Jump to content

Un gălăţean vrea să "cucerească" spaţiul cosmic


dcp100168

Recommended Posts

Un gălăţean vrea să "cucerească" spaţiul cosmic

Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii Galaţi a organizat la sfârşitul săptămânii, în cadrul Planetariumului, conferinţa intitulată „40 ani de la primul pas al omului pe Lună”. Această manifestare a adunat în Sala Auditorium peste 200 de tineri pasionaţi de astronomie. Gălăţeanul Florin Mingireanu, cercetător la Agenţia Spaţială Română, a fost cel care a vorbit celor prezenţi despre acest moment important din istoria omenirii, primul pas al omului pe Lună. “Multă lume mă întreabă de ce nu am rămas să profesez în Statele Unite la NASA şi am ales să lucrez în România pentru Agenţia Spaţială Română. Vreau să vă spun că am ales România atât din punct de vedere personal, cât şi profesional. Cine spune că în ţară la noi domeniul astronomiei sau aero-spaţial nu este sprijinit şi nu are fonduri, se înşeală. Am găsit foarte multă deschidere la Agenţia Spaţială Română şi finanţare din belşug de la Uniunea Europeană. Trebuie doar să ştii să faci un proiect viabil. În acest moment am în derulare trei astfel de programe finanţate cu fonduri U.E., la care sunt manager de proiect”, a declarat Florin Mingireanu. Cercetătorul gălăţean mai este implicat într-un proiect intitulat “Vector de lansări orbitale”. Până în 2011 trebuie realizată o tehnologie care va permite lansarea pe orbită a unor sateliţi mici, de maxim 10–15 Kg. “Aceşti sateliţi vor putea fi folosiţi în diverse domenii: semnal TV-radio, foto, transmitere de date. Vom efectua în curând o lansare-test, sub-orbitală (sub 120 km altitudine), să vedem cum se comportă racheta. Din păcate, nu putem face o lansare orbitală de pe teritoriul României pentru că aria posibilă de aterizare a rachetei depăşeşte graniţele ţării. Încă mai avem de lucru”, a mai spus Florin Mingireanu. Proiectul are o valoare de 500.000 euro, fonduri de la bugetul de stat, şi are ca parteneri ELMEC Ploieşti, Agenţia Spaţială Română şi Politehnica Bucureşti. De Galaţi nu a uitat şi spune că nu va uita niciodată. Acum că lucrează în România, are ocazia să vină mai des în oraşul de la Dunăre. “Sunt membru al astroclubului “Călin Popovici” din cadrul Complexului Muzeal de Ştiinţele Naturii Galaţi şi vin aici cu mare plăcere de fiecare dată. Am înţeles că, în curând, Planetariumul gălăţean va suferi o transformare spectaculoasă şi mă bucur să văd că şi aici se mişcă lucrurile în domeniul astronomiei”, a conchis cercetătorul gălăţean.

Florin Mingireanu, fost elev al Colegiului Vasile Alecsandri din Galaţi, este un pasionat de fizică şi inginerie aerospaţială, obţinând pe perioada studiilor liceale zeci de diplome la concursuri naţionale şi internaţionale, la olimpiade şi campionate de aeromodelism. În urmă cu câţiva ani, a fost selectat de specialiştii de la NASA pentru mai multe colaborări şi este doctorand la Centrul de Tehnică şi Calcul al Universităţii Louisiana.

http://www.impartial.ro/index.php?func= ... articol=10

Link to comment
Share on other sites

Nu pot sa imi explic ceva. Si ce daca racheta cand aterizeaza aterizeaza in Ungaria sau Bulgaria? atata vreme cat nu are echipaj ci e doar un sateit micut, care e problema? Daca as merge pe logica asta inseamna ca eu daca as fi in judetul Bihor la granita si as arunca o piatra peste granita as incalca vreo lege? :lol:

Link to comment
Share on other sites

pentru că aria posibilă de aterizare a rachetei depăşeşte graniţele ţării.
Si ce daca racheta cand aterizeaza aterizeaza in Ungaria sau Bulgaria?

Fiecare si-i omoara pe ai lui. :twisted: este ok sa lansezi o racheta din Romania care sa cada in capul/pe casa unui roman, da-l in ma-sa, ce cauta pe strada sau cu casa tocmai acolo...

