Jump to content

Prima expoziţie personală a pictorului Valeriu Şuşnea


dcp100168

Recommended Posts

Prima expoziţie personală a pictorului Valeriu Şuşnea

Născut în judeţul Galaţi, la Bereşti, absolvent al Liceului de Artă „D. Cuclin” – artistul plastic Valeriu Şuşnea (stabilit în Buzău) şi-a vernisat, ieri, la Muzeul de Artă Vizuală din Galaţi, o expoziţie de pictură şi grafică. Deşi a expus în numeroase locuri din ţară şi peste hotare şi a avut o expoziţie personală la Tecuci, în 2004, este pentru prima dată când expune la Galaţi, la invitaţia plasticianului Alexandru Pamfil. Organizatorul expoziţiei a ţinut să-l prezinte pe Valeriu Şuşnea: „ Lucrează foarte mult, chiar şi acum expune un număr impresionant de lucrări, aproape 100. Este produsul Liceului de Artă de la noi. Pe lângă pictură şi grafică, Valeriu Şuşnea are lucrări monumentale, a participat la restaurări ale monumentelor culturale Mănăstirile Cozia şi Voroneţ, a ilustrat cărţi şi a realizat scenografia şi costumele unor spectacole de teatru. A primit numeroase premii şi distincţii şi a fost invitat să participe cu expoziţii de grup sau personale atât în ţară, cât şi peste hotare, în Danemarca, Franţa, Belgia şi Italia”. Deşi este plecat de ani buni din Galaţi, Valeriu Şuşnea a declara că se consideră produsul şcolii de aici: „Şcola de artă din Galaţi este una foarte bună. Se împlinesc 30 de ani de când am terminat liceul. Am avut norocul de a fi coleg cu nişte artişti minunaţi, David Sava şi Gheorghe Miron. Apoi trebuie să aduc un omagiu şcolii şi profesorilor de atunci, regretaţilor Mihai Dăscălescu, Constantin Dimofte, Elena Iacob, dar şi profesorilor care mai trăiesc, Nicolae Spirescu şi Vasile Neagu - care mi-a şi făcut bucuria de a fi prezent la vernisaj, aproape de prietenii mei”. Expoziţia lui Valeriu Şuşnea va sta deschisă până pe data de 2 noiembrie.

http://www.viata-libera.ro/articol-Prim ... nea_2.html

Link to comment
Share on other sites

  • 6 months later...

Valeriu Şuşnea, pictorul care a lucrat la „Capela Sixtină a Orientului”

Copleşit de frumuseţile localităţii de baştină, Pictorul Valeriu Şuşnea şi-a descoperit la numai 5 ani talentul de a reda pe hârtie impresii culese din mijlocul naturii. Deşi a ajuns un pictor cunoscut în toată România, Valeriu Şuşnea spune că este doar un artist care a învăţat din tradiţia pictorilor anonimi, care acum duce un război cu sine însuşi pentru o continuă perfecţionare.

Valeriu Şuşnea a început marea aventură în lumea picturii într-o comună din judeţul Galaţi în urmă cu 45 de ani. El crede că pentru a te dedica în totalitate picturii trebuie să ai o anumită predilecţie pentru culoare încă din copilărie. „Desenez de la vârsta de 5 ani. Mi-aduc aminte că oridunde mă duceam luam cu mine un caiet şi făceam tot felul de schiţe.Cred că îl moştenesc pe tatăl meu care desena foarte frumos şi avea o plăcere extraodinară de a face lucrări de grafică. Am avut noroc să fiu îndrumat în şcoala generală de un acuarelist de ecepţie, Nicolae Placikov care a expus şi la Buzău”, spune Şuşnea.

Experienţă indedită la „Capela Sixtină a Orientului”

Încă din sutdenţie Valeriu Şuşnea a avut preocupări pentru restaurarea patrimoniului cultural naţional. Aşa se face că în anii 80 a participat la şantierul de restaurare a picturilor murale de la Voroneţ, supranumită de critici ca o adevărată „Capela Sixtină a Orientului”. „Lucrarea de licenţă am dat-o la mânăstirea Voroneţ, monumentul fanion al artei medievale româneşti.Am lucrat aici sub îndrumarea profesorului meu Oliviu Boldura. A fost o experienţă extraordinară activitatea de restaurare a scenei din judecata de apoi . A pune mâna pe o pictură care s-a făcut în urmă cu 500 de ani înseamnă foarte mult. Contactul cu arta murală a marilor pictori bisericeşti a însemnat foarte mult pentru cariera mea”, mai spune Şuşnea.

