Jump to content

Un ziarist local a alergat maratonul de la Budapesta


dcp100168
 Share

Recommended Posts

Un ziarist local a alergat cei 42 km de la Budapesta

Gălăţeanul care a terminat Maratonul!

* N-a practicat niciun sport de performanţă, a avut mari probleme cu greutatea în ultimii ani, dar duminică, 4 octombrie, a reuşit o minune: a alergat de la cap la coadă în Maratonul din capitala Ungariei! * Povestea lui Cezar Amariei este mai mult decât admirabilă: sedentarismul şi tendinţa de obezitate au fost umilite de o voinţă ieşită din comun *

Cine-i ultimul maratonist al Galaţiului?

Se numeşte Cezar Dumitru Amariei şi are 36 de ani * este jurnalist, lucrează la cotidianul „Adevărul de Seară” * n-a practicat niciun sport de performanţă * s-a antrenat cu ajutorul schemelor găsite pe Internet, a folosit însă şi programul urmat de jurnalistul Emilian Isăilă de la „Adevărul”, care a terminat Maratonul cu ajutorul lui Zsolt Gyongyossy, antrenorul şi soţul fostei atlete Gabriela Szabo * a alergat numai pe Faleza Dunării şi pe Stadionul „Dunărea” * îi plac ironia fină (practică mult şi autoironia) şi berea * s-a căsătorit recent, iar luna de miere şi-a început-o cu Maratonul din capitala Ungariei.

Era să leşine la un meci de fotbal

Îl cunosc de aproximativ nouă ani pe Cezar Amariei, un tip cel puţin robust (ca să fiu corect politic) de prin 2004 încoace. Acum vreo patru ani l-am invitat la o partidă de minifotbal pe un teren sintetic din oraş: a intrat hotărât la minge şi, după cinci minute, am zis că leşină, nu mai era bun de nimic. Evident, nu l-am mai invitat, trebuia să-l ţin departe de acest „sport extrem” (de altfel, şi alergatul după autobuz îl teroriza la fel de mult). La începutul lui 2009 însă, a reuşit să ne distreze pe cinste spunându-ne că, nitam-nisam, vrea să participe la Maratonul de la Budapesta, de pe 4 octombrie. Avea o justificare cel puţin bizară: aflase de experimentul ziaristului Emilian Isăilă care în 2007, de la cele 94 de kilograme ale sale, ajunsese la o greutate care să-i permită să parcurgă legendara distanţă de 42,195 m.

„Alerg pentru mine”

A trecut uşor peste bancurile amicilor care şi-l închipuiau făcând orice altceva decât să bage talpă de la Mama Dracului până la Taică-su. „Vreau să alerg pentru mine, asta să fie deviza. Să-mi fac un cadou frumos la împlinirea a 36 de ani”, şi-a făcut Cezar curaj şi, pe blogul personal, a ţinut un soi de jurnal al antrenamentelor. Iată ce scria la o lună după ce a început să alerge organizat, adică pe 26 martie 2009: „Pentru a treia oară consecutiv în această săptămână, am terminat tura completă de faleză. M-am bucurat ca un copil. Îmi venea să-i sun pe toţi pe care îi cunosc. Nu să mă laud, ci să-i anunţ că se poate.” Omul care avusese şi 90 de kilograme (mult peste limită) tindea uşor, dar sigur, spre dinamism.

Nici măcar nu şi-a făcut vreun consult!

A avut multe momente în care era tentat să renunţe – nici măcar n-a ştiut vreodată dacă îi permite organismul să se înhame la un asemenea efort! „O stare constantă de oboseală m-a determinat să spun stop pentru un timp, cu gândul de a-mi face nişte analize medicale complete (primele din viaţa mea), să văd dacă am toate mineralele la mine. Până ajung la recensământul lui Mendeleev, am zis să mai bag nişte kilometri, poate scot din nou alergătorul din mine. Iar la medic n-am mai ajuns”, admite Amariei care, pentru a ajunge la 75 de kilograme (altfel ar fi avut prea multe de cărat la Budapesta), a trecut pe dietă şi pe detoxificare interioară. „Filme şi cărţi! Dacă nu pentru spirit, măcar pentru faptul că o carte în braţe mi-ar întări musculatura mâinilor, şi am nevoie de braţe rezistente”, explică dunăreanul reţeta succesului.

Treptat, a rupt multe bariere

Pe 31 martie a parcurs pentru prima dată 8 kilometri, iar pe 1 aprilie a ajuns la 12! Treptat a renunţat la berea de seară şi la întâlnirile cu prietenii în care se fuma în exces: „După o astfel de seară, îmi venea să vomit la alergare. Plămânii mei dădeau din nou de aer şi se curăţau.” Pe 12 aprilie, prin fumul de scrumbie de pe Faleză, a reuşit să „mănânce” 18 kilometri, iar până să parcurgă o distanţă cu doar doi kilometri mai mare a trebuit să treacă trei luni de zile! Pe 9 septembrie, gălăţeanul care până nu demult se „bucura” de sedentarismul său, avea să „rupă” o nouă barieră: 23 de kilometri. Duminică, pe 4 octombrie, „nebunul” din Galaţi (la acest concurs au fost prezenţi doar şase români) a luat startul în Maratonul budapestan.

Respect, Cezar!

