Jump to content

Donarea de sânge - voluntariat sau nu?


dcp100168
 Share

Recommended Posts

Scade numărul donatorilor de sânge

Daca in luna februarie numarul donatorilor de sange era in crestere fata de luna precedenta, inregistrandu-se o medie de 64 de donatori pe zi, de la inceputul acestei saptamani situatia s-a schimbat radical, media zilnica a donatorilor fiind in scadere, ajungandu-se la 40-45 de donatori pe zi. 1.260 de galateni au trecut in luna februarie pragul Centrului Regional de Transfuzii, astfel incat media zilnica a numarului donatorilor ajunsese la 64, dupa ce in luna ianuarie media zilnica era de 60.

De cateva zile, insa, mai exact de la inceputul saptamanii trecute, situatia s-a schimbat din nou. "In ultimele zile am remarcat o reducere a numarului persoanelor care doneaza sange. S-a ajuns la o medie de 40-45 de donatori pe zi. Speram ca acest fenomen sa fie unul izolat si sa nu se prelungeasca si in lunile viitoare", a precizat dr. Tamara Barsan, directorul Centrului Regional de Transfuzii Galati.

Link to comment
Share on other sites

 • 2 months later...

14 IUNIE 2008 - ZIUA MONDIALA A DONATORULUI DE SANGE

Sangele este cel mai pretios DAR pe care o persoana il poate face unei alte persoane care are nevoie – DARUL VIETII. Organizatia Mondiala a Sanatatii a hotarat ca, in fiecare an, la 14 iunie, sa fie celebrata Ziua Mondiala a Donatorului (voluntar, neremunerat) de Sange. S-a ales aceasta zi in memoria lui Karl Landsteiner, laureat al Premiului Nobel pentru descoperirea grupelor sangvine (sistem ABO).

Exista o nevoie constanta de sange, pentru ca sangele poate fi stocat doar pentru o perioada limitata de timp inainte de a fi folosit. Donarea cu regularitate de sange de catre persoane sanatoase e necesara pentru a asigura nevoile atunci cand sunt situatii care cer aport de sange.

Anul acesta, Autoritatea de Sanatate Publica Galati (prin Compartimentul de Programe de Promovare a Sanatatii si Educatie pentru Sanatate) si Centrul Regional de Transfuzie Sangvina Galati, desfasoara o Campanie de informare in randul populatiei galatene, privind importanta donarii de sange. Astfel se vor distribui materiale informative (pliante si afise) privind donarea de sange :

Cum sa daruiesti ?

- Odihneste-te bine inainte de donare ;

- Consuma cu moderatie alimente bogate in fier si glucide (miere, dulceata sau gem, biscuiti, covrigei etc.) ;

- Evita mancarurile grase care cresc nivelul lipidelor din sange si impiedica efectuarea unor analize de laborator;

- Bea lichide indulcite, nu consuma bauturi care contin alcool si cofeina.

Cine poate dona sange ? Orice persoana

- cu varsta intre 18-60 de ani, cu greutatea peste 50 kg, cu tensiunea arteriala mxima de cel mult 180 mm Hg si cea minima de cel mult 90 mm Hg ;

- care nu prezinta contraindicatii medicale sau factori de risc pentru boli transmisibile ;

- care se considera sanatoasa.

Ce cantitate de sange donezi ?

450 ml, pe care organismul ii recupereaza cantitativ in circa doua ore, iar calitativ in 14 zile.

Cat dureaza actul donarii?

Intre 5 si 10 minute.

Care este intervalul recomandat intre donari?

Cel putin 8 saptamani intre doua donari succesive.

Exista riscul infectarii sau contaminarii prin actul donarii de sange ?

Categoric, NU ! Toate materialele de recoltare sunt noi, sterile si de unica folosinta (trusele de recoltare sunt depozitate in locuri special amenajate si distruse prin incinerare).

CU UN STROP SE FACE VIATA !

Cei care doresc sa doneze sange se pot prezenta zilnic (de luni pana vineri) si sambata 14 iunie - intre orele 8- 12 la Centrul Regional de Transfuzie Sangvina din Galati, strada Regimentul 11 Siret .

Link to comment
Share on other sites

 • 5 months later...

Programul naţional "O şansă pentru viaţă", la Galaţi

Aproape 4.000 de litri de sânge au fost donaţi în ultimele cinci luni prin Programul naţional de donare de sânge "O şansă pentru viaţă", care va fi extins în alte zece judeţe din ţară. Programul a reuşit să atragă 8.802 donatori în cele cinci luni de la lansare, ceea ce a condus la o îmbunătăţire a stocurilor de sânge din centrele participante cu 7,6 la sută. Din luna mai au fost organizate două sesiuni de recoltare de sânge în 15 oraşe - Arad, Bucureşti, Bacău, Brasov, Cluj-Napoca, Craiova, Constanţa, Iaşi, Petroşani, Ploieşti, Reşiţa, Târgu Jiu, Târgu-Mureş, Timişoara şi Sibiu -, în total fiind donaţi 3.960 de litri de sânge, care pot salva până la 20.000 de vieţi. Programul va fi extins în alte zece oraşe, respectiv Alexandria, Brăila, Deva, Galaţi, Piteşti, Oradea, Târgovişte, Piatra Neamţ, Slobozia şi Sfântu Gheorghe. A treia sesiune de recoltare se desfăşoară în perioada 8-12 decembrie, în 25 de oraşe din ţară.

Link to comment
Share on other sites

 • 2 months later...

