Jump to content

Cele mai periculoase meserii


Recommended Posts

Cele mai periculoase meserii

* Lăcătuşii mecanici, muncitorii necalificaţi la demolarea clădirilor, cei care lucrează la ambalarea produselor şi şoferii de autocamioane au cele mai periculoase meserii din România.

Anul trecut, 4.592 de persoane au suferit accidente de muncă. Pentru 331 dintre acestea, accidentul a fost mortal, însă cifrele au fost în scădere faţă de 2007, când au murit 472 de oameni. Cele mai multe accidente de muncă se petrec în Bucureşti, Constanţa şi Galaţi, iar ocupaţia la care sunt cele mai multe probleme e cea de lăcătuş mecanic. Potrivit statisticilor Inspecţiei Muncii, anul trecut, 283 de lăcătuşi mecanici au suferit accidente la locul de muncă, adică 6,2% din totalul persoanelor accidentate. Numărul muncitorilor necalificaţi angajaţi ca demolatori şi care au fost accidentaţi a fost de 224. Şi muncitorii necalificaţi care lucrează la "ambalarea produselor solide şi semisolide" sunt în top. În 2008, 135 de persoane din această categorie au avut probleme, urmând şoferii de maşini de mare tonaj - 125 de accidentaţi în 2008, de mineri (102 persoane accidentate), muncitorii necalificaţi la asamblarea pieselor (100 de accidentaţi), manipulanţii de mărfuri (91 de persoane), tâmplarii şi şoferii de autoturisme şi camionete (83 şi, respectiv, 81 de accidentaţi), lucrătorii comerciali (78), electricienii de întreţinere şi reparaţii (73), muncitorii necalificaţi la întreţinerea de drumuri (31), dulgherii (72 de accidente) şi agenţii de pază (66 de persoane accidentate anul trecut).

Angajaţii accidentaţi cu vârsta între 30 şi 40 de ani reprezintă aproape o treime din numărul total al angajaţilor accidentaţi, iar 3.216 persoane, adică 70% din totalul celor care au avut un accident anul trecut, aveau o vechime la locul de muncă de până la cinci ani. Accidentele mortale au loc mai ales în domeniile construcţiilor de clădiri, transporturilor, lucrărilor speciale de construcţii, în silvicultură şi în lucrările de geniu civil. În alte ţări, unele ocupaţii aparent paşnice nu sunt lipsite de riscuri.

În 2006, statisticile germane au înregistrat 123 de accidente profesionale suferite de artişti, făcând ca profesia de artist să se plaseze pe locul doi ca periculozitate, după cea de turnător. Celelalte locuri sunt ocupate de spărgătorii de pietre, tâmplarii, reparatorii de acoperişuri, montatorii de schele şi excavatoriştii.

În Marea Britanie, cele mai periculoase ocupaţii profesionale sunt de pescar şi de marinar în domeniul comercial. Rata accidentelor mortale pentru pescarii britanici şi pentru cei care practică meserii pe mare poate fi chiar şi de până la 50 de ori mai mare decât în cazul altor meserii. 103 pescari din 100.000 şi 52 de marinari comerciali din 100.000 mor anual, însă situaţia s-a îmbunătăţit din anul 1885, de exemplu, când o statistică arăta că anual pierdeau aproximativ 10.000 de marinari, adică o persoană din 63. Pe locul doi se mai numără şi meseria de specialist în dezamorsarea bombelor, pe trei, cea de muncitor în industria de extracţie a petrolului şi a gazelor naturale.

Şi în Statele Unite ale Americii, pescarii au cele mai multe accidente de muncă, fiind urmaţi de muncitorii în domeniul forestier şi de piloţii de avion.

http://www.jurnalul.ro/stire-cariera/ce ... 22730.html

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Cele mai periculoase meserii sunt lăcătuş naval, siderurgist şi electrician

Cei mai expuşi accidentelor la locul de muncă sunt salariaţii din industria metalurgică.Şantierul Naval Damen, combinatul ArcelorMittal şi Vega 93 sunt, potrivit statisticilor, în fruntea topului firmelor cu cele mai multe victime. Industria metalurgică, construcţiile şi industria alimentară sunt cele mai periculoase trei domenii în care poţi să lucrezi în Galaţi, potrivit datelor furnizate de Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM). "Anul acesta, în judeţul nostru, au fost înregistrate 99 de accidente de muncă, cu 30 mai puţine decât cele din 2008. În scădere este şi numărul accidentelor soldate cu morţi, în 2009, producându-se doar opt, faţă de 17 de anul trecut. Cele mai multe accidente au determinat incapacitatea temporară de muncă", a declarat Carmen Corodeanu, purtătorul de cuvânt al ITM.

