi subiecte diferite. Elevii din aceeaşi sală vor avea aceleaşi cerinţe, dar vor lucra pe conţinuturi diferite, astfel încât să nu copieze răspunsurile unii de la alţii. Ei vor avea şi acces la Internet, dar numai în prima jumătate de oră a probei, ca să rezolve câţiva itemi specifici.

Limba străină, subiecte la alegere

În ce priveşte o limbă străină, tinerii îşi pot demonstra cunoştinţele prin parcurgerea a trei etape. Prima înseamnă examen scris, de 90 de minute, care vizează înţelegerea textului scris şi exprimarea scrisă. În a doua etapă se urmăreşte testarea competenţelor de exprimare orală (10-15 minute), iar în ultima pe cele de înţelegere a unui text audiat (20 de minute). La fiecare dintre cele trei subiecte, candidatul are posibilitatea să aleagă între un text mai accesibil, de regulă mai scurt, şi un altul, amplu, cu un grad mai ridicat de complexitate.

Un nou bacalaureat

Din 2010, absolvenţii de liceu dau un nou tip de bacalaureat. Ei trebui să susţină, în mod obligatoriu, trei probe de competenţe programate în clasa a XII-a: cele de comunicare în limba română (15-17 februarie), cele de utilizare a computerului (19-29 aprilie) şi cele de comunicare într-o limbă străină (31 mai – 4 iunie). Examenul propriu-zis conţine numai trei probe scrise: limba şi literatura română (28 iunie 2010), proba obligatorie a profilului (30 iunie 2010) şi proba la alegere a profilului şi a specializării (2 iulie 2010).

Echivalarea diplomelor, încă neelucidată

Elevii de clasa a XII-a nu ştiu încă procedura prin care li se vor recunoaşte, în cadrul bacalaureatului, certificatele internaţionale de competenţe. Cambridge, pentru cunoştinţele de limba engleză, DELF sau DALF, pentru franceză, şi ECDL, Permisul European de Conducere a Calculatorului, sunt diplome recunoscute la nivel european sau internaţional, care atestă nivelul de cunoştinţe în respectivele domenii.

http://www.viata-libera.ro/articol-Subi ... et__2.html

  • 2 weeks later...
Posted

Înscrierile la bacalaureat se fac în decembrie

Atât absolvenţii clasei a XII-a din seria curentă, cât mai ales cei din seriile anterioare care vor să susţină bacalaureatul trebuie să ştie că înscrierile se fac mult mai devreme decât în anii precedenţi. Cererile se depun la secretariatele şcolilor de provenienţă între 14 şi 18 decembrie. Cei care nu respectă aceste termene riscă să nu poată participa la sesiunea examenului din 2010. Este important de ştiut că absolvenţii din seriile anterioare îşi pot echivala probele orale la limba străină şi la limba română, dar trebuie neapărat să se prezinte la proba de competenţe digitale. În caz contrar, vor pierde examenul.

http://www.viata-libera.ro/articol-Insc ... rie_2.html

  • 4 weeks later...
Posted

Începe bacalaureatul

* Prima probă, peste două luni * Geografia se echivalează ca a treia probă *

A început deja numărătoarea inversă pentru absolvenţii de liceu care vor susţine bacalaureatul în 2010. Conform noii metodologii, acest examen se va desfăşura mult mai devreme decât în anii anteriori. Dacă în trecut înscrierile începeau abia în mai, acum cererile vor trebui depuse încă de săptămâna viitoare. Absolvenţii din anii anteriori trebuie să se prezinte la secretariatele liceelor în perioada 14-18 decembrie. Cu toate că de pe 16 decembrie în şcoli se va lua concediu fără plată, directorii şi secretarele sunt obligate să asigure înscrierea candidaţilor. Astfel, în perioada 15-17 februarie va avea loc evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română.

Primul examen oral, în februarie

În zilele de 15-17 februarie este programat examenul de evaluare a competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română. În 15 minute, elevii trebuie să dovedească faptul că deţin competenţe de comunicare, pentru care nu vor primi note sau calificative, ci un certificat cu una dintre menţiunile „utilizator mediu”, „avansat” sau „experimentat”.

Absolvenţii din seriile anterioare, care au promovat proba orală la limba română, pot face cerere de echivalare, certificatul acordându-se în baza notelor deja obţinute.

În perioada 19-29 aprilie 2010, elevii de clasa a XII-a vor susţine examenul pentru evaluarea competenţelor digitale, iar în zilele 31 mai - 4 iunie proba pentru evaluarea competenţelor lingvistice într-o limbă modernă.

Elevii care deţin deja un certificat de competenţă digitală sau lingvistică recunoscut de Ministerul Educaţiei nu vor mai susţine aceste probe, nota atestată de certificat fiind echivalată cu proba de la bacalaureat.