Zeci de donatori de sange, refuzati la Centrul de Transfuzii

Zeci de oameni care vor sa dea o sansa celor aflati pe un pat de spital sunt intorsi din drum, zilnic, de medicii de la Centrul de Transfuzii Galati, pentru simplul motiv ca sunt prea multi donatori de sange. Reactia personalului sanitar de la Centrul de Transfuzii Galati a creat, vineri, o stare tensionata, mai ales dupa ce un barbat a venit insotit de 30 de colegi si rude pentru a dona sange pentru un prieten aflat pe patul de spital. Dupa trei ore de asteptare, doar cinci dintre cele 30 de persoane au fost primite ca sa doneze sange. "Toata lumea tipa ca nu este sange. Vrem sa donam, am adus oameni, de ce nu ne lasa? Am venit cu 30 de persoane pentru prietenul nostru si au primit doar cinci, fara sa ne dea o motivatie. Cica nu este loc. Nu poti trimite un donator acasa pentru ca este lipsa de organizare", a declarat Laur Gheorghe, unul dintre cei 30 de donatori. La randul ei, o femeie care avea nevoie de sange pentru fetita sa aflata in spital a sustinut ca nu este primita sa doneze sange. "Nu ne primeste. (...) Daca vrei sa donezi pentru prima oara, te programeaza peste nu stiu cat timp. Este o mare dezorganizare", a spus femeia. Directorul Centrului de Transfuzii Galati, Tamara Barsan, se declarat ca nu are personal suficient pentru "valul" de donatori si nici pungi sau reactivi. "In ultima perioada, am recoltat 80, 90, 100 de donatori pe zi, motiv pentru care consiliul de administratie a hotarat sa se limiteze numarul de donatori la 60. Se poate spune ca aproape s-a dublat numarul donatorilor, iar noi nu putem face fata", a precizat Barsan.

http://www.stirilocale.ro/galati/Zeci_d ... 83676.html

Link to comment
Share on other sites

 • 6 months later...

Tot mai mulţi gălăţeni aleg să doneze sânge pentru a supravieţui

Tichetele alimentare oferite persoanelor care donează sânge sunt o ţintă tot mai râvnită de gălăţeni. Conform statisticilor, odată cu scăderea veniturilor populaţiei în 2009, a crescut numărul persoanelor din judeţul nostru care donează lunar sânge, transmite corespondentul Informaţia.ro (AMOS News). De la începutul anului, peste 8500 de gălăţeni au păşit pragul Centrului de Transfuzie Sanguină (CTS) pentru a dona sânge. Potrivit medicului Tamara Bârsan, directorul CTS Galaţi, numărul donatorilor sporeşte continuu. “Comparativ cu 2008, media lunară a crescut cu 200 de persoane, deci avem circa 1400 donatori pe lună. Cred că acestă creştere se datorează atât clipurilor publicitare difuzate la televizor, cât şi instituţiilor care ne-au ajutat (Crucea Roşie, Jandarmeria, studenţii de la Facultatea de Medicină, n.r.)”, a precizat dr. Bârsan.

Oamenii spun că, pe lângă gestul nobil de a salva viaţile unor semeni , se gândesc şi la cele şapte tichete de masă in valoare totală de 50 de lei. “De aproape jumătate de an sunt şomer şi mă descurc foarte greu. Am doi copii acasă de crescut, iar tichetele mă ajută să iau câte ceva de mâncare. În plus, mă simt şi bine când ştiu că sângele meu poate salva viaţa cuiva”, ne-a mărturisit Cristian B., de 52 de ani, din Galaţi.

Link to comment
Share on other sites

 • 2 months later...

Multora le este rusine sa doneze sange datorita vorbelor din jur. Am auzit persoane care spun ca nu se duc sa doneze sange ca le e rusine ca spune lumea ca nu au bani.

Prietenul meu are o grupa rara de sange si ne-am gandit sa mergem sa donam sange... si eu la fel, pentru ca sunt insuficienta de sange afecteaza vietile multor oameni!

Va intreb ceva, poate din experienta stiti..daca eu sunt din Galati dar momentan stau in Bucuresti, nu am viza de flotant...pot dona sange in Bucuresti? sau ma trimite in galati?:-?

Donati sange... nu stiti pe cine puteti salva.... =((

Link to comment
Share on other sites

daca eu sunt din Galati dar momentan stau in Bucuresti, nu am viza de flotant...pot dona sange in Bucuresti?

Nu vad niciun impediment. Nu cred ca are vreo importanta domiciliul :) Ma gandesc ca, de multe ori, mai ales cand se intampla cate o nenorocire prin Sidex si era nevoie de sange pentru o operatie, cei care doneaza sunt colegi, prieteni sau rude nu neaparat vecini de bloc sau de cartier.

Din ce stiu, celor care doneaza li se face un set de analize gratuit (grupa, hepatita B, hepatita C, transaminaze - TGP, TGO) si beneficiaza de o zi libera de la locul de munca. Acum, chestia ultima cu "liber-ul", pe criza asta, io stiu daca e bine sa o solicitati? :d

Link to comment
Share on other sites

Am donat sange prin August... A fost nevoie pentru un coleg de la munca si voi mai dona si in alte dati... neconditionat. Nu e nicio rusine, nu vad de ce ar fi !!!?! Tin minte ca au facut o fata lunga doamnele de la centrul de transfuzii (in sensul bun :YMHUG: )... Am fost vreo 12: 10 baieti si 2 fete... Ei bine, de atunci ne-am propus sa donam periodic sange. E mare nevoie.

Problema este ca nu poti dona chiar cat de des vrei. Trebuie sa treaca o perioada astfel incat daca cantitatea de sange se reface in 3 zile - calitatea lui se reface cam in 3 luni. :-O

In legatura cu cealalta problema - a locatiei ce nu corespunde datelor de buletin... Tin minte ca un coleg care e brailean a intampinat ceva dificultati insa pana la urma s-au rezolvat.

Link to comment
Share on other sites

 • 8 months later...

Gălăţenii dau sânge pentru mâncare

Ziua liberă de la serviciu şi mai ales cele şapte tichete de masă, în valoare de 60 de lei, au ajuns să fie extrem de importante pentru gălăţenii care şi-au făcut un obicei din a dona sânge.

Numărul celor care au trecut pragul Centrului de Transfuzii Galaţi a crescut simţitor în ultima perioadă, ajungând de la 50 – 60 de donatori pe zi, la 80 – 90. Principalul motiv pentru care a crescut numărul donatorilor îl reprezintă acordarea bonurilor de masă.

„Nu e prima dată când vin să donez sânge. O fac pentru acele bonuri de masă, în valoare de 60 de lei. Ştiu că este foarte important să donăm sânge pentru a ajuta, dar avem şi câteva avantaje. Am venit şi fratele meu să doneze în urmă cu câteva zile. Cred că o să revin şi luna viitoare”, declară Cristian Moisă, unul dintre donatori.