Dar daca pica in capul unui bulgar,nu mai e acelasi lucru. Iar daca pica in capul unui ungur, este iredentism...

Si pe linga asta... va dati seama ce precizie are cea racheta daca teritoriul Romaniei nu e destul de mare ca sa fie siguri ca aterizeaza aici... Si aia care acu 40 de ani s-au intors la punct fix dupa ce au pus piciorul pe Luna...

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Florin Mingireanu: Singurul gălăţean care a ajuns la NASA

* Are 26 de ani şi este doctorand la Louisiana State University, colaborator pe diverse proiecte de cercetare cu NASA şi cu Agenţia Spaţială Română (ROSA)

Pasionat de rachete încă din şcoala generală şi absolvent al Colegiului Naţional „Vasile Alecsandri”, Florin Mingireanu s-a evidenţiat încă din liceu, fiind răsplătit cu zeci de premii la concursuri naţionale şi internaţionale, la olimpiade şi campionate de aeromodelism. „De aeronautică-zbor am început să fiu pasionat încă din clasa a cincea, moment în care am participat la prima şedinţă de aeromodelism. Cu ajutorul fizicii am reuşit să pricep mai bine ce se întâmplă cu un obiect care zboară. Încă din liceu am început să construiesc rachetomodele”, spune Florin. Nu a trebuit să treacă mult timp până ce a devenit cunoscut în lumea fizicii. Încă din 1999, a participat la programul de iniţiere în tehnologia aerospaţială ”Forum Eurisy” şi la concursul internaţional de inginerie organizat de Utah State University. La numai 25 de ani a început colaborarea cu NASA (Agenţia Spaţială Americană).

A construit o rachetă supersonică

Modest din cale afară, Florin evită să spună despre proiectele sale că ar fi invenţii sau lucruri revoluţionare. Un proiect important pentru el este o rachetă supersonică lansată şi testată pe 11 iulie 2007, în poligonul Capul Midia, judeţul Constanţa, în cadrul programului aerospaţial Cygnus (Lebăda). Lansarea a fost susţinută de Agenţia Spaţială Română, precum şi de un număr de sponsori şi s-a derulat pe parcursul a unui an şi jumătate. Au urmat apoi experimente cu baloane de mare altitudine in New Mexico, zboruri parabolice pentru testare de giroscoape magnetice la Kennedy Space Center/NASA.

În prezent direcţionează partea de propulsie la Agenţia Spaţială Română şi colaborează cu Complezul Muzeal de Ştiinţe ale Naturii Galaţi pe partea de astronomie şi cercetare ştiinţifică. „Unul din proiectele importante la care lucrez este un vector, însemnând o rachetă care trebuie să ducă o încărcătură până în 50 de kg la undeva 100 km altitudine pentru experimente sub-orbitale. Mai lucrez cu un grup de firme din Galaţi în domeniul animaţiei şi pe partea de avioane fără pilot”, spune tânărul cercetător.

În 2011, întenţionează să realizeze o tehnologie ce va permite lansarea pe orbită a unor sateliţi mici, de maxim 10–15 kg.

Cercetătorul gălăţean ne-a dezvăluit secretul succesului său. “Muncă multă şi, desigur, pasiune. Nu mă consider un geniu, ci un om normal”, ne-a mărturisit Florin.

Întrebări şi Răspunsuri

- Cine te-a susţinut în tot acest timp?

- Consider că fiecare persoană întâlnită îşi pune amprenta asupra personalităţii unui om. Pe partea profesională m-a ajutat mult Marius Piso de la Agenţia Spaţială Română. Îi mulţumesc şi domnului Dumitru Prunaru, care a fost pentru mine un model.

- Ce proiect te-a lansat ?

- Cel mai important lucru de până acum este faptul că am reuşit să duc nişte proiecte la bun sfârşit în România, în domeniul aerospaţial, cum a fost racheta de la Capul Midia. Mă bucur că am facut ceva în domeniul acesta. Am putut să îmbin şi faptul că sunt acasă, dar şi că am putut să lucrez ceea ce îmi place.