Cele trei probe scrise vor avea loc în perioada 28 iunie - 2 iulie.

Geografia nu e discriminatorie

Elevii care au terminat liceul în anii anteriori şi nu au promovat examenul vor putea să-şi echivaleze proba la geografie pentru a treia probă, nu pentru a doua, cea a disciplinei obligatorii a profilului. Dacă până anul trecut, absolvenţii de la profil vocaţional sau uman puteau să aleagă între geografie sau istorie la proba obligatorie a profilului, acum sunt obligaţi să dea numai istorie. Vestea i-a descumpănit pe absolvenţii din anii anteriori care au susţinut proba la geografie, pentru că aceştia nu-şi pot echivala acest examen. Ei vor fi nevoiţi să se prezinte la proba de istorie. De la inspectoarea general-adjunctă Laura Marin am aflat veşti bune: geografia poate fi echivalată la proba a treia, cea la alegere dintr-o disciplină specifică profilului urmat.

http://www.viata-libera.ro/articol-Ince ... tul_2.html

  • 4 weeks later...
Posted

Prima probă la bac, peste şase săptămâni

* Pe 20 ianuarie, elevii de clasa a XII-a au simulare la proba de competenţe digitale*

Săptămâna aceasta, liceenii s-au întors la şcoală cu gândul la examene. Ei vor susţine prima probă în cadrul examenului de bacalaureat peste şase săptămâni. Conform noii structurii a acestui examen naţional, între 15 şi 17 februarie este programată proba de competenţe la limba şi literatura română, care se va organiza în fiecare liceu. Urmează evaluarea competenţelor digitale, între 19 şi 29 aprilie şi cea a competenţelor de utilizare a unei limbi străine, între 31 mai şi 4 iunie.

În prima zi de şcoală după vacanţa de iarnă, elevii din anii terminali de liceu au aflat şi că vor participa la o simulare a probei de competenţe digitale. Simularea coordonată de minister va avea loc miercuri, 20 ianuarie. Liceenii vor trebui sa demonstreze că ştiu să folosească Internetul, dar şi softurile pentru redactare şi calcul instalate pe un computer. Proba va începe la ora 13,00, dar candidaţii trebuie să fie prezenţi în sălile de testare cu o jumătate de oră înainte. Fiecare elev va primi subiectul tipărit şi foaia tipizată pentru completarea răspunsurilor. Timpul efectiv de lucru este de 90 de minute. „Ca la orice simulare, şi aceasta va respecta toate condiţiile reale ale unui examen. Le-am solicitat directorilor liceelor ca până pe 18 ianuarie să încerce să rezolve eventualele probleme cu calculatoarele din sălile de informatică”, ne-a declarat inspectorul şcolar general adjunct Laura Marin.

http://www.viata-libera.ro/articol-Prim ... ani_2.html

  • 2 weeks later...
Posted

Peste 6.200 de candidaţi înscrişi la bacalaureat

Peste 6.200 de candidaţi, din seriile anterioare şi din cea curentă, s-au înscris pentru examenul de bacalaureat. Săptămâna viitoare, pe 20 ianuarie, va avea loc prima simulare a probei practice de competenţe digitale. „Nu vor participa toţi elevii la simulare, ci numai 1.446, pentru că atâtea calculatoare avem. Restul vor susţine simularea în zilele următoare, cu subiectele primite pe 20 ianuarie de la minister”, ne spune inspectoarea general-adjunctă Laura Marin. Aceasta susţine că prin simulare se urmăreşte atât familiarizarea elevilor cu subiectele, cât şi verificarea modului în care se face transmisia pachetelor de fişiere de la Bucureşti, către toate calculatoarele din ţară şi cum se descurcă profesorii implicaţi în desfăşurarea acestei probe. „Pentru proba propriu-zisă la competenţe digitale s-au alocat aproape zece zile. Ea va fi susţinută în perioada 19-29 aprilie, în fiecare zi fiind programat câte un grup de elevi, cu alte subiecte venite de la minister. Mai multe detalii vom afla săptămâna aceasta, când vom merge la instruirea pentru simulare”, ne-a mai declarat Laura Marin.

