Jump to content

Avortul, sport naţional


dcp100168
 Share

Recommended Posts

„Contracepţie” cu chiureta

Avortul, sport naţional

* 58 la sută dintre românce au trecut prin cel puţin un avort * În 2007, peste 2.000 de fetiţe între 11 şi 14 ani au făcut chiuretaje * Doar o femeie din 12 care au făcut avort vine la planning familial pentru a cere contraceptive * După avort, cele mai multe femei răsuflă uşurate că au scăpat de-o belea * Cele mai tinere se grăbesc la… teza la mate * Există şi femei cu „recorduri” de câte 37 de avorturi * La cabinetul de planning familial, cel mai scump contraceptiv costă 36 de lei pe lună, cel mai ieftin este gratis * Un avort la cerere cu anestezie locală e 150 de lei * Preţul corect? O viaţă nenăscută şi riscul sterilităţii! *

O dimineaţă în curtea Spitalului de Obstetrică - Ginecologie "Buna Vestire" Galaţi. Dintr-un corp de clădire iese o tânără mămică însoţită de alaiul rudelor venite să o ia acasă. Proaspăta mamă îşi ţine pruncul în braţe şi pe chip i se citeşte un amestec de gingăşie, căldură maternă, dragoste şi grijă. De pe o altă uşă, o viitoare mămică merge ţanţoşă, mândră de burtica rotunjoară în care pruncul se dezvoltă sănătos şi frumos. „Fată, ţi-am zis, chiuretajul cu anestezie de la brâu în jos de un milion jumate, avortul cu anestezie generală e două milioane jumate! Da, nu-i mult! Hai, te învoieşti şi vii!...”. Întorc capul şi văd două tinere care discută la telefonul mobil cu o alta. Par eleve de liceu. Îmi aduc aminte de un banc. Trei berze stau la taclale despre ce-au mai făcut. Prima barză: “Eu am adus pe lume doi gemeni drăguţi!” Barza a doua: “Eu am adus tripleţi!”. A treia barză: “Eu am speriat cinci studente şi două eleve”. Zâmbesc amar şi mă gândesc că dialogul celor două tinere mi-a prefaţat discuţia despre contracepţie şi avort pe care aveam s-o port cu doi dintre medicii de marcă ai Maternităţii „Buna Vestire”: dr. Liliana Caraman şi dr. Mariana Stuparu Creţu.

Cu 100 de avorturi mai puţin decât în 2008

În primele trei trimestre ale acestui an, la Maternitatea „Buna Vestire” s-au făcut 279 de avorturi la cerere, cu 101 mai puţine decât în 2008. Dacă anul trecut media era de 42 de avorturi la cerere pe lună, acum media a fost de 31 pe lună. Datele sunt doar vârful icebergului. „Scorul” real al avorturilor n-avem de unde să-l ştim, pentru că avorturi la cerere se fac şi în cabinete private, care nu le raportează.

Cifre reci

Dr. Mariana Stuparu Creţu ne arată o statistică din luna iulie: „58 la sută din românce au trecut printr-un avort, 32 la sută prin două, 29 la sută prin trei-cinci avorturi şi 12 la sută au avut mai mult de cinci avorturi. În 2007, la nivel naţional, la fetiţe între 11 şi 15 ani s-au făcut 2.023 de avorturi, cu acordul părinţilor”. „Conform datelor din 2008, 48 la sută dintre românce tot nu se protejează. Din cele care folosesc contraceptive, 34 la sută folosesc metode moderne, restul folosesc prezervativul, metodele ocazionale”. „Şi e clar că din acest procent care susţine că se protejează avem sarcini nedorite. Pentru că multe îşi fac autocontracepţie şi la planning ajung fie trimise de medicul ginecolog sau dacă au probleme pentru că au luat contraceptive care nu li se potrivesc”, ne-a explicat dr. Mariana Stuparu Creţu.

„Avortul este traumatizant”

Dr. Liliana Caraman insistă că avortul este traumatizant din toate punctele de vedere: afectiv, fizic, psihic! „Sunt puţine femei la care avortul nu e o practică obişnuită, şi pleacă de aici plângând pentru că au mustrări de conştiinţă că au întrerupt o viaţă şi că nu şi-au luat toate măsurile de precauţie. Majoritatea sunt uşurate că au scăpat de o belea”, spune cu tristeţe dr. Caraman. Dr. Stuparu Creţu continuă ideea: „Ştiţi câte dintre femeile care au făcut avort vin ulterior pentru contraceptive? Una la 12 persoane. Opt la sută!”.