Ce-i place

În afară de fizică, mai sunt pasionat de muzică şi sport. Din păcate, nu pot să citesc suficient pe cât de mult mi-aş dori. Citeam mult SF şi romane poliţiste, însă acum citesc multe cărţi de specialitate. Apreciez sinceritatea, acolo unde există.

Ce nu-i place

Nu-mi place prefăcătoria sau exprimarea unor false adevăruri. Îmi displac, de asemenea, oamenii ranchiunoşi, care urmăresc să facă rău celor din jur. Nu-mi place delăsarea şi neîncrederea în oameni.

Profil

Născut: 14 decembrie 1982, Galaţi

Studii: Facultatea de Fizică şi Astronomie, Louisiana

Ocupaţie: director la Agenţia Spaţială Română

Familie: necăsătorit

http://www.adevarul.ro/rss/articol/gala ... -nasa.html

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Gălăţeanul care a ajuns la NASA: “Nu mă consider un geniu, ci un om normal”

Florin Mingireanu are 27 de ani şi este doctorand la Louisiana State University, colaborator pe diverse proiecte de cercetare cu NASA şi cu Agenţia Spaţială Română (ROSA). În 2011, întenţionează să realizeze o tehnologie ce va permite lansarea pe orbită a unor sateliţi mici, de maxim 10-15 kg.

Pasionat de rachete încă din şcoala generală şi absolvent al Colegiului Naţional „Vasile Alecsandri", Florin Mingireanu s-a evidenţiat încă din liceu, fiind răsplătit cu zeci de premii la concursuri naţionale şi internaţionale, la olimpiade şi campionate de aeromodelism. „De aeronautică-zbor am început să fiu pasionat încă din clasa a cincea, moment în care am participat la prima şedinţă de aeromodelism. Cu ajutorul fizicii am reuşit să pricep mai bine ce se întâmplă cu un obiect care zboară. Încă din liceu am început să construiesc rachetomodele", spune Florin.

Nu a trebuit să treacă mult timp până ce a devenit cunoscut în lumea fizicii. Încă din 1999, a participat la programul de iniţiere în tehnologia aerospaţială "Forum Eurisy" şi la concursul internaţional de inginerie organizat de Utah State University. La numai 25 de ani a început colaborarea cu NASA (Agenţia Spaţială Americană).

A construit o rachetă supersonică

Modest din cale afară, Florin evită să spună despre proiectele sale că ar fi invenţii sau lucruri revoluţionare. Un proiect important pentru el este o rachetă supersonică lansată şi testată pe 11 iulie 2007, în poligonul Capul Midia, judeţul Constanţa, în cadrul programului aerospaţial Cygnus (Lebăda). Lansarea a fost susţinută de Agenţia Spaţială Română, precum şi de un număr de sponsori şi s-a derulat pe parcursul a unui an şi jumătate. Au urmat apoi experimente cu baloane de mare altitudine in New Mexico, zboruri parabolice pentru testare de giroscoape magnetice la Kennedy Space Center/NASA.

În prezent direcţionează partea de propulsie la Agenţia Spaţială Română şi colaborează cu Complezul Muzeal de Ştiinţe ale Naturii Galaţi pe partea de astronomie şi cercetare ştiinţifică. „Unul din proiectele importante la care lucrez este un vector, însemnând o rachetă care trebuie să ducă o încărcătură până în 50 de kg la undeva 100 km altitudine pentru experimente sub-orbitale. Mai lucrez cu un grup de firme din Galaţi în domeniul animaţiei şi pe partea de avioane fără pilot", spune tânărul cercetător.

Cercetătorul gălăţean ne-a dezvăluit secretul succesului său. "Muncă multă şi, desigur, pasiune. Nu mă consider un geniu, ci un om normal", ne-a mărturisit Florin.

Mini-interviu

- Cine te-a susţinut în tot acest timp?

- Consider că fiecare persoană întâlnită îşi pune amprenta asupra personalităţii unui om. Pe partea profesională m-a ajutat mult Marius Piso de la Agenţia Spaţială Română. Îi mulţumesc şi domnului Dumitru Prunaru, care a fost pentru mine un model.

- Ce proiect te-a lansat?

- Cel mai important lucru de până acum este faptul că am reuşit să duc nişte proiecte la bun sfârşit în România, în domeniul aerospaţial, cum a fost racheta de la Capul Midia. Mă bucur că am facut ceva în domeniul acesta. Am putut să îmbin şi faptul că sunt acasă, dar şi că am putut să lucrez ceea ce îmi place.