În timp ce unii donatori sunt mulţumiţi cu bonurile de masă, alţii spun că ar trebui ca valoarea acestora să fie majorată. „Vin şi donez de mulţi ani. Îmi fac şi analizelele gratuit. Ar fi totuşi mai bine dacă s-ar da mai multe bonuri. Aceste tichete le folosim pentru mâncare în special. Mai luăm şi ceva dulce copiilor. Sunt de mare folos”, spune Fănuţă Meran, un alt donator.

Spitalul Judeţean este cel care are cel mai mult de câştigat din această situaţie. Stocul de sânge este asigurat. „Asigurăm necesarul de sânge la Spitalul Judeţean. Nu sunt probleme în acest sens. Acum avem aproximativ 1.000 – 1.200 de donatori pe lună. Sunt perioade în care vin chiar prea mulţi. Se întâmplă să nu avem bani de ractivi sau chiar pentru aacordarea bonurilor de masă”, a declarat Camelia Stoichicescu, directoarea Centrului Regional de Transfuzie Galaţi.

http://www.adevarul.ro/locale/galati/Galatenii_isi_dau_sangele_pentru_mancare_0_302969770.html

Link to comment
Share on other sites

 • 8 months later...

Gălăţenii donează sânge pentru a avea bani de Paşte

Chiar în pragul sărbătorilor, aproape 2.000 de gălăţeni au donat lichidul salvator de vieţi primind în schimb bonuri de masă. Donatorii de sânge vin la Centrul de Transfuzii pentru a dărui viaţă semenilor care trec prin momente dramatice. Din păcate, veniturile donatorilor, tot mai modeste, adaugă încă un motiv pentru actul donării, acela de a primi modesta recompensă constând în alimente. Mai ales acum când se apropie sărbătorile.

Această cifră a devenit una normală pentru angajaţii Centrului de Transfuzii în ultima perioadă. Prin urmare, nu este surprinzător faptul că numărul celor care au donat sânge în aprilie 2011 este cu mult mai mare în anul trecut. „În 2010, am avut 1.323 de donatori. Numărul actual este mult mai mare. La această dată, avem deja înregistraţi 1.904 donatori. Interesant este faptul că, dintre aceştia, cei mai mulţi sunt donatorii fideli ", afirmă Camelia Stoichicescu, directorul Centrului Regional de Transfuzii Galaţi.

Donatorii sunt adulţi din mai toate grupele de vârstă. Pentru majoritatea contează şi bonurile pentru alimente acordate de Centrul Regional de Transfuzii Sanguine.

„Astăzi este a treia oară în viaţa mea când vin să donez sânge. Este foarte bine cu banii aceştia. Vă daţi seama că o să cumpăr alimente pentru Paşte. Cum altfel să ne descurcăm ? Şi mă şi simt mai bine.", spune Nicolae Chiriţă, în vărstă de 59 de ani, unul dintre donatori.

Din acelaşi motiv, a venit şi un donator tânăr, Marian Oană, de 23 de ani. „În urmă cu un an, am venit prima dată aici. De atunci, am mai fost o dată. Bonurile primite sunt bine venite. Cumpăr mâncare pentru sărbători. O să încerc pe viitor să-mi fac un obicei din asta", ne-a declarat Marian.

O motivaţie suplimentară pentru donatori este şi majorarea valorii unui bon de masă de la 8,72 lei, la nouă lei. Pentru o donare se acordă şapte tichete de câte nouă lei.

http://www.adevarul.ro/locale/galati/SalvareAu-platit-sange-alimentele-Paste_0_466153896.html

Link to comment
Share on other sites

 • 3 months later...

Se schimbă profilul donatorului de sânge

Profilul donatorului de sânge a evoluat de la cel interesat doar de tichetele de masă la cel care vrea să salveze vieţi. Cel puţin aşa susţine şefa Centrului de Transfuzii de la Galaţi, medicul Camelia Stoichicescu.

La Galaţi, numărul donatorilor din clasa de jos a ajuns să fie depăşit de cel al intelectualilor şi al persoanelor din clasa de mijloc care donează sânge pentru a-şi salva rudele sau prietenii.

Centrul din Galaţi se situează printre primele cinci centre de transfuzii din ţară, în ceea ce priveşte dotările. "Putem recolta nu doar sângele ca atare, ci avem şi un dispozitiv care ne permite să apelăm la procedeul numit citafereză: sângele donatorului circulă prin dispozitiv, dar se recoltează doar componentele numite trombocite. Este un produs preferat de spitale”, a declarat pentru Agerpres Camelia Stoichicescu.

De la începutul acestui an, 9.100 de persoane au donat sânge la Centrul de Transfuzii Galaţi. Cei mai mulţi sunt intelectuali şi persoane din clasa de mijloc. „În 2010, am avut circa 18.000 de donatori. Până în acest moment, în 2011, au venit 9.100, dintre care 2.145 doar în luna iulie. Per total, avem o medie de 1.500 de donatori pe lună. Numărul variază în funcţie de anotimp. Spre exemplu, acum sunt mulţi plecaţi la ţară sau în concedii", a mai spus Camelia Stoichicescu.

evz.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 4 months later...

Sute de gălăţeni donează sânge pentru a avea ce pune pe masă de Crăciun

Zilele acestea la Galaţi, Centrului Regional de Transfuzii Sanguine a fost luat cu asalt de numărul mare al celor care vor să obţină bonurile de alimente în valoare de 63 lei, cu ajutorul cărora donatorii de sânge, care au venituri modeste, îşi completează meniul de sărbători.

Conducerea Centrului Regional de Transfuzii Sanguine Galaţi, a precizat că dacă în medie, aici se adresau, zilnic, în jur de 60 de donatori, în prezent la Centru apelează peste 100 de persoane. Cei care donează sânge primesc şapte tichete în valoare de nouă lei precum şi o zi liberă.

