Jump to content

Gimnasta Ana Porgras - campioană mondială şi europeană


dcp100168

Recommended Posts

Ana Porgras - la Europenele de gimnastică junioare

Echipa feminină de gimnastică a României s-a clasat, vineri, pe locul patru în finala competiţiei de junioare din cadrul Campionatului European de la Clermont-Ferrand, din Franţa. Româncele Claudia Voicu, Loredana Sabău, Ana Porgras, Amelia Racea au obţinut un punctaj total de 169.900 puncte, fiind devansate de echipele Rusiei (180.625), Franţei (170.500) şi Olandei (169.950). La individual compus, pe primul loc s-a clasat Tatiana Nabieva, din Rusia (60.850 puncte). Amelia Racea a ocupat poziţia 4, cu 56.950 puncte, Loredana Sabău s-a clasat pe locul 6, cu 56.600 puncte, Ana Porgras - pe locul 9, cu 56.325 puncte, iar Claudia Voicu - pe locul 18, cu 54.850 de puncte. În finalele pe aparate, Ana Porgras va concura la bârnă, alături de Amelia Racea, iar la sol participă Amelia Racea şi Loredana Sabău.

Deşi se pregăteşte cu lotul naţional la Deva, Ana Porgras reprezintă în competiţii Liceul cu Program Sportiv Galaţi, unde este antrenată de Agripina şi Paul Gâlea.

Link to comment
Share on other sites

Gălăţeanca Ana Porgras - campioană europeană

Gălăţeanca Ana Porgras a câştigat, astăzi, titlul continental la bârnă în competiţia rezervată junioarelor din cadrul Campionatelor Europene de gimnastică de la Clermont-Ferrand. Cu un punctaj de 15.700, Ana Porgras (15 ani) a fost urmată de Amelia Racea (România) şi Tatiana Nabieva (Rusia), ambele notate cu 15.150.

Link to comment
Share on other sites

  • 6 months later...

Ana Porgras - în lotul olimpic

Campionatul National rezervat gimnastelor junioare care se desfãsoarã, azi si mâine, la Deva va stabili componenta viitoarelor loturi de junioare ale României. Primul Campionat National de Gimnasticã programat la Deva, dupã o pauzã de peste 10 ani, va avea un cuvânt greu de spus în privinta viitorului gimnasticii românesti. Cele mai bune gimnaste junioare de la categoriile I, II si III vor încerca sã-i convingã pe antrenorii federali, azi si mâine, la Sala Sporturilor din Deva, cã meritã un loc în loturile nationale de junioare ale României.

Luptã strânsã

Loturile de junioare de la Deva si Onesti au nevoie de o “transfuzie de sânge proaspãt”, dupã ce titularele echipei care a ocupat locul IV la Campionatele Europene din Franta au fost promovate la lotul olimpic. Ana Porgras (LPS Galati), Amelia Racea, Diana Trenca, Loredana Sabãu, Claudia Voicu si Raluca Haidu (toate CNS Cetate Deva) au trecut la lotul coordonat de Nicolae Forminte, iar acum, la Deva, se va decide cine le va lua locul. Pentru cele 12-14 locuri disponibile în loturile nationale de junioare de la Deva si Onesti se vor lupta aproape 100 de sportive de la toate cluburile cu traditie în gimnastica femininã din tarã si anume: CSA / CSS 3 Steaua Bucuresti, CS Farul Constanta, CS Petrolul Ploiesti, CSS Focsani, LPS Galati, CSS Triumf Bucuresti, CNS CSS Deva, CS Arad, CSS Timisoara, CSS Sibiu, CSS Bârlad, CSS / Dinamo Bucuresti, si CSS Buzãu.

http://www.mesagerulhunedorean.ro/detal ... ordID=9180

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

La 15 ani, Ana Porgras e un nume in gimnastica europeana

La 15 ani neimpliniti inca, Ana Porgras e un nume in gimnastica europeana. Spe­­cialista a barnei, ea nu a avut rivala la CE de la Clermond-Ferrand, unde a obtinut 15,700, fata de 15,150 al medaliatei cu argint, colega Amelia Racea. Aurul cucerit este cu atat mai valoros cu cat a concurat cu dureri mari la genunchiul stang, unde o dezinsertie a ligamentului o tine departe de pregatire. „Am strans din dinti si am concurat. Stiam ca risc mult, dar am simtit ca nimeni nu ma poate intrece”, explica ea. Originara din Galati, Ana a inceput gimnastica pe cand era de-o schiopa, la patru ani. Tumbele pe care le facea la joaca, sfoara si podul au fost primele lucruri care au apropiat-o de lumea acestui sport, fiind dusa la sala de mama ei. „M-am catarat intai pe barna, apoi m-am dat uta la paralele. Era prima data cand vedeam aparatele acelea ciudate. Nu stiu de ce am ramas”, zambesc sagalnic doi ochi verzi-albastri.

Intoarsa de Steliana Nistor

Indrumata de antrenorii Nina si Paul Galea, in clasa a VI-a se alatura lotului de la Onesti, ca dupa zece luni sa ajunga in lotul de junioare de la Deva. „Multa munca si seriozitate, asta iti trebuie. Mie imi place barna. Am siguranta pe ea si o stapanesc bine”, spune micuta de doar 1,45 m inaltime! Nu intotdeauna insa totul a fost linistit, ci au existat si clipe de cumpana. „Am vrut de multe ori sa ma las. Cand am venit la Deva mi-a fost greu. Stateam pe banca din fata salii, cu bagajele facute, si ma gandeam sa ma intorc acasa. Steliana Nistor mi-a zis ca, daca am luptat pana acum, sa nu ma dau batuta, sa continui”, marturiseste Ana. Acum asteapta momentul interventiei chirurgicale la picior. „Mi-e dor sa fac toate aparatele. Lunile astea m-am axat doar pe paralele, sa nu fortez piciorul”, zambeste trist.

