Jump to content

Recommended Posts

Posted

Conducerea "Damen", amendată pentru că nu are forme legale

Şantierul Naval "Damen" a fost sancţionat de echipele de control ale Inspectoratului Teritorial de Muncă deoarece Kees de Ruiter, directorul general, şi Rinus Brugge, directorul adjunct, nu aveau forme legale de muncă. “Inspectorii au constatat că respectivii directori olandezi nu aveau actele cerute, la angajare, de legislaţia română. Noi am aplicat amenzi în valoare de 1.500 de lei. Dacă erau detaşaţi, compania trebuia să facă o notificare către instituţia noastră. În acest caz, ei nu au avut ce explicaţii să ne dea”, a declarat Ionel Petrea, şeful ITM Galaţi.

Contactat telefonic azi dimineaţă, Florin Spătaru, directorul economic al unităţii, care se afla împreună cu ceilalţi directori olandezi la Bucureşti, nu a dorit să comenteze declaraţiile lui Ionel Petrea precizând că serviciul de PR al companiei va trimite mâine un punct de vedere oficial.

Nu e prima dată când sunt astfel de probleme la şantierul naval gălăţean. În 2008, directorul "Damen" la vremea respectivă, Gelu Stan, s-a confruntat cu situaţii similare după ce a adus în ţară muncitori străini. Deoarece nu s-au respectat formalităţile legale în cazul angajării a 44 de ucraineni, ITM a aplicat amenzi în valoare de 66.000 de lei, respectiv 1.500 de lei pentru fiecare angajat care nu a a avut autorizaţie de muncă.

Kess de Ruiter a venit la Şantierul Naval Galaţi de aproximativ un an de zile. Mai întâi, a avut în grijă supravegherea activităţii, iar din decembrie 2008, după demiterea lui Gelu Stan, a ocupat funcţia de director interimar la Damen. Surse din cadrul unităţii ne-au comunicat că Rinus Brugge se află la Galaţi de circa circa opt luni, ocupând a doua funcţie de conducere în cadrul şantierului.

http://www.adevarul.ro/rss/articol/gala ... egale.html

  • 1 month later...
Posted

Conducerea Şantierului Naval "Damen" riscă sesizare penală

Kees de Ruiter şi Rinus Brugge nu au prezentat ITM-ului formele legale de muncă în România nici după aproape două luni de la control. Directorul general şi adjunctul acestuia continuă să lucreze ilegal deşi au mai fost amendaţi, în octombrie 2009. Ionel Petrea a afirmat că aceştia riscă o sesizare penală dacă nu au intrat în legalitate. Kees de Ruiter se află în România din toamna anului 2008, iar din decembrie a fost numit director general la „Damen" Galaţi. Rinus Brugge a venit în oraşul nostru în primăvara lui 2009. Un control făcut un an mai târziu de Inspectoratul Teritorial al Muncii, respectiv octombrie 2009, a scos la iveală faptul că cei doi olandezi nu aveau forme legale de muncă. "Inspectorii de muncă au constatat că directorul general şi adjunctul său, doi cetăţeni olandezi, nu aveau documentele necesare pentru angajare, conform legislaţiei române. Compania a fost sancţionată cu 3.000 de lei ", a declarat inspector şef al Inspectoratului Teritorial de Muncă Galaţi, Ionel Petrea. Inspectorul şef a adăugat că cei doi olandezi au avut la dispoziţie două săptămâni pentru a prezenta documentele din care să reiasă că au drept de muncă în ţara noastră, însă n-au făcut-o. Mai mult, ieri, surse din cadrul Şantierului Naval ne-au informat că directorii care îi conduce muncesc ilegal alături de alţi circa 50 de olandezi veniţi din şantierele navale patronate de grupul Damen. „Niciunul dintre olandezii care se află acum pe şantier nu au forme legale şi nici protecţia muncii semnată. Ei sunt trecuţi ca şi supraveghetori, majoritatea ocupând posturi cu putere de decizie, însă, în realitate ei lucrează efectiv la construcţia navelor", ne-a declarat ieri un angajat al companiei. În aceste condiţii, Ionel Petrea a declarat că dacă vor fi prinşi a doua oară fără acte legale de muncă, Kees de Ruiter şi Rinus Brugge se vor alege cu o sesizare penală. „În timpul controlului, directorii nu ne-au prezentat nici un document, nici măcar contracte de management", a adăugat Petrea.