Referitor la necesarul de sânge din sistemul medical, cadrele sanitare spun că la Galaţi există suficiente donări pentru solicitările venite din partea spitalelor. De asemenea Galaţiul a venit şi în sprijinul unor unităţi medicale din ţară precum Spitalul Universitar de Urgenţă din Bucureşti şi Spitalul Fundeni. În 2011 la nivelul Centrului Regional de Transfuzii Sanguine Galaţi au fost înregistrate peste 15.000 de donari.

radioiasi.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 3 months later...

Avalanşă de donatori de sânge

De la o medie zilnică de donatori de 60-70 pe zi, joi, la Centrul Regional de Transfuzii s-a ajuns la 120. Un record greu de egalat în alte zile. Oamenii care vin să doneze în aceste zile apropiate de Paşte o fac în special pentru a primi bonurile de masă, dar mai au şi mulţumirea că sângele lor poate salva vieţi, deci fac şi fapte bune în Săptămâna Mare.

„Donarea ar trebui, poate, să fie gratuită, dar trebuie să recunosc că şi aceste tichete de masă primite ajută acum, pentru masa de Paşte. Eu donez regulat deoarece aşa îmi schimb şi sângele. La cât spanac am mâncat în ultimele zile, cred că acum am un sânge foarte bun”, spunea Ştefan Iulian, un donator.

Alţii recunosc clar că tichetele reprezintă cea mai mare motivaţie pentru a dona. „Eu donez de mai multă vreme dar, sincer, am venit pentru tichetele de masă, că nu mă descurc altfel, deşi sunt angajat. Îmi iau ouă, cozonac, ce mai trebuie de Paşte”, a spus Daniel Lungu, unul dintre donatori. „Eu îmi ajut familia, îmi ajut nepoţii, că mă ajută tichetele astea pentru masa de Paşte, a spus şi Lizica Badea, o altă donatoare.

„Banca de sânge a centrului e plină ochi. De la 60-70 donatori pe zi am ajuns la peste 100. Afluxul acesta foarte mare de donatori ne ajută. Avem sânge din care am dat nu doar spitalelor din Galaţi, dar şi celor din Brăila şi Bucureşti. Aşa că această avalanşă de donatori este binevenită”, a spus dr. Camelia Stoichiţescu, directorul Centrului Regional de Transfuzii Galaţi.

monitoruldegalati.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 1 year later...

Ministerul Sanatatii a lansat o campanie “ DONEAZA O SANSA LA VIATA” pentru promovarea donarii de celule stem hematopoietice pacientilor din Romania care au nevoie de un transplant si care nu au donatori compatibili inruditi.

Campania este organizata de Registrul National al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice (RNDVCSH) in colaborare cu toate unitatile sanitare care desfasoara activitati de recrutare si testare a donatorilor de celule stem hematopoietice.

La Galati, cei care doresc sa se inscrie in  RNDVCSH se pot adresa Centrului Regional de Transfuzie Sanguina Galati din Str. Regimentul 11 Siret Nr. 48 A, pot contacta TelVerde 0800 88 STEM (7836), numar apelabil din reteaua Romtelecom, sau accesa site-ul www.registru-celule-stem.ro.

Una dintre activitatile de baza ale Registrului o constituie organizarea si mentinerea unei baze de date complexe cu donatorii voluntari de celule stem hematopoietice si in acelasi timp cu pacientii care au nevoie de un transplant.

Toate persoanele sanatoase, cu varsta intre 18 si 45 de ani, se pot inscrie pentru a deveni donatori voluntari de celule stem hematopoietice. Persoanele înscrise în Registrul Naţional al Donatorilor de Celule Stem Hematopoietice pot dona până la vârsta de 60 de ani, însă înscrierea în Registru nu presupune automat şi donarea celulor stem hematopoietice.

Donarea de celule stem hematopoietice este voluntara, anonima si neremunerata. De aceasta vor beneficia copiii si adultii din Romania, diagnosticati cu leucemie sau alte boli grave ale tesutului sanguin sau ale sistemului imunitar.

 

Link to comment
Share on other sites

 • 1 year later...

S-a dublat numărul donatorilor de sânge

Criza de sânge a dublat numărul donatorilor la Galaţi. Dacă media zilnică a celor care treceau pragul Centrului de Transfuzii era de 60 de persoane, în ultimele zile, numărul acestora a ajuns la aproape 120. Aglomeraţia vine după apelul Ministerului Sănătăţii, care le-a cerut românilor să doneze sânge pentru că rezervele spitalelor sunt aproape epuizate.

Sute de gălăţeni au demonstrat că pot fi solidari cu cei aflaţi pe patul de spital şi au venit la Centrul de Transfuzii pentru a contribui la refacerea stocului de sange. Astfel, în doar trei zile, numărul donatorilor s-a dublat. Camelia Stoichicescu, director Centrul Regional de Transfuzii Galaţi: "S-a observat o creştere şi chiar s-a dublat numărul de donatori, iar în zilele următoare tendinţa se menţine. S-au anunţat şi grupuri. Mulţumim celor care au venit să doneze sânge şi îi aşteptăm în continuare. Nevoia de sânge este tot timpul."

Galaţiul nu este afectat în prezent de criza de sânge, însă la Centrul de Transfuzii vin periodic solicitări din partea centrelor aflate în oraşele unde există un deficit mare.

Potrivit legislaţiei în vigoare, donatorii au dreptul să primească, la cerere, şapte tichete de masă, decontarea transportului în comun, precum şi o zi liberă, în cazul în care au un loc de muncă.

digi24.ro

Link to comment
Share on other sites

Numărul donatorilor gălăţeni de sânge a crescut cu 21,5%

Chiar dacă a trecut ceva vreme de la apelul făcut de ministrul Sănătăţii, Nicolae Băniciou, către donatori, cel puţin la Galaţi, creşterea numărului de donări este constantă. Centrul de Tansfuzii Galaţi nu a fost niciodată în situaţia de a nu putea onora solicitările de sânge şi produse din sânge făcute de spitalele gălăţene sau de cele din judeţele limitrofe.

