Jump to content

Portret Sterică Bădălan


dcp100168

Recommended Posts

Sterică Bădălan –“Să pictez este ceea ce ştiu mai bine”

Consecvent, sensibil şi modest, astfel ar putea fi caracterizat maestrul Sterică Bădălan. Are peste 27 de expoziţii personale, la Galaţi, în ţară şi străinătate.

A început să picteze încă din clasele primare. A avut şansa să-l aibă profesor pe maestrul Nicolae Spirescu, care l-a luat la el în atelier şi l-a învăţat tot ceea ce înseamnă pictură. “Când eram copil îmi doream să fiu Van Gogh. Mai târziu, voiam să fiu Corneliu Baba. Fiecare perioadă din viaţa mea a fost marcată de un mentor ”, mărturiseşte cu sinceritate pictorul. La vârsta de 21de ani a realizat prima expoziţie. De atunci, a avut peste 27 de expoziţii, la Galaţi, în ţară şi în străinătate. “La început, a fost ca o instruire, dar în momentul în care ajungi să expui, faci mai mult decât studiu. Într-o expoziţie, o lucrare trebuie să depăşească faza de studiu. Ea trebuie să fie o compoziţie care să te reprezinte 100%. Prima mea expoziţie a fost la Librăria Centrală”, îşi aminteşte Sterică Bădălan. De-a lungul timpului, a luat parte la o serie de expoziţii de grup, colective, peste tot în ţară, pe plan internaţional, precum şi în tabere de creaţie. Ca răsplată pentru activitatea sa, a primit şi numeroase premii. În total, are peste 2.000 de lucrări. “La începuturi, am pictat mult mai clasic, impresionist. Dar treptat, fără să vrei, treci de la o perioadă la alta. Perioada care îmi place cel mai mult este acea în care sunt. Eu îmi văd de drumul meu…”, spune maestrul Bădălan.

Cele mai multe opere sunt inspirate din copilărie. O imagine regăsită des în picturile sale este malul Dunării, precum şi culoarea albastră. “Toate sunt interpretări. O lucrare la vârsta maturităţii trebuie să te reprezinte, să fii tu. Să nu semnezi lucrarea, dar publicul să ştie că îşi aparţine. Este ca şi cum a-i recunoaşte versurile unui poet”, consideră Bădălan. În prezent, timpul maestrului se consumă în micul său atelier din comuna Vânători. “Îmi place să pictez. Este ceea ce ştiu să fac mai bine. Atelierul este locul unde sunt doar eu şi creaţiile mele. Acolo mă regăsesc întru totul”, spune cu emoţie pictorul.

Perioadă cea mai fertilă - la cinematograf

“Îmi amintesc că acea perioadă a fost cea mai plină din viaţa mea. Aveam multă activitate. A fost un trio care m-a marcat în sensul bun al vieţii mele. Prietenii mei, Gigi Miron, David Sava, Ioan Tudor, erau nelipsiţi din atelierul pe care îl aveam la cinematograf. Beam un pahar de vin şi discutam despre artă. Am rămas în continuare prieteni buni ”, mărturiseşte pictorul. Este mândru din cale afară de cei doi fii ai săi, care îi moştenesc din plin talentul. “Cel mic face grafică şi lucrează doar pe calculator, iar cel mare a termiat masteratul în picturi religioase. Am ofamilie împlinită”, povesteşte Sterică Bădălan. Maestrul ne-a mărturisit că nu a putut face niciodată un tablou la fel. “Nu are rost să reproduc. Nu o să iasă niciodată acelaşi lucru. Eu fac structuri cu pânze, cu carton, cu relief. Îmi stabilesc un desen, îmi formez nişte structuri, şi apoi le colorez. Dacă aş încerca să reproduc identic o lucrare, m-aş minţi pe mine însumi”, consideră pictorul.

Întrebări şi Răspunsuri

- Ce planuri de viitor aveţi ?

- “În viitorul apropiat vreau să-mi construiesc la Vânători, acolo unde am atelierul, un fel de grădină muzeu. O să fie deschis publicului iubitor de artă. Vreau să aibă cât mai multă lume acces. Îmi mai doresc să fiu sănătos şi să pictez în continuare. Şi cam atât. Nu-mi fac planuri foarte măreţe şi nu-mi doresc foarte multe lucruri”.

- Care expoziţie a fost mai importantă?

- “Ţin la toate la fel de mult, dar cred că cele din Italia au fost foarte importante. La acele expoziţii am participat alături de prietenii mei, David Sava, Gigi Miron, Relu Angheluţă şi fiul meu cel mare. Fiecare expoziţie este unică în felul ei”.

Ce-i place

“Îmi place să am linişte şi condiţii să lucrez. Iubesc natura, am la Vânători o grădină plină cu flori. Este o adevărată frumuseţe. De asemenea, mi-aş dori să pot călători mult. Am vizitat doar Ungaria şi Italia. Visez să ajung să vizitez Franţa”.

Ce nu-i place

“Detest răutatea unor oameni şi, desigur, meschinăriile. Nu mi-a plăcut niciodată discordia. Am încercat să fiu în relaţii bune cu toată lumea, chiar dacă se mai formau uneori bisericuţe. Nu-mi place de niciun fel politica”.

adevarul.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Pictorul Sterică Bădălan

Sterică Bădălan s-a născut pe 27 mai 1955, în localitatea Pisica, din judeţul Tulcea.

Este membru titular al Uniunii Artiştilor Plastici din România din 1999.

A avut 11 expoziţii de grup, 27 naţionale şi internaţionale. Expoziţii individuale a prezentat la Ploieşti (2007) şi Brăila (2008).

De asemenea, a participat la Taberele de creaţie de la Măcin (2006), Ostrov (2008) şi Celic-Dere (2009), a expus la Salonul Naţional de Artă de la Bucureşti (2006), Bienala Artelor "Ion Andreescu" (Buzău, 2006), Saloanele Moldovei Bacău-Chişinău (2007, 2009), Bienala Artelor "Cezar Ivănescu" (Galaţi, 2009), Concursul Naţional "N. Tonitza" (Bârlad, 2007).

A obţinut premiul I la Concursul Naţional de Pictură Tulcea (2003) şi premiul IV la Concursul Naţional de Pictură Cîmpina (2009).

impartial.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.