Jump to content

Puşcăriaşii, procesomani din plictiseală


dcp100168
 Share

Recommended Posts

Deţinuţii procesomani au invadat instanţele

Sute de condamnaţi gălăţeni şi-au făcut un obicei din a deschide procese, pe bandă rulantă, doar pentru a mai ieşi din închisoare sau a se răzbuna pe alţi colegi de detenţie cu care sunt în conflict. Măsură fără precedent în justiţia gălăţeană. Conducerea Judecătoriei Galaţi a fost nevoită să ia măsuri împotriva persoanelor condamnate, care au încărcat nejustificat activitatea instanţelor, cu sute de procese aberante. La un moment dat, s-a ajuns ca, săptămânal, să fie deschise în medie 21 de procese cu motivaţii puerile, pe care judecătorii erau nevoiţi să le soluţioneze. „Înainte de-a trece la citarea persoanelor reclamate, făceam adresă la Penitenciar pentru a afla dacă au făcut într-adevăr cererile de chemare în judecată. S-a întâmplat de mai multe ori să descoperim că s-au deschis procese în numele unor deţinuţi, doar pentru a fi şicanaţi de alţi colegi de detenţie. Alţii fac cereri doar pentru a mai ieşi din închisoare”, ne-a declarat preşedintele Judecătoriei Galaţi, judecătoarea Diana Oancea.

Măsurile adoptate nu au eliminat fenomenul, ci doar l-au limitat. Condamnaţii continuă să deschidă procese, chiar dacă riscă să îşi prelungească şederea la puşcărie. „Într-un caz, am solicitat să îl sancţioneze pe un deţinut care nu a dorit să discute cu judecătorul delegat din penitenciar înainte de a continua procesul. Există posibilitatea să nu fie eliberat condiţionat la data stabilită iniţial”, precizează judecătoarea Diana Oancea.

Nici Tribunalul Galaţi nu a scăpat de condamnaţii care se plictiseau în penitenciar. În ultima jumătate de an, şase deţinuţi s-au abonat pur şi simplu la Biroul de Informare şi Relaţii Publice, aducându-i la disperare pe preşedintele instanţei şi personalul auxiliar de specialitate. Puşcăriaşii invocau absolut orice motiv, oricât de pueril ar fi fost, pentru a scăpa pentru câteva ore de regimul de detenţie. „Cereau asistenţă judiciară sau formulau solicitările între termenele de judecată, deşi li s-a explicat că nu se acordă audienţe pentru astfel de motive, iar în plus, au judecător delegat la Penitanciar pentru lămuriri suplimentare. Este clar că doreau să iasă din Penitenciar, iar multe din aceste cereri au fost respinse”, ne-a declarat preşedintele Tribunalului Galaţi, judecătoarea Carmen Sandu. Cel mai elocvent exemplu este cazul unui deţinut din Târgu-Ocna, Gheorghe C., pentru care s-au realizat costuri enorme cu transportul la Galaţi, precum şi citarea acestuia doar pentru a fi adus la mai multe în audienţe, în care nu cerea nimic.

http://www.adevarul.ro/rss/articol/gala ... ntele.html

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.