Jump to content

Harta şcolilor "verzi" din România


dcp100168

Recommended Posts

Sa desenam impreuna Harta Scolilor Verzi din Romania!

Henkel Romania, in colaborare cu Centrul de Consultanta Ecologica Galati, lanseaza Harta Scolilor Verzi din Romania, o campanie de identificare, premiere si promovare a initiativelor ecologice din cadrul scolilor de pe intreg teritoriul tarii, pentru a contribui astfel la educarea si incurajarea unui stil de viata cu respect si grija fata de mediul inconjurator. In Romania exista deja 57 scoli certificate cu statutul de scoala Eco, care fac parte din elita celor aproximativ 2.360 scoli Eco, existente la nivel mondial. Prin campania initiata de Henkel vor fi recunoscute si premiate la nivel national, pentru prima data in Romania, programele si proiectele de cunoastere, protejare a mediului si implicare in comunitate, initiate in perioada 2006 2009 in randul profesorilor si elevilor claselor I-XII si derulate la nivel local. Fiecare scoala din Romania se poate inscrie in competitie in perioada 1 octombrie - 8 noiembrie 2009. Informatii si detalii pentru inscriere sunt disponibile pe site-urile www.nouanepasa.ro si www.cceg.ro. Intre 8 si 30 noiembrie 2009, proiectele castigatoare vor fi selectate de catre un juriu compus din reprezentanti ai initiatorilor acestui proiect, alaturi de reprezentanti ai Ministerului Educatiei, Cercetarii si Inovarii si Ministerului Mediului, dar si ai organizatiilor asociate la nivel international: die Umweltberatung Lower Austria si Eco Counselling Luxembourg. Trofeul Cea mai Verde Scoala din Romania va fi acordat scolii cu cele mai bune rezultate evaluate in cadrul competitiei si va consta intr-o excursie cu tema ecologica in Austria, una din tarile asociate proiectului. Scolile si programele inscrise in proiect vor foma la final Harta Scolilor Verzi din Romania, ce doreste sa ofere o perspectiva la nivel national asupra activitatilor educationale dedicate protejarii mediului.

http://www.comunicatemedia.ro/Sa_desena ... 29733.html

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Campania "Harta Şcolilor Verzi" îşi prelungeşte perioada de înscriere în competiţie până pe 15 noiembrie

Competiţia din cadrul proiectului „Harta Şcolilor Verzi din România”, o amplă campanie de identificare, premiere şi promovare a iniţiativelor ecologice din cadrul şcolilor de pe întreg teritoriul ţării, lansată de Henkel România, în colaborare cu Centrul de Consultanţă Ecologică, Galaţi, îşi prelungeşte perioada de înscriere până pe data de 15 noiembrie.

http://www.ecomagazin.ro/campania-harta ... noiembrie/

Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...

128 de şcoli gălăţene vor titlul de cea mai "verde"

2.315 echipe verzi, formate din 6.945 de cadre didactice şi 41.670 de elevi se vor întrece, până la sfârşitul anului şcolar, în diverse acţiuni ecologice, care ar pu­tea aduce titlul de cea mai "verde" şcoa­lă instituţiei la care învaţă sau predau. Numărul total de potenţiali participanţi la activităţi este de peste 200.000 de copii şi 15.000 cadre didactice. Dintre aceştia, 537 de echipe concurează la secţiunea "Pipo", adresată grădiniţelor, 671 la secţiunea "Doxi", pentru clasele primare, şi 1.087 la secţiunea "Terra Magazin", dedicată elevilor de gimnaziu şi liceu. Cele mai multe echipe care s-au înscris în concurs provin din judeţele Galaţi (128), Timiş (115) şi Botoşani (112). Concursul naţional Şcoli pentru un viitor verde este organizat de ecologiştii de la WWF (World Wide Fund for Nature) şi editura CD PRESS.

http://www.jurnalul.ro/stire-verde/2-315-echipe-pentru-titlul-de-cea-mai-verde-scoala-537212.html

Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...

79 de şcoli gălăţene - calificate la concursul "Şcoli pentru un viitor verde"

Concursul national "Scoli pentru un viitor verde", organizat de Asociatia internationala ecologista WWF si editura CD PRESS, prin revistele educationale Terra Magazin, Doxi si Pipo, a intrat in linie dreapta. 1400 de "echipe verzi" din scoli si gradinite din intreaga tara, care au realizat activitati ecologice in perioada ianuarie - mai 2010 si au trimis "Jurnale verzi", se intrec acum pentru 48 premii si mentiuni in valoare de 10.000 de euro, in produse educationale (oferite de Lafarge si Intuitext). In topul participarilor se afla: municipiul Bucuresti (110 echipe verzi), judetul Galati (79), judetul Botosani (72), judetul Timis (61), judetul Buzau (57). Programul este realizat si evaluat cu sprijinul Ministerului Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului si al Ministerului Mediului si Padurilor. Primele rezultate provizorii se vor afisa pe site-ul oficial, www.scolipentruunviitorverde.ro, pe data de 15 iulie 2010.

http://www.amosnews.ro/1400_de_echipe_verzi_din_peste_1200_de_scoli_si_gradinite_calificate_in_faza_de_evaluare_a_celui_mai_mare_program_concurs_ecologic_din_Romania-29-44945

Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...