Pe urmele Nadiei

Viseaza sa aduca o medalie olimpica la sarituri, sa execute perfect un „Amanar“ si sa ajute echipa. „Nu asta e ordinea prioritatilor, dar voi trage tare”, spune Diana. La 15 ani si 3 luni, ea se apropie de debutul la senioare: „Nu ma sperie asta. Trebuie sa muncesc mai mult, sa-mi stapanesc mai bine emotiile”. La patru ani se juca de-a gimnastica acasa, la Onesti, indrumata de Elena Dragomir. „Eram un copil bolnavicios, si ai mei s-au gandit sa ma dea la sport. Nu stiam nimic de gimnastica. Nu stiam daca voi continua...”, explica ea. Rezultatele obtinute au recomandat-o pentru lotul olimpic de senioare, venind la Deva, pentru o noua etapa. „Mi-a fost greu la inceput, desi le stiam pe fete. Eram departe de casa, de ai mei, pe care puteam sa-i vad oricand la Onesti“. Un produs 100% al Colegiului Sportiv „Nadia Comaneci”, Diana vrea sa calce pe urmele Zeitei de la Montreal, idolul ei: „Intr-o zi o sa fiu ca Nadia. Este visul meu”.

http://www.pulsulzilei.ro/324007/La_15_ ... _europeana

Link to comment
Share on other sites

Junioarele care ţintesc JO 2012

În Sala Olimpică din Deva cele 16 componente ale lotului naţional de senioare îşi fac antrenamentul. Un grup de şapte fete face însă notă aparte. Micuţe şi plăpânde, ascultă tăcute indicaţiile antrenorilor. Vorbesc puţin, atente să prindă fiecare sfat, fiecare corectare. Din când în când mai trag cu ochiul la colegele mai mari, campioane europene şi medaliate cu bronz la JO, şi încearcă să „fure” din secretele lor. Sunt cele mai promiţătoare fete din generaţia lor. Sunt cele mai bune. Ana Porgras, Amelia Racea, Claudia Voicu, Loredana Sabău, Diana Trenca, Raluca Haidu şi Diana Chelaru. Sub mâna antrenorilor de la lotul olimpic se vor modela şi cizela. Vor concura şi vor urca România pe podium, aşa cum au făcut gimnastele din generaţiile trecute.

Sportivele din lotul olimpic:

Sandra Izbaşa CSA/CSS 3 Steaua

Anamaria Tămîrjan CS Petrolul Ploieşti

Gabriela Drăgoi CSS Buzău

Cerasela Pătraşcu CSS Cetate Deva

Andreea Acatrinei CSS Cetate Deva

Daniela Druncea CSA/CSS 3 Steaua

Andreea Grigore CSA/CSS 3 Steaua

Mădălina Guţu LPS/CSM Oneşti

Andreea Palade LPS Oneşti

Ana Porgras LPS Galaţi

Raluca Haidu CSS Deva

Amelia Racea CSS Deva

Loredana Sabău CSS Deva

Diana Trenca CSS Deva

Claudia Voicu CSS Deva

Diana Chelaru LPS/CSM Oneşti

http://www.prosport.ro/alte-sporturi/gi ... 12-3481908

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Performerii anului

Gimnasta Ana Porgras

Născută la 18 decembrie 1993, la Galaţi. A fost selecţionată pentru gimnastică la vârsta de patru ani, de antrenorii Agripina şi Paul Gâlea.

Primele performanţe sportive le‑a avut după vârsta de 12 ani, când la Campionatele Naţionale ale Cluburilor Sportive Şcolare a cucerit medalia de bronz la individual compus, locul II la bârnă şi locul III la sol. În acelaşi an, 2006, a fost cooptată în lotul naţional de junioare de la Oneşti. Cu echipa României a cucerit medalia de argint (bronz la sol) la Jocurile Balcanice pentru juniori, de la Istanbul.

Anul trecut a fost promovată la lotul naţional de junioare, de la Deva. În această perioadă a devenit dublă campioană naţională (paralele şi bârnă), a obţinut locul întâi la Campionatul Naţional al maeştrilor (bârnă) şi s‑a clasat pe locuri fruntaşe în concursurile internaţionale.

Anul 2008 îi aduce consacrarea definitivă. Devine campioană europeană de junioare, clasându‑se pe primul loc la bârnă şi locul IV cu echipa României, iar de două luni este componentă a lotului naţional olimpic de senioare, de la Deva.

Ana Porgras ‑ elevă a Liceului cu Program Sportiv Galaţi ‑ este detaşată pe plan profesional la Liceul cu Program Sportiv Cetate Deva.

http://www.viata-libera.ro/index.php?pa ... l&id=28459

Link to comment
Share on other sites

  • 9 months later...

