Jump to content

Sindicaliştii gălăţeni protestează la Bucureşti


Recommended Posts

Posted

Sindicaliştii gălăţeni protestează la Bucureşti

"Guvernanţi, gândiţi-vă la oameni", "Noi cerem muncă decentă", acestea sunt câteva din sloganurile sub care va avea loc azi în Piaţa Victoriei din Bucureşti, între orele 11 şi 13, un miting de protest organizat de cele patru mari confederaţii sindicale: Cartel Alfa, BNC, CSDR şi CNSRL Frăţia. Acţiunea, la care este aşteptată participarea a zeci de mii de salariaţi, cei mai mulţi din sectorul privat, dar şi din sectorul bugetar, are scopul de a marca ziua internaţională a muncii decente, care se sărbătoreşte în fiecare an pe data de 7 octombrie. Principala doleanţă a sindicaliştilor o reprezintă păstrarea locurilor de muncă din sectorul privat, domeniu care a resimţit din plin efectele crizei economice.

La acţiunea de protest vor participa şi circa 250 de sindicalişti gălăţeni membri ai acestei federaţii. "Vor fi prezenţi la miting sindicalişti de la ArcelorMittal Galaţi, ICMRSG, Atlas, precum şi reprezentanţi ai sindicatelor din domeniul bugetar sau al sănătăţii, care sunt membri ai Cartel Alfa Galaţi", ne-a declarat liderul Cartel Alfa Galaţi, Romică Gârneaţă. Printre sindicaliştii gălăţeni membri ai Cartel Alfa care vor participa la acţiunea de protest va face parte şi o delegaţie de sindicalişti de la FSS Metarom Galaţi. Viceliderul FSS Metarom Galaţi, Nelu Macovei, ne-a declarat că pe lista revendicărilor se află: stabilirea unui salariu minim pe economie garantat în plată de 740 RON în anul 2010 şi respectiv de 1.300 de RON în 2014; dezvoltarea economiei naţionale prin efectuarea de investiţii în economiei şi susţinerea unităţilor economice; adoptarea unui pact de ocupare pentru noi locuri de muncă stabile şi protecţia lucrătorilor; asigurarea protecţiei lucrătorilor aflaţi temporar fără loc de muncă.

Liderul sindicatului de la Şantierul Naval Damen, Gheorghe Valentin, care este şi liderul filialei locale a BNS, ne-a declarat că la acţiunea de protest de azi vor fi prezenţi sindicalişti de la Şantierul Naval Damen şi angajaţi de la Electrocentrale.

Circa 50 de sindicalişti de la Sindicatul Solidaritatea al Metalurgiştilor (SSM) de la Combinat, care sunt afiliaţi la CSDR, vor protesta azi la Bucureşti, ne-a declarat şi liderul de sindicat Gheorghe Tiber.

http://www.monitoruldegalati.ro/index.p ... &articol=4

Posted

Ce-i uneşte pe bugetari şi pe angajaţii din sectorul privat?