Cu toate că simularea se va susţine la competenţele digitale, prima probă a bacalaureatului 2010 va fi la competenţele de comunicare în limba română. Aceasta va avea loc chiar peste o lună, între 15-17 februarie. Între 17-19 februarie este programată proba de competenţe de comunicare în limba maternă, la care au fost incluşi şi elevii de la clasele de bilingv franceză de la „Cuza” şi Economic, care susţin bacalaureat de tip francofon. Între 31 mai şi 4 iunie se va desfăşura ultima probă orală, cea a competenţelor de comunicare într-o limbă străină.

http://www.viata-libera.ro/articol-Pest ... eat_2.html

Posted

Probă de competenţe digitale. Simulare benevolă la bac

Mâine, 3.000 de elevi gălăţeni de clasa a XII-a vor participa la simularea probei de competenţe digitale. Testarea va fi organizată de fiecare liceu şi grup şcolar în parte. Astfel, o comisie de examen se va constitui în toate cele 30 de instituţii de învăţământ de acest tip din judeţul Galaţi. Simularea costă într-o probă practică pe calculator, care va dura 90 de minute.

Condiţiile de examen vor fi similare celor de la proba propriu-zisă: subiectele vor fi transmise de minister, elevii vor fi supravegheaţi de profesori-asistenţi de la altă disciplină decât informatica, iar lucrările lor practice vor fi corectate de cadre didactice de specialitate din şcoală.

Simularea se va realiza în două tranşe. De la ora 13,00 va intra în laboratoarele de informatică prima serie de 1.446 de elevi, adică exact numărul de calculatoare existente în liceele gălăţene. De la ora 15,30 intră la examen altă serie de liceeni. Inspectorul şcolar general adjunct Laura Marin ne-a declarat că elevii participanţi la simularea cu subiecte de la minister s-au oferit benevol.

Cei care nu iau parte la această probă vor avea posibilitatea să-şi testeze abilităţile de utilizare a calculatorului în simulările organizate de şcoli în zilele de joi şi vineri. De data aceasta, examinările nu vor mai fi coordonate de la nivelul ministerului. Proba de simulare urmăreşte atât testarea nivelului de cunoştinţe deţinut de elevi, cât şi probarea sistemul de transmitere a informaţiilor către şcoli. Examenul propriu-zis de competenţe digitale se va desfăşura pe parcursul a zece zile, între 19 şi 29 aprilie.

http://www.viata-libera.ro/articol-Simulare_benevola_la_bac_2.html

Posted

Bacul digital, sabotat de site-ul ministerului

* Pentru tinerii care petrec şi câte 7-8 ore pe zi în faţa computerului, o probă de o oră şi jumătate despre utilizarea calculatorului pare floare la ureche *

Ieri, la simularea noii probe de competenţe digitale din cadrul bacalaureatului, o parte dintre viitorii absolvenţi de liceu au avut posibilitatea să demonstreze că nu stau în faţa ecranelor de calculator doar ca să discute pe messenger într-un limbaj codat şi într-o română stâlcită. Aproximativ 2.500 de liceeni gălăţeni din anul terminal au participat la una dintre cele două sesiuni de simulare, programate de Ministerul Educaţiei de la ora 13,00 şi, respectiv, 15,30.

Un certificat util

Cu mai bine de jumătate de oră înainte de prima testare, în faţa celor 20 de computere din laboratorul de informatică al Liceului de Artă „Dimitrie Cuclin” se afla câte un elev. „De obicei, stau mult, foarte mult la calculator, mai ales ca să intru pe Internet. Nu mă aştept să am probleme la probă, dar am emoţii”, ne-a spus o elevă de la specializarea „Arhitectură”. O colegă de clasă, Andreea Zamfirescu, crede că certificatul de competenţe digitale, pe care îl va obţine în urma susţinerii probei propriu-zise, îi va fi de real folos. „Aş fi făcut oricum un curs în acest domeniu”, a adăugat tânăra. Andrei Vasile, de la clasa de „Muzică”, ne-a spus că petrece zilnic la calculator în jur de trei ore şi că nivelul lui este unul mediu-experimentat: „Trăim într-o eră modernă şi e absolut necesar să ştim să lucrăm pe computer. Nu se ştie când ne va ajuta certificatul de competenţe”. Din spusele tinerilor, cea mai dificilă probă de competenţe a bacalaureatului sau, în orice caz, cea mai solicitantă în ce priveşte efortul la învăţat, li se pare cea la limba română.

Examen în toată regula

Înainte de începerea probei de simulare de ieri, comisia din şcoală - formată din directorul şcolii, preşedinte al comisiei, din informatician, din câte doi asistenţi pentru fiecare sală de examen şi alţi doi membri - a multiplicat subiectele aflate pe suport electronic, după ce a primit parola de la minister prin SMS. În prima jumătate de oră a probei, elevii au avut acces la internet pentru a rezolva, într-un fişier creat pe calculator, cerinţele dintr-o Fişă A. După ce s-au scurs cele 30 de minute, elevilor li s-a închis conexiunea la internet şi li s-a înmânat Fişa B. Candidaţii au dat răspunsurile cerinţelor din a doua fişă pe o foaie tipizată de examen. Fişierul de pe calculator şi răspunsurile în scris vor fi evaluate de profesorul de informatică de la clasă, dar şi de un al doilea cadru didactic de specialitate, de la altă unitate şcolară. Elevii nu vor primi note, ci un calificativ care le atestă nivelul în ceea ce priveşte utilizarea calculatorului. Însă abia mâine după amiază, după aflarea rezultatelor, vor putea spune că proba pe computer a fost floare la ureche.

