Jump to content

Fraudă de 1,5 miliarde lei în farmacii din Brăila şi Galaţi

Recommended Posts

Posted

Fraudă de 1,5 miliarde de lei în farmaciile din Brăila şi Galaţi

1,5 miliarde de lei vechi. La atât se ridică suma cu care Daniel Nicu Stroea, 31 de ani, din Galaţi a prejudiciat farmacii din Brăila şi Galaţi şi firma SC Pharma Nord SRL Bacău. De prejudiciu nu este străină, ba poate chiar este părtaşă, şi Alina Jitaru, tot din Galaţi, viitoarea soţie a lui Stroea. Povestea, ce pare desprinsă din economia sălbatică de la începutul anilor '90, datează de mai bine de un an, mai precis, de la 1 august 2008, data la care între SC Pharma Nord SRL Bacău, în calitate de beneficiar, şi SC Eurodanali SRL Galaţi, societate administrată de Alina Jitaru, dar reprezentată de Daniel Stroea, a fost încheiat un contract de prestări servicii. Potrivit acestui contract, Nicu Stroea se obliga să vândă produsele farmaceutice aparţinând Pharma Nord SRL Bacău, să încaseze contravaloarea acestora şi să depună banii în numele Pharma Nord, în aceeaşi zi în care s-a efectuat încasarea de la client.

Contractul părea să fie unul avantajos pentru ambele părţi. "Colaborarea noastră a mers la început foarte bine. Mi-a inspirat încredere, şi mie, şi unora dintre clienţii noştri, drept pentru care l-am numit pe Daniel Stroea coordonator, un fel de director de vânzări, pe judeţele Iaşi, Vaslui, Galaţi, Brăila şi Tulcea. I-am suportat contravaloarea unor cursuri de management, i-am oferit tot sprijinul pentru a-şi putea desfăşura cu bine activitatea - de la maşină performantă, la comisioane atractive. Dacă într-o lună nu şi-a îndeplinit targetul stabilit de comun acord, comisionul pe care i l-am achitat nu a scăzut sub 1.300 de euro. În cazul în care a depăşit targetul, comisionul lui Daniel Stroea a depăşit şi 3.000 de euro lunar", ne-a declarat Daniela Popa, directorul general al Pharma Nord Bacău. "Încrederea inspirată atât mie, cât şi colaboratorilor, persoanelor cu care Stroea intra în contact, avea să fie gândită/folosită foarte bine de cei doi, Stroea şi avocatul Alina Jitaru, evident pentru a-şi crea premizele unei delapidări de o asemenea amploare", mai adaugă aceasta.

Numai că toate aceste avantaje par să nu fi fost suficiente pentru Stroea şi prietena lui avocat. În luna iulie 2009, serviciul de contabilitate al Pharma Nord SRL a remarcat că Daniel Stroea şi-a reţinut diverse sume, încasate de la farmacii din Brăila şi Galaţi, pe care nu le-a mai depus către Pharma Nord SRL. În 17 august 2009, echipa de management a firmei din Bacău a întocmit un referat în care s-a precizat că peste 18.000 de RON (180 de milioane de lei vechi), încasate de Stroea de la farmaciile de la Galaţi şi Brăila, nu au mai fost predate. Daniel Stroea şi-a însuşit concluziile referatului, fără niciun fel de obiecţiuni, şi a recunoscut că nu a depus suma menţionată în casieria Pharma Nord Bacău.

Gaura se adânceşte

"Am avut o discuţie cu el şi a invocat nişte probleme personale, financiare. I-am spus că cel mai bine ar fi fost să discutăm înainte şi am decis de comun acord să continuăm colaborarea. A promis că va da toţi banii înapoi. Nu am bănuit nicio secundă că nu avea nici cea mai mică intenţie să plătească, aşa că am continuat colaborarea, respectând toate clauzele contractuale, inclusiv dreptul pe care îl avea, de a încasa în numele firmei", povesteşte directorul general.