„Oricum noi onoram şi solicitări ale spitalelor din Bucureşti. Acum trimitem mereu sânge către Centrul de Transfuzii Bucureşti, care le redistribuie spitalelor care au nevoie. Nu le mai trimitem direct noi. Am făcut o comparaţie a numărului de donatori înregistrat pe o perioadă similară de timp înaintea şi după apelul la donare. Astfel, dacă în intervalul de timp 4-14 august, înaintea apelului la donare, am avut 585 de donatori, în intervalul 18-28 august, de după apelul la donare, numărul donatorilor a crescut la 745 de persoane. Nu este nevoie ca toţi cei care donează sânge să vină într-o singură zi, deoarece noi îi programăm şi astfel avem mereu rezervele necesare. Noi am dori să menţinem acest număr mare de donatori şi după ce va trece mai multă vreme de la acest apel către donatori. Oricum, a crescut şi media zilnică a donatorilor, de la 60 la 75, şi sperăm să se menţină aşa de mare mereu, mai ales că această creştere a numărului de donatori a venit într-o perioadă de concedii, când media numărului de donatori era de obicei la limita inferioară”, a declarat dr. Camelia Stoichiţescu, directorul Centrului Regional de Transfuzii Galaţi.

Creşterea cu 21,55%, în numai câteva zile, a numărului de donatori la Galaţi a venit după ce în alte spitale din ţară s-a ajuns la blocarea intervenţiilor chirurgicale din pricina lipsei de sânge. Atunci, Ministerul Sănătăţii a făcut public un apel la donare, iar efectul a fost sesizabil chiar şi pentru zone, cum ar fi cea a Galaţiului, unde nu s-a ajuns în situaţii critice din cauza lipsei de sânge. Odată cu terminarea verii, numărul donatorilor creşte de obicei constant, până ajuge la un maxim chiar de 120 donatori pe zi în perioada sărbătorilor.

monitoruldegalati.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 1 month later...

Un gălăţean a salvat cu sângele lui peste 130 de vieţi

* Nelu Porumb a făcut zeci de familii făcute fericite, printr-un gest simplu: donarea de sânge

La prima vedere, Nelu Porumb este un om simplu: are de 50 de ani şi lucrează ca frezor în combinatul siderurgic ArcelorMittal de mai bine de trei decenii. Însă poate fi considerat un adevărat erou, dacă ne gândim că, din 1987, face parte din "familia" celor 3.200 de donatori fideli de sânge, care merg regulat la Centrul Regional de Transfuzii din Galaţi.

Cu grupa A2 de sânge, o grupă destul de cerută de spitalele din toată ţara, el a donat de 135 de ori, nu mai puţin de 54 de litri de sânge. Niciodată nu a refuzat să-şi „împrumute” sângele atunci când a fost sunat de medicii de la Centrul de Transfuzii într-o perioadă de criză. Prin gestul său, probabil a salvat 135 de vieţi sau chiar mai multe. Astfel, în perioada în care supravieţuirea unei persoane depinde de fiecare picătură de sânge, gălăţeanul poate fi văzut şi ca îngerul păzitor al celor aflaţi la ananghie.

"În 1987, am fost pentru prima dată la Centrul de Transfuzii, nu mai ştiu exact data, dar era acum 27 de ani. Am fost, în primul rând, pentru sănătatea mea, pentru că înainte să donez sânge, mi se face acolo un set de analize. Aşa mi le fac periodic şi gratuit. Că, în mod normal, ar fi foarte scumpe analizele dacă mi le-aş face în altă parte. Acum ştiu că sunt sănătos, dacă îmi descoperă ceva, vreo boală, mă anunţă imediat”, spune Nelu.

"Nu ştiu câte vieţi am salvat, sper să fie cât mai multe"

Gălăţeanul spune că nu-l motivează nici bonurile de masă pe care le primeşte imediat după donare, nici cele două zile libere, în care poate să stea acasă, să se odihnească, ci donează pentru că este conştient că gestul său umanitar înseamnă viaţă pentru oamenii bolnavi sau cei care au suferit un accident.

„Eu donez sânge mereu, pentru că sunt atâtea accidente în ţara asta, este nevoie mare de sânge în toate spitalele. Ajut şi eu, chiar dacă nu ştiu pe cine. Simt o mare bucurie în suflet când ştiu că ceea ce fac eu îi ajută pe ceilalţi, bărbaţi, femei, copii, ce-or fi ei. Nu ştiu câte vieţi omeneşti am salvat, chiar nu ştiu. Dar îmi doresc să fie cât mai multe. Poate şi eu am fost ajutat în vreun fel, dar nu ştiu”, ne-a povestit bărbatul, care adaugă „Am avut colegi de serviciu care au avut nevoie de sânge, am fost şi am donat imediat. Îmi amintesc că acum ceva timp, sora unui coleg era internată la spital, la Bucureşti. Ne-am strâns mai multe persoane şi am reuşit să adunăm cantitatea necesară de sânge”.

I-a molipsit şi pe alţii

Nelu Porumb este căsătorit din 1989 cu Marcela, dar aceasta nu a putut fi convinsă să doneze, pentru că îi este teamă de ace. Fiica lor, în vârstă de 25 de ani, şi-ar fi dorit să urmeze exemplul tatălui său, dar are probleme de sănătate şi nu are voie să doneze.

Oriunde merge şi cu cine se întâlneşte, Nelu împărtăşeşte şi celorlalţi starea de bine pe care o are după ce donează sânge şi le spune că gestul acesta este important atât pentru sănătate lor, cât şi a semenilor. „Am colegi de serviciu care donează, tot aşa, de fiecare dată când pot, au carnet de donator onorific. Multe persoane de la muncă mă întreabă cum se donează, ce trebuie să facă, cum se procedează, cum mă simt după. Asta pentru că vor şi ei să doneze sânge. Din păcate, unul dintre colegi, care a donat o perioadă mai lungă de timp, a aflat că are hepatită C şi nu mai poate da sânge. Dacă nu-şi făcea analizele la Centrul de Transfuzii Sanguine, poate nici nu afla că este bolnav”, ne-a povestit Nelu Porumb. El spune că vrea să continue propria campanie umanitară, până când vârsta îi va permite, pentru că este important să salveze cât mai multe vieţi, să aducă fericirea în sânul cât mai multor familii.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 11 months later...