Descurajare după mitingul de la Bucureşti

Cei aproximativ 250 de gălăţeni, reprezentanţi ai sindicatelor afiliate la Cartel Alfa, care au participat, ieri, la mitingul de la Bucureşti, s-au întors acasă, după amiază, cu sentimentul că au făcut tot ce au putut pentru a trage un semnal de alarmă. Nu şi cu optimismul lucrului bine făcut, de pe urma căruia să ai un beneficiu. „Ca număr al participanţilor la protest, putem spune că a fost un succes”. „Însă ca speranţe, mă îndoiesc de faptul că se va schimba ceva în bine, pentru că nu prea ai cu cine discuta… Ştiţi cum este, când te duci la protest, eşti mai optimist, dar când te întorci, realizezi că au rămas nerezolvate aceleaşi probleme”, ne-a declarat, destul de descurajat, dar şi obosit, liderul Cartel Alfa Galaţi, Romică Gârneaţă. Acesta a ţinut să precizeze că „…alături de bugetari, au participat la miting şi sindicalişti din sectorul privat. Noi îi susţinem pe bugetari, dar e bine să se ştie că şi cei din sectorul privat se confruntă cu probleme”. „De aceea am şi ales pentru miting Ziua Mondială a Muncii Decente, pentru că vorbim aici de mai multe lucruri decât legea unică a salarizării. Muncă decentă nu înseamnă numai bani, ci şi respect, protecţie socială, dialog social”. În acest context, Romică Gârneaţă a vorbit şi despre sindicaliştii de la Spitalul Judeţean (Sindicatul Solidaritatea Sanitară) care au protestat, luni, şi împotriva faptului că încă nu s-a semnat Contractul Colectiv de Muncă. În afară de reprezentanţii sindicatelor din sistemul bugetar – învăţământ, sănătate, transport, agricultură, cultură, administraţie – la mitingul de la Bucureşti s-au aflat şi membri ai sindicatelor din combinat şi alte societăţi locale Atlas, ICMRS, Admet. Protestatarii s-au deplasat la Bucureşti cu trei autocare, două microbuze, maşini personale şi cu trenul.

Profesorii: „Ăia hoţi, ăştia hoţi!”

Deşi mai mulţi profesori gălăţeni şi-ar fi dorit să participe la miting, la Bucureşti au ajuns aproximativ 60 de cadre didactice de la Sindicatul Învăţământului Preuniversitar. Liderul acestei grupări sindicale, Valeriu Diculescu, ne-a declarat, „la cald”, imediat după miting: „A fost impresionant să vezi o mulţime de lume ieşită să-şi ceară drepturile. Nu aveai loc să arunci un ac. S-a urmărit ideea de unitate sindicală şi totul a ieşit foarte bine. A fost o adunare impresionantă, vom vedea dacă a avut şi efect asupra celor din Guvern”. Valeriu Diculescu susţine că protestatarii şi-au arătat nemulţumirea nu numai faţă de Guvenul actual, ci faţă de toţi politicienii care ne-au condus. Refrenul mitingului a fost „Ăia hoţi, ăştia hoţi/ Mama lor la toţi!”.

Cei mai numeroşi – poliţiştii din Iaşi. Din Galaţi – numai unul

Biroul Teritorial al Sindicatului Naţional al Poliţiştilor şi Personalului Contractual a consemnat dacă nu o premieră, atunci măcar o situaţie uşor jenantă pentru Galaţi: în capitală, la mişcarea de protest a sindicatelor bugetare din toată ţara, a ajuns doar Daniel Soare, liderul sindical al poliţiştilor din urbe. Pe de altă parte, contactat telefonic la Bucureşti, Daniel Soare consideră că „…acestui miting i s-a dat prea multă nuanţă politică, ceea ce nu ar trebui să se întâmple în cazul funcţionarilor publici. Biroul Teritorial Galaţi nu a participat la un miting contra Guvernului, deşi aici s-au strigat şi asemenea lozinci. Pentru noi nu este importantă moartea păcătosului, ci îndreptarea lui”. După cum ne asigură Daniel Soare, cei peste 4.500 de participanţi de la mişcarea de protest din capitală au însemnat, în marea lor majoritate, reprezentanţi ai Poliţiei de Frontieră. Totuşi, având delegaţii importante, Iaşiul, Bistriţa Năsăut şi Neamţul au demonstrat la Bucureşti pentru schimbarea percepţiei asupra funcţionarului public – „ceea ce încerc şi eu să fac”, spune şi gălăţeanul. „Foarte important de spus este faptul că am vrut să îmi feresc membrii de la a deveni un instrument cu conotaţii politice”, a încercat să justifice liderul vizibila absenţă a susţinătorilor sindicatului său.

http://www.viata-libera.ro/articol-Desc ... ti__2.html

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.