Jump to content

Dorinel Munteanu, vânat de Fiscul german


dcp100168
 Share

Recommended Posts

Dorinel Munteanu, vânat de Fiscul german

Clubul lui Gigi Becali nu a plătit pentru Munteanu, rezident german, taxele şi impozitele aferente contractului pentru perioada cât a fost jucător şi antrenor la echipa din Ghencea. Fostul internaţional este somat de Fiscul german să achite 95.000 de euro. Fotbalistul spune că a bătut palma cu Becali pe o sumă netă, deci Steaua trebuia să se ocupe de plata taxelor. Dorinel Munteanu (41 de ani), în prezent antrenor al echipei Oţelul Galaţi, cere judecătorilor de la Tribunalul Bucureşti să oblige Steaua Bucureşti să-i plătească impozitele din perioada în care a activat ca jucător şi ca antrenor la clubulSteaua Bucureşti. Conform actelor depuse la instanţă, Dorinel Munteanu a fost somat de Fiscul german să plătească 95.000 de euro, întrucât nu şi-ar fi plătit impozitele aferente veniturilor sale. Cu toate acestea, Munteanu – care este şi rezident în Germania – susţine că, până să fie somat de organele fiscale, nu avea cunoştinţă de vreo datorie către stat. „Subliniez faptul că până în momentul la care am fost somat, nu aveam cunoştinţă de vreun debit faţă de stat, având în vedere că SC Fotbal Club Steaua Bucureşti SA nu mi-a adus niciodată la cunoştinţă eventualele imposibilităţi de plată sau întârzieri în ceea ce priveşte aceste sume, pe care avea obligaţia legală de a le achita”, susţine Dorinel Munteanu Revenit din Germania, Munteanu a activat două sezoane la Steaua în perioada 2003 – 2005, imediat după ce Gigi Becali a devenit acţionar la echipa „roş-albaştrilor”. De altfel, în sezonul 2004 – 2005, Dorinel Munteanu a câştigat campionatul României alături de Steaua.

Salariul la Steaua: 300 de lei

Procesul deschis de Dorinel Munteanu la Tribunalul Bucureşti scoate la iveală şi „talentul” lui Gigi Becali de a fenta statul. Astfel, pentru a nu plăti impozite, Becali l-a angajat pe jucătorul Dorinel Munteanu cu un salariu lunar de 300 de lei, salariul pe economie la acea vreme. Munteanu urma să primească o primă de instalare de 255.000 de dolari net, sumă ce urma a fi plătită în 17 rate lunare a câte 15.000 de dolari. Trei ani mai târziu, după ce a părăsit clubul din Ghencea, Munteanu a revenit la Steaua ca jucător - antrenor. Numit antrenor-jucător al Stelei la 25 octombrie 2008, Dorinel Munteanu a părăsit gruparea din Ghencea în mai puţin de două luni, după un conflict cu patronul Gigi Becali. Acum fostul internaţional solicită clubului Steaua să facă dovada plăţilor către stat a impozitelor aferente veniturilor sale în perioadele cuprinse între 2003 – 2005 şi între octombrie şi decembrie 2008. „Sumele prevăzute în contract erau nete, impozitele fiind în sarcina clubului de fotbal”, subliniază Dorinel Munteanu, care riscă să fie executat de Fiscul german.

Clubul din Ghencea, notificat

„Cu toate că subsemnatul mi-am îndeplinit cu stricteţe toate obligaţiile izvorâte din contract şi din anexele ce fac parte din acest document, am fost somat de către statul german la plata sumei de 95.000 de euro, reprezentând impozite şi contribuţii aferente veniturilor mele salariale pentru nevirarea la termen a obligaţiilor fiscale”, se plânge instanţei Dorinel Munteanu. Judecătorii urmează să înceapă dezbaterile în acest caz la 9 decembrie, după ce oficialii din Ghencea au refuzat soluţionarea conflictului pe cale amiabilă. În iunie 2009, Dorinel Munteanu a trimis o notificare preşedintelui Consiliului de Administraţie al clubului Steaua, Valeriu Argăseală, în care a cerut mai multe lămuriri privind situaţia lui contractuală.

Tribunalul Bucureşti a decis ca, la primul termen al procesului, Dorinel Munteanu să depună actele doveditoare prin care statul german a făcut această somaţie şi corespondenţa pe care a avut-o cu oficialii germani şi cu clubul de fotbal Steaua Bucureşti.

