Jump to content

Dinu Gîndu a plecat la Ministerul Afacerilor Externe


dcp100168

Recommended Posts

Dinu Gîndu a plecat la Ministerul Afacerilor Externe

După o carieră de câţiva ani în lumea studenţească gălăţeană şi nu numai, directorul Casei de Cultură a Studenţilor (CCS) Galaţi a plecat la Bucureşti pentru a ocupa un post de director în cadrul Ministerului Afacerilor Externe. Este vorba despre funcţia de director general în cadrul Secretariatului General pentru Românii de Pretutindeni, funcţie pe care va fi detaşat timp de un an. Dinu Gîndu spune că decizia de a pleca de la CCS Galaţi a fost foarte grea, însă provocarea diplomaţiei l-a determinat să aleagă această cale. „Mi-e imposibil să mă rup de tot de Casa de Cultură a Studenţilor, mărturisesc că a fost cea mai dificilă alegere pe care a trebuit să o fac vreodată. Pe de altă parte, acest nou post este în diplomaţie, visul meu de o viaţă. E o şansă pe care nu puteam să o ratez”, a comentat Dinu Gîndu. Noua slujbă presupune realizarea unor proiecte internaţionale pentru românii din diaspora. Practic, Dinu Gîndu, împreună cu departamentul pe care îl va conduce, va avea pe mână strategia de menţinere şi dezvoltare a relaţiei dintre statul român şi cetăţenii care locuiesc în diferite colţuri ale lumii. Întrebat dacă nu se teme să facă acest pas într-un moment de criză politică (inclusiv guvernamentală), Dinu Gîndu a ţinut să precizeze că numirea sa nu are nicio legătură cu schimbările politice din această perioadă. „Postul pe care merg eu nu este unul politic, nu are nicio legătură cu schimbările politice, tocmai de aceea nu mă tem că voi fi schimbat. Pe mine m-au recomandat cei 13 ani de expertiză în comunităţile româneşti din afara ţării”, a comentat Dinu Gîndu.

http://www.viata-libera.ro/articol-Dinu ... rne_2.html

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Noul director al Institutului „Eudoxiu Hurmuzachi” pentru românii de pretutindeni

O sută de românii care trăiesc în statele vecine vin anual în ţară pentru a studia limba maternă la Institutul „Eudoxiu Hurmuzachi” pentru românii de pretutindeni de la Crevedia, judeţul Dâmboviţa, în speranţa că îşi vor construi o viaţă mai bună. În anul universitar 2009-2010, din cei aproape 100 de studenţi care s-au cazat deja în campusul de la Crevedia, cei mai ­mulţi sunt veniţi din Albania (circa 38) şi Bulgaria (circa 36). Tinerii din Ucraina sunt doar 15 până în prezent, patru studenţi vin din Serbia şi cinci din Macedonia.

Scopul Institutului „Eudoxiu Hurmuzachi” este pregătirea copiilor de origine română din ţările din jur pentru studii superioare în România, explică proaspătul director Dinu Gîndu. „În mod normal, aici sunt copii care ar fi trebuit să demonstreze că au origine românească”, atât prin documente, cât şi prin cunoaşterea limbii române. „Dar eu am constatat că avem, mai ales printre bulgari şi sârbi, copii care n-au nici măcar o idee de limba română”, spune Gîndu, şi promite că aşa ceva nu se va mai întâmpla pe viitor. La deschiderea anului universitar, el a fost nevoit să-şi ţină discursul în engleză, pentru bulgari, şi în italiană, pentru albanezi.

Noul director al Institutului Hurmuzachi vrea să le ofere divertisment studenţilor din campus, care se plâng că aici nu se întâmplă nimic. Nu are pentru asta buget, dar trage sfori şi îşi foloseşte relaţiile făcute din poziţia de director al Casei de Cultură a Studenţilor din Galaţi, pe care a ocupat-o până nu demult. Pentru weekend, încearcă să organizeze un concert folcloric şi cere cu împrumut o staţie de amplificare şi un mixer. Pentru altă zi, vrea să-i ducă pe studenţi într-o excursie, cu autocare împrumutate, şi să vorbească la Patriarhie să le facă rost şi de două mese. Iar pentru săptămâna cealaltă, l-a convins pe folkistul Mircea Vintilă să le facă „o cântare” gratis. Dinu Gîndu vrea să le construiască studenţilor câte un oficiu la fiecare etaj de cămin, ca să nu mai gătească în camere, pe reşouri, să le pună câteva maşini de spălat şi să repare bisericuţa de lemn din campus, lăsată neterminată. „Majoritatea studenţilor vin din ţări ortodoxe, unde religia e importantă”, explică el în timp ce priveşte pereţii netencuiţi ai bisericii, umpluţi cu vată minerală. „Institutul e o carte de vizită a României”, spune Gîndu, nemulţumit de condiţiile oferite în campusul de la Crevedia. Măcar e cald în camere, pentru că centrala termică este nouă. O fi mai bine aici decât în ţările din care vin „românii de pretutindeni”, dar tot nu e cum ar trebui să fie.

http://www.adevarul.ro/magazin_de_dumin ... 84639.html

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.