Ana Porgras, campioană naţională la individual compus

Naţionalele de gimnastică ale României, competiţie ce are loc în aceste zile la Buzău, a programat astăzi concursul feminin de individual compus. Astfel, titlul naţional a fost câştigat de Ana Porgras, care a uimit publicul prezent în Sala Sporturilor evoluând la toate cele patru aparate. Deşi din cauza unei intervenţii chirurgicale suferite la genunchiul piciorului stâng, ea se pregătea iniţial doar la paralele şi bârnă, la Buzău a concurat şi la sărituri şi sol. Astfel, după ce în luna iunie gălăţeanca a cucerit titlul de campioană internaţională a României la bârnă şi argintul la paralele, acum s-a impus pe toate cele patru aparate. Ea le-a devansat pe celelalte două gimnaste care vor reprezenta Românie la Mondiale, Diana Chelaru şi Ana Maria Tămîrjan (Petrolul Ploieşti). "La început nu credeam că am vreo şansă să mă impun, însă după sărituri şi paralele, mi-am dat seama că sunt aproape de a urca pe podium. Îmi pare rău pentru ratarea de la bârnă, dar am avut nişte emoţii foarte, foarte mari şi sper ca mâine, în finalele pe aparate să fac un exerciţiu curat. Sunt bucuroasă pentru această reuşită, dar şi conştientă că mai am mult de lucru. Până la Mondiale voi trage cât de tare voi putea şi îmi doresc să merg acolo să lupt pentru medalie la individual compus. Mi-e un pic greu pe patru aparate, însă sper ca până la Londra să mă pot obişnui cu acest ritm", ne-a declarat Ana Porgras.

Podium final la individual compus

1. Ana Porgras (LPS CSS Galaţi) 57, 525 puncte

sărituri 13,975 ;paralele 14,775; bârnă 14,725; sol 14,050.

2. Diana Chelaru (LPS CSS Oneşti) 56,700 pct.

sărituri 14,475; paralele 12,750; bârnă 14,850; sol 14,625

3. Ana Maria Tămîrjan (Petrolul Ploieşti) 56,300 pct.

Sărituri 14,475; paralele 12,725; bârnă 14,775; sol 14,325

http://www.prosport.ro/alte-sporturi/gi ... us-4914599

Link to comment
Share on other sites

Ana Porgras s-a impus şi la paralele

Diana Chelaru (CSS Oneşti) s-a impus în două finale pe aparate, la sol şi sărituri, în timp ce Ana Porgras (CSS Galaţi) a câştigat la paralele, iar Amelia Racea (CSN Cetate Deva) a fost prima la bârnă, în ultima zi a Campionatelor Naţionale de gimnastică artistică, care s-au încheiat duminică în Sala Polivalentă "Romeo Iamandi" din Buzău.

Rezultatele finale ale probelor pe aparate

Sărituri: 1.Diana Chelaru (LPS Oneşti) - 14, 287 p, 2.Amelia Racea (Cetate Deva) - 13, 700 p, 3.Dana Andrei (CSS Buzău) - 13, 287 p;

Paralele: 1.Ana Porgras (Oţelul Galaţi) - 15, 050 p, 2.Amelia Racea (Cetate Deva) - 14, 375 p, 3.Dana Andrei (CSS Buzău) - 13, 900 p;

Bârnă: 1.Amelia Racea (Cetate Deva) - 15, 500 p, 2.Ana Maria Tămârjan (Petrolul Ploieşti) - 15, 225 p, 3.Gabriela Drăgoi (CSS Buzău) - 14, 625 p;

Sol: 1.Diana Chelaru (LPS Oneşti) - 14, 850 p, 2.Amelia Racea (Cetate Deva) - 14, 750 p, 3.Ana Maria Tămârjan (Petrolul Ploieşti) - 14, 675 p şi Ana Porgras (Oţelul Galaţi) - 14, 675 p;

Competiţia a reprezentat o ultimă verificare a potenţialului gimnaştilor români care vor concura la cm 2009 de la Londra (12-18 octombrie).

http://www.tvr.ro/articol.php?id=69300

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Toţi ochii pe Porgras

Gimnastica românească este în faţa ultimului mare examen al anului 2009, Campionatul Mondial (13-18 octombrie), ce programează întrecerile individuale și finalele pe aparate (fără concursul pe echipe). După cele trei medalii cucerite anul acesta la Europene (două de argint şi un bronz), delegaţia României ţinteşte trei medalii şi la Londra. La feminin, surpriza o poate furniza campioana europeană de junioare din 2008, la bârnă, Ana Porgras, o gimnastă carismatică, ce aminteşte de Svetlana Horkina. Debutantă la o competiţie a senioarelor, gălăţeanca va concura pentru titlul la individual compus, însă evoluţia fără greşeală la bârnă, unde are unul dintre cele mai valoroase exerciţii din lot, îi poate asigura prezenţa pe podium şi la acest aparat.

http://www.prosport.ro/alte-sporturi/gi ... as-4973550

Link to comment
Share on other sites

Ana Porgras şi-a asigurat prezenţa în patru finale la CM de la Londra

Gimnasta română Ana Porgras a reuşit, miercuri seară, calificarea în patru finale, la sol, bârnă, paralele şi individual compus, în cadrul Campionatele Mondiale de gimnastică artistică de la Londra, informează site-ul oficial al competiţiei.

Porgras a reuşit cea mai bună performanţă la bârnă, unde a fost notată cu 14.850 şi a ocupat primul loc în calificări. La sol, românca a fost a treia, cu nota 14.175, în timp ce la paralele a fost pe şapte, cu 14.575. La individual compus, Ana Porgras s-a clasat a doua cu un total de 57.400, în timp ce Anamaria Tămârjan a ocupat locul 13, cu 54.250 de puncte şi a reuşit şi ea calificarea în finală.

Joi sunt programate finalele la individual compus la masculin unde nu este prezent niciun gimnast român.