Dorinel ameninţă cu ANAF şi cu UEFA

Lipsa unei reacţii din partea foştilor angajatori l-au determinat pe Dorinel Munteanu să-i atenţioneze că va apela la organele de control ale statului, mai ales că Fiscul german l-a somat să plătească personal presupusele restanţe. „Având în vedere că am fost somat de către autorităţile germane să efectuez în nume personal plăţile respective, vă rog să aveţi în vedere că neîndeplinirea obligaţiilor dumneavostră mă va obliga să procedez la iniţierea unor acţiuni judiciare şi extrajudiciare, în scopul restabilirii legalităţii, sens în care voi solicita ANAF să verifice modul de plată a obligaţiilor aferente contractului meu de muncă. De asemenea, mă voi vedea nevoit să mă adresez responsabilului de Licenţiere al UEFA, domnul Andrea Traverso, pentru a-l avertiza asupra neîndeplinirii criteriului financiar de licenţiere de către clubul Steaua Bucureşti”, a precizat fostul jucător-antrenor al clubului din Ghencea.

Contactat telefonic de către reporterii „Adevărul”, Dorinel Munteanu nu a fost găsit pentru a-şi preciza punctul de vedere în legătură cu litigiul pe care îl are cu clubul Steaua. Avocatul lui Munteanu, Cristi Tănasă, nu a dorit să comenteze pe acest subiect, subliniind că este vorba despte „o relaţie de confdenţialitate client - avocat”. Preşedintele Consiliului de Administraţie al FC Steaua, Valeriu Argăseală, a fost de negăsit, ieri, în ciuda apelurilor repetate ale reporterilor „Adevărul“.

http://www.adevarul.ro/articole/dorinel ... erman.html

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Dorinel Munteanu a dat Steaua in judecata

Gruparea din Bulevardul Ghencea are din ce in ce mai multe probleme, dupa ce fostul tehnician si jucator al Stelei, Dorinel Munteanu, a dat clubul in judecata. "Neamtul" si-a chemat fosta echipa in instanta deoarece clubul nu i-a achitat taxele catre statul german pentru veniturile pe care Munteanu le-a dobandit pe vremea cand evolua si antrena in Ghencea. Astfel, la finalul anului trecut, actualul antrenor al Otelului Galati a fost somat de fiscul german sa plateasca taxe in valoare de aproape 95.000 de euro. Dorinel sustine ca fosta sa echipa nu l-a instiintat de existenta acestei probleme.

"Din pacate, desi nu am dorit, a trebuit sa ajung cu cei de la Steaua in instanta. Am fost somat de anul trecut de catre fiscul german sa platesc niste impozite catre stat, de care eu n-am avut cunostinta. Vreau sa va spun sincer ca Steaua Bucuresti nu mi-a adus niciodata la cunostinta eventualele imposibilitati de plata sau intarzieri in ceea ce priveste aceste sume, pe care aveau obligatia de a le achita. Aici este vorba despre salariul meu net pe care l-am primit de la Steaua pe vremea cand eram jucator. Iar, din cate am inteles, si din perioada in care eram antrenor. Am incercat sa rezolv pe cale amiabila aceasta problema, dar cei de la Steaua nu mai recunosc aceste sume. I-am cautat pe domnul Argaseala si pe domnul Gherghisor. Avocatii mei stiu mai in detaliu toate datele acestui caz", a declarat Dorinel Munteanu pentru Prosport.

http://www.ziare.com/sport/fotbal-inter ... ata-987474

Link to comment
Share on other sites

  • 9 months later...

Gigi Becali, somat să-i dea 270.000 de dolari lui Dorinel Munteanu

Finanţatorul Stelei este obligat de instanţă să-i achite fostului internaţional mai multe restanţe financiare, printre care şi prima de instalare de 255.000 de dolari. Fostul internaţional Dorinel Munteanu, în prezent antrenorul echipei Oţelul Galaţi, îşi va recupera banii pentru perioada ianuarie 2004 - iunie 2005, când a jucat sub culorile Stelei.

Finanţatorul echipei Steaua, Gigi Becali, a dat din nou de belea! Magistraţii Tribunalului Bucureşti îl obligă pe latifundiar să-i plătească fostului internaţional Dorinel Munteanu peste 270.000 de dolari, plus dobânzile aferente, reprezentând restanţe din perioada 2004-2005 când acesta juca la clubul din Ghencea. Întrucât Dorinel Munteanu nu a putut obţine fără proces prima de instalare în Ghencea în valoare de 255.000 de dolari, salariile pe perioada în care a jucat la Steaua şi nici plata chiriilor în Bucureşti, a dat în judecată clubul patronat de Gigi Becali.

Procesul a început după ce Dorinel Munteanu s-a trezit cu sechestru pe imobilul pe care îl deţine în Germania, întrucât nu şi-a plătit impozitele aferente veniturilor sale la Steaua în valoare de 95.000 de euro. Rezident în Germania, Dorinel Munteanu a revenit la Steaua în anul 2003, la scurt timp după ce Gigi Becali a devenit acţionar majoritar al clubului din Ghencea. Alături de Steaua, Dorinel Munteanu a adus titlul de campioană în Ghencea în sezonul 2004-2005.

