Jump to content

România după 1989 - o biserică nouă la fiecare două zile


dcp100168
 Share

Recommended Posts

Romania dupa 1989 - o biserica noua la doua zile

Ctitoria de biserici a ajuns o industrie imobiliara in ultimii 20 de ani din doua cauze oficiale: migratia oamenilor la orase si demolarea multor biserici in comunism. Sub pretextul reconstruirii, dar si a venirii in sprijinul nevoilor oamenilor din marile aglomerari urbane, biserica s-a extins cu o rata de crestere uimitoare: in medie cu 150 de locase pe an. Chiar daca abolirea interdictiilor a insemnat si patrunderea pe piata romaneasca a mai multor culte religioase (unele dintre ele fiintau si pe vremea lui Ceausescu, dar in ilegalitate), tot Biserica Ortodoxa detine ponderea de peste 80% atat in privinta adeziunilor religioase, cat si a alocarilor de fonduri bugetare. De aceea 3.000 de biserici, din cele 4.000 cate se spune ca ar fi aparut in Romania din 1989 incoace, sunt biserici ortodoxe.

Preotul Constantin Stoica, purtatorul de cuvant al Patriarhiei Romane, sustine ca dupa 1990 s-au ctitorit peste 2.000 de biserici in Romania, dar spune ca nu exista niste criterii exacte pentru amplasarea bisericilor la un anumit numar de locuitori. Pe principiul “S-a simtit nevoia de catre credinciosi” Bucurestiul s-a imbogatit cu peste 150 de biserici numai in ultimii 20 de ani, ajungand azi sa aiba peste 300. Parintele Stoica, insa, considera ca tot nu sunt suficiente.

În bilanţul anului 2008, făcut public de Preafericitul Patriarh Daniel chiar pe site-ul Patriahiei, se spune că BOR are “15.717 locaşuri de cult, grupate în 175 protopopiate, precum şi în cele 13 eparhii din afara graniţelor ţării (unde slujesc 513 preoţi şi diaconi)”, deci cu mai bine de 1.000 de biserici în plus faţă de statistica etalată pe site-ul SSC. În acelaşi document, Patriarhul Daniel mai spune şi că anul 2008 a însemnat: “punerea pietrei de temelie şi începerea lucrărilor la 153 biserici noi; continuarea lucrărilor la 923 biserici noi începute în anii anteriori; finalizarea lucrărilor la 300 de biserici nou construite, dintre care 265 au fost sfinţite; repararea, restaurarea şi consolidarea la 563 biserici care nu sunt monumente; repictarea a 417 biserici, din rândul cărora, 296 lăcaşuri au fost resfinţite. Cheltuielile s-au realizat din contribuţiile credincioşilor, din fonduri proprii, de la Fondul Central Misionar, din fonduri eparhiale, de la sponsori şi de la bugetul de stat”.

Doar în cazul Bisericii Penticostale se mai poate vorbi despre o activitate atât de intensă de înfiinţare de noi lăcaşuri de cult – într-un interval de nici zece ani (1995-2003) au apărut aproximativ 1.000 de noi biserici, procentul de creştere fiind de circa 75% şi corespunzând unei creşteri a membrilor acestui cult cu aproximativ 50%”.

Conform datelor furnizate cu greu de Secretariatul de Stat pentru Culte, banii alocaţi de la buget pentru finanţarea cultelor au cunoscut următoarea dinamică: în 2006 - 182.603.935 lei, în 2007- 318.953.735 lei, în 2008-463.242.527 lei şi în 2009 - 385.642.000 lei. În total pe ultimii patru ani cultele au beneficiat numai din bugetul Ministerului Culturii de peste 337 de milioane de euro, sume care au reprezentat anual cam 40% din totalul bugetului culturii.

Voinţa parlamentarilor: 900 de biserici, 242 de şcoli, 36 de spitale

O generozitate aparte au manifestat anul acesta parlamentarii români care au simţit nevoia, la votarea bugetului, să mărească bugetul pentru culte, în detrimentul celorlalte activităţi culturale pe care le plănuia Ministerul Culturii. Amendamentele parlamentarilor au dublat sumele prevăzute pentru biserici, suplimentând bugetul cu peste 60 de milioane de lei pentru construcţia şi reparaţia a aproape 900 de biserici. Prin comparaţie, aceiaşi parlamentari au alocat numai 40 de milioane de lei pentru 242 de şcoli, 36 de spitale şi 37 de cămine culturale. Despre demersul generos al parlamentarilor, părintele Stoica spune că “e rezultatul votului uninominal. Parlamentarii aleşi astfel au mers în comunităţile care i-au ales şi asta le-au cerut comunităţile respective”. Câte din comunităţile respective or fi vrut cu adevărat biserici e greu de spus, pentru că numai biserica ştie când s-a atins pragul de saturatie cu biserici şi când s-a trecut peste el. Chiar dacă ştie, însă, nu spune.

http://www.evz.ro/articole/detalii-arti ... doua-zile/

Link to comment
Share on other sites

Am vazut ieri sau alaltaieri pe la stiri cum se calcau asa-zisii credinciosi in picioare sa ajunga la oalele cu sarmale.