Link to comment
Share on other sites

Porgras - marea surpriza a Mondialelor

Calificarile competitiei feminine de la Mondialele care au loc in capitala Regatului Britanic, Londra, au stabilit finalistele din acest week-end. Printre acestea se afla romancele Ana Porgras si Ana Maria Tamirjan. Marea surpriza a fost produsa de sportiva din Galati, care va implini 16 ani in luna decembrie. Porgras a evoluat cu un calm imperial la toate aparatele, calificandu-se in patru finale, cu cea mai buna nota-14,850 la barna, cu a doua la individual compus-57,300, a treia la sol-14,175 si a saptea la paralele-14,575. La un moment dat, dupa primele trei subdiviziuni, se afla pe prima pozitie, inaintea americancei Rebecca Bross, care avea sa obtina prezenta in ultimul act de pe pozitia de lidera, cu 57,400. Desi era considerata favorita pentru prezenta in finale la individual compus si barna, Tamirjan nu a fost in apele ei, cazand de pe aparatul ei preferat si calificandu-se doar cu a 13-a nota, 54,250, la individual compus.

Principalele lor adversare in lupta pentru medalii vor fi asta-seara: Rebecca Bross - SUA, Lauren Mitchell - Australia, Linlin Deng - China si Bridget Sloan - SUA. Porgras se va bate apoi la barna cu Un Hyang Kim - Coreea de Sud, Linlin Deng - China, Ivan Hong - SUA, la paralele cu Kexin He - China, Rebecca Bross - SUA, Hwa Yong Cha - Coreea de Nord, iar la sol cu Anna Mizdrikova - Rusia, Lu Sui - China, Elisabeth Tweddle, aceasta din urma ratand prezenta in finala la paralele, unde detine titlul olimpic si mondial.

Antrenorul coordonator Nicolae Forminte a remarcat prestatia Anei Porgras la debutul ca senioara intr-o competitie de un asemenea nivel, lipsa de trac si remarcabila stapanire de sine, considerand ca poate deveni o certitudine la podiumul JO din 2012. Totodata, s-a aratat nemultumit de modul cum s-au prezentat Gabriela Dragoi si Diana Chelaru, evitand sa spuna ceva despre exercitiile Anei Maria Tamirjan. Foarte sigura pe ea, Porgras a declarat ca-si doreste trei medalii, la barna, individual compus, paralele si, de ce nu, la sol.

Programul finalelor celei de-a 41-a editii a Campionatelor Mondiale de gimnastica arata astfel: asta-seara, de la 20.30, individual compus feminin (cu Ana Porgras si Ana Maria Tamirjan), maine, de la 15.00, sol masculin (cu Marian Dragulescu, calificat cu a doua nota), sarituri feminin (fara romance), cal cu manere (cu Flavius Koczi), inele (cu Robert Stanescu), paralele feminin (cu Ana Porgras), duminica, de la aceeasi ora, sarituri (cu Marian Dragulescu si Flavius Koczi, calificati cu a doua si a treia nota), barna (Ana Porgras), bara fixa (fara romani), paralele (fara romani), sol (cu Ana Porgras). Ceremonia de inchidere e prevazuta pentru orele 19.00.

http://www.cronicaromana.ro/index.php?e ... &art=99508

Link to comment
Share on other sites

A început concursul! Hai Ana!

Ana Porgras se pergăteşte pentru sărituri.

Săritură foarte bună, simplă dar sigură. La concursul individual este foarte important să nu greşeşti.

13,675 este nota gimnastei noastre. Yurcenko cu răsucire. A avut o notă mică de plecare, dar probabil că a vrut să pornească având o evoluţie sigură.

Deşi pare mică, nota este apropiată de cea pe care a obţinut-o în calşificări. Atunci, a luat 13,700.

Aşteptăm clasamentele după prima rotaţie. Porgras pe 11. Pe primele trei locuri sunt japoneza Kurumi, americnaca Sloan şi rusoaica Kurbatova.

Începe a doua rotaţie. Ana Porgras va deschide "balul" la parelele.

Doar 14,675. Este bine, rămâne în cărţi. O notă bună pentru moral. Să nu uităm că pentru Ana urmează bârna şi solul, adică aparatele la care evoluţiile ei par rupte din manuale. Trebuie amintit faptul că în calificări, nota ei la paralele a fost mai mică: 14,575.

S-a încheiat a doua rotaţie. Ana Porgras a urcat pe locul 6. Porgras este într-o poziţie foarte bun pentru o medalie!. Se află la o distanţă destul de mare, de un punct şi jumătate de lidera clasmentului provizoriu, Koko Tsurumi, dar este aproape de urmăritoarele acesteia, americancele Sloan şi Bross.

O veste bună de la adversare: rusoaica Ecaterina Kurbatova, a patra după două rotaţii, a căzut de pe bârnă! În mod normal, a ieşit din lupta pentru medalii! Nici americanca Sloan, aflată pe locul doi după primele rotaţii, nu se simte prea confortabil pe bârnă. S-a balansat ca salcia în vânt.

RATARE!!! Din păcate, Ana Porgras cade de pe bârnă!

14,125! Continuăm să sperăm! E pe locul 5 după a treia rotaţie! Titlul pare o afacere americană, pe primele două poziţii, după trei rotaţii, fiind Rebecca Bros şi Bridget Sloan. pe locul teri este japoneza Koko Tsurumi, cea care a fusese lider după primele două aparate. Din păcate, distanţa dintre Porgras şi Tsurumi este de aproape 8 sutimi. Pe locul patru s-a infiltrat surprinzătoarea australiancă Lauren Mitchell.

La sol a început evoluţia Anei Porgras. Ana are nevoie de 14,500.

Nu a primit decât 14,025 pucnte. A ratat podiumul! Acum este pe locul 6, probabil că pe această poziţie va şi termina.

Americanca Rebecca Bross, prima după trei rotaţii, a căzut în cap la ultima diagonală şi a ratat titlul mondial!

S-a încheiat concursul individual compus. Pe primele trei locuri s-au clasat, în ordine, americancele Sloan, Bross şi japoneza Tsurumi.