Ce-i place

În afară de fizică, mai sunt pasionat de muzică şi sport. Din păcate, nu pot să citesc suficient pe cât de mult mi-aş dori. Citeam mult SF şi romane poliţiste, însă acum citesc multe cărţi de specialitate. Apreciez sinceritatea, acolo unde există.

Ce nu-i place

Nu-mi place prefăcătoria sau exprimarea unor false adevăruri. Îmi displac, de asemenea, oamenii ranchiunoşi, care urmăresc să facă rău celor din jur. Nu-mi place delăsarea şi neîncrederea în oameni.

Profil

Născut: 14 decembrie 1982, Galaţi

Studii: Facultatea de Fizică şi Astronomie, Louisiana

Ocupaţie: director la Agenţia Spaţială Română

Familie: necăsătorit

http://www.adevarul.ro/locale/galati/Galateanul_care_a_ajuns_la_NASA-_-Nu_ma_consider_un_geniu-ci_un_om_normal_0_372563386.html

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Florin Mingireanu pregăteşte un nou eveniment

Vineri, la Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii, a avut loc conferinţa ştiinţifică „Zbor la graniţa dintre noi şi cosmos”, susţinută de gălăţeanul Florin Mingireanu, cercetător ştiinţific în cadrul Agenţiei Spaţiale Române, care a prezentat fotografii, înregistrări video şi date ştiinţifice de la lansarea, în toamna anului trecut, a unui balon meteorologic ce a atins altitudinea de 35,3 km.

Mingireanu le-a vorbit participanţilor la eveniment - peste 100 de elevi, studenţi şi profesori - despre o altă lansare care va avea loc în luna iunie, pe un balon meteorologic de mare altitudine, a unor experimente specializate propuse de cititorii revistei „Ştiinţă şi Tehnică”, experimente la care pot veni cu propuneri şi gălăţenii.

“Le oferim elevilor şi studenţilor gălăţeni posibilitatea de a veni cu propuneri de experimente care să poată fi făcute la bordul unor astfel de baloane care ajung, practic, la marginea cosmosului. Sperăm ca în felul acesta să-i aducem mai aproape de partea de ştiinţă, de tehnologie, de domeniul aerospaţial şi, de ce nu, să aibă posibilitatea de a cunoaşte oameni care lucrează în acest domeniu”, ne-a declarat Florin Mingireanu.

O propunere ce merită luată în serios

Muzeograful Ovidiu Tercu, coordonatorul Compartimentului Planetariu - Observator Astronomic din cadrul Complexului Muzeal de Ştiinţele Naturii, apreciază că, din punctul de vedere al instituţiei gazdă, evenimentul de ieri a fost un succes: “Timp de aproape o oră, întrebările din partea participanţilor au venit în avalanşă. Florin, care este un foarte bun vorbitor, a răspuns tuturor întrebărilor şi, cu acest prilej am aflat şi noi lucruri foarte interesante despre cercetările lui”, ne-a declarat Ovidiu Tercu.

Idei valoroase din mintea copiilor

Elena Seciu, profesoară de fizică la Şcoala Nr. 9, prezentă cu un grup de 18 elevi la eveniment, apreciază oportunitatea elevilor de a participa cu idei şi propuneri la acest experiment: “Inclusiv elevii de gimnaziu pot propune teme pe care să le dezvolte în cadrul unor miniproiecte pe care să le trimită pe site-ul Agenţiei Spaţiale Române. Dintre acestea va fi ales unul, care va primi sprijin tehnic pentru realizare din partea Agenţiei. Copiii au fost foarte încântaţi, întrebările lor au fost pertinente. Şansa ce li se oferă este una extraordinară, nu m-am gândit niciodată că specialiştii vor ţine seama de faptul că o idee valoroasă poate să vină din mintea unui copil”.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Singurul român ajuns în fabrica de sateliţi a americanilor lucrează la îmbunătăţirea propulsiei avioanelor de spionaj fără pilot

Nonconformist sau patriot, gălăţeanul Florin Migireanu nu vrea să ia parte la „exodul creierelor" şi a refuzat continuarea unei cariere de succes la NASA. El crede că menirea lui este aceea de contribui la dezvolarea astronauticii în ţara sa.

