Jump to content

Şansele eliminării vizelor pentru SUA se reduc din nou


dcp100168

Recommended Posts

Sansele eliminarii vizelor pentru SUA se reduc din nou: Rata de refuz a vizelor, in Romania, a crescut in 2009 si este de 26,3%

Rata de refuz a vizelor SUA pentru Romania este, in anul fiscal 2009 (care s-a incheiat in 30 septembrie) , de 26,3%, cu 1,3% mai mare decat in anul precedent, informeaza NewsIn citand Departamentul pentru Securitate Internă al Statelor Unite (DHS). Principalul impediment in ridicarea vizelor pentru romani este tocmai acest criteriu, intrucat rata de refuz trebuie sa fie, potrivit legislatiei americane, sub 3%. Prin urmare, mult profetita - de catre fostul ministru de externe Cristian Diaconescu - eliminare a vizelor pentru romani este o perspectiva tot mai indepartata. In 2009 rata de refuz in Romania a crescut din nou, fiind una dintre cele mai mari din UE, singura tara care o depaseste fiind Marea Britanie, cu 27,8%. Fata de anul fiscal 2008, cand rata de refuz a fost de 25%, in scadere de la 37% in anul anterior, rata de refuz pentru 2009 a crescut cu 1,3%. Oficiali romani si americani au incercat sa explice acest procent prin faptul ca refuzul cetatenilor romani in obtinerea vizei pentru SUA este cauzat si de modul defectuos in care isi completeaza dosarul sau de faptul ca nu indeplinesc conditiile necesare si ca nu ar trebui sa aplice pentru viza din start.

Rata de refuz este un criteriu esential in includerea Romaniei in Programul Visa Waiver - adica eliminarea vizelor pentru romani pentru o sedere in SUA de pana la 90 de zile - dar ea trebuie sa fie sub 3%, din cauza unor chestiuni tehnice in ceea ce priveste testarea sistemului informatic de colectare si stocare a datelor biometrice de catre guvernul american. Din luna iunie, rata de refuz a fost coborata de la 10 la 3%, la cererea Congresului, pana in momentul in care evaluarea sistemului este incheiata, insa nu s-a stabilit si un orizont de timp pana la care acest lucru sa se intample.

Dintre statele UE, Romania, Bulgaria, Grecia, Polonia, Cipru sunt singurele ale caror cetateni nu pot calatori fara viza in SUA. In mod deloc surprinzator, Romania are rata de refuz cea mai mare dintre cele cinci, in timp ce doar 17,8% dintre aplicatii bulgari au fost refuzati, 1,4% dintre ciprioti, 2% dintre greci si 13,5% dintre polonezi.

Cifrele date publicitatii de DHS contrazic optimismul pe care il exprima fostul ministru de externe Cristian Diaconescu, care a declarat in urma vizitei sale in SUA de acum cateva luni ca romanii vor calatori in SUA fara viza pana la sfarsitul anului, intrucat exista dorinta politica de partea americana si mai sunt doar niste chestiuni tehnice.

http://www.hotnews.ro/stiri-esential-62 ... e-26-3.htm

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.