Site-ul ministerului, blocat de candidaţi

Prima sesiune de simulare din liceele gălăţene a fost prelungită cu zece minute, de la 90 la 100 de minute, deoarece elevii s-au trezit că nu pot rezolva o anumită cerinţă. „Toţi candidaţii din ţară aveau de căutat informaţii despre examenul de bacalaureat din 2010 pe siteul indicat în subiect, www.subiecte2010.edu.ro”. „Din cauza numărului mare de utilizatori, site-ul s-a blocat şi niciun elev nu l-a mai putut accesa ca să rezolve cerinţa. Am remediat problema transmiţându-le elevilor că pot căuta şi selecta informaţiile de la oricare altă adresă de internet”. „Problema a fost a siteului ministerului, nu a şcolilor”, a explicat inspectorul şcolar general adjunct Laura Marin, precizând că nu au fost alte incidente la simularea de ieri.

http://www.viata-libera.ro/articol-Bacul_digital_sabotat_de_site-ul_ministerului_2.html

Posted

70% dintre candidaţi au cunoştinţe avansate în domeniul computerului

Peste 6.000 de candidaţi s-au înscris la examenul de bacalaureat din această vară. Dintre aceştia, 1.950 au participat la simularea probei D, cea privitoare la competenţa digitală. ”Rezultatele obţinute de către elevii care miercuri au susţinut simularea probei dovedesc faptul că peste 70% din candidaţi au cunoştinţe avansate sau de nivel experimentat în domeniul computerului. Astfel, din totalul de 1.950 de elevi, 599 ar putea obţine certificatul de utilizator avansat al computerului şi 500 ar putea fi experimentaţi. 584 sunt utilizatori medii şi doar 267 sunt începători, ceea ce înseamnă că această "a doua alfabetizare" a pătruns cu succes în învăţământul românesc, mai ales dacă ţinem seama că, la simulare, s-au prezentat şi absolvenţi din seriile anterioare, dintre care, unii ar putea fi mai puţin familiarizaţi cu tastatura şi computerul”, a declarat purtătorul de cuvânt al ISJ Galaţi, Nicoleta Crânganu. Inspectoratul Şcolar Judeţean Galaţi organizează simulări ale examenului de competenţă digitală şi în următoarele zile, în aşa fel încât candidaţii să se familiarizeze cu natura probei.

http://www.impartial.ro/index.php?func=articol&domeniu=Social&articol=15

  • 2 weeks later...
Posted

Probă orală diferită la limba străină a bacalaureatului francofon

Ministerul a revenit cu precizări în ceea ce priveşte modul de susţinere a examenului de bacalaureat de tip francofon de către elevii de la secţiile bilingve de la Colegiile „Cuza” şi „Economic”. „Ei vor susţine proba de competenţe de comunicare într-o limbă străină odată cu toţi ceilalţi elevi, dar cu subiecte diferite, atât pentru secţiunile exprimare orală şi înţelegere după auz, cât şi pentru scriere, unde vor avea alocate 120 de minute pentru rezolvarea cerinţelor, spre deosebire de ceilalţi candidaţi, care au doar 90 de minute”, ne-a declarat inspectoarea general-adjunctă, Laura Marin, cea care se ocupă de organizarea bacalaureatului. Aceasta a mai precizat că, în plus, în ultima săptămână de şcoală, elevii care susţin bacalaureat după model francofon vor mai da o probă orală specială în limba franceză, la o disciplină non-lingvistică la alegere. Probele scrise se vor susţine în aceeaşi perioadă cu ceilalţi şi nu vor avea nimic deosebit faţă de cele ale absolvenţilor de profil uman.

http://www.viata-libera.ro/articol-Proba_orala_la_limba_straina_-_diferita_2.html