Patru "şcoli verzi", într-un oraş murdar

Reprezentanţii mai multor instituţii de învăţământ gălăţene, câştigătoare ale titlului de „Şcoală verde” la unul dintre cele mai mari competiţie de educaţie ecologică din România, au fost premiate, la sfârşitul săptămânii trecute, într-o ceremonie organizată la Bucureşti. Instituţiile de învăţământ gălăţene câştigătoare ale concursului „Şcoli pentru un viitor verde” sunt: Şcoala Nr. 10 “Dimitrie Sturza” Tecuci (premiul al III-lea), Şcoala nr. 18 Galaţi (Menţiune de Merit), Colegiul Naţional „Al.I. Cuza” (Menţiune de Merit), Şcoala nr 5 „Elena Doamna” Tecuci (Menţiune de Merit).

Timp de mai multe luni, elevii din aceste şcoli au plantat puieţi, au curăţat diverse zone din oraş, au colectat şi au predat zeci de kilograme de maculatură, PET-uri şi doze de aluminiu. Şi totuşi, Galaţiul rămâne, în continuare, un oraş murdar, semn că de primenirea lui trebuie să se ocupe sistematic şi complet şi autorităţile din domeniu, nu doar elevii voluntari.

http://www.viata-libera.ro/articol-Scoli_verzi_intr-un_oras_murdar_2.html

Link to comment
Share on other sites

  • 13 years later...

Patru proiecte gălățene admise în rețeaua-pilot de școli verzi, finanțată prin PNRR

Astăzi, 17 ianuarie, a fost dată publicității Lista finală a proiectelor admise/respinse în etapa de evaluare a eligibilității din cadrul apelului PNRR/2023/C15/MEDU/I10 „Construirea și dezvoltarea unei rețele-pilot de școli verzi”.

Din județul Galați au fost admise patru proiecte:
- construire școală în sat Mihail Kogălniceanu, comuna Smârdan,
- școala gimnazială nr.1 – prima școala verde din comuna Liești,
- dezvoltare rețea de unități de învățământ sustenabil la nivelul municipiului Tecuci,
- reabilitare școala gimnazială nr. 5 Galați, municipiul Galați

Potrivit datelor puse la dispoziție de către Ministerul Educației, apelul de proiecte va fi finanțat prin Planul Național de Redresare și Reziliență - Componenta C15: Educație. Alocarea financiară destinată acestui apel de proiecte este de 225.000.960 de euro, fără TVA, obiectivul investiției fiind acela de a asigura sustenabilitatea unităților de învățământ preuniversitar prin tranziția la școli verzi.

Astfel, prin intermediul acestui apel, toate tipurile de unități administrativ-teritoriale (comune, orașe, municipii, și județe), pot obține granturi atât pentru reabilitarea unităților de învățământ existente, cât și pentru construirea unor noi unități de învățământ, în vederea dobândirii de către acestea din urmă a statutului de „școală verde”. Sprijinul financiar acordat prin acest apel de proiecte este distribuit pe două subcomponente: reabilitare energetică, construcții noi.

fluxnews.ro

Pentru a fi considerată „verde”, o școală trebuie să facă economie de apă și energie, să fie izolată termic și să încurajeze consumul redus de resurse și plastic, în vederea scăderii cantității de deșeuri produse de unitate. Totuși, acolo unde sunt create deșeuri, este necesară colectarea separată pentru reciclare, inclusiv a resturilor alimentare pentru compost.

Școlile verzi vor folosi surse regenerabile, precum panourile fotovoltaice, și vor utiliza pe cât posibil lumina naturală pentru iluminarea clădirii. În plus, acestea vor crea un spațiu sigur de parcare pentru biciclete și alte mijloace de transport nepoluante, pentru minimum 30% dintre elevi.

Pe lângă un sistem de monitorizare a calității aerului, unitățile de învățământ sunt încurajate să înlocuiască suprafețele pavate cu iarbă și plante și să integreze plante non-toxice în interiorul clădirilor, pentru a purifica aerul. De asemenea, școlile vor trebui să utilizeze materiale de construcții cu certificări de mediu, precum mochete cu conținut redus de formaldehidă și conținut reciclat, vopsele din materiale naturale reciclabile și lavabile, dar și lemn, piatră și adezivi cu conținut redus de compuși organici volatili toxici.

invatamantulgalatean.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.