Ana Porgras a teminat pe locul 7.

Chiar dacă la prima vedere pare că sportiva noastra a încheiat la distanţă de podium, lucrurile nu stau deloc aşa. Necunoscută până miercuri, Ana Porgras a devenit un nume în gimnastica mondială după ce a impresionat în calificări. Iar dacă în această seară nu rata exerciţiul la aparatul ei preferat, bârna, atunci nu se mai mira nimeni dacă ea ne făcea astăzi cu mâna de pe podium.

Ana Porgras se poate revanşa în finalele pe aparate sâmbătă (paralele) şi duminică (bârnă şi sol).

Link to comment
Share on other sites

Ana Porgras: M-au cuprins emotiile la barna

A ocupat locul sapte in finala concursului de individual compus de la Mondialele de gimnastica, iar momentul culminant a fost ratarea de la barna. "M-au tinut mult timp inainte de integralele de la barna, m-au cuprins emotiile", a declarat Ana Porgras, noua speranta a gimnasticii romanesti. Inainte de a treia rotatie, Porgras se afla pe locul sase in clasamentul general, romanca urmand sa evolueze la barna. Inexplicabil, organizatorii o tin pe Ana minute in sir in fata aparatului fara sa-i dea unda verde pentru exercitiu. Momentele grele de asteptare au afectat-o pe Porgras, gimnasta romana ratand in cele din urma. ''Nu-mi place sa stau mult inainte de integralele de la barna, dar puteam sa fiu mai atenta. M-au cuprins emotiile. La celelalte finale, la sol, barna si paralele, trebuie sa ma concentrez mai mult. Concursul de azi a trecut, urmeaza inca doua si am sanse la medalii. Sunt putin obosita, e mai greu pentru mine, pentru ca nu a mai concurat niciodata atatea zile de concurs. La barna am cele mai mari sanse'',a precizat Ana Porgras dupa finala de la individual compus.

http://sport.hotnews.ro/stiri-alte_spor ... -barna.htm

Link to comment
Share on other sites

Ana Porgras, bronz la paralele

Ana Porgras a obtinut 14.675 la paralele, rezultat care i-a permis sa cucereasca medalia de bronz.

1. He Kexin (CHI) 16.000 - aur

2. Coco Tsurumi (JAP) 14.875 - argint

3. Ana Porgras (ROM) 14.675 - bronz

3. Rebecca Bross (USA) 14.657 - bronz

Marian Dragulescu a primit nota 15.700 la sol, performanta cu care a reusit sa castige medalia de aur la CM.

http://sport.hotnews.ro/stiri-alte_spor ... 14-675.htm

Link to comment
Share on other sites

Ana Porgras a luat bronzul la paralele! Nadia o laudă!

Ana Porgras a obţinut medalia de bronz în finala feminină de la paralele, din cadrul Campionatului Mondial! Românca, surpriza delegaţiei noastre la această ediţie a Mondialelor de la Londra, a terminat la egalitate pe treapta a treia a podiumului cu vicecampioana mondială de la individual compus, Rebecca Bross. Prezentă la Londra, Nadia Comăneci a fost impresionată de necunoscuta - până acum - Ana Porgras: "Am fost foarte surprinsă de Ana Porgras, care este fantastică. Este încă crudă, nu are experienţă. Cred că are timpul necesar pentru a se pune la punct pentru Jocurile Olimpice de peste trei ani. Este diferită, este unică, aş putea spune, seamănă puţin cu Nastia Liukin, ca statură şi prezentare. Am fost impresionată la bârnă, unde deşi a căzut a lua aceeaşi notă cu sportiva din SUA care a lucrat perfect'', a declarat Nadia Comăneci. "Zeiţa de la Montreal" în prevede un viitor de aur sportivei născute la Galaţi: "România poate reveni în top, avem ceva nou, nu noi ne lăudăm, ne laudă alţii, deci este foarte bine''. Pentru gimnastica românească, aceasta a fost prima medalie obţinută de la paralele după o secetă de 7 ani.

http://www.adevarul.ro/articole/gimnast ... alele.html

Link to comment
Share on other sites

Ana Porgras a ocupat locul 7 în finala la bârnă de la CM de la Londra

Gimnasta română Ana Porgras s-a clasat, duminică, pe locul 7 în finala de la bârnă a Campionatelor Mondiale de la Londra, informează site-ul oficial al competiţiei. Ana Porgras a fost notată cu 13,425, după ce a căzut de pe bârnă în timpul exerciţiului. Ea se calificase în finală de pe primul loc, cu nota 14,850. Titlul mondial i-a revenit chinezoaicei Linlin Deng, care a fost notată cu 15,000, în timp ce argintul a fost acontat de australianca Lauren Mitchell, cu 14,875, iar bronzul, de americanca Ivana Hong, notată cu 14,550.

Ana Porgras a ocupat locul 5 în finala la sol a CM de la Londra

Gimnasta română Ana Porgras a ocupat, duminică, locul 5 în finala de la sol a Campionatelor Mondiale de gimnastică de la Londra, informează site-ul oficial al competiţiei. Porgras a fost notată cu 14,125, după ce în calificări se clasase pe locul 3, cu 14,175. În timpul acestei finale, columbianca Jessica Gil Ortiz, a doua la startul în concurs, a căzut şi a avut nevoie de intervenţia medicilor, ea părăsind sala pe o targă, cu gâtul imobilizat. Medalia de aur i-a revenit britanicei Elizabeth Tweddle, carea fost notată cu 14,650, în timp ce pe doi s-a clasat australianca Lauren Mithchell, cu 14,550, iar pe trei a fost Sui Lu, din China, cu nota 14,300.