Tânărul cercetător ştiinţific Florin Migireanu, un specialist recunoscut în domeniul astronauticii, iese din comun, nu numai prin profesie, ci şi prin faptul că, la cei 28 de ani ai săi, deşi dorit de americani la NASA, preferă să rămână şi să dezvolte acest domeniu ştiinţific aici în ţară.

Parcursul său, atât în şcoală, cât şi mai târziu, în mari laboratoare de cercetare ale lumii, este unul de excepţie. „Am absolvit Colegiul Vasile Alercsandri, profilul Informatică. Pasionat de fzică şi de aeronautică, în clasa a XII-a, înainte de Bacalaureat, am participat la două concursuri de inginerie, unul organizat de Agenţia Spaţială Europeană şi altul de Utah State University. Astfel, am avut astfel şansa unică de a vizita celebrul Space Dynamics Laboratory, fabrica de sateliţi a americanilor. Directorul acesteia, Frank Reed, mi-a facilitat accesul în zone cu acces restricţionat. În 2002, am avut şansa să văd de aproape cum se lucra la viitorii sateliţi GPS, cu tehnologie ultrasecretă ", povesteşte cu firească mândrie Florin Migireanu.

Gălăţeanul a urmat cursurile Facultăţii de Fizică din Bucureşti doar un an pentru că a beneficiat de o bursă de cercetare la California Institute of Technology, unde a lucrat la diferite proiecte pentru NASA, în celebrul Jet Propulsion Laboratory. „Acolo, în 2003, am văzut cum se contruiau roverele (vehiculele pentru deplasarea pe suprafaţa altor planete n red.). Am cunoscut oameni simpli cu minţi strălucitoare. Să nu vă imaginaţi că acolo toate uşile se închid perfect sau că mocheta nu e uzată. Ceea ce face legendare aceste laboratoare, în lumea astronauticii, sunt oamenii şi ideile lor puse în practică", afirmă Florin Migireanu.

Cu toate că şi-a început studenţia la Institutul de la Măgurele, în 2006, a absolvit Luisiana State University, specializarea Fizică-Astronomie. „La NASA am lucrat, atât în perioada studenţiei, cât şi după absolvire, la diferite programe de cercetare, angajat pe bază de contract. Timp de un an, am realizat experimente cu baloane de mare altitudine, experimente de microgravitaţie, zboruri parabolice la Cape Canaveral (baza de lansare a navelor spaţiale n.red.). Lansarea se făcea chiar de pe pista navetelor spaţiale", spune Florin Migireanu.

Deşi pare greu de înţeles pentru majoritatea tinerilor din România, cercetătorul gălăţean nu a rămas în Statele Unite, cu toate că i se oferea totul. „Din punct de vedere profesional, într-adevăr, NASA este Mecca industriei aerospaţiale şi sigur că nu puteam să fac abstracţie de asta. Acolo mediul de lucru şi mijloacele puse la dispoziţie exercită un efect stimulativ extraordinar. Totuşi, m-a tentat şi să iau parte la strădania unei echipe de etuziaşti români care începuse să lucreze la o rachetă, lansată un an mai târziu la Cap Midia. După acel proiect, am devenit angajatul Agenţiei Spaţiale Române, cu care colaborm din 1998", a mai precizat tânărul cercetător.

Florin Migireanu afirmă că încearcă să aplice în România ceea ce a învăţat în Statele Unite. „Cred că am reuşit să-mi însuşesc o parte din metodele de lucru ale americanilor şi încerc să le aplic la Agenţia Spaţială Română (ROSA) continuând proiectele de cercetare cu baloanele de mare altitudine. Şi mai cred sincer că aici este locul în care trebuie să contribui la viitorul zborurilor spaţiale. Lucrăm cu Agenţia Spaţială Europeană, pe anumite proiecte la care luăm parte", a mai afirmat Migireanu.

Ce nu ne-a putut spune cercetătorul, din motive leste de dedus (dar am aflat în cursul predocumentării) este că lucrează şi la proiecte militare, precum construirea de drone (avioane de recunoaştere fără pilot).

adevarul.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.