Cum puteţi deveni donator de sânge şi ce beneficii aveţi

În jur de 70 de gălăţeni vin zilnic la Centrul Regional de Transfuzii Galaţi, pentru a dona sânge. Gestul lor ajută zeci de bolnavi aflaţi în situaţii critice. O parte din sânge rămâne în spitalele din Galaţi, în vreme ce alte pungi sunt duse la Bucureşti, pentru tratamentul pacienţilor gălăţenilor internaţi în spitalele din Capitală. Iată însă de ce aspecte trebuie să ţineţi seama, dacă intenţionaţi să donaţi sânge.

Vârsta, greutatea şi starea de sănătate

"Donatorul de sânge trebuie să aibă între 18 şi 60 de ani. Femeile trebuie să cântărească cel puţin 57 de kilograme, în vreme ce bărbaţii cel puţin 60 de kilograme. Persoana trebuie să aibă tensiunea arterială sistolică cuprinsă între 100 şi 180 mmHg, iar pe cea diastolică între 60 şi 100 mmHg. Alte condiţii sunt: să nu fi suferit în ultimele şase luni intervenţii chirurgicale; să nu urmeze tratament medicamentos (antiinflamatoare, contraceptive orale, antibiotice etc.); femeile trebuie să nu fie însărcinate, în perioada de lăuzie sau în perioada menstruală; să nu mănânce grăsimi în exces sau să bea alcool, cu cel puţin 48 de ore înaintea donării; să nu aibă sau să fi avut nu fi avut următoarele boli: hepatită cronică (B,C), TBC, sifilis, malarie, epilepsie, bruceloză (boală infecto-contagioasă a animalelor, transmisibilă la om prin alimentele provenite de la animalele bolnave şi care se manifestă prin febră mare, transpiraţie, mărirea splinei etc - n.r.), ulcer, diabet zaharat insulinodependent, boli de inimă sau boli de piele", se arată într-un comunicat al  Centrului Regional de Transfuzii (CRTS) Galaţi.

Fără mâncăruri grase

Dimineaţă, înainte de a dona, puteţi bea o ceaşcă de ceai sau de cafea şi mânca un mic-dejun format în special din fructe şi legume. Nu trebuie mâncate alimente bogate în proteine şi grăsimi, cum sunt ouăle, laptele sau carnea (chiar şi cea slabă - n.r.). Înainte de a dona şi după, pentru un interval de o oră, nu trebuie să fumaţi.

De ce să donaţi

Atunci când vreţi să donaţi, următoarele analize sunt gratuite: RH; Grupa sanguină; Hepatita B, C; HIV(SIDA); TPHA (sifilis); ALT (probe hepatice). După ce aţi donat, veţi obţine o adeverinţă pentru o reducere de 50 la sută la transportul în comun, pentru 30 de zile. Angajaţii care donează beneficiază şi de o zi liberă. Nu în ultimul rând, donatorii primesc şi şapte bonuri de masă, în valoare de 65 de lei.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 3 months later...

Criza donatorilor de sânge ocoleşte Galaţiul

Între 50 şi 60 de gălăţeni vin zilnic la Centrul Regional de Transfuzie Sangvină (CRTS) Galaţi pentru a dona sânge. Din acest motiv, criza de donatori de sânge întâlnită în acest început de an în mai multe judeţe din ţară pare să fi ocolit Galaţiul, cel puţin pentru moment.

„Nu putem spune că avem o criză de sânge la Galaţi. Totuşi, ar fi loc şi de mai bine, astfel încât facem un apel către cei care ar dori să doneze, dar nu sunt încă hotărâţi să vină la CRTS Galaţi. Din stocurile pe care le avem acum, ne permitem să mai trimitem şi către Bucureşti sau Iaşi, acolo unde situaţia este mai dificilă”, a precizat Camelia Stoichicescu, directorul CRTS Galaţi.

Cu toate acestea, ar fi nevoie şi la Galaţi de mai mulţi donatori de sânge cu RH negativ, motiv pentru care Centrul de Transfuzie face un apel pe această cale către donatorii care au grupe de sânge cu RH negativ. „Atunci când avem o situaţie critică, îi putem suna pe donatorii cu RH negativ aflaţi în bazele noastre de date şi încerca să îi sensibilizăm pentru a veni să doneze”, a adăugat Camelia Stoichicescu.

Sfaturi pentru donatori

Dimineaţă, înainte de a dona, puteţi bea o ceaşcă de ceai sau de cafea şi mânca un mic-dejun format în special din fructe şi legume. Nu trebuie mâncate alimente bogate în proteine şi grăsimi, cum sunt ouăle, laptele sau carnea (chiar şi cea slabă - n.r.). Înainte de a dona şi după, pentru un interval de o oră, nu trebuie să fumaţi. Donatorul trebuie să aibă între 18 şi 60 de ani. Femeile trebuie să cântărească cel puţin 57 de kilograme, în vreme ce bărbaţii cel puţin 60 de kilograme.

De ce să donaţi

Atunci când vreţi să donaţi, următoarele analize sunt gratuite: RH; grupa sanguină; hepatita B, C; HIV(SIDA); TPHA (sifilis); ALT (probe hepatice). După ce aţi donat, veţi obţine o adeverinţă pentru o reducere de 50 la sută la transportul în comun, pentru 30 de zile. Angajaţii care donează beneficiază şi de o zi liberă. Nu în ultimul rând, donatorii primesc şi şapte bonuri de masă, în valoare de 65 de lei.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 1 year later...

S-a dublat numărul donatorilor de sânge!

La începutul săptămânii trecute, Centrul Regional de Transfuzii Galaţi anunţa că se confrunta deja de trei luni cu o scădere continuă a numărului donatorilor, cu 30% sau chiar mai mult. De exemplu, de la media obişnuită de 80 de donatori pe zi, se ajunsese şi la 40-50 de donatori.