Dr. Liliana Caraman: „Mi-aş dori să nu mai fie întreruperi la cerere”

Dr. Liliana Caraman ar prefera de mii de ori să lupte pentru a salva o sarcină cu probleme, pentru a aduce pe lume un copil, decât să facă un avort la cerere. ”Mi-aş dori să nu mai fie avorturi la cerere. Îmi creează o stare de disconfort major şi asta ar trebui să fie nu numai părerea mea, ci şi a beneficiarelor. Ca medic, mi-aş dori decât să fac chiuretaje doar în scopuri bine-determinate. Un chiuretaj făcut corect, cu responsabilitate din partea medicului poate determina sterilitatea”. „Chiuretajul, deşi privit ca o treabă foarte simplă, nu e aşa. Poate să creeze sterilitate, să ducă la întreruperea completă a menstruaţiei, la complicaţii care înseamnă sinechie uterină, la apariţia ciclurilor neregulate, dureroase, multe neajunsuri”. „Avortul la cerere ar trebui să fie soluţia disperată, in extremis, când toate celelalte au fost epuizate. Avortul este o metodă brutală, chirurgicală, de întrerupere a cursului sarcinii până la 14 săptămâni”, ne explică dr. Caraman. Încă nu a avut paciente sub 15 ani la chiuretaj. Îşi aminteşte cu plăcere de o pacientă de 40 de ani pe care a convins-o că e prea târziu să întrerupă sarcina şi care a venit, după ce a născut, să-i arate fetiţa: „un copil sănătos, frumos, reuşit”.

Dr. Mariana Stuparu Creţu: „Vreau responsabilizarea femeii”

Cabinetul de planning familial al dr. Mariana Stuparu Creţu funcţionează din 1993. În Galaţi sunt trei asemenea cabinete. “Fiecăreia din femeile care vin la avort le ţinem un minicurs despre contracepţie. La cabinet, am paciente vechi, utilizatoare de contraceptive, care vin regulat. Vin şi tinere să se informeze”. „Există programul naţional de contraceptive gratuite şi oferta să le dau una dintre metodele contraceptive gratuit, indiferent de statut, asigurat sau nu, pentru o lună. În programa de contraceptive gratuite am avut contraceptive orale, prezervative şi sterilet. E adevărat, în acest moment nu mai avem pilule”, explică medicul. „Mi-aş dori responsabilizarea femeii. Ca atunci când se uită în oglindă să se vadă ca o persoană demnă, şi pe dinafară, şi pe dinăuntru. Să aibă respect pentru propria persoană, dar să-l implice şi pe partener!”, a mai spus medicul.

http://www.viata-libera.ro/articol-Avor ... nal_2.html

Link to comment
Share on other sites

nici ! s sunt f sincera cand spun asta ..pe mn un avort voit sau spontan nu cont cum ... m-ar schimba si m-ar intrista enorm si daca ma intrebi de unde stiu asta ...nu-ti pot raspunde ca nu stiu doar simt dar asa ceva nu voi trai pe pielea mea;daca viata mea ar fi amenintata ..as risca si tot nu as avorta

nici! si sa fiu sincera cand spun asta ...pe mine un avort voit sau nu conteaza cum... m-ar schimba si m-ar intrista enorm si daca ma intrebi ....

Link to comment
Share on other sites

conteaza varsta mea/?poti eticheta un om dupa varsta?daca e unul tanar crezi ca e imatur?si daca e unul mai in varsta e matur? eu nu cred ca e asa ,,,, eu mi-am expus parerea si cam atat , am fost draguta si ti-am rasp la intrebare dar daca cataloghezi o persoana dupa varsta..atunci eu ies din discutia cu tn ..daca ma insel imi cer scuze dar tot ma retrag:)

Link to comment
Share on other sites

Dupa cum spuneam, nu prea multi ani. Dovada reactia ta .

Nu vorbim aici despre maturitate, ci despre cazuri medicale unde nu ti se cere parerea, ci medicul ia decizia in functie de factorii implicati si pe baza cunostintelor medicale.

Reactia ta dovedeste insa, imaturitate. Nu ti-ai expus parerea, ci fixatia. O parere este arumentata.

Link to comment
Share on other sites

eu am spus ce simt si mi-ai pus o intrebare la care ti-am raspuns, poti sa consideri ca e fixatie insa eu cred ca tine de suflet cand optezi ptr un avort sau nu...lasa medicii la o parte nu-i include..intrebarea ta a fost pusa in alt mod ,imatura nu sunt si ca sa ajungi sa faci pe cineva imatur ar trebui sa cunosti mai bn pers respectiva si imatura esti tu daca spui ca un om e imatur doar ca refuza sa faca avort.

Link to comment
Share on other sites

@iuliachristaL

Te sfatuiesc sa optezi pentru limba romana atunci cand postezi. Renunta, te rog, la prescurtari gen "bn", "mn", "tn" etc.

E mai usor pentru cei care vor sa urmareasca postarea. Si mai e si un articol din Regulament care cam interzice asta.

Link to comment
Share on other sites

@ iuliachristal

Iulia nu lua in mod "personal" aceasta discutie. Poate n-ar strica un pic de echilibru. N-ar trebui sa te superi nici pe Rami si nici pe Mambo deoarece ei au expus o motivatie strict medicala.

