Jump to content

Galaţi - prima reţea de apă potabilă din România


Recommended Posts

Posted

Galaţi, oraşul subteran

* În 1872 reţeaua de apă potabilă a Galaţiului era prima din România; astăzi este cea mai degradată *

Sănătatea reţelelor de apă potabilă şi canalizare din municipiul Galaţi interesează pe tot orăşeanul. Starea - mai bună ori mai rea - a conductelor influenţează calitatea apei şi, mai ales, viaţa consumatorului contribuabil. Deunăzi, pornind de la durerile cetăţenilor ce reclamau mirosul persistent de canalizare din scara unor blocuri şi chiar din apartamente - miros degajat prin ţevile de alimentare cu apă - am decis să ne adresăm celor în măsură să dea un răspuns avizat.

Comuna Galaţi - pol al civilizaţiei

Astfel, am reţinut că Galaţiul, în subteran, are cea mai veche reţea de apă potabilă din România, începuturile ei fiind în anul 1872, an când, în premieră, comuna Galaţi făcea un prim pas al civilizaţiei prin construirea primei reţele de apă potabilă din România, captând apa de suprafaţă a Dunării. „Din acest punct de vedere anul 1872 a fost un an important în ţara noastră, la acea vreme, Galaţiul fiind primul oraş din România cu reţea de apă potabilă, deci un pol al civilizaţiei, ne-a spus inginerul Niţă Podaru, director tehnic şi de producţie al SC Apă Canal”. „Din păcate, astăzi suntem municipiul cu sistemul de aducţiune a apei potabile cel mai degradat. Noroc cu programul ISPA de reabilitare şi modernizare a reţelelor de apă curentă şi canalizare aplicat în 2001, dar intrat, efectiv, în lucru din 2007”.

1878 - prima canalizare centralizată

Anul 1878 a constituit un alt pas important în istoria civilizatoare a Galaţilor, în acel an, autorităţile fostei comune Galaţi trecând la realizarea sistemului centralizat de canalizare. În timp, extinderea oraşului subteran a fost realizată pe etape, în funcţie de dezvoltarea oraşului Galaţi...

Cât despre durabilitatea reţelelor vechi şi noi…? „Primele materiale folosite pentru aducţiunea apei potabile aveau o viaţă mai lungă, ne-a spus Niţă Podaru. Conductele fiind realizate din beton armat, iniţial, durata lor de viaţă era de aproximativ 80 de ani”.„Reţeaua din zona centrală a municipiului Galaţi s-a extins până prin anul 1910 şi a început a fi înlocuită întegral din anul 2007, graţie acestui program ISPA”.

Durabilitatea - invers proporţională cu progresul

Pe măsură ce tehnologia a avansat însă, durata de viaţă a materialelor folosite la reţelele de apă nu a crescut nicidecum. Dimpotrivă. Durabilitatea lor, implicit a reţelei de canalizare, a fost invers proporţională cu progresul tehnologic. „Ţiglinele au fost construite între anii 1970 şi 1980 şi, în acei ani, durata de viaţă a conductelor folosite era mai mică cu câţiva zeci de ani, faţă de cele folosite la sfârşitul veacului al XIX-lea”, a continuat interlocutorul. „În acei ani, conductele de aducţiune a apei curente erau (mai sunt încă) realizate din beton armat Premo, cu o garanţie de viaţă de 50 de ani... Acum aceste reţele sunt reabilitate şi înlocuite total”. „Pe de altă parte, în cartierul Aviaţie s-au folosit alte materiale, teoretic mai evoluate - fontă ductilă care are o durată de viaţă de 50.000 de ore, aproximativ 45 de ani de viaţă...”

550 kilometri de canalizări

În linii foarte mari, cam asta ar fi o parte din configuraţia oraşului subteran Galaţi. Realitatea ne învaţă însă că nu e sufiecient să construieşti, ci trebuie să şi întreţii. „În prezent, în subteranele municipiului Galaţi sunt în întreţinere 550 de kilometri de canalizări, incluzând aici şi racordurile. În urma investigaţiilor noastre, realizate împreună cu reprezentanţii Uniunii Europene încă din 2001, am constatat că se impun lucrări de reabilitare a reţelelor de canalizare în proporţie de 25-30 la sută. Au fost luate priorităţile, iar reparaţiile sunt parţiale”.

700 kilometri de reţele de apă potabilă

Cât despre reţelele de apă curentă, în municipiul Galaţi, ele măsoară - cu magistrale şi racorduri - 700 de kilometri şi, în acest moment, necesită înlocuiri totale în proporţie de 25-30 la sută. În ultimul sezon primăvară-vară, în municipiul Galaţi s-au înlocuit conductele de apă rece în zona cartierelor Aviaţie, unde - deşi cartierul este mai nou - starea conductelor de apă curentă era foarte degradată. În Aviaţie a fost reabilitată reţeaua de apă curentă pe o lungime de 30-35 de kilometri şi lucrările continuă în cartierul Ţiglina I. Însă mai e mult până departe şi rău este că nu s-au găsit fonduri pentru ca înlocuirile să se facă simultan la toate reţelele de apă potabilă, de agent termic sau de canalizare. Asta pentru a se evita ca, an de an, să săpăm şi să tot desfundăm străzile de la un capăt la altul.

http://www.viata-libera.ro/articol-Gala ... ran_2.html

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.