Link to comment
Share on other sites

România a cucerit două medalii de aur, una de argint şi una de bronz la CM de la Londra

Delegaţia României a câştigat patru medalii la Campionatele Mondiale de gimnastică de la Londra, două de aur, prin Marian Drăgulescu, una de argint, prin Flavius Koczi, şi una de bronz, prin Ana Porgras.

La feminin, România a avut două reprezentante în finala de individual compus, Ana Porgras şi Anamaria Tămârjan, şi trei prezenţe în finalele pe aparate, toate ale Anei Porgras, sportivă în vârstă de 16 ani aflată la prima ei competiţie majoră.

La individual compus, Porgras a ocupat locul 7, cu un total de 56,500, din 13,675 (sărituri), 14,675 (paralele), 14,125 (bârnă) şi 14,025 (sol), în timp ce Tămîrjan a terminat concursul pe poziţia a 9-a, cu un punctaj de 55,625, obţinut ca a urmare a notelor primite la cele patru aparate: 14,275 (sărituri), 13,625 (paralele), 14,125 (bârnă) şi 13,600 (sol).

Singura medalie pentru fetele pregătite de Nicolae Forminte a fost adusă de Porgras, bronz la paralele, prima medalie pentru România la acest aparat după şapte ani, ultima reuşită fiind argintul european al Oanei Petrovschi din 2002, de la Debrecen. La bârnă, gimnasta legitimată la Galaţi nu a mai reuşit performanţa din calificări şi s-a clasat doar pe locul 7, după ce a căzut de pe "puntea suspinelor". În finala de la sol, Porgras a ocupat locul 5.

La masculin, antrenorul Nicuşor Pascu nu a înscris sportivi în calificările pentru individual compus, preferând să se bazeze pe finalele pe aparate, strategie care s-a dovedit câştigătoare. România a avut 5 prezenţe în finalele pe aparate ale acestei ediţii, Marian Drăgulescu (sărituri şi sol), Flavius Koczi (sărituri şi cal cu mânere) şi George Stănescu (inele).

Marian Drăgulescu şi-a arătat clasa şi şi-a trecut în palmares încă două titluri mondiale, pe lângă cele şase pe care le mai avea. Prima medalie de aur a fost câştigată sâmbătă, la sol, unde a fost notat cu 15,700, iar cea de-a doua, duminică, la sărituri, unde a reuşit un punctaj de 16,575. În finala de la sărituri, argintul a fost câştigat de Flavius Koczi, care a fost notat cu 16,337.

În finala de la inele, George Stănescu a ocupat locul 4, cu nota 15,325, în timp ce la cal cu mânere, Flavius Koczi a fost notat cu 14,975 şi a terminat pe 6.

În ierarhia pe medalii, România s-a clasat pe poziţia a treia, după China (9 medalii - 6 de aur, două de argint si una de bronz) şi Statele Unite ale Americii (5 medalii - două de aur, una de argint şi două de bronz).

Link to comment
Share on other sites

Ana Porgras, campioana fără copilărie

Singura gimnastă din lotul României care a obţinut o medalie la Campionatele Mondiale de la Londra, bronz la paralele, provine dintr-o familie destrămată. Ana Porgras a fost aproape să abandoneze gimnastica în clasa a patra din cauza scandalurilor din familie. A fost „recuperată” de antrenorii săi, Paul şi Agripina Gâlea.

Ana Porgras este, la 16 ani, noua speranţă al lotului olimpic de gimnastică a României. Profesorii de la Liceul Sportiv Galaţi, care au format-o pe tânăra sportivă, spun că viaţa ei pare desprinsă din povestirile lui Charles Dickens. Ana provine dintr-o familie destrămată şi a avut condiţii materiale mult sub cele ale altor copii. Părinţii s-au despărţit în urmă cu aproximativ opt ani, dar nu înainte ca certurile dintre ei să fie pe punctul de a o răpi gimnasticii. Profesorii, care au îndrumat-o pe Ana Porgras până la 13 ani, spun că sportiva a fost mereu „un elev eminent, dar marcat de situaţia familială complicată”.

„Este o prietenă adevărată”

Prima dată când a fost aproape de a renunaţa la gimnastică era în clasa întâi, episod care s-a repetat prin clasa a patra. Antrenorii Paul şi Agripina Gâlea, care au avut grijă de Ana, împreună cu învăţătoarea Fănica Diaconu, au reuşit totuşi să-i convingă părinţii să o lase să continue. Mama Anei a fost nevoită să-şi găsească slujbe sezoniere pentru a-şi întreţine cele două fiice.

„Ana este o fată mai timidă, destul de retrasă, dar o prietenă adevărată. S-a simţit că suferă când i s-au despărţit părinţii, dar nu s-a plâns niciodată”, a povestit Mihaela Casina Purice, una dintre colegele şi prietenele campioanei. Şi cealaltă prietenă a gimnastei îi duce dorul. „Era cea mai bună din clasă. Noi aproape mereu mergeam la ea acasă să ne ajute la teme. Îi place muzica şi să deseneze, acum nu mai ştiu dacă mai are timp şi pentru acuarelă. Am avut cele mai mari emoţii din viaţă în faţa televizorului când a fost în concurs la mondiale”, a spus Laura Stoica.

Elevă de nota 10

Foştii profesori de la Liceul Sportiv Galaţi o descriu pe Ana ca pe un copil cuminte şi ambiţios. O sportivă de excepţie, dar şi o elevă eminentă, însă afectată de problemele familiei. A avut media generală 9,07 în clasa a cincea şi 9,46 într-a şasea. „O elevă numai de nouă şi zece, se impusese prin cunoştinţe ca lider al clasei. Era şi este mândria liceului. A fost acum câteva luni în clasă să-şi vadă colegii şi a rămas şi la oră. Timidă cum este ea, nici nu am observat-o în bancă până când nu m-au tras copiii de mânecă. La un moment dat nimeni din clasă nu ştia să răspundă la lecţie şi am apelat la Ana. Desigur, a ştiut”, a povestit Gabriel Iancu, fostul profesor de matematică al Anei.

