Jump to content

Mitropoliii, arhiepiscopii şi episcopii în BOR


dcp100168

Recommended Posts

Mitropoliii, arhiepiscopii si episcopii in Biserica Ortodoxa Romana

Biserica Ortodoxa Romana cuprinde pe credinciosii de religie crestin-ortodoxa din Romania si diaspora ortodoxa romana. Biserica Ortodoxa Romana este organizata ca Patriarhie, avand titulatura "Patriarhia Romana". De Patriarhia Romana depind noua mitropolii: trei in diaspora si sase in tara. Mitropoliile sunt conduse de un mitropolit, cu exceptia ca Mitropolia Munteniei si Dobrogei este condusa de Patriarh, deoarece acesta este si Mitropolitul ei. Mitropoliile sunt formate din arhiepiscopii si episcopii. Arhiepiscopiile sunt conduse de arhiepiscopi.

In Mitropolia Munteniei si Dobrogei intalnim cinci arhiepiscopii: Arhiepiscopia Bucurestilor (cu resedinta in municipiul Bucuresti), Arhiepiscopia Targovistei (cu resedinta in municipiul Targovistei), Arhiepiscopia Tomisului (cu resedinta in municipiul Constanta), Arhiepiscopia Argesului si Muscelului (cu resedinta in municipiul Curtea de Arges) si Arhiepiscopia Dunarii de Jos (cu resedinta in municipiul Galati). Mentionam ca arhiepiscopia care se intinde si peste resedinta mitropolitului este condusa tot de mitropolitul locului. De exemplu, PF Patriarh Daniel este si Arhiepiscop al Bucurestilor.

Episcopiile din Mitropolia Munteniei si Dobrogei sunt:

- Episcopia Buzaului si Vrancei (cu resedinta in municipiul Buzau); Episcopia Sloboziei si Calarasilor (cu resedinta in municipiul Slobozia); Episcopia Alexandriei si Teleormanului (cu resedinta in municipiul Alexandria); Episcopia Giurgiului (cu resedinta in municipiul Giurgiu) si Episcopia Tulcii (cu sediul in municipiul Tulcea).

Mitropolia Moldovei si Bucovinei are 2 arhiepiscopii si 2 episcopii: - Arhiepiscopia Iasilor, cu resedinta in municipiul Iasi si Arhiepiscopia Sucevei si Radautilor, cu resedinta in municipiul Suceava; - Episcopia Romanului, cu resedinta in municipiul Roman si Episcopia Husilor, cu resedinta in municipiul Husi.

Mitropolia Ardealului are o singura arhiepiscopie - Arhiepiscopia Sibiului, cu resedinta in municipiul Sibiu si o singura episcopie: Episcopia Covasnei si Harghitei, cu sediul in municipiul Miercurea Ciuc.

Mitropolia Clujului, Albei, Crisanei si Maramuresului cuprinde 2 arhiepiscopii si 2 episcopii: - Arhiepiscopia Vadului, Feleacului si Clujului, cu resedinta in municipiul Cluj-Napoca; Arhiepiscopia Alba Iuliei, cu resedinta in municipiul Alba Iulia. - Episcopia Ortodoxa Romana a Oradiei, Bihorului si Salajului, cu resedinta in municipiul Oradea si Episcopia Ortodoxa Romana a Maramuresului si Satmarului, cu resedinta in municipiul Baia Mare.

Mitropolia Olteniei are o arhiepiscopie si 3 episcopii: - Arhiepiscopia Craiovei, cu resedinta in municipiul Craiova. - Episcopia Ramnicului, cu resedinta in municipiul Ramnicu Valcea; Episcopia Severinului si Strehaiei, cu resedinta in municipiul Drobeta-Turnu Severin si Episcopia Slatinei, cu sediul in municipiul Slatina.

Mitropolia Banatului are in subordine o arhiepiscopie si 5 episcopii: - Arhiepiscopia Timisoarei, cu resedinta in municipiul Timisoara. - Episcopiei Devei si Hunedoarei, Episcopia Aradului, Ienopolei si Halmagiului, cu resedinta in municipiul Arad; Episcopia Caransebesului, cu resedinta in municipiul Caransebes; Episcopia Ortodoxa Romana a Varsetului si Episcopia Ortodoxa Romana din Ungaria, cu resedinta la Gyula.

In afara tarii avem trei mitropolii: Mitropolia Basarabiei autonoma si de stil vechi si Exarhat al Plaiurilor, cu sediul la Chisinau; Mitropolia Ortodoxa Romana a Europei Occidentale si Meridionale si a treia Mitropolie Ortodoxa Romana este cea a Germaniei, Europei Centrale si de Nord.

Mitropolia Basarabiei cuprinde o arhiepiscopie si trei episcopii. Mitropolia Ortodoxa Romana a Europei Occidentale si Meridionale are in subordine o arhiepiscopie la Paris si doua episcopii – una la Roma si alta la Madrid. Mitropolie Ortodoxa Romana a Germaniei, Europei Centrale si de Nord are o arhiepiscopie in Germania si o episcopie a Europei de Nord in Stockholm.

La acestea adaugam si Arhiepiscopia Ortodoxa Romana a celor doua Americi, cu sediul la Chicago, Episcopia Ortodoxa Romana a Australiei si Noii Zeelande, cu sediul la Melbourne, dar si reprezentante ale Patriarhiei Romane: Asezamintele Romanesti de la Locurile Sfinte (Ierusalim, Iordan si Ierihon), Parohia Ortodoxa Romana de la Sofia (Bulgaria), precum si Reprezentanta Patriarhiei Romane pe langa institutiile europene (Bruxelles).

http://www.crestinortodox.ro/drept-bise ... oxa-romana

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.