Ulterior, Munteanu a părăsit Steaua, unde avea să revină trei ani mai târziu, mai exact la 25 octombrie 2008, ca jucător-antrenor. În mai puţin de două luni însă de la revenirea la Steaua, Dorinel Munteanu a părăsit clubul din Ghencea, ca urmare a unui conflict cu patronul Gigi Becali. În urma scandalului, Gigi Becali a „uitat" să-i mai achite lui Munteanu drepturile financiare, primele de instalare, chiriile, bonusurile şi chiar salariul de 300 de lei pe lună, din perioada în care a activat ca jucător.

Clubul patronat de Gigi Becali a reclamat în instanţă obligaţia de a plăti şi impozitele. Oficialii Stelei au arătat că dacă nu au achitat prima de instalare de 255.000 de dolari nu au de ce să plătească şi impozite. Dorinel Munteanu a reclamat însă că singurele impozite pe care le-a plătit Steaua către statul român sunt pentru salariul lunar de 300 de lei, sumă prevăzută în contractul înregistrat la Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM). Pentru a nu mai plăti impozite, Gigi Becali nu a prezentat la ITM şi anexele contractului, unde erau prevăzute prima de instalare şi bonusurile. Munteanu a arătat instanţei că nu a avut cunoştinţă despre eludarea legilor de către clubul din Ghencea. „Anexa financiară face parte integrantă din contractul individual de muncă, astfel încât pentru veniturile de natură salarială prevăzute în anexă, angajatorul are obligaţia de plată a contribuţiilor prevăzute de lege", a susţinut Dorinel Munteanu în cererea de chemare în judecată de la Tribunalul Bucureşti.

Chemaţi la interogatoriu în instanţă în procesul cu Dorinel Munteanu, oficialii Stelei au refuzat acest procedeu, iar magistraţii au concluzionat că „lipsa răspunsului reprezintă o recunoaştere deplină a pretenţiilor lui Dorinel Munteanu". Pe cale de consecinţă, judecătorii au decis obligarea Clubului Steaua la plata contribuţiilor aferente salariului şi tuturor veniturilor de natură salarială acordate lui Dorinel Munteanu, în conformitate cu contractul individual de muncă, pentru perioada 27 ianuarie 2004-30 iunie 2005, precum şi majorările de întârziere aferente acestor sume.

Contactat de reporterii „Adevărul", Dorinel Munteanu a precizat că oficialii Stelei nu i-au achitat aceste datorii şi nici nu l-au contactat vreodată pentru rezolvarea litigiului. „Nu am mai ţinut nicio legătură cu cei de la clubul Steaua", a explicat Dorinel Munteanu. Antrenorul de la Oţelul Galaţi a precizat că încă nu şi-a achitat datoria către Fiscul german. „Se aşteaptă rezultatul final al proceselor din România. Fiscul german mi-a consemnat această datorie pe cartea funciară a proprietăţii mele", a arătat Munteanu.

Dorinel Munteanu mai are un litigiu cu Steaua, la Tribunalul Caraş Severin. Acest dosar, separat de judecătorii de la Bucureşti, are ca obiect achitarea de către clubul Steaua a unor impozite şi contribuţii la asigurările sociale datorate către statul român. Procesul are termen la 7 decembrie 2010.

http://www.adevarul.ro/actualitate/eveniment/Gigi-somat_sa-i_dea_270000_de_dolari_lui_Dorinel_Munteanu_0_364764227.html

Link to comment
Share on other sites

Becali nu vrea sa-i dea banii lui Munteanu: N-a castigat nimic!

Tribunalul Bucuresti a hotarat, miercuri, ca Steaua trebuie sa-i plateasca lui Dorinel Munteanu suma de 270.000 de dolari, din perioada in care "Neamtul" a antrenat in Ghencea.

Patronul Stelei, Gigi Becali, a declarat ca Steaua i-a achitat lui Dorinel Munteanu toate taxele si ca va aduce dovezi in acest sens la apel. "Nu a castigat nimic.... Acolo hotararea judecatoreasca spune ca Steaua trebuie sa-i plateasca toate taxele si impozitele pentru banii pe care i-a primit de la Steaua. Noi pentru banii pe care i-am dat i-am platit tot. El a bagat niste bani intr-o banca din Germania si pentru astia avea de platit niste impozite.

Noi la apel vom demostra cu hartii ca am platit toate taxele pentru banii pe care i-am dat in 2005. Pai si el e prost, pai daca nu le plateam, nu mai functionam. El mai are probleme din astea si cu Vasluiul, cu impozitele.", a declarat Gigi Becali pentru Realitatea.

Dorinel Munteanu a castigat litigiul cu Steaua, clubul patronat de Gigi Becali fiind obligat sa ii plateasca tehnicianului aproximativ 270.000 de euro constant in prima de instalare, prime de joc si chirii, conform unei decizii a Tribunalului Bucuresti.

http://www.ziare.com/becali/steaua/becali-nu-vrea-sa-i-dea-banii-lui-munteanu-n-a-castigat-nimic-1053153

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.