Lotul, o nouă familie

În 2006, performanţele sportivei au făcut ca fetiţa de nici 13 ani să fie selectată în lotul naţional de junioare, de la Oneşti. Între timp, mama Anei a plecat să muncească în Italia pentru a avea bani să-şi crească fetele. Sora gimnastei a fost lăsată în grija unchiului din Bârlad. Tatăl campioanei nu a mai revenit acasă şi, potrivit profesorilor şi prietenelor Anei, nu a ţinut legătura cu fiicele sale. Gimnasta nu s-a lăsat doborâtă şi, ambiţioasă şi talentată, cum o caracterizează toţi profesorii, a continuat şirul de performanţe. Medaliile obţinute în ultimii doi ani au propulsat-o în lotul olimpic de la Deva. Ana îşi petrece acum tot timpul la lot. Acolo doarme, acolo mănâncă, acolo învaţă, acolo îşi serbează ziua de naştere, acolo îşi face vacanţele.

Debutantă la un campionat mondial de senioare, Ana Porgras a furnizat surpriza întrecerii de la Londra. A obţinut bronzul la paralele. „Dedic această medalie antrenorului Nicolae Forminte - cadoul meu de ziua lui- dar şi familiei mele”, rostea Ana imediat după ce cobora de pe podiumul de premiere la Londra. Are o nouă familie, cea de la lot, dar tânjeşte la vremurile când avea o familie adevărată.

O elevă numai de nouă şi zece, se impusese prin cunoştinţe ca lider al clasei. Era şi este mândria liceului.

Gabriel Iancu, profesor

Ana este o fată retrasă, dar o prietenă adevărată. S-a simţit că suferă când i s-au despărţit părinţii, dar nu s-a plâns niciodată.

Mihaela Purice, colegă

Decorată pentru performanţă

Pentru medalia de bronz obţinută la Mondialele de la Londra, Ana Porgras a primit din partea preşedintelui României, Traian Băsescu, medalia „Meritul Sportiv“ Clasa I.

Antrenamente: vara în zăpuşeală, iarna în ger

În sala de gimnastică în care s-a antrenat Ana Porgras de la 4 până la 13 ani este foarte frig. Pe paralele este agăţat un termometru ce indică 12 grade Celsius. Antrenorul Paul Gâlea îşi îndeasă fesul pe urechi, iar soţia sa, Agripina, îşi trage gulerul de la cojoc peste obraji. În faţa lor, două fetiţe lucrează la sol, în şosete. „Acum este bine, dar să veniţi vara. Geamurile nu se deschid, se face igrasie şi miroase groaznic”, a început Paul Gâlea să-şi verse oful. „Este greu de povestit în ce condiţii a crescut ca gimnastă Ana noastră. Sala este din 1974, dar nici atunci aparatele nu au fost noi. Am 58 de ani şi tot pe aceste aparate am lucrat şi când eram eu sportiv. Sunt dinainte de 1970, doar paralelul este modern, că e din ‘75”, a spus Paul Gâlea. Cei doi profesori-antrenori se tem că nu vor reuşi să crească şi alţi sportivi de talia noii campioane din cauza condiţiilor.

Ana Porgras a urcat prima oară pe podium în 2005

„Nu este un sport foarte costisitor, dar degeaba. Nu avem nici măcar un dozator de apă. Sincer, la un moment dat chiar ne gândeam că nu se investeşte nimic în sala aceasta sperând că noi vom renunţa şi să desfiinţeze secţia de gimnastică. Oricum, nu vom mai avea mult timp acest sport în Galaţi. Lefurile sunt mici, un al treilea post de profesor de gimnastică nu este. Cum să formăm un antrenor tânăr care să ne ia locul? Mai avem o speranţă: acest copil minunat, Ana, să atragă atenţia prin performanţele ei asupra condiţiilor mizere în care lucrăm”, a adăugat Agripina Gâlea.

Performanţe

* 2007. În perioada junioratului, s-a evidenţiat la individual compus, în urmă cu doi ani devenind campioană naţională. A obţinut aur la bârnă, aur la paralele şi argint la sol. A ocupat locul al doilea cu echipa României la Campionatul Balcanic din Turcia.

* 2008. A fost cooptată în lotul de senioare după ce a câştigat aurul la bârnă la Campionatele Europene de la Clermond – Ferrand şi a contribuit la locul patru ocupat de echipă.

* 2009. A obţinut aur la bârnă şi argint la paralele la Internaţionalele României. La Naţionale, la Buzău, a dominat probele individual compus şi paralele şi a obţinut bronz la sol. La Mondialele de la Londra a obţinut calificarea în finală la patru probe din cinci şi a adus prima medalie la paralele după şapte ani.

http://www.adevarul.ro/articole/ana-por ... ioane.html

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Ana Porgras - victorie la Cupa Mondială

Ana Porgras a castigat concursul la barna (cu 14,625 puncte) din cadrul ultimei etape a Cupei Mondiale la gimnastica artistica de la Stuttgart. Porgras le-a devansat in finala competitiei pe Maike Roll (Germania) si Ksenia Semenova(Rusia), clasate in aceasta ordine pe lolcurile doi si trei. Galateanca, descoperita la Liceul cu Program Sportiv de sotii Agripina si Paul Galea, obtinuse in urma cu o luna la Londra medalia de bronz la paralele la Campionatele Mondiale de seniori.

