Jump to content

Şacali la o stână din Vlădeşti

dcp100168

Recommended Posts

Noapte de coşmar, la stână

* 53 de oi sfâşiate şi târâte pe dealuri împădurite * Sunt bănuiţi şacalii * Oamenii n-au reuşit să urce până la leşuri * Unii spun că e puţin probabil să fi fost şacali, alţii că bestiile sălbatice sunt singurele care ar putea face aşa ceva * „O să ies cu câţiva vânători, să-i pândesc noaptea pe la stâni şi să-i împuţinăm”, spune primarul Vlădeştiului, Eracli Drujescu *

Jale mare, marţi dimineaţă, la Vlădeşti, în comuna Brăneşti. Ciobanul locului, Iorgu Săvăstru, a observat cu groază că dintre cele 300 de oi pe care le păzeşte într-un ţarc mare de pe Valea Părului, lipsesc nu mai puţin de 53. Nici măcar ale lui, ci ale unor oameni care i le dăduseră în grijă. Cel care ne-a oferit primele detalii a fost Jenică Deliver, un prieten de-al ciobanului. „Au venit azi-noapte animale sălbatice, au rupt vreo 50 de oi şi le-au cărat în pădure. Nimeni nu mă ajută. Ce să fac eu acum? Încercăm să vedem ale cui erau animalele care au murit, ca să ştim barem pe cine să anunţ de necaz”, apreciază omul. Dacă n-ar fi plouat toată noaptea precedentă şi dacă drumul care urcă în pădure n-ar fi fost înfundat, cu siguranţă am fi urcat şi noi cu oamenii locului ca să vedem grozăvia. Motivul curiozităţii noastre e simplu. Că au dat sălbăticiunile, am înţelege. Ar fi trebuit însă să fi fost o haită mare, ca să poată să sfâşie peste 50 de mioare. În asemenea condiţii, cum de nu s-a trezit ciobanul şi mai ales, cum de n-au sărit câinii?

„Sigur şacali au fost!”

„Şacali au fost, vă spun eu, ne-a declarat primarul Vlădeştiului, Eracli Drujescu. Altceva nu putea să fie. Nu-i mână de om, că ăla le fura, nu le gâtuia. Nici răzbunare nu poate fi, că băiatul acesta cu oile n-avea nici un duşman prin zonă. De vreo doi ani au venit şacalii ăştia şi au făcut rău şi pe la Suceveni. Acum au ajuns la noi”. Cum de nu s-au trezit, totuşi, nici câinii şi nici paznicii de la oi? „Păi oamenii ăştia trei care dorm acolo, la stână, cred că n-or fi auzit. Iar legea e strictă cu câinii de stână la şes, aşa că oamenii ăştia aveau numai nişte jigodii acolo. Şi să ştiţi că şacalii sunt animale inteligente – se apropie fără zgomot, separă oile din turmă, apoi le atacă şi le rup”, mai spune primarul Drujescu.

O pagubă de peste 10.000 de lei

Până la urmă, şacali sau nu, oile tot sfâşiate rămân. „Acum nici nu ştiu cum aş putea să-l ajut pe băiatul acesta cu oile. Eu i-am spus să-şi asigure animalele, dar el n-a făcut-o. Acum, vă daţi seama, 53 de oi, a 200 lei fiecare…. „ mai spune primarul Vlădeştiului. „Până la urmă, poate că o să adun nişte vânători şi-o să pândim şacalii noaptea la stâni. Că altfel nu se poate. Şi doar aşa să-i mai împuţinăm. Că altfel nu văd cum s-ar putea rezolva problema”.

Am vorbit, însă şi cu specialişti în ale vânătorii de prin părţile locului, care ne-au spus că e puţin probabil să fi fost animale sălbatice.

Totuşi, nici teoria conform căreia bestiile ar fi fost bipede nu se confirmă, pentru că e greu de explicat cum au cărat nişte răuvoitori atâtea leşuri pe urcuşul înmuiat de ploaie, acolo unde ieri pe lumină nici căruţa şi nici măcar jeep-ul n-au putut să răzbească? Dacă oile n-ar fi fost în ţarc, s-ar fi putut suspecta că au apucat ceva Furadan, de pe undeva, dar aşa…

Un lucru e sigur! Somnul ciobanilor va fi iepuresc, cel puţin în nopţile care urmează. Că nu-i de ici, de colo să adormi şi să te trezeşti drumeţ în calea şacalilor. Şi cu 53 de oi lipsă!

http://www.viata-libera.ro/articol-Noap ... ana_2.html