Oficialii companiei nu au dorit să comenzete acuzaţiile aduse la adresa celor doi directori olandezi. Aceleaşi surse ne-au explicat că olandezul Kees de Ruiter nu-şi primeşte din Galaţi salariul şi ca atare nu este obligat să plătească dările către statul român. „Kees de Ruiter are cu Damen Olanda un contract prin care trebuie să îmbunătăţească rezultatele de la Galaţi. Ca şi obligaţie contractuală, Şantierul Naval de la Galaţi îi plăteşte lunar circa 12.000 de lei, reprezentând cheltuielile de cazare la care se adaugă şi cele pentru hrana zilnică şi maşină personală", ne-au informat aceleaşi surse.

http://www.adevarul.ro/locale/galati/Co ... 83588.html

  • 1 month later...
Posted

Directorii de la Damen, motiv de scandal în justiţie

Inspectorii de muncă au amendat societatea gălăţeană cu 3.000 de lei, iar Damen cere acum restituirea acestei sume şi onorariul avocatului. Conducerea şantierului naval Damen a solicitat Judecătoriei să constate că ITM Galaţi a încălcat legislaţia europeană când a constatat că doi dintre directorii săi nu au contracte de muncă.

În cursul lunii octombrie 2009, şantierul Naval Damen din Galaţi a fost amendat cu 3.000 de lei de Inspectoratul Teritorial de Muncă. Inspectorii de muncă au descoperit că directorul operaţional al companiei, Rinus Brugge, şi directorul Compartimentului remorchere şi ambarcaţiuni, Sicco Postma, ambii cetăţeni olandezi, nu aveau forme legale de angajare după modelul impus de legislaţia din România.

Pe marginea subiectului s-a creat o adevărată dispută juridică, conducerea şantierului naval Damen susţinând că reprezentanţii Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Galaţi au efectuat controlul în absenţa lor, astfel încât nu s-au putut apăra, iar la semnarea procesului verbal de contravenţie nu a fost prezent un martor asistent.

Reprezentanţii Damen Galaţi au introdus, zilele trecute, o plângere la Judecătoria Galaţi, prin care cer constatarea nulităţii procesului verbal de sancţionare pe motiv că ITM Galaţi trebuie să aplice legislaţia europeană şi nu pe cea românească în ceea ce îi priveşte pe cei doi directori întrucât sunt cetăţeni străini.

Nu sunt angajaţi, ci detaşaţi

Întrebarea firească care se pune este de ce li s-ar aplica directorilor de la Damen altă legislaţie din moment ce ei lucrează în România şi este normal să se supună legislaţiei româneşti în materie de muncă? Conform susţinerilor conducerii Damen Galaţi, persoanele angajate cu contract de muncă la o societate dintr-un stat membru al UE, cum este cazul companiei navale Damen, pot munci pe teritoriul altui stat care face parte din comunitatea Europeană, în speţă România, fără a mai încheia alte forme legale întrucât se consideră că sunt detaşaţi. Mai concret, Rinus Brugge şi Sicco Postma sunt angajaţi în cadrul grupului de firme Damen, dar ar fi fost detaşaţi temporar la Galaţi.

Primul termen de judecată în acest dosar va avea loc la începutul lunii viitoare, când ITM îşi va preciza punctul de vedere. Miza procesului este mai importantă decât anularea unei amenzi deoarece dacă Damen obţine anularea procesului verbal de contravenţie, se poate crea un precedent periculos. Orice companie străină cu filială în România se poate prevala de hotărârea judecătorească pentru a nu încheia contracte de muncă angajaţilor de alte naţionalităţi şi a nu plăti astfel contribuţiilor la bugetul de stat.

http://www.adevarul.ro/locale/galati/Directorii_de_la_Damen-motiv_de_scandal_in_justitie_0_197380561.html

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.