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Gălăţeanca Ana Porgras – gimnasta anului în România

Marian Drăgulescu şi Ana Porgras au fost desemnaţi cei mai buni gimnaşti ai anului 2009 de către Federaţia Română de Gimnastică. Drăgulescu, dublu medaliat cu aur la Campionatele Mondiale de la Londra - la sol şi sărituri - este urmat în clasamentul masculin de Flavius Koczi, medaliat cu argint la CM de la Londra, Robert Stănescu, Cosmin Popescu şi Marius Berbecar. În ierarhia feminină, Ana Porgras - medaliată cu bronz la paralele la CM de la Londra - este urmată de Anamaria Tămârjan, Gabriela Drăgoi, Amelia Racea şi Diana Chelaru.

La gimnastică aerobică, cel mai bun sportiv a fost Valentin Mavrodineanu.

http://www.viata-libera.ro/articol-Gala ... nia_2.html

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Gimnasta Ana Progras a fost numită sportiva anului în Galaţi

Gimnasta Ana Porgras, medaliată cu bronz la Campionatele Mondiale desfăşurate la Londra, a fost aleasă sportiva anului în Galaţi, de către Direcţia Judeţeană pentru Sport. Porgras este legitimată la Liceul cu Program Sportiv din Galaţi.

Pe locul secund în topul celor mai buni sportivi gălăţeni ai anului s-a situat rugbistul Mihai Moraru, de la Clubul Sportiv Şcolar din Tecuci, medaliat cu aur la Campionatele Mondiale pentru Tineret, grupa a II-a.

Pe poziţia a treia s-a clasat practicantul de arte marţiale Cornel Muşat, de la Karate Klub Galaţi, dublu campion european anul acesta.

http://www.gsp.ro/sporturi/gimnastica/g ... 68766.html

Link to comment
Share on other sites

Gala sportului gălăţean

1. În clasamentul întocmit pe baza punctelor atribuite pentru performanţe internaţionale, titlul de cel mai bun sportiv al judeţului Galaţi în 2009 a revenit gimnastei ANA PORGRAS. Ea a fost supriza Campionatului Mondial din acest an, de la Londra, când a cucerit medalia de bronz la paralele, devenind liderul lotului nostru prezent în capitala Angliei. S-a clasat pe locul 5 la sol – la aceeaşi competiţie şi a cucerit medalia de aur la Cupa Mondială (bârnă).

2. Un loc fruntaş a ocupat şi tecuceanul Mihai Moraru, de la CSS. În calitate de component al lotului naţional de rugby tineret, Moraru a cucerit medaliile de aur la Campionatul Mondial şi Campionatul European – grupa a II-a.

3. Cornel Muşat (Karate Club) – două medalii de aur şi una de argint la Campionatul European de arte marţiale (antrenor – Nicolae Mărăndici).

4. Oana Neghină (Voinţa) – medalitată cu bronz la Campionatul Mondial de popice.

5. Elena Gâscă (Clubul Kodo) – argint la „Europenele” de arte marţiale tineret.

6. Ciprian Zota – atletism (CSS – CSM Dunărea) – aur la Campionatul Balcanic, cu ştafeta de 4x100 m.

7. Miruna Niţu – badminton (Clubul Siderurgistul) – medalii de aur şi bronz la Balcaniada de juniori – Under 13.

8-10. Diana Ionescu, Diana Cotigă şi Roxana Stoica (Clubul Kodo – arte marţiale) – trei aur şi două bronz la „Europenele” de juniori şi cadeţi.

11-12. Georgiana Bucşan şi Daniel Postolache (CSM Dunărea) – argint şi bronz la Balcaniada de taekwondo (juniori, respectiv, seniori).

13. Simona Maxim (CSU) – argint la Balcaniada de atletism, în proba de 8km.

14. Ioana Dumitru (Karate Club) – trei medalii de argint la „Europenele” de arte marţiale, cadeţi.

15. Cătălina Simionescu – Radu Rusu (Siderurgistul) – medalie de argint la Balcaniada de badminton, proba dublu mixt.

16. Elena Stănescu (CSM Dunărea) – bronz la Balcaniada de taekwondo juniori.

17. Fraţii Miruna şi David Niţu (Siderurgistul) – bronz la Campionatul Balcanic de badminton, în proba de dublu mixt.

18. Cosmin Panfil (Siderurgistul) – bronz la Balcaniada de badminton.

La secţiunea echipe, au fost felicitaţi şi premiaţi componenţii formaţiilor de badminton (Siderurgistul), handbal (CS Şcolar Galaţi), baschet (Phoenix şi L.P.S.), hochei (Dunărea), rugby (CSS Tecuci) şi volei (CSU Metal) - toate de juniori, precum şi senioarele de la CSU Metal, campioană naţională la volei, participantă în Liga Campionilor Europeni pentru al doilea an consecutiv.

Antrenorii şi voluntarii care s-au distins în activitate în anul 2009: Agripina şi Paul Gâlea, Elena Roşca, Iulian Bratu, Dumitru Văduvoiu, Nicolae Milea, Veronica Marinescu, Dorel Badiu, Florin Andronic, Liliana Apostol, Florin Nini, Gelu Cazanoschi, Tudose Teodoraşcu, Mugurel Lepădatu, Andrada Miron, Vasile Condrache, Cornel Neştian, Daniel Postolache şi Simona Maxim.

Diplome au mai primit cluburile Universitatea, L.P.S., CSS Galaţi, CSS Tecuci, Voinţa, Karate Club, Kodo şi Municipal Dunărea.

http://www.viata-libera.ro/articol-Gala ... an__2.html

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.