Numai că, în loc să-şi achite datoriile faţă de distribuitorul din Bacău şi să intre în normalitate/legalitate, Daniel Stroea a continuat să ia bani de la farmaciile din Brăila şi Galaţi, sume pe care nu le-a mai virat în contul Pharma Nord. În 14 septembrie 2009, reprezentanţii firmei băcăuane au constatat că paguba se ridica, deja, la peste 200 de milioane de lei vechi, drept pentru care i-au solicitat lui Stroea să predea chitanţierele primite pe bază de semnătură. Potrivit actelor oficiale, Stroea a confirmat că suma indicată în referat se află în posesia sa şi că nu a fost depusă în casieria Pharma Nord.

De teamă că prejudiciul va creşte, reprezentanţii Pharma Nord au notificat, pe 15 septembrie 2009, firma Eurodanali din Galaţi, cu privire la încetarea contractului de prestări servicii, ca urmare a încălcării prevederilor contractuale. "Având în vedere faptul că Daniel Nicu Stroea (...) nu a depus în contul Pharma Nord contravaloarea produselor vândute în numele acesteia, vă solicităm să luaţi măsuri urgente şi ferme pentru încetarea oricăror activităţi în numele Pharma Nord. (...) Precizăm că reprezentantul dumneavoastră a fost avertizat, în data de 17.08.2009, în legătură cu constatarea primelor fapte de gestiune frauduloasă, iar în data de 15.09.2009 a fost din nou avertizat şi i s-a comunicat că încetează derularea Contractului de prestări servicii încheiat între Pharma Nord şi Eurodanali, urmare a încălcării repetate a clauzelor contractuale", se arătă în notificare.

Lui Daniel Stroea i s-a solicitat, de asemenea, să restituie şi un alt chitanţier, care se află, însă, şi acum, în posesia lui. Pe baza acestuia, el a continuat să încaseze de la farmaciile din Brăila şi Galaţi sume nejustificate, care nu au mai ajuns în conturile proprietarului de medicamente. Şi, pentru ca tabloul să fie complet, trebuie menţionat că Daniel Stroea a semnat în numele Eurodanali, din luna august 2008, momentul încheierii contractului cu Pharma Nord, şi până în decembrie acelaşi an, fără a avea niciun drept legal de a reprezenta societatea comercială, pentru că, abia în decembrie, acţionarul unic şi administratorul Alina Jitaru l-a împuternicit, printr-o procură notarială, să reprezinte firma în relaţiile cu terţii. "Evident că, dacă am fi ştiut că Daniel Stroea nu are calitate de reprezentant al Eurodanali, în niciun caz nu am fi încheiat un contract de prestări servicii ce presupunea încredinţarea unor cantităţi importante de marfă şi nu i-am fi oferit telefon, laptop şi autoturism pentru a-şi îndeplini obligaţiile contractuale", spune directorul general Popa.

Pharma Nord nu se va îndrepta împotriva farmaciilor păcălite

Prejudiciul produs de Daniel Nicu Stroea se ridică la peste 1,5 miliarde de lei vechi, bani pe care i-a încasat de la farmaciile din Brăila şi Galaţi, dar care nu au mai ajuns niciodată în contul Pharma Nord, de unde provin medicamentele. De departe cel mai mare tun dat de Stroea au fost cei peste 40.000 de RON, pe care i-a încasat de la SC Z. Farm SRL Brăila, şi pe care nu i-a mai predat la Pharma Nord. Din luna iulie 2009 şi până acum, a ridicat sume ce variază între 600 şi 4.000 de RON, de la: Romar Farm SRL Galaţi, Patis Cernat Galaţi, Bayer Pharm Galaţi, B.T.X SRL Brăila, Thymul Brăila şi lista, suficient de lungă, poate continua. Lunile august şi septembrie 2009 par să fi fost cele mai prolifice pentru Stroea. În 19 august, a încasat 1.200 RON, pe 26.08 - 2.000 RON, pe 30 august - 3.200 RON, pe 6 septembrie - 2.000 RON, pe 11 septembrie - 2.000 RON, pe 14 septembrie - 2.000 RON etc.