Revin la vechea discutie: astia sint cei care au drept de vot si mai si voteaza. De aia li se fac biserici pentru ca ei e credinciosi, de aia li se dau ajutoare pentru ca ei e puturosi.

...dar ei are drept de vot...

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

mai bine faceau scoli,spitale sau case....da scoala nu-i buna...un popa comanda votul la un card de babe.cu astia cu scoala e ceva mai greu.este usor sa castigi fotoliul din cotroceni cu un sobor de popi si guta formator de opinie....daca o mai pui si pe printesa ardealului.... :)):)):)) cica popi sa fie ca prosti sa voteze....

Link to comment
Share on other sites

  • 6 months later...

Patriarhia vrea sa imprumute aproximativ 200 mil. de euro pentru realizarea Catedralei Neamului

Lucrarile la Catedrala sunt prevazute sa inceapa in luna august a acestui an, iar costurile sunt estimate la 400 de milioane de euro. Patriarhia Romana cauta proiectanti pentru constructia Catedralei Mantuirii Neamului, chiar daca multe voci se opun acestei constructii.

Astazi vor fi prezentate ofertele primite. Acestea includ proiectele de arhitectura, rezistenta si instalatii - la faza de studiu de fezabilitate si detalii tehnice pentru autorizatia de construire - insotite de machete ilustrative, care au fost depuse de societatile inscrise la concursul de proiectare a viitoarei catedrale patriarhale.

Ordinul Arhitectilor din

catedrale

Referitor la contestarea dreptului de proprietate al Patriarhiei Romane asupra terenului, "atribuirea legala a acestuia de catre Statul roman reprezinta, in primul rand, un act de dreptate, nu un privilegiu.

43.gif

Terenul atribuit in proprietate Patriarhiei Romane reprezinta o reparatie morala pentru cele trei biserici demolate din zona Dealului Arsenalului, Spirea Veche, Izvor si Alba-Postavari si cele doua lacasuri de cult translatate pe alte amplasamente mascate de blocuri, Mihai-Voda si Schitul Maicilor, pentru a se construi, in perioada regimului comunist, actuala cladire a Palatului Parlamentului".

"In ceea ce priveste ingrijorarea manifestata de catre unii ca banii ar putea fi folositi pentru “orfelinate, camine de batrani, cantine pentru saraci” etc., informam ca, prin construirea viitoarei Catedrale patriahale, Biserica Ortodoxa Romana nu va diminua ampla opera sociala pe care o desfasoara in prezent", au comunicat reprezentantii Patriarhiei.

Astfel, Patriarhia va continua demersurile pentru constructia celei mai mari Catedrale de la noi din tara. (Mediafax)

Link to comment
Share on other sites

Asa mai, Base si Boc sug bani de la populatie sa acopere "gaurile" din buget, iar popii ce fac? Sug ce mai ramane prin buzunare. Deci cum o dai, vrei nu vrei, platesti pentru ceva ce nu vei avea ocazia sa vezi de prea multe ori (fie iesirea din criza, fie Catedrala asta). Ambele sunt utopice, dar, se gasesc destui nebuni printre cei 22 mil. de romani sa creada ca taierea a tot ce inseamna venit sau construirea de piramide vor scoate tara din rahat. Auzi la ei, poate adaposti ~5000 de credinciosi. Poi si pe mine cu ce ma incalzeste asta? De cate cladiri avem nevoie sa adapostim ~5000 de copii ai strazii sau batrani? Sau de cate spitale avem nevoie pentru a face fata tuturor bolnavilor? Nu am auzit de nici un preot sa opereze un enorias de apendicita (de exemplu). Sau...cate padocuri se pot construi pentru a aduna toti maidanezii din Romania? :)) Banii acestia ot fi folositi in alte scopuri...sa vedeti voi pe langa catedrala asta cate masini bengoase vor parca (ale preotimii, bineinteles), daca nu-i asa...vorbim cand s-o termina templul asta...

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.