Jump to content

Fără casă sau dator pe viaţă


Recommended Posts

Posted

Fără casă sau dator pe viaţă

Aceasta este dilema în care se afla multi dintre tinerii galateni care înca nu au o locuinta proprie. Daca rata lunara pentru un apartament ajunge, în unele cazuri, sa fie egala cu venitul unuia dintre membrii familiei, suma platita lunar pentru achizitionarea unui teren necesar construirii unei locuinte poate fi dubla sau chiar tripla fata de venitul mediu net al unui galatean.

Cererea pentru terenuri necesare construirii de locuinte a crescut puternic în ultimii ani. La fel si preturile. Astfel, pentru achizitionarea a 500 de metri patrati de teren, iubitorii unui trai la casa au nevoie de cel putin 150.000 de euro, daca vor sa locuiasca în oras. Deoarece astfel de sume sunt astronomice pentru multi dintre locuitorii judetului nostrum, al caror venit mediu net lunar este de aproximativ 1.200 de lei (circa 330 de euro), una dintre solutiile adoptate este creditul imobiliar. Din pacate, este una foarte costisitoare.

Spre exemplu, pentru a împrumuta 150.000 de euro, bani cu care se pot cumpara 500 de metri patrati în zona Pietei Centrale, în Bariera si cu putin noroc chiar pe str. Arcasilor, unde se ridica unul dintre cele mai mari cartiere rezidentiale din oras, este nevoie de minim 845 de euro lunar, timp de un an, cât este dobânda fixa. Dupa aceasta perioada, rata lunara va creste sau va scadea (putin probabil!) dupa placul bancherilor. Asta daca creditul ales este de la Banca Româneasca, care, de altfel, percepe si cea mai mica rata la un imprumut pentru achizitionarea unui teren.

Suma scoasa lunar din buzunare pentru achitarea ratei creste pâna la 1.193 de euro, daca banca aleasa pentru contractarea împrumutului este Raiffeisen Bank. Aici, timp de 35 de ani, adica toata perioada contractarii, esti la mâna bancii, pentru ca dobânda este variabila. Cea mai mare rata o vor plati cei care aleg BancPost. Este vorba despre suma de 1.354 de euro, cu o dobânda variabila pâna la rambursarea creditului.

La tara, putin mai ieftin

Daca renunta la zgomotul si poluarea din oras si aleg linistea si aerul curat de la tara, doritorii vor fi nevoiti sa scoata din buzunare sume ceva mai mici pentru aceeasi suprafata de teren. Daca varianta aleasa este achizitia unui teren în vederea construirii unei locuinte la tara, atunci nu este nevoie decât de circa 10.000 de euro (locatia aleasa fiind Sendreni, dar nu în cartierul de vile) si poate ajunge pâna la 35.000 de euro în cazul în care suprafata cumparata este situata la Vânatori, dar are iesire la DN26, plus toate utilitatile.

Pentru un astfel de teren suma platita lunar la o banca, daca suma necesara este obtinuta printr-un credit bancar, este de 197 pana la 316 euro. În prima situatie banca aleasa este Banca Româneasca, care ofera un credit imobiliar cu o dobânda fixa în primul an de 8,55%. Astfel, dupa 35 de ani, suma rambursata va fi de 107.260 de euro, adica de trei ori suma împrumutata. Cea mai mare rata o vor plati cei care s-au împrumutat la Bancpost, unde dobânda lunara, variabila, este de 11,5%, iar suma rambursata dupa 35 de ani va fi de 128.249 de euro.

http://www.monitoruldegalati.ro/index.p ... &articol=9

Posted

Se poate spune că dacă nu eşti bazat pe un căştig constant muuuulţi ani de acum înainte, nici să nu te gândeşti ...

Naşul meu, care e ofiţer MApN, ca să-şi cumpere un apartament nou, a făcut un credit pe 35 de ani. Glumea: "Le las moştenire băieţilor, ratele la bancă!"

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.