Sunt cazuri in care TREBUIE sa apelezi la avort. Nimeni pe lumea asta nu trebuie sa se cramponeze de idei habotnice doar din anumite convingeri. Si ca sa-ti dau un exemplu, mie mi se pare o grava iresponsabilitate ca, in cunostinta de cauza, sa aduci pe lume copii cu malformatii de orice natura... Adica medicul sa te avertizeze ca fatul o sa aiba probleme, unele se pot vedea si la ecograf iar tu ... sa decizi sa continui sarcina. Exista unele situatii, tratamente incompatibile cu o sarcina normala, fara riscuri.

E periculos atat pentru fat cat si pentru mama. Despre acestea vorbesc si eu si Rami si Mambo.

In celelalte cazuri vina cade pe educatie, informare... ! Nu-i asa?

Link to comment
Share on other sites

buna. Iulia, ca sa fii respectat pentru parerile tale trebuie sa aduci niste argumente sustinute. Si nu te supara pe mine

nu ma supar pe tine dar consider ca am argumentat ; sunt contra avortului si nu neaparat ca asa spune biserica! aleg sa nu fac avoort ptr ca asa vreau eu , ca asa simt ... Andrei M , stai mai bine in lista mea de ignore ;;)

Link to comment
Share on other sites

Ok, Iulia. Am inteles: asa vrei tu, asa simti si consideri ca ai argumentat.

PUNCT

daca eu nu vreau sa fac avort ! care e problema voastra! asa simt asa fac !!!! am argumentat mai sus in primele mesaje si draga toto nu extrage numai ce doresti tu din tot ce spun eu ,numai bine

Link to comment
Share on other sites

Iulia, nu te mai ambala degeaba. Aici sunt oameni cu capul pe umeri, cu copii acasa de la care personal vreau si am ce invata. Starnirea ta mai departe la conflict nu te ajuta cu nimic. Vrem sa discutam civilizat si sa argumentam parerile si discutiile.

" ca asa vreau eu " nu exista si nu reprezinta nimic.

Pe aceasta cale am sa rog incetarea tuturor off-topicurilor incepand de acum !!!

Link to comment
Share on other sites

Iulia, nu te mai ambala degeaba. Aici sunt oameni cu capul pe umeri, cu copii acasa de la care personal vreau si am ce invata. Starnirea ta mai departe la conflict nu te ajuta cu nimic. Vrem sa discutam civilizat si sa argumentam parerile si discutiile.

" ca asa vreau eu " nu exista si nu reprezinta nimic.

Pe aceasta cale am sa rog incetarea tuturor off-topicurilor incepand de acum !!!

:)):)):)):)):)):)):)):)):)) esti imatur rau de tot :)

Link to comment
Share on other sites

Pe aceasta cale am sa rog incetarea tuturor off-topicurilor incepand de acum !!!

:)):)):)):)):)):)):)):)):)) esti imatur rau de tot :)

Iulia' date=' considera ce spun acum un avertisment : cand un membru al staff-ului iti atrage atentia asupra offtopik-ului, nu e nimic amuzant .[/color']

Link to comment
Share on other sites

avortul e un drept...depinde cand faci avort... cand eshti proasta si concepi fara sa ai idei de viitor, cand fatul din tine se va naste cu siguranta cu o malformatie grava sau vreun sindrom, acel copil nu va mai avea viatza...va depinde de parinti pana cand acestia vor muri..si intr`un final vor muri si ei de foame, avortul cand pune in pericol viatza mamei, avort cand copii sunt lipiti si nu li se da sanse la viatza la amandoi, sunt multe ocazii de a face avort... dar sa spui ca vrei un copil si sa te razgandesti apoi... mi se pare o prostie...

Link to comment
Share on other sites

avortul e un drept????DREPT la ce???? cum sa fie avortul un drept???adica unele raman insarcinate ca iepuroaicele fara sa gandeasca ca singura lor consolare e ca avortul e un DREPT ??????????? ca oricum ele fac avort???????????? AVORTUL NU E UN DREPT! NU ARE NICI O LEGATURA ! AVORTUL INAINTE DE TOATE E UN PACAT !

Link to comment
Share on other sites

Si faptul ca cineva insulta cu diverse cuvinte precum " lache " etc asta tot pacat inseamna. Avortul da e un drept. Sunt cazuri in care dintr-un accident raman insarcinate si poate nu e momentul ca respectivii sa isi permita un copil. Ce e de facut in acest caz? Pastreaza copilul si merg si se roaga la biserica pentru bani???? iar.. pentru cei care o fac neprotejat des... sau pentru cele care nu se protejeaza toata stima ... si la mai multi

Link to comment
Share on other sites

:) avortul din punctul meu de vedere nu este un drept! un drept la ce?! cine iti da dreptul tie ca femeie sa intrerupi o viata?

Andrei M ... exista pm ...lasa intepaturile ca stii foarte bine ca imi plac intepaturile spuse intr-un mod mai inteligent ca sa nu mai pot avea vreun drept la replica(in afara de suspend si banare de cont :P )

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.