Posted

Sesiune specială de înscriere la bacalaureatul restanţierilor în luna mai

Absolvenţii din seriile anterioare care nu au reuşit să se înscrie în decembrie la bacalaureat vor beneficia de o nouă sesiune de înscrieri (în luna mai) şi de posibilitatea să susţină în iunie probele de competenţe digitale şi de competenţe de comunicare la limba şi literatura română. „S-a dat această dispoziţie pentru că s-a schimbat metodologia de examen şi mulţi restanţieri din seriile anterioare nu au aflat de perioada de înscriere din decembrie şi vor veni să se înscrie în mai, aşa cum erau obişnuiţi. Absolvenţii din anii anteriori care s-au înscris deja vor susţine probele de competenţe de comunicare într-o limbă străină şi de competenţe digitale în acelaşi timp cu elevii din seria curentă. Cei care se vor înscrie în mai vor apuca să dea proba orală la limba modernă odată cu toată lumea şi vor beneficia de sesiune specială pentru competenţele de comunicare în limba română şi competenţele digitale, înainte de începerea probelor scrise”, a spus inspectoarea general-adjunctă care se ocupă de organizarea examenului, Laura Marin.

http://www.viata-libera.ro/articol-Sesiune_speciala_de_inscrieri_la_Bacalaureatul_restantierilor_2.html

Posted

Calendarul bacalaureatului pentru promoţiile anterioare

Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului a stabilit calendarul pentru sesiunea de bacalaureat destinată absolvenţilor din promoţiile anterioare anului 2010:

· 24 - 26 mai 2010 - Înscrierea candidaţilor la prima sesiune specială de examen pentru absolvenţii din promoţiile anterioare anului 2010

· 31 mai - 4 iunie 2010 - Evaluarea competenţelor lingvistice într-o limbă modernă - proba C

· 7 - 18 iunie 2010 - Evaluarea competenţelor digitale - proba D

· 21 - 23 iunie 2010 - Evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română - proba A

· 23 - 25 iunie 2010 - Evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă - proba B

· 28 iunie 2010 - Limba şi literatura română - proba E)a) - proba scrisă

· 29 iunie 2010 - Limba şi literatura maternă - proba E)b) - proba scrisă

· 30 iunie 2010 - Proba obligatorie a profilului - proba E)c) - proba scrisă

· 2 iulie 2010 - Proba la alegere a profilului şi specializării - proba E)d) - proba scrisă

· 4 iulie 2010 - Afişarea rezultatelor (până la orele 16:00) şi depunerea contestaţiilor (orele 16:00 - 20:00)

· 6-7 iulie 2010 - Rezolvarea contestaţiilor

· 8 iulie 2010 - Afişarea rezultatelor finale

http://www.viata-libera.ro/articol-Calendarul_bacalaureatului_pentru_promotiile_anterioare_2.html

Posted

Luni începe bacalaureatul 2010

* Proba de evaluare a competenţelor lingvistice de comunicare în limba română se desfăşoară în fiecare liceu şi grup şcolar *

De luni, elevii din clasele terminale ale liceului intră, practic, în examenul de bacalaureat. Aproximativ 5.300 de candidaţi gălăţeni, elevi de clasa a XII-a sau absolvenţi din promoţiile anterioare, sunt aşteptaţi să susţină, în perioada 15-17 februarie, prima probă de competenţe din bacalaureat.

Din 2010, structura acestui examen s-a modificat, astfel încât candidaţii susţin trei probe de competenţe, programate în timpul anului şcolar, şi alte trei probe scrise, la sfârşitul anului şcolar. Probele de competenţe se desfăşoară, după exigenţa examenelor la oral, în toate cele 33 de instituţii de învăţământ liceale din judeţul Galaţi.

Luni, examinările orale încep de la ora 9 şi, în funcţie de numărul de candidaţi din fiecare liceu, se finalizează în maxim trei zile. Candidaţii intră în sălile destinate evaluării conform graficului afişat de comisia de bacalaureat din şcoală, extrag un bilet de examen şi se pregătesc să răspundă cadrelor didactice evaluatoare. Ei sunt examinaţi de profesorul care predă limba şi literatura română la clasă, dar şi de un al doilea cadru didactic de specialitate din şcoală. Candidaţii nu au voie să intre în sălile de examen cu materiale din care se pot informa.

Rezultatul evaluării în ce priveşte comunicarea orală în limba română nu se exprimă prin note sau prin calificativul admis / respins, ci prin stabilirea nivelului de competenţă lingvistică, fie el mediu, avansat sau experimentat.