Iată cum îşi făcea curaj: „N-am mai alergat de trei săptămâni. Cu toate acestea, simt că trec de 30 de km. Poate chiar şi de 35... Mă voi târî însă până când, din urmă, mă va ajunge autobuzul care încheie cursa. Şi care culege toţi melcii de pe drum.” Cezar Dumitru Amariei a reuşit însă marea performanţă: a bătut cei 42,195 de kilometri! „Sunt maratonist. Şi încă mai rezist!”, anunţa el, triumfător, pe blog. Din 2396 de concurenţi care au terminat cursa (câştigător a fost un alergător din Kenya – se putea altfel?), ziaristul gălăţean a ajuns al 1964-lea cu timpul de 5 ore şi 28 de minute, încadrându-se în timpul oficial (5h, 30’). Anul trecut pe vremea asta, îl puteai da de-a dura…

http://www.viata-libera.ro/articol-Gala ... tonul.html

Link to comment
Share on other sites

  • 5 months later...

Cezar Amariei - la maratonul de la Roma, pentru promovarea imaginii corecte a Romaniei in Italia

Pentru o mai buna imagine a Romaniei in Italia, 50 de romani si italieni vor alerga pe distanta Roma-Bucuresti.

Duminica, la Maratonul de la Roma, 25 de maratonisti romani, membri ai "Ro Club Maraton", si 25 din Italia, membri ai Clubului "Podisti Maratona", vor dezvolta un proiect pentru promovarea imaginii corecte a Romaniei in Italia.

Ei vor alerga in perechi de cate doi, un roman si un italian, si vor purta tricouri cu inscriptia "Romania-Italia". Printre maratonistii romani se afla si jurnalistul galatean Cezar Amariei. Maratonul de la Roma va incepe la ora 10.00 si va fi transmis pe site-ul www.raisport.rai.it.

http://www.romanialibera.ro/dobrogea/a180469-galateni-la-maratonul-de-la-roma.html

Link to comment
Share on other sites

Cezar a cucerit şi Roma

Jurnalistul gălăţean, despre care scriam în toamnă că, în ciuda sedentarismului care-l cotropise, a reuşit să termine maratonul de la Budapesta, a recidivat. Zilele trecute, la „Maratona di Roma”, Cezar Amariei, editor la „Adevărul de Seară”, şi-a depăşit cu oră timpul din capitala Ungariei. „Am încheiat maratonul de la Roma pe poziţia 7496, în timpul de 4h 25:26, în condiţiile în care la jumătatea distanţei aveam 2h 00:53. Spre deosebire de Budapesta, unde am căzut fizic la mijlocul cursei şi m-am târât până la final, aici am reuşit să termin în alergare. Mi-am permis chiar să fac ultimul kilometru în picioarele goale, ca un omagiu adus legendarului Bikila Abebe, care reuşea să câştige desculţ cursa de la Roma în urmă cu 50 de ani”, susţine Amariei, un tip realmente de invidiat. Ave, Cezare!

http://www.viata-libera.ro/articol-Ziaristul-maraton__2.html

Link to comment
Share on other sites

  • 7 months later...

Un ziarist gălăţean împacă berea cu zecile de kilometri

Nu i se pare nimic ieşit din comun şi abia a stat de vorbă despre apucătura sa, aceea de a alerga fără să-şi aducă aminte când urmează să se oprească. Pe scurt, omul acesta, supraponderal până acum doi ani şi ceva, a fost fascinat de modul în care ziaristul bucureştean Emilian Isăilă a scăpat de surplusul de kilograme, schimbându-şi radical viaţa. „Faptul că el şi-a impus să alerge după un program anume şi să poată termina o cursă de maraton m-a cucerit. Am zis că pot şi eu, am vrut să-mi demonstrez că viaţa este şi altfel decât a sta pe canapea, cu telecomanda în mână, sau petrecând ore în şir în faţa calculatorului” mărturiseşte Cezar, jurnalistul gălăţean de 37 de ani care se poate lăuda că, în decurs de douăsprezece luni, a trecut de trei ori linia de sosire a legendarei distanţe.

„Din specia celor cu burtă”

Admite că de multe ori s-a pregătit după ureche, doar urmărind câteva schiţe pe Internet, dar la un moment dat a fost şi ajutat de preparatorul fizic al echipei de fotbal Oţelul, Ionel Tămăşanu. „Domnul profesor m-a sprijinit enorm de mult, dar am mai alergat şi după cum îmi venea. Înaintea primului maraton, cel de anul trecut, nu mai alergasem aproape două luni de zile, de pildă”, adaugă Amariei.

În ciuda zecilor de kilometri pe care îi înghite săptămânal, nu se jenează să se auto-proclame un veritabil consumator de bere: „Ştiu că Isăilă îşi modificase cu totul modul de viaţă, avea grijă şi la alimentaţie. Ce să zic, am sărit şi eu peste anumite aspecte culinare care nu-mi făceau bine, dar bere beau fără probleme. Poate de aceea fac parte din specia maratoniştilor cu burtă.”

Şapte kilometri în picioarele goale!

Nemaiîntâlnitul performer are cam şapte-opt kile peste normal, masă pe care a cărat-o, după Budapesta (octombrie 2009), la Roma (martie 2010) şi, acum o săptămână, la Bucureşti. „Chiar mă întreba un alt participant la cursa din Capitală dacă n-am o problemă cu greutatea şi i-am răspuns negativ. Apoi, a insinuat că aş alerga doar semimaratonul, nici atunci n-am fost de acord cu el, iar când m-a întrebat dacă sunt la primul maraton - şi i-am răspuns că e al treilea - nu-i venea să creadă”, povesteşte amuzat minunatul exemplu de cum poate fi învins irevocabil sedentarismul.

Iar bărbatul face şi performanţă: faţă de alergarea din capitala Ungariei, acum a scos un timp superior cu o oră şi cinci minute. „Mi-ar fi ieşit şi mai bine dacă la Bucureşti n-aş fi fost nevoit să alerg vreo şapte kilometri desculţ. Mă strângeau adidaşii de simţeam că mor”, explică maratonistul cu care n-ai cum să nu te mândreşti.

http://www.viata-libera.ro/articol-Maratonistul-minune_2.html

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.