"În evidenţele noastre există în acest moment 42 de facturi scadente, de la farmacii din Brăila şi Galaţi, ce apar ca fiind neîncasate. Am făcut un punctaj cu farmaciile şi ştim că aceste sume au fost achitate. În realitate, banii i-a luat Daniel Stroea şi nu i-a mai depus în casieria firmei noastre. Doamnele farmaciste au fost corecte, şi-au plătit la timp facturile şi, ulterior, ne-au ajutat să reconstituim prejudiciul creat. SC Pharma Nord este o companie serioasă, înţelegem perfect ceea ce s-a întâmplat, aşa că nu ne vom îndrepta împotriva niciunuia dintre clienţi şi nu vom încerca să recuperăm paguba de la ei. Rugăm, însă, doamnele şi domnii farmacişti să fie atenţi cui dau banii, pentru că reprezentanţii Eurodanali nu mai au niciun drept să încaseze în numele nostru, având contractul reziliat. În plus, aşteptăm orice sesizare de la cei care au fost trataţi incorect sau au fost prejudiciaţi", a precizat directorul general Daniela Popa.

Gestul lui Stroea a bulversat, pur şi simplu, farmaciile din cele două judeţe. "Nu credeam că aşa ceva mai este posibil, în 2009. Să te dai jos dintr-o maşină frumoasă, în costum, cu laptopul în spinare şi să furi, ca ultimul golan, de la cineva care te plăteşte cu bani frumoşi, mi se pare de neconceput", ne-a declarat unul dintre farmaciştii brăileni.

Nicio faptă bună nu rămâne nepedepsită

Prejudicul menţionat anterior nu este, însă, singurul pe care Daniel Stroea l-a adus firmei SC Pharma Nord. În luna decembrie 2008, Pharma Nord a împrumutat Eurodanali SRL Galaţi cu 10.000 de euro, sumă ce urma să fie restituită în termen de şase luni. "Daniel Stroea a venit şi m-a rugat să-i ajut, pentru că, împreună cu prietena sa, Alina Jitaru, urma să îşi cumpere un apartement în Galaţi. Le-am dat 10.000 de euro şi am încheiat un contract de împrumut, autentificat sub numărul 1.710, din 24 decembrie 2008, la Biroul Notarului Public Stoica Niculina din Bacău. Potrivit contractului, reprezentantul Eurodanali, Alina Jitaru, în calitate de administrator, se obliga să restituie integral suma împrumutată. Termenul scadent a fost în luna iunie 2009. De atunci, am purtat tot felul de discuţii şi, de fiecare dată, a spus că nu poate restitui banii, întrucât are probleme financiare. În septembrie, cu ocazia unei convorbiri telefonice, mi-a spus că, de fapt, banii i s-ar cuveni lui Daniel Stroea, pentru serviciile prestate către SC Pharma Nord, bani care se pare că i se cuveneau chiar înainte de a contracta cu SC Pharma Nord SRL, deci ideea/intenţia de fraudă a existat odată cu încheierea acestui contract. Este aproape evident că ei au făcut şi împrumutul de 10.000 de euro cu aceeaşi rea intenţie", consideră, acum, Daniela Popa.

După ce au încercat recuperarea pagubei pe cale amiabilă, fără succes, reprezentanţii Pharma Nord consideră acum că doar poliţia şi justiţia sunt cele care mai pot face lumină în acest caz. Conducerea firmei din Bacău ne-a declarat că a depus o plângere împotriva lui Daniel Nicu Stroea şi a viitoarei sale soţii, Alina Jitaru, în care sunt acuzaţi de infracţiunile de înşelăciune şi delapidare.

http://www.monitoruldegalati.ro/index.p ... articol=16