De la Voroneţ la Cozia

După experienţa de la Voroneţ care i-a marcat profund cariera artistului Şuşnea, a urmat o altă activitate de restaurare a picturilor murale de la mânăstirea Cozia. „Aveam experienţa restaurării pe exterior de la mânăstirea Voroneţ, dar de această dată am lucrat pe interior la o altă biserică foarte frumoasă” povesteşte pictorul.

Buzăul, kilometrul zero al carierei

Peisajele splendide de la Buzău i-au marcat destinul pictorului Valeriu Şuşnea care în calitate de şef de promoţie a ales să-şi desfăşoare activitatea în această zonă. „Ştiam foarte multe despre tabăra de sculptură de la Măgura şi despre zona de munte a Buzăului care are după părerea mea peisaje unice în ţară. Pentru Buzău am renunţat la oraşe ca Brăila, Constanţa sau Piatra Neamţ, zone care mi-ar fi oferit un alt climat cultural în care m-aş fi putut dezvolta într-un alt mod ca şi artist vizual”, mai spune Valeriu Şuşnea.

Întrebări şi răspunsuri

- Ce mesaj încercaţi să transmiteţi prin lucrările dumneavoastră?

- „Titlul general al lucrărilor mele ţin de realitate,oglindire şi simbol. Abordarea acestor variate tehnici de expresie artistică plastică este subordonată acestor titluri. Aceste preocupări s-au reflectat în lucrările mele de grafică de pictură şi chiar în lucrările mele de pe sticlă. Este de fapt şi tema mea de cercetare de la doctoratul din arte plastice şi decorative”

- Care au fost pictorii care v-au influenţat cariera?

- „Profesorii mei au fost ansamblurile murale de la vechile monumente ale patrimoniului cultural naţional. Asta cred eu că trebuie să fie prima lecţie pe care un pictor care doreşte să-şi formeze o cultură vizuală plastică solidă trebuie să înceapă cu cercetarea cu creionul în mână a istoriei plasticii medievale româneşti”.

Ce-i place?

„Nu pot să am alte preocupări decât cele care ţin de meseria mea. Îmi place să citesc şi să privesc în albumele de artă. Îmi place foarte mult privesc natura. Anotimpurile preferate sunt începutul primăverii şi sfârşitul toamnei. Îmi plac monumentele din Nordul Moldovei şi din Oltenia.Îmi place să fac crochiuri adică imagini fugare asupra unui element sau altul”.

Ce nu-i place?

„Nu-mi place ignoranţa unor oameni care nu ştiu unde sunt galeriile de artă sau unde este Muzeul Judeţean.Nu-mi plac oamenii care trec indiferenţi pe lângă o lucrare de artă.Nu-mi place în general prostia şi nu suport ignoranţa.Acum sunt principalele cauze ale faptului că oamenii se mulţumesc cu puţin şi nu încearcă să-şi îmbunănătăţească modul de viaţă”

Profil

Născut la data de 6.03.1960 la Bereşti judeţul Galaţi, căsătorit un copil

Studii:Institutul de Arte Plastice Nicolae Grigorescu din Bucureşti

Ocupaţie: Profesor de arte vizuale la Licul de Artă „Margareta Sterian” din Buzău

Restaurator de pictură murală de epocă

Doctorand în Arte Vizuale, Universitatea de Arte Bucureşti

Lucrări în colecţii particulare şi de stat expuse în: Franţa, SUA, Danemarca,Muzeul de artă din Chişinău şi Muzeele din Buzău,Tecuci şi Piteşti

Premii şi distincţii

2002 Premiul UAP România pentru pictură la bienala „Ion Andreescu”

2004 Ordinul „Meritul Cultural în grad de cavaler” conferit de Preşedinţia României

2005 Trofeul competiţiei naţionale „Profesorului anului” secţiunea Arte

2006 Titlul de cetăţean de onoare al Oraşului Buzău

2007 Premiul Muzeului Naţional de Artă al Moldovei Chişinău la saloanele Moldovei

http://www.adevarul.ro/locale/galati/Valeriu_Susnea-pictorul_care_a_lucrat_la_-Capela_Sixtina_a_Orientului_0_248375221.html

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.