dcp100168 Posted October 26, 2009 Posted October 26, 2009 Dilema unei generaţii„Sunt elev în clasa a XI-a. Anul trecut ni s-a spus că avem 24 de ore pe săptămână, însă am fost obligaţi să mai alegem încă 6 ore. Aşa numitele opţionale”. „Acum avem 30 de ore pe săptămână. Avem zile şi cu 7 ore (aproape un program de 8 ore de muncă) şi la sfârşitul zilei suntem foarte obosiţi. Până ajungem acasă, mâncăm, mai povestim ce s-a întâmplat în acea zi, se face ora 17-18”. „Suntem frânţi de oboseală, dar trebuie să ne apucăm de învăţat pagini întregi de materie, de făcut teme, şi imediat ziua s-a terminat. Este bine să se facă sport, să se citească, dar întrebarea mea este: CÂND? Ziua este foarte scurtă”. „Problema este tocmai sistemul de educaţie. De ce suntem nevoiţi să mai avem 6 ore în plus? Pentru ca profesorii să aibă ce scrie în condică şi să primească mai mult la salariu?” „De ce noi, elevii, suntem obligaţi să învăţăm zeci de materii când ar trebui să avem 6-7 materii de bază, iar restul materiilor să fie cumulate în 1-2 ore pe săptămână de Cultura Generală? Nu ar fi oare mai bine aşa?” „Facem ore de dragul profesorilor însă dacă stăm să ne gândim cu câtă informaţie rămânem din toţi aceşti ani de liceu, cred că nici 10 la sută nu reţinem. Se învaţă mult şi prost, se pune accentul de cantitate, nu pe calitate”. „Sunt multe lucruri de bază care nu se învaţă în şcoală. De exemplu, dacă un elev rămâne cândva rătăcit într-o pădure, va trebui să ştie să se descurce şi zecile de ore inutile făcute la şcoală nu îl vor ajuta deloc. Nimeni nu ne învaţă cum să aprindem un simplu foc într-o astfel de situaţie”. „Poate am reuşi să învăţăm astfel de lucruri la diferite activităţi extraşcolare, dar, se impune aceeaşi întrebare: CÂND mai avem timp de activităţi în afara şcolii? „Ar trebui revizuit tot sistemul de educaţie, şi să se înveţe şi lucruri cu adevărat folositoare în viaţă. Ni se predă foarte multă materie, iar singurul mod în care putem să avem rezultate bune este acela de a memora, a uita şi iarăşi a memora. O schimbare ar fi bine venită!”Conform noilor planuri cadru pentru liceu, aplicate din acest an şcolar, elevii de clasele IX-XII petrec mai puţine ore pe săptămână la şcoală. Astfel, numărul orelor a fost redus de la 37-38 sau, în cazul altor profiluri, de la 34-33 de ore la maximum 30 de ore săptămânal. E drept, după programul de la şcoală, elevii mai au şi teme de făcut, iar elevii din anul terminal se mai pregătesc şi pentru examenul de bacalaureat.http://www.viata-libera.ro/articol-Dile ... tii_2.html
Recommended Posts