Spre deosebire de situaţia din anii anteriori, începând cu 2010, candidaţii care nu se prezintă la probele de competenţe au posibilitatea să participe la probele ulterioare de acest tip, precum şi la cele scrise. Totuşi, ei nu vor primi diploma de bacalaureat decât după ce obţin toate certificatele de competenţe. „Candidaţii care absentează de la această probă pot veni la cele ulterioare, dar ei nu vor fi consideraţi cu bacalaureatul luat. Ei mai pot susţine proba de competenţe la care nu s-au prezentat în sesiunea din august 2010 a bacalaureatului”, a precizat Laura Marin, inspectorul şcolar general-adjunct.

http://www.viata-libera.ro/articol-Luni_incepe_bacalaureatul_2010_2.html

Posted

Jumătate dintre liceeni sunt prieteni cu limba română

Primele rezultate ale probei de evaluare a competenţelor lingvistice de comunicare în limba română sunt mulţumitoare. Astfel, până la ora 16.00, au fost evaluaţi 2.072 din cei 2.097 de candidaţi prezenţi la examen. Dintre aceştia, 1.070 vor obţine certificat de utilizator experimentat al limbii române, 621 vor obţine certificat de utilizator avansat, iar 381 sunt utilizatori medii ai limbii materne. Rezultatele sunt mulţumitoare, având în vedere că peste jumătate din candidaţii care au susţinut proba în ziua de 15 februarie au competenţe de comunicare în limba română de nivel performant, astfel ei obţinând nivelul experimentat. „Dincolo de utilizarea corectă şi nuanţată a limbii literare, ei au reuşit să îşi adapteze creativ discursul şi comportamentul la interlocutori şi la scopul comunicării, să construiască un discurs clar, coerent şi personalizat, respectând structura specifică a textului vizat prin cerinţă, au dovedit capacitate de persuasiune, au citit expresiv textul propus, sintetizând mesajul acestuia", spune Nicoleta Crînganu, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Şcolar Galaţi şi profesor de limba română. Proba încă nu s-a încheiat, ea continuă în zilele de 16 şi 17 februarie.

Posted

În a doua zi de Bac, 738 de elevi gălăţeni - ”experimentaţi”

Bacalaureatul a continuat cu evaluarea elevilor la limba română. Din cei 1.541 de elevi gălăţeni, 738 au obţinut nivelul ”experimentat”, 479 sunt utilizatori avansaţi, iar 324 sunt utilizatori medii. ”În cele mai multe dintre şcoli, proba s-a încheiat, dar mai sunt câteva licee în care se încheie mâine (n.r. astăzi)”, a precizat inspectorul Nicoleta Crînganu, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Şcolar Judeţean Galaţi.

http://www.impartial.ro/index.php?func=articol&domeniu=Social&articol=9

Posted

Competenţe lingvistice de comunicare orală în limba maternă

Miercuri este ultima zi de evaluare a competenţelor de comunicare în limba şi literatura română. Tot miercuri începe evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă, care va fi susţinută până vineri, 19 februarie. La nivel naţional, la proba de evaluare a competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă s-au înscris 9.228 de elevi, din care la limba maghiară - 8.276, limba germană - 758, limba slovacă - 74, limba ucraineană - 46, limba croată - 34, limba sârbă - 29 şi limba turcă - 11.

http://www.mediafax.ro/social/bac-2010-aproape-49-000-de-elevi-au-primit-marti-certificat-de-utilizator-experimentat-la-romana-5534644

Posted

Aproape 80 la sută de avansaţi şi experţi, la competenţele de română

Dintre cei 5.133 de candidaţi examinaţi la competenţele de comunicare în limba română, de luni până miercuri, la ora 16.00, 4.079 au obţinut calificativele „expert” şi „avansat”, ceea ce înseamnă aproximativ 80 la sută dintre cei prezenţi. Competenţe medii au demonstrat doar 1.054 de absolvenţi ai clasei a XII-a. Chiar dacă nu sunt cele finale, rezultatele sunt totuşi reprezentative, având în vedere că miercuri, în ultima zi a probei, după ora 16, mai erau de evaluat în jur de 180 de elevi.

http://www.viata-libera.ro/articol-Aproape_80_la_suta_de_avansati_si_experti_la_competentele_de_romana_2.html

Posted

Aproape jumătare dintre elevii gălăţeni sunt ”experimentaţi” la română

Din cei 5.215 de elevi de clasa a XII-a care au susţinut în perioada 15-17 februarie proba de evaluare a competenţelor lingvistice de comunicare în limba română, 45,83% sunt utilizatori experimentaţi ai limbii române, 33,12 sunt avansaţi, iar 21,05 sunt medii, stăpânind limba, cu alte cuvinte, la nivel colocvial. Numeric, 2.390 sunt experimentaţi, 1.727 sunt avansaţi, iar 1.098 sunt medii, a declarat inspectorul Nicoleta Crînganu, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Şcolar Judeţean Galaţi.

http://www.impartial.ro/index.php?func=articol&domeniu=Social&articol=5

  • 1 month later...
Posted

Bacalaureat 2010. Emoţii digitale

Absolvenţii de liceu vor da, săptămâna viitoare, timp de 10 zile, în perioada 19-29 aprilie, proba de competenţe digitale.

