Jump to content

Creşele nu mai au locuri


dcp100168

Recommended Posts

Creşele, pline ochi

Bona de la stat nu mai are locuri

Pline ochi, aşa arată cele două creşe şi singura grădiniţă cu program săptămânal din Galaţi. Deşi, de câteva luni, angajaţii din creşe nu mai asigură program de noapte copiilor, părinţii caută la fel de mult ca înainte un loc la aceste instituţii. Familiile gălăţene îşi pot lăsa copilaşii peste noapte la singurul cămin din oraş, Grădiniţa nr. 32. Nici acolo nu mai sunt locuri libere, cel puţin la programul de zi.

Spre deosebire de ultimii ani, când la cele două creşe rămâneau şi locuri neocupate, în această perioadă, în jur de 40 de familii se află în aşteptarea eliberării unui pătuţ. La instituţia modernă care funcţionează în Ţiglina II, în spatele Colegiului Naţional „Kogălniceanu”, sunt 65 de paturi, toate ocupate. Ba se pare că, unele familii şi-au adus puiul de acasă cu tot cu pătuţ.

Nici la creşa din Micro 19 (situată în apropiere de punctul terminus al liniei 102), care ar urma să fie renovată cu banii de la bugetul local, nu mai este spaţiu.

„Natalitatea este în creştere şi asta simţim şi noi, care avem şi mai multe solicitări. Părinţii stau pe liste de aşteptare, doar-doar se va elibera ceva”, declară şefa creşelor, Liliana Dumitrescu. Aceasta mai spune că unii părinţi mai prind un loc, dacă au noroc, pentru că unele familii pot renunţa pe o perioadă mai îndelungată să-l dea pe micuţ la creşă. Totuşi, dintre cei 9.000 de copii gălăţeni cu vârste cuprinse între câteva luni şi trei ani (câţi erau în 2008), doar 130 au loc, efectiv, la creşe.

Program săptămânal

Din luna martie, cele două instituţii nu mai au însă program săptămânal, pentru că rămâneau foarte puţini copii peste noapte şi, ca urmare, s-au făcut reduceri la posturile de îngrijitori. Aşa că ele funcţionează doar între orele 7-19, de luni până vineri.

Singura instituţie de învăţământ care îi mai poate caza şi peste noapte pe copiii de peste trei ani este Grădiniţa cu Program Săptămânal Nr. 32, de pe str. Gamulea. Acolo ajung peste 90 de copii, înscrişi la grupa mică, mijlocie, mare sau pregătitoare. „Peste noapte nu rămân mai mult de 20-25 de copii. Cei mai mulţi îi lasă la noi mai ales în perioada aceasta, când se răceşte afară şi noaptea e frig în apartamente. În funcţie de programul lor, părinţii îi aduc pe copii de luni dimineaţă, începând cu ora 6,30, dar nu mai târziu de 8”. „Unii vin să îi ia în fiecare după-amiază. Alţii abia miercuri seara, ca să îi schimbe şi să îi aducă joi dimineaţa înapoi, iar alţii ni-i încredinţează întreaga săptămână, adică până vineri seara”, ne-a explicat educatoarea Marilena Teodorescu.

Diferenţa dintre acest tip de grădiniţă şi creşă este că ultima, care se adresează numai copiilor până în trei ani, nu oferă şi un program educaţional, ci doar îngrijire şi supraveghere. De asemenea, spre deosebire de grădiniţă, creşele sunt deschise pe tot parcursul anului, pentru că nu sunt instituţii şcolare.

Un leu pentru o noapte la grădiniţă

O zi la creşă costă exact ca acum un an, adică 6 lei, preţul pentru o lună (23 de zile) fiind de 136 de lei. O zi la grădiniţa cu program săptămânal costă 9 lei, la fel ca la orice grădiniţă cu program prelungit. Din acest an şcolar, copilaşii care stau peste noapte mai plătesc în plus doar un leu. Ca urmare, întreţinerea micuţilor la aceste instituţii îi costă pe părinţi de câteva ori mai puţin decât angajarea unei bone. „Cine nu îşi permite să îşi ia o bonă sau nu mai poate conta pe sprijinul părinţilor are mare nevoie de un asemenea loc”, ne-a spus mama lui Darius, un băieţel de 2 ani şi jumătate, care vine la creşa din Ţigina II. Cine prinde un loc liber…

http://www.viata-libera.ro/articol-Bona ... uri_2.html

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.