În urma apelului public la donare făcut de reprezentanţii Centrului Regional de Transfuzii în media, de vineri numărul donatorilor s-a dublat. „Vineri şi luni am avut deja 100 sau peste 100 de donatori. Este practic o dublare a numărului donatorilor în doar câteva zile. Vreau să le mulţumesc tuturor celor care au răspuns apelului nostru şi care au venit să doneze sânge. Îi aşteptăm şi pe tineri, mai ales, dar aşteptăm toate persoanele care se înscriu în condiţiile de donare să vină şi să doneze sânge. Este extrem de important şi întotdeauna a fost extrem de important, mai ales că de la Centrul nostru se trimite sânge şi către alte spitale, din alte judeţe limitrofe sau Capitală, unele aflate în zone unde există mare nevoie de sânge şi produse din sânge“, a declarat Camelia Stoichiţescu, directorul Centrului Regional de Transfuzii Galaţi.

Reamintim că persoanele care donează sânge primesc, pe lângă setul gratuit de analize pe baza căruia se decide dacă donează sau nu, şi şapte tichete de masă a câte 9,57 lei, o zi liberă şi călătorii gratuite în transportul local. Au voie să doneze persoanele între 18 şi 65 de ani dar este indicat ca vârsta primei donări să nu fie mai mică de 60 de ani. Nu pot dona cei care au boli cronice tip diabet sau de altă natură, cei care au suferit în ultimele şase luni intervenţii chirurgicale sau urmează un tratament. Femeile care vor să doneze trebuie să nu fie însărcinate sau lăuze, să nu fie în timpul perioadei menstruale sau să fi avut un avort în ultimele şase luni.

monitoruldegalati.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 4 months later...

Numărul donatorilor de sânge a scăzut considerabil în ultima perioadă

Numărul donatorilor de sânge care vin la Centrul de Transfuzii Sanguine din Galaţi a scăzut, în ultimele luni, la aproape jumătate, existând acum zile când sunt doar 40 de donatori, faţă de 70 sau 80 câţi se înregistrau în trecut, conducerea unităţii lansând un apel către populaţie să vină să doneze sânge, în condiţiile în care este nevoie de sânge pentru pacienţii din spitalele din întreaga ţară.

La Centrul de Transfuzii Sanguine din Galaţi veneau în medie, zilnic, circa 70-80 de donatori, dar în ultimele trei luni numărul acestora a scăzut foarte mult. "Avem într-adevăr probleme în ceea ce priveşte numărul de donatori. În urmă cu câteva luni veneau zilnic şi 70-80 de donatori, dar acum sunt zile când avem doar 40 şi sunt disperată. Este foarte puţin şi credem că din cauză că a fost perioada aceasta a concediilor, iar acum sunt şi muncile acestea la câmp. Ca să vă faceţi o idee, aveam în lunile bune 1.400-1.500 de donări, dar acum am ajuns la 1.100-1.200 pe lună", a spus, miercuri, directorul Centrului de Transfuzii Galaţi, Luminiţa Stoichicescu.

Având în vedere că în spitalele din ţară este nevoie de sânge pentru pacienţi, conducerea Centrului de Trasfuzii Galaţi a lansat un apel către populaţie să vină să doneze sânge. Mai ales că există şi o solicitare din parte Institutului de Hematologie pentru creşterea numărului de donatori. "Noi avem circa 10.000 de donatori de la începutul anului, iar până la sfârşitul anului am mai avea nevoie de încă 5.000 de donatori. Şi asta în contextul unei cerinţe crescute de sânge, dar şi pentru că în această perioadă există riscul infestării cu West Nile - ştiţi că am avut şi noi un caz şi din fericire s-a rezolvat. În acest moment Bucureştiul are probleme pentru că în fiecare sector există câte o persoană şi ei trebuie să testeze tot sângele şi atunci nu au suficient sânge pentru a da tuturor spitalelor. Noi îi sprijinim cât putem şi de aceea, prin intermediul dvs, al presei, fac un apel la cetăţeni să vină să doneze", a mai spus Stoichicescu.

Donatorii de sânge trebuie să aibă vârste cuprinse între 18 şi 50 de ani, însă donatorii obişnuiţi pot avea şi 60 de ani. Pentru a putea dona, o persoană nu trebuie să aibă afecţiuni cardiace, pulmonare, respiratorii sau boli transmisibile, iar cei care donează sânge beneficiază de şapte bonuri de masă, analize gratuite ale sângelui, o zi liberă dacă muncesc precum şi de o reducere de 50% la biletele cu mijloacele locale de transport în comun când vin la Centrul de Transfuzii.

impartial.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 8 months later...

Centrul Regional de Transfuzii Galaţi: Deficit major de sânge grupa O Rh negativ

Centrul Regional de Transfuzii Galaţi face un apel la donatori. Este nevoie urgent de sânge grupa O Rh negativ.

"Ne confruntăm cu un deficit major de sânge şi produse din sânge grupa O RH negativ. Avem de fapt nevoie de sânge din toate grupele, dar mai ales de O RH negativ. Sunt multe cereri de la spitale locale şi din regiune pe care nu reuşim să le onorăm în totalitate. Nu a scăzut mereu numărul donatorilor, este cam de 60-70 pe zi, dar am avut astăzi (n.r. - miercuri, 13 iunie 2018) de exemplu o scădere la doar 45 donatori. Nu cred că este efectul concediilor, cât al faptului că poate sunt internate mai multe persoane care au nevoie de sânge din aceste grupe. Oricum, facem apel la gălăţeni să vină şi să doneze sânge deoarece doar cu donatorii noştri nu facem, acum, în totalitate faţă'', a precizat Camelia Stoichiţescu, manager Centrul Regional de Transfuzii Galaţi.

Gălăţenii care donează primesc gratuit şi un set de analize deoarece altfel nu pot dona, dar şi tichete de masă şi o zi liberă.

monitoruldegalati.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 1 month later...

Poliţişti locali, medici şi oameni din tot judeţul răspund apelului la donare al Centrului de Transfuzii

Din nou, Centrul Regional de Transfuzii Sangvine Galați a făcut apel la gălăţeni pentru a dona sânge deoarece, mai ales vara, numărul donatorilor este în scădere.

Pentru a ajuta la rezolvarea acestei crize a sângelui polițiștii locali de la nivelul municipiului s-au mobilizat și timp de două zile au participat la o acțiune de donare. „După ce am primit mesajul conducerii Centrului Regional de Transfuzii Sangvine, din care rezultă că la nivel național este criză de sânge, polițiștii locali au luat decizia să vină în sprijinul semenilor. Zicem noi că acest strop de sânge poate aduce și un strop de viață pentru cei care sunt în nevoi”, a declarat Petrică Hahui,  director general, Poliția Locală Galați.