Încurajaţi de rezultatele bune de la limba şi literatura română, elevii consideră că examenul va fi totuşi unul care nu le va ridica mari probleme, mai ales că în februarie au participat şi la simularea probei.

Elevii care vor participa la examen vor avea la dispoziţie 90 de minute pentru efectuarea cerinţelor.

Ei vor avea de rezolvat 15-20 de probleme, care cuprind noţiuni de bază privind sistemul de calcul, elemente de utilizare a computerului şi organizarea fişierelor, precum şi utilizarea reţelei de internet, lucruri care n-ar trebui să fie dificile pentru generaţia internaută.

Elevii care au certificate ECDL îşi pot echivala examenele. Ceilalţi vor primi calificative:

· nivel începător (0-25 de puncte),

· nivel mediu (26-50 de puncte),

· avansat (51-74 de puncte),

· experimentat (75-100 de puncte).

Elevii care nu se prezintă la această probă pot participa la examenele scrise, dar nu vor fi consideraţi promovaţi.

http://www.viata-libera.ro/articol-Emotii_digitale_2.html

Posted

Bacalaureatul ar putea fi prelungit

Deoarece profesorii au anunţat că vor face grevă generală joi, 22 aprilie, zi în care o parte dintre elevi au fost programaţi să susţină proba de competenţe digitale, examenul ar mai putea fi prelungit cu o zi. „Nu ştim deocamdată câte dintre cadrele didactice implicate în desfăşurarea probei vor participa la greva generală de o zi. Dacă vor fi probleme, probabil vom reprograma elevii respectivi în altă zi. Nu se poate să rămână elevii fără proba de competenţe digitale. Aşteptăm să vedem ce va decide ministerul”, ne-a spus inspectoarea general-adjunctă, Laura Marin.

http://www.viata-libera.ro/articol-Bacalaureatul_ar_putea_fi_prelungit__2.html

Posted

BAC cu boicot la Tecuci

* Doi profesori au refuzat să asiste la proba de competenţe digitale

Nemulţumiţi de salarii, profesorii de informatică de la Colegiul Naţional ”Calistrat Hogaş” din Tecuci au boicotat proba de evaluare a competenţelor digitale, din cadrul examenului de bacalaureat. Inspectoratul Şcolar Judeţean a înlocuit cadrele didactice cu dascăli de la alte unităţi de învăţământ pentru ca elevii să poată susţine proba examenului de bacalaureat.

Proba de evaluare a competenţelor digitale a debutat, ieri, la Tecuci, cu un boicot. Doi dascăli au refuzat să se prezinte la clasă şi să îi asiste pe elevi în timpul probei din cadrul examenului de bacalaureat. ”Cei doi profesori de informatică de la Colegiul Naţional ”Calistrat Hogaş” din Tecuci au refuzat să facă parte din comisiile de examinare la proba de evaluare a competenţelor digitale. Metodologia examenului de bacalaureat prevede că din comisia de examinare trebuie să facă parte profesorul de specialitate de la clasă şi un alt cadru didactic de la aceeaşi catedră, fie din şcoală, fie de la o altă unitate de învăţământ. Metodologia nu specifică, însă, cum trebuie gestionat refuzul profesorului de la clasă de a participa la evaluare, aşa că ne-am consultat cu ministerul. Ni s-a recomandat să îi înlocuim pe cei doi profesori de la ”Calistrat Hogaş” cu alte cadre didactice de profil, de la alte unităţi de învăţământ din localitate, lucru pe care l-am făcut”, a declarat Laura Marin, inspector şcolar general adjunct.

Cei doi profesori de informatică de la Colegiul Naţional ”Calistrat Hogaş” din Tecuci au refuzat să participe la proba de evaluare a competenţelor digitale din cauză că nu beneficiază de creşteri salariale stabilite de instanţă. ”Colegii noştri de la ”Calistrat Hogaş” au o hotărâre judecătorească definitivă şi irevocabilă care le conferă dreptul de a încasa lefuri mai mari, în conformitate cu Legea 221 din 2008, însă hotărârea instanţei nu este respectată, aşa că au decis să boicoteze proba de evaluare a competenţelor digitale”, a spus Valeriu Diculescu, preşedintele Sindicatului Învăţământului Preuniversitar Galaţi.