În ceea ce priveşte meseriile cu cea mai mare expunere la accidentare, purtătorul de cuvânt al Casei Judeţene de Pensii (CJP) a declarat: "Cele mai frecvente meserii ale persoanelor implicate în accidente de muncă sunt cele de lăcătuş, electrician şi muncitor necalificat, iar ocupaţiile cele mai rar implicate în astfel de evenimente sunt electromecanic, vânzător şi funcţionar public", aspus Greta Ioniţă. Mai mult, primele trei locuri într-un top al societăţilor cu cele mai multe victime înregistrate anul acesta sunt ocupate de Damen (16 accidente), ArcelorMittal (13 accidente) şi Vega 93 (5accidente).

Clasamentul este confirmat şi de angajaţii care au recunoscut că locul de muncă pe care îl ocupă este periculos. „Absolut tot ce facem în Şantierul Naval este periculos: fie că munceşti ca vopsitor, sudor sau lăcătuş. De aceea avem şi mulţi angajaţi încadraţi la grupa II de muncă. Lucrezi în spaţii înschise, înconjurat de macarale care ridică mii de tone, iar riscul la care eşti suspus permanent este destul de mare", ne-a declarat Marian M., inginer din Şantierul Naval. Totuşi interlocutorul nostru consideră că şi mai periculoase sunt locurile de muncă din combinatulul siderurgic. „Circa 6.500, dintre cei 9.200 de siderurgişti muncesc în zone cu înalt grad de risc. Tot ce faci în combinat este periculos, însă meseriile cele mai riscante sunt cele de furnalist, oţelar şi electrician", a confirmat Nelu Macovei, muncitor în ArcelorMittal Galaţi.

Accidentul s-a produs din neatenţia victimei

Anchetele efectuate după producerea unui accident îi indică drept vinovaţi pe cei care au avut de suferit, statisticile invinuind condiţiile de muncă doar în 29% dintre situaţii. Pe de altă parte, o cauză frecventă de accidentare este executarea necorespunzătoare de comenzi, care potrivit declaraţiilor inspectorilor muncii este întâlnită la circa 20% dintre cazuri. "Neefectuarea la timp a operaţiunilor indispensabile securităţii şi sănătăţii muncii, căderile de la înălţime prin dezechilibrare, neutilizarea mijloacelor de protecţie din dotare sau căderile la acelaşi nivel, prin dezechilibrare reprezintă alte cauze care provoacă cele mai multe accidente la locul de muncă", a spus Ionel Petrea, inspector şef al ITM Galaţi.

La Damen, chiar şi trei accidente într-o zi

Clasificat drept cel mai periculos loc de muncă şi cu cele mai riscante meserii, Şantierul Naval Damen Galaţi a confirmat „titlul" primit printr-o premieră. În iulie 2009, trei navalişti au fost implicaţi în trei accidente, doi dintre ei au murit şi o femeie s-a ales doar cu o fractură de braţ după ce a căzut în zona dublu fund a navei.

Statisticile arată că majoritatea celor implicaţi în accidente de muncă anul acesta au avut vârste cuprinse între 35 şi 56 de ani. În ceea ce priveşte combinatul siderurgic, în accidentele din 2009 au fost implicaţi, în general, angajaţi cu o experienţă de peste 20 de ani, de meserie lăcătuşi, electricieni şi şoferi.

http://www.adevarul.ro/locale/galati/Ce ... 83416.html

Link to comment
Share on other sites

  • 6 months later...

Sudor şi lăcătuş, cele mai periculoase meserii!

Angajaţii Şantierului Naval Damen Galaţi sunt cei mai expuşi riscului de îmbolnăvire profesională din toată regiunea sud-est. Potrivit conducerii Inspectoratului de Teritorial de Muncă (ITM) Galaţi, meseriile cu cel mai mare risc de îmbolnăvire din zona nostră sunt cele de lăcătuş construcţii metalice şi navale, sudor manual cu arc electric, lăcătuş mecanic de întreţinere şi muncitor necalificat la demolarea clădirilor.

Totuşi, nu se poate spune că situaţia este scăpată de sub control, dat fiind că pe parcursul anului trecut numai 15 angajaţi ai Damen şi ArcelorMittal (companiile cu cele mai mari probleme) au fost diagnosticaţi cu boli profesionale. „Unii navaliştii muncesc în aer liber fiind astfel expuşi la boli precum artroza. De asemenea, ei se mai pot îmbolnăvi de fibroză pulmonară (prin expunerea la gaze de sudură) şi sideroză (afecţiune pulmonară cauzată de inhalarea pulberilor rezultate după prelucrarea metalelor)”, ne-a explicat directorul Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Galaţi, Valentin Boldea.

Nici angajaţii ArcelorMittal Galaţi nu au scăpat de boli profesionale. Spre exemplu, din cauza efortului fizic la care sunt supuşi, mulţi siderurgişti suferă de discopatie lombară, spondilodiscartroză, lombosacralgie (dureri la coloana vertebrală).

Pentru accidentele de muncă şi bolile profesionale înregistrate anul trecut în Galaţi, Casa Judeţeană de Pensii a decontat persoanelor cu probleme suma de 500.000 de lei.

http://www.adevarul.ro/locale/galati/Galati-_Sudor_si_lacatus-cele_mai_periculoase_meserii_0_288571213.html

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.