Nu este prima oară cînd poliţiştii locali răspund acestui apel. ,,Deja a devenit o tradiție colaborarea cu Poliția Locală. Era necesară această nouă acțiune având în vedere că vara scade numărul donatorilor, iar cerințele fiind dacă nu la fel, chiar mai mari. În fiecare moment este nevoie de donatori care să salveze viețile oamenilor”, a spus şi Camelia Stoichicescu, directorul Centrului Regional de Transfuzii Sangvine. Trebuie precizat că este pentru a doua oară în acest an când angajații Poliției Locale Galați organizează acțiuni de donare de sânge.

Aceluiaşi apel i-au răspuns şi gălăţenii. Un medic inimos, dr. Marius Huţanu, a venit nu doar el să doneze dar a încercat şi a şi reuşit să convingă mai mulţi oameni să facă acelaşi lucru. Medicul,  în cadrul campaniei „Speranţă pentru Viaţă”, campanie desfăşurată în colaborare cu reprezentanţii Bisericii Adventiste din Galaţi, a adunat mai multe persoane, pacienţi dar şi gălăţeni veniţi tocmai de la Matca, care au  donat  joi dimineaţă. „Desfăşurăm o campanie de donare de sânge în perioada 6 – 10 august, adică toată săptămâna. Este mare nevoie de sânge în spitalele din Galaţi. Procentual,  doar 60 la sută dintre cei care au nevoie de sânge beneficiază, deci unul din trei pacienţi nu primeşte sânge când are nevoie. Mai ales în sezonul de vară este o mare nevoie de donatori. Necesarul de sânge este, paradoxal, mai mare în sezonul estival, iar donatorii sunt mai puţini. Oamenii s-au mobilizat, au lăsat treburile de acasă şi au venit să doneze”, a precizat dr.  Marius Huţanu.

Printre donatori  s-a aflat  şi un român din Australia, prieten al doctorului Huţanu,  care , venit acasă în vacanţă,  a venit şi el să doneze.  „ Eu am venit la o nuntă acasă din Australia. Sunt prieten cu dr. Hurţanu şi când am auzit de campania lui am venit să donez şi eu sânge. Am auzit că este nevoie şi am venit şi eu să donez”, spunea  Ovidiu Roman.

Reprezentanţii Centrului de Transfuzii  sunt mulţumiţi că apelul lor a ajuns la atât de mulţi oameni. „În perioada  de vară, mai ales în perioada concediilor , numărul acestora a scăzut cam cu 20 – 30, deci suntem cam la 50 – 60 de donatori pe zi. Avem  nevoie de toate grupele de sânge, în mod special  de cele cu Rh  negativ, pentru că numărul celor care au aceste grupe este mai mic. Îndemnăm concetăţenii  să vină să doneze în număr cât mai mare în această perioadă”,  a declarat  dr.  Beatrice Cristian, medic primar în cadrul Centrului de Transfuzii Galaţi.

La începutul acestei săptămâni şi medicii din Spitalul de Urgenţă au făcut apel la rudele celor internaţi îndemnându-le să doneze.

gazetagalatiului.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 10 months later...

6.500 de gălăţeni au donat sânge de la începutul anului

Astăzi este Ziua Mondială a Donatorilor de Sânge, a celor care salvează de multe ori viaţa unor necunoscuţi printr-un simplu act de donare, act care, pe lângă faptul că fac o faptă bună, le aduce beneficii şi pe termen lung în ceea ce priveşte sănătatea.

"Donatorii noştri fideli ştiu despre această zi, dar noi dorim să informăm şi persoanele care nu cunosc acest lucru. Pentru persoanele care doresc să ofere o şansă la viaţă celor aflaţi într-o situaţie limită, dorim să facem unele precizări legate de actul donării de sânge. La o donare normală sunt prelevaţi 450 ml sânge. Această cantitate se reface în câteva ore prin aport de lichide şi cu un regim alimentar bogat în proteine. Printre beneficiile donatorilor de sânge se numără faptul că durata de viaţă creşte, stimulează formarea de hematii tinere, scade tensiunea arterial, scade riscul de infarct şi accident vascular cerebral", a precizat Camelia Stoichiţescu, managerul Centrului Regional de Transfuzii Galaţi.

Alte avantaje ale donării sunt şi ziua liberă după donare, reducere la abonamentul de transport în comun şi primirea a 7 tichete de masă de 9,65 lei fiecare. De la începutul anului și până acum, în Galaţi, numărul donatorilor de sânge a ajuns la 6.500 de persoane, destul de bine faţă de alte judeţe, dar asta s-a întâmplat datorită donatorilor fideli, dar şi implicării unor instituţii şi firme din Galaţi şi a Protoieriei Tecuci.

monitoruldegalati.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 4 months later...

1.981 de gălățeni, refuzați la donarea de sânge

Centrele de transfuzii din toată țara se confruntă permanent cu o lipsă de sânge, așa că fiecare donator este prețios. Totuși, calitatea și siguranța sunt pe primul loc, și chiar dacă nu se știu bolnavi, potențialii donatori sunt consultați, testați, li se fac gratuit analize pentru a se afla dacă într-adevăr îndeplinesc condițiile pentru a fi donatori. Acesta este momentul în care unii, cu toate că au bune intenții, află că nu pot dona, altfel ar face mai mult rău decât bine.

"De la începutul acestui an, la nivelul Centrului Regional de Transfuzii Galați, au fost refuzate la donarea de sânge 1.981 de persoane. Anemia, leucocitozele, afecțiuni hepatice, un anumit tratament medicamentos sau intervenții medicale și chirurgicale sunt principalele cauze care au dus la respingerea acestora. Unii au aflat astfel că au o anumită afecțiune", a explicat Camelia Stoichițescu, managerul Centrului Regional de Transfuzii Galați.

În anul 2018, la nivelul Centrului Regional de Transfuzii Galați, nu au putut dona din cauză că nu îndeplineau condițiile, un număr de 2.363 donatori.

monitoruldegalati.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.