Protestul de la Tecuci este singurul de acest gen care a avut loc luni în judeţul Galaţi. Aici, proba de evaluare a competenţelor digitale se desfăşoară în 33 de centre de examinare. 6.016 absolvenţi de liceu din promoţia curentă şi din promoţiile anterioare s-au înscris la această probă, potrivit ISJ. Examinarea, care se susţine în perioada 19-29 aprilie, va fi întreruptă joi, 22 aprilie, când profesorii vor susţine o grevă de avertisment de o zi. ”Elevii programaţi la examen în ziua respectivă vor fi reprogramaţi într-o altă zi, până pe 29 aprilie”, a spus Laura Marin.

http://www.impartial.ro/index.php?func=articol&domeniu=Social&articol=1

Posted

Boicot la evaluarea informatică într-un liceu din Tecuci

Patru profesori de informatică din Tecuci, care ar fi trebuit să participe, luni, la evaluarea competenţelor digitale, au refuzat să facă parte din comisia specială ce urma să noteze activitatea a 35 de elevi de la Colegiul Naţional 'Calistrat Hogaş', în semn de protest pentru că nu îşi primesc drepturile salariale conform Legii 211/2008, câştigate în instanţă. Potrivit inspectorului şcolar Laura Marin, acţiunea de protest a celor patru profesori de informatică nu a afectat examenul de evaluare a competenţelor digitale pentru cei 35 de elevi, programaţi pentru luni, având în vedere că inspectoratul a ştiut, încă de vineri, de acţiunea cadrelor didactice.

Pentru ca examenul să se deruleze în condiţii normale, Inspectoratul Şcolar i-a înlocuit pe cei patru profesori de informatică de la Liceul 'Calistrat Hogaş' cu alte patru cadre didactice din alte unităţi de învăţământ din Tecuci.

Doar la Colegiul Naţional 'Calistrat Hogaş' s-a înregistrat, luni, o astfel de acţiune de protest.

Liderul Sindicatului Învăţământului Preuniversitar Galaţi, Valeriu Diculescu, a susţinut că, în cursul zilei de luni, mai intenţionau să boicoteze evaluarea şi alţi profesori de informatică din trei licee gălăţene - 'Traian Vuia', Metalurgic şi de Marină -, însă profesorii au renunţat la idee, intimidaţi de decizia Inspectoratului Şcolar Judeţean Galaţi de a solicita oricărui grevist să dea o declaraţie pe propria răspundere că refuză să participe la evaluare. Valeriu Diculescu a spus că această acţiune a ISJ este o formă de presiune asupra cadrelor didactice.

Joi, cele 5.700 de cadre didactice membre SIP Galaţi vor participa la greva generală, programată să aibă loc la nivel naţional. Elevii care trebuie să susţină joi evaluarea informatică vor fi reprogramaţi. Inspectorul şcolar Laura Marin afirmă însă că există informaţii potrivit cărora chiar şi joi vor exista unităţi de învăţământ în care profesorii nu vor face grevă.

http://radioiasi.ro/index.php?option=com_content&task=view&id=8114&Itemid=28

Posted

Candidaţii, experţi în calculatoare

Dintre cei peste 1.200 de elevi de clasa a XII-a care au susţinut proba de competenţe digitale în prima zi (luni, 19 aprilie), 550 au obţinut calificativul „experimentat”, ceea ce înseamnă că aproximativ jumătate dintre candidaţi au demonstrat că se pricep foarte bine să utilizeze computerul. Doar 50 de elevi au fost catalogaţi de comisii ca fiind abia „începători”. 269 au primit calificativ „mediu”, în timp ce 367 au fost consideraţi „avansaţi”. „Sunt rezultate frumoase, pentru că şi subiectele au fost foarte uşoare. Nu aveau cum să nu se descurce, atâta timp cât utilizarea calculatorului este activitatea de bază a acestei generaţii”, ne spune inspectoarea general-adjunctă Laura Marin, preşedinta comisiei judeţene de bacalaureat. Proba de competenţe digitale urmează să se desfăşoare până săptămâna viitoare, ultima zi fiind 29 aprilie. Elevii nu primesc rezultatele imediat după desfăşurarea examenului, ci a doua zi după-amiază, în jurul orei 15.30.

http://www.viata-libera.ro/articol-Candidatii_experti_in_calculatoare__2.html

Posted

Ziua a doua - 80 la sută avansaţi şi experimentaţi

Rezultatele la bacalaureat pentru cea de-a doua zi a probei la competenţe digitale (marţi, 20 aprilie) au fost aproape la fel cu cele din prima zi. Aproximativ jumătate dintre cei 1.156 de candidaţi testaţi (45,41 la sută) au obţinut calificativul „experimentat”. „Avansaţi” au fost catalogaţi 31,92 la sută, ceea ce înseamnă că aproape 80 la sută dintre elevi se descurcă foarte bine la informatică. Doar 19,98 la sută au fost consideraţi utilizatori medii, în timp ce la începători procentul a fost extrem de mic - 2,68 la sută.

http://www.viata-libera.ro/articol-80_la_suta_avansati_si_experimentati_2.html

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.